stamboomforum

Forum logoMilitairen » Joannes (Josephus) Palmen in Spaanse Veldtocht



Profiel afbeelding

Binnenkort verschijnt een publicatie over de afstamming van de Groninger Palmen-familie van mijn hand en van Jan Palmen (Veldhoven).

Een zeer recente vonst is dat de Joannes heeft gediend in het 2e regiment infanterie van Linie en als oorlogsgewonde de dienst heeft verlaten op 29 maart 1810 wegens "bekomen wonden ins Sp.(anje)".

Dit gegeven komt uit het desbetreffende pensioenregister in het NA, een eerdere vermelding in het stamboek moet nog worden nagetrokken.

Uiteraard ben ik nieuwsgierig naar het verloop van de Spaanse veldtocht. Uit het dagboek van Steinmetz, luitenant-kolonel der artillerie, eveneens uit Groningen blijkt dat dit onderdeel onder Storm de Grave al op 13 juni 1809 het fort van Merida moest prijsgeven. Op 28 juli 1809 zou Steinmetz zelf sneuvelen in de slag bij Talavera.

Ook het verslag van Storm de Grave moet ik nog raadplegen (is onderweg).

Graag Uw tips over andere relevante bronnen. Zijn nadere gegevens over dit onderdeel in Parijs te vinden ?Hartelijk dank,

Vincent Evers, Heythuysen, v.evers@telfort.nl

Evers - 16 mei 2012 - 19:08

Een aantal plaatsingen en commandanten van het 2e régiment d'infanterie de ligne zijn hier te vinden:

http://darnault-militaires.info/militaires/regiments/infanterie_ligne.php.

Ik zag al in de gauwigheid plaatsen als Leeuwarden, Groningen, Embden en Zuidlaren staan, en idd ook Spanje en Catalonië.

Op http://darnault-militaires.info/militaires/soldats/infanterie_ligne.php staat hij helaas niet vermeld.

Ronald Hellenbrand - 16 mei 2012 - 19:31

Over de Nederlanders in Spanje bestaat eigenlijk maar een publicatie:

J.A. de Moor en H.Ph. Vogel, Duizend miljoen maal vervloekt land. De Hollandse Brigade in Spanje 1808-1813. Amsterdam (Meulenhoff) 1991.

In Parijs is over bovengenoemd onderdeel niets te vinden. Nederland boven de grote rivieren maakte in die tijd nog geen deel uit van het Franse Keizerrijk.

De stamboeken van voor die tijd, dus de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland, zijn echter niet allemaal meer bewaard gebleven. Wat nog over is, ligt bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Mvg

Bas Lems - 16 mei 2012 - 21:02

Hartelijk dank voor deze reaktie. Inmiddels heb ik ook dit boek aangevraagd en zal binnenkort de inschrijving en pensioenakte persoonlijk gaan inzien, met name ook om de context te begrijpen.

Evers - 21 mei 2012 - 19:12

Hartelijk dank..een zeer nuttige aanvulling.

Hieruit blijkt dat het 1e bataiillon onder leiding van Gothias na onderdeel te zijn geweest van l Ármee dÁllemagne (dat deelnam aan de Spaanse Veldtocht ?!) in juli 1810 in Embden wordt geplaatst als "corps dóbservation" en vervolgens in juli 1811 naar Groningen gaat en vlak daarna tot februari 1812 in Zuidlaren verblijft, waarna het als onderdeel van de Grande Armee naar Rusland zal gaan.

Daarbij kan worden aangetekend dat:

- op 4 juli 1811 de troepen van Oudinot Amsterdam binnenvielen: een week later zou er een einde komen aan het Koninrijk Holland en werden ook de Noordelijke Nederlanden onderdeel van het Franse Keizerrijk

- Johannes Palmen en Neeltje Gosen Kampinga al op 20 januari 1811 voor de net ingevoerde Burgerlijke Stand in het huwelijk treden, een jaar later gevolgd door de geboorte van het eerste kind.

Het vermoeden reist dat Johannes met zijn onderdeel na de veldslag bij Talavera al in het najaar van 1810 1811 in Groningen is ingekwartierd en daar de liefde van zijn leven leerde kennen.

Evers - 21 mei 2012 - 19:40


Na lezing van aanbevolen boek over Spaanse veldtocht kom ik tot de volgende observaties:

- zijn onderdeel was na de reorganisatie in de zomer van 1808 in Groningen terecht gekomen

- dit 2e regiment van linie is later dan de hoofdmacht in twee delen in oktober en december 1808 naar het front in Spanje gegaan o.l.v. A.W.Storm van Grave resp. O.F. van Goes

- Joannes ontslag wegens ziekte vind plaats na het vertrek in maart 1810 van de ambulance onder chirurgein Sebel;

Joannes was wees en kwam daardoor gemakkelijk in aanmerking (pupillen van de Koning) om in dit leger te dienen. Zijn verblijfplaats voor 1808 is onbekend. Wel dat zijn vader in Maastricht was gelegerd en zijn moeder in 1792 in Uebach-Palenberg overleed, toen de kleine Joannes nog net geen drie jaar was.

Dank zij zijn oorlogsverwonding ontloopt Joannes een bijne zekere dood op het slagveld in Spanje, waarvan uiteindelijk slechts 10% terugkeerd.

Wie suggesties heeft over de mogelijke verblijfplaatsen van een militaire wees tussen 1792 en 1808 is van harte welkom ! In Maastricht is vooralsnog niets gevonden bij de twee weeshuizen aldaar.

Een eerste hypothese is dat de vader, die vanaf 1791 bij de Waalse dragonders diende zijn zoon heeft meegenomen naar Nijmegen waar dit onderdeel in 1795 wordt ontbonden. Het valt niet uit te sluiten dat de vader al eerder is gesneuveld: in de pensioenregisters ontbreekt zijn naam.

Ben zeer benieuwd naar Uw tips !

Evers - 10 jun 2012 - 19:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu