stamboomforum

Forum logoMilitairen » broer van voorvader



Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Ik ben met mijn onderzoek naar de broer van mijn voorvader geheel vastgelopen.

Onderstaand een zeer uitgebreid verhaal met als doel niets uit te sluiten en in de hoop voor advies welke mogelijkheden er nog zijn. Verder kan mijn gevolgde route behulpzaam zijn voor mensen die ook op zoek zijn.

Het betreft Claudius Willem Daniel Broman.

Claudius Willem Daniël was de enige broer van voorvader L.J.A.J. Broman.

Geboren Antwerpen 07-01-1793 (info cd-rom Bataven).

Daar geboren omdat het Bataafs Legioen daar gelegerd was.

 

Lidmaatschap Lutherse gemeente Breda 26 maart 1809.

 

Maart 1809 nog in leven en 23 september 1811 schijnbaar niet meer.

Want op gevonden conscriptielijst in stadsarchief Breda gedateerd 27 september 1811 bij broer L.J.A.J. staat  ?fils unique de veuve? = enige zoon van een weduwe.

Letterlijk zou dus gesteld kunnen worden dat L.J.A.J. de enige nog levende zoon was in 1811.

In het gebundelde archiefstuk van stadsarchief Breda komt de naam van Claudius niet voor, ook met name niet op de conscriptielijst van zijn lichting 1813 (7 dagen geboren in 1793). Ervan uitgaande dat Claudius gestorven is tussen begin 1809 en eind 1811 heb ik bij het stadsarchief Breda fiches bekeken van de overledenen in die periode. Een medewerkster verwees mij naar de site. Als de naam niet op de site voorkwam, dan zouden zij geen informatie hebben. Ondanks dat toch vastgebeten op dit onderwerp. Op de site staan nl alle overlijdens/begrafenisboeken digitaal te bekijken.

Ik heb ze allen voor die periode doorgespit, ook boeken die niet voor de hand lagen.

Zonder resultaat.

Ik mag daarmee stellen dat Claudius geen natuurlijke dood heeft gevonden in Breda of Bavel.

Er is geen vermelding in de begrafenisregisters tussen 1809 en 1811 te Breda en deze registers lijken compleet. Hij moet derhalve buiten Breda/Bavel gestorven zijn.

 

Toch was hij pas 16 jaar oud maximaal 18 jaar.

Voor een onnatuurlijke dood kan ik maar 3 dingen bedenken:

1)vertrokken naar de militaire academie Frankrijk en aldaar ergens omgekomen

2)vrijwillig dienst genomen in het Hollands leger en gesneuveld in Zeeland 1809

3)omgekomen bij de annexatie van Holland in 1810.

Deze mogelijkheden ben ik voor zover mogelijk nagegaan.

Om met mogelijkheid 3 te beginnen: ik heb daarover nader gelezen.

De Nationale militie was geen partij voor het Franse leger en leken bondgenoten.

Maar dat laatste veranderde in 1810 snel.

Koning Lodewijk Napoleon gaf geen duidelijke orders toen en dat kon hij ook niet goed aangezien hij ontboden was in Parijs bij Napoleon.

Frankrijk annexeerde simpelweg bij decreet en hoewel er verbaal wel weerstand tegen de annexatie was, is er amper gevochten.

Indien Claudius niet in dienst zat en zich tegen de annexatie verzet had, dan had dat verzet wellicht in Breda plaatsgevonden. Zoals gezegd is hij niet in Breda (of de omringende plaatsen) gestorven.

Mogelijkheid 1 is dan wat waarschijnlijker.

Zijn vader C.F. Broman was majoor (in 1802 overleden) en misschien ambieerde hij ook een militaire carrière. Koning Lodewijk Napoleon had een stimuleringsprogramma opgezet.

Ook hierover zoveel mogelijk informatie getracht te verzamelen.

In het Nationaal Archief staat hij niet op de lijst gestorven in Franse dienst.

Zeer benieuwd was ik naar het archiefstuk te Beveren met het nummer ZO/007 (ook bekend onder de toegang N001.17). Het bleek een boekvorm te zijn. Titel: overlijdensberichten van militairen van het Franse leger afkomstig uit het departement van de twee Neten (jaar VII 1798/1799-1817) alfabetische toegang op de namen van de overledenen en hun geboorteplaats.

Claudius staat hier niet bij !

Een kleine kans dat Claudius tijdens de opleiding is gestorven en is misschien daarom niet in het boek genoemd. Om dit uit te sluiten heb ik een brief gezonden naar de militaire academie te Frankrijk.

Geen reactie. Een tweede brief geschreven. Geen reactie.

Overigens is het betreffende regiment de jeunes Hollandais opgegaan 30 maart 1811 in het regiment de pupilles bij de Garde Imperial.

Het is nu eenmaal zo dat er geen enkel stuk gevonden is die het overlijden van Claudius bevestigd. Nergens wordt dit ook zo letterlijk genoemd. Wel termen bij zijn broer als ?heeft geen broer? en ?is enige zoon steun van weduwe?. Voor hetzelfde geld houdt het in dat de broer niet beschikbaar is. Zoals hierboven verhaald vind ik het opvallend dat er geen overlijdensbericht van Claudius in het dossier van Lodewijk J.A.J. te Beveren zit.

Getracht via internet in de Franse archieven te zoeken. Het Franse archief bevindt zich in Château de Vincennes en heet afgekort S.H.A.T. (le Service Historique de l'Armée de Terre). Er is wel een site,

maar deze heeft geen zoekfunctie. Als men hier informatie wil zoeken, dan zal men erheen moeten gaan. De Nederlandse deelnemers (voor zover bijgehouden is door de Fransen) zouden hier beschreven moeten zijn. Ik heb het verder hierbij gelaten.

Blijft mogelijkheid nummer 2; de Walcherenexpeditie van 1809.

Ik heb een heel interessant artikel daarover gelezen van dhr Kerkhoven via Wikipedia bij het artikel over de Walcherenexpeditie onderaan bij de bronnen (doorverwijzing).

Hollandse eenheden hebben (voortouw) gevochten. Uit meerdere bronnen kan ik opmaken dat 16-jarigen in het leger toen in het leger werden opgenomen als zij zich aanmeldden.

In het Nationaal Archief gezocht in de stamboeken van enkele eenheden die er gevochten hebben. Zonder resultaat. Ook geen resultaat onder de lijsten van vrijwilligers.

En ook geen resultaat op de zoekmachine (op naam) van het Zeeuws archief.

Aangezien het hier gaat om Brabantse militairen heb ik een vraag daarover gesteld aan het archief van ?s Hertogenbosch. In hun antwoord stond een interessant stuk. Dat luidt:

De burgerlijke stand is pas ingevoerd in 1811. Voor een antwoord op uw vraag bent u daarom aangewezen op de begraafboeken. Voor alle plaatsen zijn er begraafboeken overgeleverd voor de jaren 1809 en 1810. Deze begraafboeken zijn geïndexeerd. Deze indexen zijn echter nog niet digitaal beschikbaar. Het verzorgen van begrafenissen was een belangrijke bron van inkomsten voor de parochies. Begraafboeken zijn daarom in de eerste plaats financiële registraties. Dat heeft een aantal consequenties. Ten eerste is het voor de parochie niet van belang welke nationaliteit de overledene heeft, of in het geval van een soldaat in welk regiment hij dient. U moet er daarom vanuit gaan dat niet vermeld wordt in welk legeronderdeel de overledene dienst had. Ten tweede worden om die reden arme overledenen vaak anoniem ingeschreven. Deze kans is zeker aanwezig voor soldaten die niet alleen vaak arm zijn, maar ook meestal slechts kort in de stad verblijven. Daardoor zijn ze ook niet bekend als parochiaan. U moet er daarom rekening mee houden dat u de persoon die u zoekt niet vindt, omdat hij anoniem ingeschreven kan zijn.

Daarop heb ik het Zeeuws archief een e-mail gezonden.

Het antwoord geeft onvoldoende garanties voor nader onderzoek.

Er zijn wat archiefstukken nog niet geheel in kaart gebracht.

Ik ben voornemens een poging tot zoeken te doen.

Een andere mogelijkheid is toch een natuurlijke dood buiten Breda.

Ik kan mij niet voorstellen waar en waardoor. Zeker niet voor die leeftijd.

Toch geprobeerd. Claudius komt niet voor op kranten/KB.nl.

De enige link met een andere stad was misschien Bergen op Zoom.

Op Markiezenhof.nl gezocht, maar geen match.

Tot slot hierover zou het in theorie mogelijk kunnen zijn dat de aantekening van overlijden te Breda

in de tijd verloren is gegaan. Toch lijkt dat compleet. Het lidmaatschap Lutherse gemeente lijkt belangrijk. Dan is de begrafenis daar dat wellicht ook.

Uitzending naar Oost-Indië lijkt mij uitgesloten.

In die tijd werden alleen erg ervaren soldaten uitgezonden en verder waren de jongemannen hier nodig in die roerige tijd.

Hij zou volgens de procedures aangewezen worden om in het buitenland te moeten vechten

ingedeeld in het leger van Napoleon.

Maar ook hier is het misschien in de praktijk anders gelopen.

Heeft iemand nog een idee?

Erwin Broman - 4 dec 2011 - 22:46

misschien is Frans Claudius een zoon van hem  

Overledene Frans Claudius Broman

Vader overledene Claudius Willem Daniel Broman

Moeder overledene Maria Louisa Maus

Soort registratieoverlijdensakte Aktenummer 11

Plaats Besoijen Datum overlijden 27-05-1913

Periode 1913 Deel Overlijdensregister 1913 Toegangsnr.550 Inv.nr.4344

Renee - 5 dec 2011 - 11:37

Project Militiedossiers - Departement Twee Neten Type akteMilitie / diverse documenten Gemeente Inhouds omschrijving Vrijstelling van legerdienst Aktedatum 01-01-1811 (1811)

Opmerkingen Met doopakte. Vindplaats: Archief Provincie Antwerpen, D139/235

Personen op deze akte Militieplichtige

Naam Louis Jan Antoon Jozef Broman

Opmerkingen Met doopakte

Project Beloningen, eretekens en verheffing in de adelstand - Provincie Antwerpen - 1792-1899

Type akte Dossier

Gemeente Antwerpen

Inhoudsomschrijving Benoeming tot ridder en later officier van het erelegioen

Aktedatum 01-01-1833 (1833-1842)

Opmerkingen Vindplaats: Archief Provincie Antwerpen, L 83 B/1.

Personen op deze akte

Partij

Naam Carolus Willem Borman

Functie gedecoreerde

Woonplaats Antwerpen

Beroepcommandant van het arsenaal

Renee - 5 dec 2011 - 11:45

Frans Claudius Broman is geboren in Rotterdam en is bij overlijden 43 jaar oud. Geboren derhalve ca. 1870. Dat maakt het niet erg waatrschijnlijk dat hij een zoon is van degene die je zoekt. Pa zou dan al 77 geweest zijn. Kan natuurlijk wel, maar wel rijkelijk oud om nog een kind te verwekken.

De vader van Frans is dan ook veel jonger:

 

Bruidegom Claudius Willem Daniel Broman , geb. Amsterdam 32 jaar Vader Lodewijk Johannes Anthonius Joseph Broman Moeder Wilhelmina Clazina Geertruida Cranendoncq Bruid Maria Louisa Maus , geb. IJzendijke 24 jaar Vader Wilhelm Maus Moeder Catharina Benier   Plaats huwelijk Rotterdam Huwelijksdatum 31-01-1866   Opmerkingen akte nr. 60   Bron Rotterdam 1866 a032v

niepoort - 5 dec 2011 - 12:57

Het zou natuurlijk ook nog kunnen dat Claudius, na een veldslag of om totaal andere redenen (b.v. verdronken), vermist is en dat zijn lichaam nooit is gevonden of nooit geïdentificeerd is. Dan zal er natuurlijk ook geen akte van overlijden zijn. En als dat rond 1810 heeft gespeeld, zal hij niet getrouwd zijn geweest. Er zat dus thuis geen weduwe jarenlang op hem te wachten, die op zeker moment naar de rechtbank stapte om haar man dood te laten verklaren teneinde te kunnen hertrouwen. Ik heb zelf   dergelijke gevallen in de familie: Getrouwde man is schipper. Schip vergaat. Opvarenden vermist. Na jaren wil de weduwe hertrouwen en heeft daarvoor een doodverklaring van haar eerste man nodig. Het andere geval betreft een militair. Zijn onderdeel vecht rond 1799 ergens in NH. Daarna is hij vermist. Ook zijn weduwe vraagt na vele jaren om een doodverklaring. Maar ja, in het geval van Claudius had niemand belang bij een dergelijke verklaring. Tenzij er wellicht op enig moment een leuke erfenis te verdelen viel.

niepoort - 5 dec 2011 - 13:12

ouders van de gebroeders Broman

Charles Friedrich Broman

Martha Sophia Schultz 

kind

Louis Jean Antoine Joseph Broman

Geboortedatum: 27-08-1789

Geboorteplaats: Bethune Frankrijk 

Renee - 5 dec 2011 - 15:03

Beste Renee,

Dank voor deze berichten.

Bericht van 11.39:

De door u genoemde Claudius was de zoon van L.J.A.J. en is ook een rechtstreekse voorvader.

Verwarrend zijn deze terugkerende initialen zeker.

Deze zoon van L,J,A.J. is vernoemd naar diens overleden broer.

De naam en initialen van L.J.A.J. komen bijvoorbeeld in vier opvolgende generaties nog voor.

Bericht van 11.45:a:

Dit militieregister betreft L.J.A.J. Broman en deze heb ik inmiddels geheel in kaart.

Ook in deze akte staat::fils unique de veuve = enige zoon van een weduwe.

Bericht van 11.45:b:

Dit is op zich interessant indien het de naam Broman betreft.

Betreft dit Borman of Broman?

Ligt dit document bij het Antwerpse archief te Beveren?

Bericht van 15.03:

Het gezin heeft indertijd zoals vele anderen uit de republiek moeten uitwijken. C.F. Broman was toen vaandrig.

Bethune was de plaats waar officieren werden gehuisvest.

L.J.A.J. is daarom daar geboren.

Jaren later werd het Bataafs legioen opgericht in Noord-Frankrijk.

In de periode dat Claudius werd geboren was het Bataafs legioen gestationeerd bij Antwerpen.

Erwin Broman - 5 dec 2011 - 19:43

Beste mijnheer of mevrouw Niepoort,

Dank voor deze berichten.

Bericht van 12.57:

Het klopt wat u daar stelt.

Frans Claudius was een zoon van Claudius welke weer een zoon was van L.J.A.J.

Wel familie dus, maar een andere generatie.

Ook deze Frans had een interessante militaire carrière achter de rug. Volgens mij ongehuwd gestorven. Heel toevallig gestorven in dezelfde gemeente als ik nu woon.

Bericht van 13.12:

Een geval van vermissing is zeker een mogelijkheid.

Dat had ik nog niet overwogen.

Voor zover ik het kan afleiden was het gezin tegen 1802 nog vrij welgesteld wegens de hoge militaire functie.

Na het overlijden van C.F. is het bergafwaarts gegaan. Het weduwenpensioen werd afgebouwd (kopie van) en misschien zelfs onder koning Lodewijk Napoleon stopgezet. De oudste zoon moest de kost verdienen voor zijn zussen, broer en moeder.

Een leuke erfenis zit er niet in.

Erwin Broman - 5 dec 2011 - 19:57

Is de aantekening van zijn lidmaatschap bij de Lutherse kerk misschien ook doorgehaald? Soms worden daar aantekeningen bij gemaakt en wellicht wordt er een datum genoemd. Verder begrijp ik dat zijn vader al overleden was? Dan was hij dus (half)wees en zou er misschien meer info te vinden zijn in het archief van de weeskamer?

groet,

Agnes

Agnes12345 - 8 jan 2012 - 15:44

Beste Agnes,

Dank voor uw reactie.

Ik heb erna de aantekening van het lidmaatschap nader bekeken. Het is niet doorgehaald en er staan geen aantekeningen bij.

Verder archief weeshuis Breda opgeroepen, maar de naam komt hierin niet voor.

Toch mijn dank voor deze suggesties.

Erwin Broman - 10 jan 2012 - 22:50

Zeeuws archief in Middelburg bezocht en de mogelijke archiefstukken doorgeworsteld.

Geen succes.

Erwin Broman - 23 okt 2013 - 22:01

Waarom krijgt LJAJ 2* vrijstelling van dienst?

Project Militiedossiers - Departement Twee Neten Type akte Militie / diverse documenten Gemeente   Inhoudsomschrijving Vrijstelling van legerdienst Aktedatum 01-01-1811 (1811) Opmerkingen Met doopakte.Vindplaats: Archief Provincie Antwerpen, D139/235 Personen op deze akte Militieplichtige Naam Louis Jan Antoon Jozef Broman Opmerkingen Met doopakte

Ronald Hellenbrand 2 - 24 okt 2013 - 00:37


Beste Ronald Hellenbrand,

Dank voor de reactie.

Vrijstelling wegens: fils unique de veuve (= enige zoon van een weduwe) en fils unique.

Erwin Broman - 24 okt 2013 - 20:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu