stamboomforum

Forum logoMilitairen » Opzoekvraag in H. Ringoir, "Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940"



Profiel afbeelding

Zou iemand voor mij kunnen kijken in H. Ringoir, "Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940" Ik ben op zoek naar de militaire loopbaan van mijn directe voorvader Frans Johannes Krips. En ik weet dat hij op 13 februari 1815 in Amsterdam zat en toen "Sergeant Majoor bij de Infanterie van Indie" was. Bij welk regiment hij zat heb ik tot de dag van vandaag niet weten te achterhalen.

Vandaar mijn vraag: kan iemand kijken in het boek van Ringoir welke infanterie-regimenten die iets met Indië (of het Oost-Indië of West-Indië betreft is mij niet bekend) te maken hadden er begin 1815 in Amsterdam in garnizoen lagen?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Vriendelijke groet,

Maarten Krips 

Maarten Krips - 12 mei 2012 - 13:58

Hallo Maarten,

Ringoir geeft geen Indische troepen, ik heb het voor de zekerheid nog even nagekeken.

Ik heb ook nog even gekeken naar leden van de familie Krips bij de Slag bij Waterloo, maar daar diende alleen een tamboer Fredrik Krips bij het 1e Bataljon 5e Regiment Oost-Indische Infanterie.

Wat weet je verder van jouw voorvader, heeft hij in Indië gezeten?

Weet je zeker dat er 'infanterie van Indie' staat en niet 'infanterie van linie'? De uitdrukking 'infanterie van Indie' ben ik zo - zonder verdere aanduiding - nog nooit tegengekomen.

Groeten

Bas Lems - 12 mei 2012 - 20:15

Dag Bas, ik heb met een vergrootglas de akte nog eens bekeken en ik denk warempel dat je gelijk hebt en dat er Infanterie van Linie zal staan... Heb ik daarvoor al die Indische stamboeken op Familysearch  zitten doorbladeren! ;-) Noemt Ringoir die wel? 

Vriendelijke groet,

Maarten 

Maarten Krips - 12 mei 2012 - 21:16

Ja, die noemt Ringoir wel.

In aanmerking komen de volgende Bataljons Infanterie van Linie:

1813 Amsterdam: 3e Bataljon Infanterie van Linie, 10-4-1815 gevoegd bij het 14e Bataljon Infanterie van Linie > zie inv.nr. 356

1813 Amsterdam: 4e Bataljon Infanterie van Linie, 10-4-1815 gevoegd bij het 9e Bataljon Infanterie van Linie > zie inv.nr. 227

Meestal staan de onderofficieren vooraan in het stamboek, altans degenen die aanwezig waren bij de vorming van de eenheid. Degenen die er later bij kwamen, zijn uiteraard later tussen gevoegd.

Succes

Bas Lems - 12 mei 2012 - 21:35

Hartelijke dank Bas, ik was op Familysearch al gevorderd tot blazijde 31 van Bataljon 1, maar ik begin direct met Bataljon 4. Mocht het toch Bataljon 3 blijken te zijn geweest, dan wordt het een dagje Den Haag.

Maarten Krips - 12 mei 2012 - 21:54

Hallo Maarten,

Je moet wel beseffen dat het toen een roerige tijd was. De Fransen waren net vertrokken. Niet overal op hetzelfde moment, maar door de bank genomen november 1813. Toen werd onder leiding van soeverein vorst, later koning Willem I een totaal nieuw leger gevormd. Napoleon was verslagen, maar ontsnapte februari 1815 van Elba. Dus in die tijd zat er een nieuwe oorlog aan te komen. Regimenten hadden niet echt een vast garnizoen. Ze werden van de ene naar de andere stad gestuurd en vanaf voorjaar 1815 voor een groot deel richting Franse grens, waar uiteindelijk dan ook de Slag bij Waterloo plaats zou vinden.

Mocht je Frans J. Krips niet vinden bij FamilySearch, raadpleeg dan de klappers op het Nationaal Archief. Helaas hebben de Mormonen die niet verfilmd, of niet op internet gezet, ik weet dat niet. Ik ben al bezig geweest enkele stamboeken te klapperen (indexeren). Als meer mensen mee willen doen, zou dat een mooie index kunnen opleveren op de 19e eeuwse stamboeken!

Bas Lems - 14 mei 2012 - 00:37

Bedankt voor de waarschuwing Bas, de klappers staan inderdaad niet op Familysearch. Het zou misschien een aardig idee zijn voor het Nationaal Archief om een groep vrijwilligers aan het werk te zetten voor zo'n mega-klapper. Dat zou het zoeken voor onze nakomelingen een stuk makkelijker maken.

Ik zeg er gelijk bij: zo'n stamboek van kaft tot kaft doornemen heeft ook zijn charme, zeker als je net twee weken vrij hebt en het buiten zo druilerig is ;-) Frans Johannes heb ik (nog) niet gevonden, maar toevallig vond ik vanmiddag wel een broer van een voorvader uit een compleet andere tak van de familie. Dus ga ik stug door, je weet maar nooit wie en wat je allemaal aantreft.

Groeten,

Maarten 

Maarten Krips - 14 mei 2012 - 20:24

Bas en andere belangstellenden, een bezoekje aan Den Haag heeft het gewenste resultaat gehad. :-)

Frans Johannes Krips bleek te vinden in het Stamboek 10e Regiment Infanterie. Daarin bleek opgenomen te zijn het Bataljon Infanterie van Linie nr. 13 en dat was oorspronkelijk bataljon nr. 3 en werd later nr. 4. Heerlijk verwarrend allemaal. Hij komt erin voor onder nummer 203. En zie hier zijn toch redelijk imposante militaire carrière:

"Wanneer en op welke wijze bij het Corps gekomen en omschrijving van zijn aangegaan accoord:
Den 16e Decemb. 1813: aangenoomen als Sergt. voor den tijd van zes Jaar en aan Handgeld geaccoordeerd vijf ducaaten te betaalen twee bij de aanneeming en drie na vijf maanden gediend te hebben.

Van tevooren gediend, waar en hoelang, op welke wijze daarvan afgegaan:
- soldaat bij 't 2e bat. 4 1/2 Brigade den 2 augustus 1797
- korporaal 12 juni 1798
- krijgsgevangene door de Engelschen den 6 october 1799
- In Engelsche dienst getreden als soldaat bij het 1e flank bat 2 legioen Hollanders, 20 october 1799
- Gepasporteerd 13 sept. 1802
- Weder in dienst getreden als kanonnier bij het 4e bataljon artillerie, 14 (?) Novb. 1802
- korporaal den 3 maij 1803
- bombardier den 17 juni 1804
- Overgegaan bij de 13e komp. kust(?)artillerie den 1 maij 1811
- gemilitienceerd den 12 Novbr. 1813

Bevorderingen bij het Corps tot den graad van Officier
- sergt. den 16e Decb. 1813
- sergt-majoor den 26e decb 1813
- sergt. 21 maij 1815 

Gedane veldtogten, bekomene wonden, uitstekende daden
1797 geenlarqueerd (?)
1799 Noord Holland
den 17 November 1799 een geweerkogel in het linkerbeen

Wanneer en op welke wijze afgegaan
31 julij 1815 met paspoort"

 En zo blijkt hij warempel het een en ander gemeen te hebben met Gerrit Haseveld uit een andere topic in dit forum: 1799, in Frans' geval na de slag bij Castricum, in Engelse dienst en in 1802 gepasporteerd. Zullen hij en Gerrit samen op het eiland Wight gezeten hebben?...

 Dat wordt misschien nog eens een bezoekje aan de National Archives, maar dat is iets voor een volgende vakantie.

vr.gr.

Maarten 

Maarten Krips - 24 mei 2012 - 23:48

Hallo Maarten,

Goed gevonden, ja lastig he al die omnummeringen?

bij 1797 moet je lezen: geëmbarqueerd, dus: ingescheept. Volgens mij waren ze toen van plan Engeland aan te vallen.

Een voorvader van mij is hetzelfde overkomen: gevangen genomen in 1799 Noord-Holland. Naar Engeland als krijgsgevangene, daar in de zgn. Dutch Brigade.

Daar heb ik al veel informatie over verzameld. Ik heb zelfs een aantal payrolls laten verfilmen door the National Archives. Maar er is nog veel onderzoek nodig, er zaten toen duizenden Nederlanders in Engeland.

Moeten we eens overleggen als er meer belangstellenden zijn, hoe we dat aan moeten pakken.

1802 was de Vrede van Amiens, hij is toen terug naar Nederland gegaan. En kwam bij de artillerie terecht.

Weet jij waar die 13e comp. kustartillerie gelegerd was? Ik ga kijken of ik iets kan achterhalen.

Mvg

Bas Lems - 25 mei 2012 - 00:57

Dag Bas

Dank voor de correctie, ik heb weer een boel stof voor nader onderzoek. Wat die 13e compagnie kustartillerie betreft, het is zo'n gepriegel in dat vakje met zijn militaire loopbaan dat ik er niet mijn hand voor in het vuur durf te steken dat dit de correcte compagnie is: het cijfer èn de letters voor artillerie zijn zeer moeilijk leesbaar. Maar het moet in elk geval ergens in Friesland geweest zijn, ik gok op Harlingen of Franeker. Want in 1809 en in 1812 kreeg Frans kinderen, en hij woonde toen in Jorwerd. In de geboorteakte uit 1812 wordt hij trouwens omschreven als mr. schoenmaker, toen stond het militaire dus kennelijk op een laag pitje.

En aangaande de payrolls, misschien krijgen we ooit het Nationaal Archief en the National Archives wel zo ver om daar een gemeenschappelijk project van te maken? Als het er werkelijk duizenden zijn zie ik niet helemaal hoe particulieren daar ordening in kunnen aanbrengen, of er moet echt een grote groep mensen met een boel vrije tijd aan gaan zitten werken.

Hartelijke groeten,

Maarten 

Maarten Krips - 25 mei 2012 - 13:56

Hallo Maarten,

Ben 20 jaar geleden begonnen met familieonderzoek, daar er weinig van mijn familie bekend was. Gaandeweg ben ik bij Gerrit terecht gekomen, tot nu toe de meestopvallende familielid tussen alle arbeiders.

Wat ik persoonlijk ervaar, is dat je meegezogen wordt in het verleden en dat het soms een obsessie begint te worden. Steeds weer komen er nieuwe feiten aan het licht. Heb, op aanraden van Bas Lems, het boek ' van de Weser tot de Weichsel' gelezen (Gerrit was in 1807 bij Hameln).

Vind het dan ook een intrigerend idee dat Frans en Gerrit hetzelfde lot hebben gedeeld en wellicht elkaar hebben gekend!

Waar ik voor mezelf nog niet helemaal uit ben, zijn de precieze onderdelen waar Gerrit heeft gediend. In 1799    was zijn onderdeel ingezet bij de verdediging van Den Helder. Waar hij na zijn gevangenname terecht is gekomen, weet ik niet.

Zo zie je maar weer, dat geschiedenis meer leeft, dan je denkt........

Groet,

Jan

Jan Hazeveld - 26 mei 2012 - 20:59

Dag Jan, wat je schrijft is allemaal heel herkenbaar. Ik ben ook behoorlijk meegezogen door alles wat ik ontdek over die spannende tijd van 200 jaar geleden. En hoe meer ik ontdek hoe gefascineerder ik raak. 

Voor jou en Bas, en alle anderen die ook familie in Engelse dienst hadden, misschien aardig te weten: op het eiland Wight zat destijds ook Willem Pieter d' Auzon de Boisminart, die een zeer lange militaire loopbaan had en (gelukkig voor ons) deze ook in een aantal kloeke boekwerken op papier gezet heeft. Het nodige over de Nederlandse troepen op de kanaaleilanden is terug te vinden in Volume 1 van zijn gedenkschriften, te vinden op Google Books:

http://books.google.nl/books/about/Gedenkschriften_van_W_P_d_Auzon_de_Boism.html?hl=nl&id=7dw5AAAAcAAJ 

Je kunt het hele boek downloaden als PDF bestand (link een beetje verborgen, rechtsboven op het pijltje naast het wagenwiel klikken) Zijn belevenissen in Engelse dienst zijn te vinden in hoofdstuk VI)

mvg

Maarten 

Maarten Krips - 27 mei 2012 - 18:46

Hallo Maarten,

Gouden tip! Heb het boek direct gedownload en ben linearecta naar hoofdstuk 6 gegaan. Data uit het stamboek van Gerrit kloppen met de bevindingen van Willem Pieter.

Het zit er dan ook dik in, dat de mannen ook in Ierland zijn geweest. Wordt alleen niet veel wijzer van de legereenheden. Heb contact gezocht met de vraagbaak van het Legermuseum in Delft, kijken wat daar uit komt.

Gerrit komt ook in het Nationaal Archief voor, kijken wat ik daarmee kan. Als jij nog suggesties voor me hebt........

Heb in ieder geval nu wel het idee dat jouw voorvader en die van mij sowieso gediend hebben in de Hollandsche Brigade, wat op zich wel kicken is.

Dank voor je tip mbt. het boek.

Groet,

Jan

Jan Hazeveld - 27 mei 2012 - 21:46

Dag Jan,

Ik hoop dat het Legermuseum je wijzer kan maken mbt de eenheden, met zoeken in de collectie op hun website kom je misschien ook al een eindje, want ze hebben heel veel artikelen door legerhistorici op hun site geplaatst waar je misschien wat in kan vinden. Wat het Nationaal Archief betreft, daar zou ik zeker een keer heengaan: ik ben er prima en erg vriendelijk geholpen. Het scannen van de inschrijving van Frans lukte niet 1-2-3 en toen hebben ze me zelfs nog een mail met een prima afdruk nagestuurd. Voordat je daarheen gaat zou ik wel een kijkje nemen in hun inventaris op GaHetNa (die je natuurlijk daar ook in de studiezaal kan bekijken) want het werkt wel zo prettig als je vantevoren al weet wat je er precies in wilt zien; ze hebben daar namelijk wel èrg veel... 

Vr.gr.

Maarten 

Maarten Krips - 29 mei 2012 - 20:28


Goede Middag,

Mijn naam is Corinne Boyé,

Graag zou ik meer weten van mijn stamvader:

Ludewich Christoph Boyé (Lodewijk Christoffel)geb 19 december 1773 in Gottingen Hannover.

Hij had op 17 jarige leeftijd in Holland dienst genomen bij het regiment Oranje Nassau,dat hij 2 jaren later als onderofficier verlaten had met uitzicht op bevordering bij de West Indische troepen.

Hij kwam op Curacao aan op 5 maart 1793,

Toen op Curacao in 1796 hr Wiertz,de nieuwe orde kwam invoeren,en sommige officieren het eiland verlieten,legde Lodewijk Christoffel Boyé,toen nog een der oudste,den nieuwe eed af,en werd hij bevorderd tot vaandrig en adjudant bij het garnizoen.

Alvast bedankt,

Corinne Boyé

Corinne de Haseth Boy? - 9 jan 2017 - 15:40







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu