stamboomforum

Forum logoMilitairen » Veldtocht Rusland en Waterloo



Profiel afbeelding

Beste forumgenoten,  

Onlangs heb ik in het Nationaal archief een enorme militaire geschiedenis van mijn voorvader Leendert Kuijper (geboren Rotterdam 6 juni 1794) gevonden

Nu heb ik nog een berg vragen waarvan ik het antwoord niet kan vinden, ik zal er met twee beginnen,ik hoop dat de experts er een antwoord op hebben.  

Zijn verkorte militaire geschiedenis is als volgt:

-1805 werd hij pijper bij het 7e regiment Franse Infanterie (van Linie),op 11 jarige leeftijd

-1808 gaat hij over naar Velites les Pupilles

-1811 Keijzerlijke garde 5e regiment Tirailleurs waarschijnlijk 1e bat,(wordt korporaal) 

-12 dec 1812 gevangen genomen door kozakken te IJsloo en uit de gevangenis gedeserteerd

-5 december 1813 Dienst genomen bij het 1e Oranje legioen en overgegaan naar het 7e bat infanterie van linie (Noord Nederlandse) wat weer overging tot het 15e infanterie van linie

-Na nog bij enige andere onderdelen gediend te hebben overlijd hij 8 november 1829  (35 jaar) als sergeant provoost geweldiger op Fort Oranje bij Soerabaja  

Ik kan de naam IJsloo nergens vinden, ook geen naam die er een beetje op lijkt, heeft iemand enig idee waar het 7e (of 5e) regiment tiralleurs zich rond 12 oktober 1812 bevond.       

Ook zou ik graag willen weten of het 15e bat van linie is ingezet bij Waterloo ,ik kan hier niets over vinden.Wel staat er bij gedane veldtochten: 1815 Frankrijk.  

Bij voorbaat dank voor uw antwoord, met vriendelijke groet,Erwin Balk

Erwin Balk - 9 feb 2012 - 11:22

Dag Erwin,

Na enig sprokkelwerk op het internet, krijg ik de informatie dat het 7e Regiment Tirailleurs van de Garde Imperiale pas is opgericht in mei 1813.
Dus zal Leendert Kuijper daar niet bij gediend hebben, vermits hij reeds op 12-10-1812 gevangen werd genomen door de Kozakken. Kan het zijn, dat hij diende bij het 1e regiment Tirailleurs van de Keizerlijke Garde ? Dat regiment is namelijk gevormd uit het 1e Bataljon Tirailleurs.

Leendert is gevangen genomen op 12-10-1812, dus 8 dagen voor 20 oktober 1812. De laatste dag is bekend als de dag dat Napoleon begon aan de rampzalige terugtocht uit Moskou. Napoleon had zijn Garde meestal in zijn nabijheid, omdat zij ook voor zijn veiligheid moesten zorgen. Hieruit zou je kunnen concluderen, dat Leendert Kuijper gevangen is genomen in de buurt van het uitgebrande Moskou, terwijl ze lagen te wachten op het capitulatievoorstel van tsaar Alexander. 

Indien daar al een plaats ligt waarvan de naam lijkt op IJslo, dan zal die moeilijk te herkennen zijn.

 
mvrgr,

henk elsinga - 9 feb 2012 - 17:06

Ik heb even nagekeken in de 4 stamboomboeken die ik gevonden heb waar hij in vermeld staat, in 1 van de 4 boeken staat in plaats van 7e regiment tiraileurs het 5e regiment tirailleurs.(aanvang van zijn dienst bij dit regiment wordt gemeld op 20 mei 1811) Dat is ook het enige boek waarin staat dat hij te IJsloo gevangen is genomen, in de andere boeken staat alleen "door kozakken gevangen genomen"

mvg, Erwin Balk

Erwin Balk - 9 feb 2012 - 17:37

5e Regiment de Tirailleurs de la Garde Imperiale:

Battles and Combats:
Krasnoe, Borisow, Berisina, Smorgni, Wilna and Kowno.

De slag bij Krasnoy vond plaats van 15-11-1812 t/m 18-11-1812
Dit was dus ruim een maand nadat Leendert gevangen was genomen en weer ontsnapt.
De Fransen waren toen al op de terugtocht.

De rest van de veldslagen is van latere datum.
Dus hij is niet tijdens een veldslag van het 5e Regiment gevangen genomen.
Het 5e Regiment was mogelijk wel aanwezig voor Moskou in oktober, maar heeft daar geen slag geleverd.
Hij kan natuurlijk ook gewoon tijdens een patrouille opgepakt zijn door de Kozakken.

mvrgr,

http://www.napoleon-series.org/military/organization/frenchguard/c_guardinf2.html

henk elsinga - 10 feb 2012 - 00:47

Ik had de stamboeken eerder naast elkaar moeten leggen want er staan nogal tegenstrijdige dingen in ben ik net achter.

In drie van de vier staat als datum 12 december 1812 in plaats van 12 oktober als datum van zijn gevangenneming , dus hij is waarschijnlijk als korporaal van het 5e regiment tiraileurs op 12 december 1812 te IJsloo ? gevangengenomen door kozakken.In ierder geval dus ergens op de terugtocht vanuit Moskou,ik heb het in de eerste post veranderd.

mvg,Erwin.

Erwin Balk - 10 feb 2012 - 08:13

Dag Erwin,

Ik heb maar even afgewacht, of de datum en het regiment misschien nog weer zouden veranderen (grapje).

De terugtocht is in diverse bronnen beschreven. Hieronder volgt een stukje uit zo'n bron:
Hieruit blijkt, dat ze omstreeks 12 december 1812 de rivier de Njemen overstaken bij Kowno (nu Kaunas) en dat ze richting Koningsbergen trokken (= nu de Russische enclave Kaliningrad).


http://nl.milpedia.org/wiki/Coalitieoorlogen------In Wilna verwekte de aanblik van het eens zo trotse leger grote ontsteltenis, want de hertog van Bassano had tot dusverre de werkelijke toestand van het leger verborgen gehouden. Op 10 dec. verlieten de Fransen Wilna, nadat ze de voorraden geplunderd hadden. 14.000 uitgeputte, zieke en gewonde manschappen bleven achter.

Vlak bij Wilna leidde de weg bij Ponary over een steile hoogte. Deze was met spiegelglad ijs bedekt en bijna alle bagage en al het nog resterende geschut bleef daar staan, en de krijgskas werd onder de troepen verdeeld. In Kowno stak het leger 12-14 dec. de Njemen over; 500 man (het bataljon Lippe) en het restant van de oude garde verdedigden hier op 14 dec. een hoeveelheid van 20 kanonnen tegen de Kozakken van Platow, en ontruimden de stad pas, toen ze in de rug bedreigd werden.

Nu volgde ook nog de vernietiging van dit schamele restant van de hoofdmacht, die tot een chaotische massa was verworden waarvan nog 1.200 man bewapend was, toen ze ten slotte op 18 dec. Koningsbergen bereikte.------

Mede gezien de omvangrijke hoeveelheid mensen welke op 12 december 1812 bij Kowno de rivier over stak, nam dit drie dagen in beslag. Indien er op dat moment nog zoiets bestond als een voorhoede, dan mogen we aannemen dat die iets eerder is overgestoken om de vluchtroute te verkennen.

Hoe het ook zij, als je de route bekijkt van Kowno naar Koningsbergen dan kom je langs een stad genaamd Eylau (= nu Bagrationovsk). Hier was in februari 1807 reeds een veldslag tussen de Fransen en de Pruissen. De naam EYLAU lijkt klankmatig veel op IJsloo.
Het zou dus zo maar kunnen, dat we hiermee de oplossing gevonden hebben voor de plaats waar Leendert op 12-12-1812 gevangen genomen werd door de Kozakken.

mvrgr,

henk elsinga - 11 feb 2012 - 19:56

Dag Erwin,

Jouw vraag over het 7e Bataljon van Linie (Noord-Nederlandse) heb ik ook onderzocht.
Het Nationaal Archief geeft als informatie:

BATALJON INFANTERIE VAN LINIE NR. 7

Opgericht op 28 oktober 1813 te Schwedt in Pruisen door luitenant-generaal Schwartz uit Hollanders

in Franse dienst als het 1e Bataljon Hollands Legioen van Oranje. Komen in februari 1814 in

Nederland aan. In april 1815 geïncorporeerd in het 15e bataljon.

10-10A

Stamboek Bataljon Infanterie van Linie nr. 7, met namenklapper, 1814

10 stamboeknummers 1-609, 1814

10A namenklapper, 1814
---------------------------------

Conclusie:
Het door jou opgegeven 7e bataljon is dus in april 1815 opgegaan in het 15e bataljon.
De slag bij Waterloo was op 18 juni 1815.
Indien Leendert Kuijper bij het 15e Bataljon diende, zul je daar verder moeten zoeken.
Zo niet, dan zul je verder moeten zoeken bij het 7e Bataljon (Zuid-Nederlandse).
Ook hier blijkt nu weer, hoe belangrijk het is om de data te lezen.

mvrgr,

henk elsinga - 11 feb 2012 - 23:27

Beste Henk,

Je hebt helemaal gelijk,in al mijn enthousiasme heb ik het een en ander door elkaar gehaald.

Ik ben net begonnen met me verdiepen in de tijd van Napoleon, het enige wat ik wist hiervan was 1815 Waterloo,maar ik vind het wel enorm interessant.

Ik heb inderdaad de vermelding van het 15e infanterie van Linie ,dus moet ik hierop verder zoeken.

In ieder geval enorm bedankt voor het opzoeken, ik was zelf op de verkeerde onderdelen en data gaan zoeken, ik heb het weer veranderd in het oorspronkelijke artikel.

Mvg,Erwin

Erwin Balk - 12 feb 2012 - 09:40

Beste meneer Balk,

Indien u wilt weten hoe het er aan toe ging tijdens de veldtocht naar Rusland raad ik u aan om het boek "Met Napoleon naar Moskou" te lezen. Het is het verhaal van Joseph Abbeel die deze veldtocht als gewone soldaat heeft meegemaakt. Abbeel schreef een uitermate spannend verslag over zijn belevenissen en dit verhaal, aangevuld met een zestigtal afbeeldingen uit die tijd, is enkele maanden geleden verschenen bij Omniboek. Het is onvoorstelbaar wat soldaten toen hebben meegemaakt!

Het manuscript van Abbeel is uniek omdat er - tot nog toe - in heel Europa bijna geen verslagen zijn teruggevonden die door gewone soldaten zijn geschreven. Het merendeel van de verslagen werd geschreven door hogere officieren en hun situatie tijdens de veldtochten was meestal minder schrijnend dan die van hun soldaten. 

Mvg,

Joost Welten - 18 feb 2012 - 16:55

Hans 100 - 18 feb 2012 - 18:55


Beste Joost Welten,

Ik heb de herinneringen van Abbeel in één ruk uitgelezen, en ik kan het iedereen die in deze tijd geïnteresseerd is niet warm genoeg aanbevelen.

vr.gr.

Maarten Krips 

Maarten Krips - 16 mar 2012 - 21:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu