stamboomforum

Forum logoMilitairen » Daniel Teeuw met Napoleon naar Rusland geweest in 1812? Welk regiment? AFGEROND.



Profiel afbeelding

Daniël (Arijszn) Teeuw geb te Sliedrecht 29 sep 1791, overleden aldaar 27 nov 1885. Zoon van Arij Andrieszn Teeuw (1744- ) en Dingena Woutersdr Kok (1748- ).

Het verhaal in de familie is dat hij strompelend op bevroren voeten, als enige van zijn dorp terugkwam van die tocht met Napoleon naar Rusland in 1812. Zijn deelname is moeilijk te verifiëren omdat ik zijn regiment niet weet. In het Nationaal Archief Den Haag werd mij verteld dat de Fransen eind 1813 alle militaire archieven hebben meegenomen naar Parijs toen zij Nederland verlieten en ik daarom van zijn lichting van 1811 hier niets kan vinden. Ik klop nu aan bij dit forum in de hoop dat iemand mij kan helpen.

Alvast bedankt.

Mvg

Nel - 3 okt 2012 - 11:44

Dag Nel,

Dit item is al eens aan de orde geweest, zie,,,

http://www.stamboomforum.nl/subfora/245/2/28942/0/soldaten_onder_napoleon_friezen_124de_regiment_rusland

Ik hoop dat je er wat mee kunt in jou onderzoek.

Groet,

johan mels - 4 okt 2012 - 23:05

Dag Nel,

Ik heb hier een lijst van militairen die de Sint-Helena medaille hebben ontvangen (zie bijv. Wikipedia voor informatie). Op die lijst staat een Teeuw, maar die heeft als voorletter W. Dat kan best een foutje zijn, die lijst is niet heel precies. Meer informatie staat er niet op de lijst, dus het blijft gissen of hij het is.

Dan is er nog een andere mogelijkheid. Bij het Nationaal Archief in Den Haag in het archief van de prefect van de Monden van de Maas, toegangnr. 2.02.09 bevindt zich een aantal lijsten van lotelingen die naar hun onderdeel zijn vertrokken. Inventarisnummer 377 bevat de lotelingen van 1811. Ik heb laatst foto's gemaakt van inv.nr. 376 en wil een volgende keer verder gaan met fotograferen. Maar dan moet u even geduld hebben.

Mvg

Bas Lems - 7 okt 2012 - 01:02

Beste Bas,

Hartelijk dank voor je reaktie en voor het meedenken. Ik betwijfel of hij ooit zo'n medaille heeft gekregen. In de familie is er nooit over gesproken. Spannend wanneer je gaat kijken naar de lijsten van lotelingen. Ben heel erg benieuwd. Ja, ik zal natuurlijk geduldig wachten. Alvast bedankt.

Mvg

Nel - 7 okt 2012 - 01:32

Beste Nel,

Ik heb hem gevonden in de lijst die ik hierboven noemde.

Sliedrecht telde in 1811 70 conscrits / lotelingen, waarvan er uiteindelijk 34 daadwerkelijk in militaire dienst zijn gegaan. De rest is afgekeurd, getrouwd, heeft uitstel gekregen (ajourné) etc.etc.

Onder nr. 65 lezen we:

Teeuw Daniel 24 Nov. 33 Inf. Legere.

Dat wil zeggen: hij is op 24 november 1811 vertrokken (of aangekomen?) bij het Franse 33e Regiment Lichte Infanterie (Régiment de Infanterie Légère).

Dus dat weet u alvast.

Met deze gegevens kunt u een aanvraag doen bij het archief in Parijs / Vincennes. Hoe dat moet is hier op het forum besproken (in dit subforum). U kunt natuurlijk ook zelf naar Parijs, dat heeft ook zijn charme, maar dan moet u dat wel goed voorbereiden (stukken reserveren etc.).

Over het 33e Regiment Legere is op dit subforum ook het een en ander geschreven. Er is bijv. een boekje van Sabron uit de 19e eeuw.

Dus voorlopig moet u uit de voeten kunnen, ik zet Daniel Teeuw op mijn lijst van Nederlandse militairen die de Russische Veldtocht hebben overleefd (ik heb er voorlopig nog maar een stuk of honderd kunnen

vinden).

Als u meer informatie nodig heeft, dan horen wij het wel. En anderzijds, houdt u ons op de hoogte van uw zoektocht?

Mvg

Bas Lems - 10 okt 2012 - 00:36

Beste Bas,

Heeeel hartelijk bedankt!! Met deze vondst doe je mij onnoemelijk plezier. Nu ga ik mij beraden op mijn volgende stap, dwz doe ik de aanvraag in Vincennes persoonlijk of schriftelijk. Hoe het schriftelijk kan heb ik gelezen. Natuurlijk zal ik je graag op de hoogte houden van mijn vorderingen. Wel even geduld hebben aub ;-)

Mvg

Nel - 10 okt 2012 - 01:29

Beste Bas,

Vandaag bericht uit Vincennes ontvangen. Een verrassing want het blijkt dat Daniël niet naar Rusland is geweest maar in de herfst van 1813 bij de Artillerie van het 33e Regiment Lichte Infanterie te Hamburg zat waar hij tot mei 1814 de blokkade meemaakte. 25 Mei 1814 ging hij (te Hamburg) in formele zin over naar het Nederlandse leger van Willem I.

Rest mij tenslotte je nogmaals heel hartelijk te bedanken voor je bijdrage. Een doorbraak voor me.    

Hiermee kan mijn vraag als afgerond worden beschouwd.

Mvg

Nel - 30 jan 2013 - 14:11

Beste Nel,

Ik ben toch heel benieuwd hoe het uiteindelijk gelukt is. Als ik het goed lees, wist je alleen de naam van het regiment waarin jouw voorouder was ingedeeld. Zij stamboeknummer ("matricule") wist je niet. Of heb je gebruik gemaakt van zijn lotingsnummer?

En hoe ben je aan het archiefnummer gekomen? Een tijdje geleden ben ik eens bezig geweest met de route die Hein de Vries op dit forum heeft beschreven ("hoe krijg ik een kopie van het "Registre matricule" (Service Historique de la Defense - Vincennes)". Dat was nuttig voor veel regimenten, maar het 33e regiment lichte Infanterie kon ik niet terugvinden.

Ik merkte gisteren trouwens dat de hele route die door Hein de Vries werd beschreven, niet meer te volgen is. De hele website http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/ is op de schop gegaan... Maar dat is weer een ander probleem.

Marc

Marc A. - 2 feb 2013 - 17:21


Beste Marc en Nel

De Service Historique de Defense in Vincennes ligt sinds half januari van dit jaar door een cyberaanval eruit. Het heeft mogelijk te maken met de Franse militaire inval in Mali. Dit archief is uiteindelijk ook een onderdeel van de Franse Defensie. Dus het archief in Vincennes is momenteel alleen telefonisch te bereiken.

De inventarisnummers van het 33ste regiment légere zijn te vinden in de serie 22Yc inv. nr. 235. Dit is het stamboek dat loopt van 1811 tot eind 1812. Daniel Teeuw is mogelijk in het depot te Givet achtergebleven na zijn opleiding. Het is bekend dat de 4 oorlogsbataljons van het 33ste op 24 juni 1812 de grensrivier de Njemen zijn overgestoken. Het regiment behoorde tot het 1e Coprs onder bevel van maarschalk Davout, 4e infanteriedivisie, 1e brigade. Op de terugtocht zijn de laatste restanten van het 33ste "ter neder gesabeld" bij een aanval van de Russische cavalerie. Slechts zo'n 80 man, mederendeels gewond zijn gevangen genomen. Na de mislukte veldtocht is getracht het regiment opnieuw te "bemensen" gebruikmakend van de mannen die ze nog hadden in het opleidingsdepot te Givet en door nieuwe rekruten te werven. Dat is niet gelukt toen de officieren belast met de werving bij Hamburg gevangen werden genomen. De rest van het regiment zal tijdens het beleg van Hamburg deel hebben uitgemaakt van de bezettingstroepen.

Jan

Jan de Ruiter - 13 feb 2013 - 14:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu