stamboomforum

Forum logoMilitairen » Tamboer Egeland o.a. Garnizoensbaltaljon 34 3e cie



Profiel afbeelding

Mijn voorvader Johannes Egeland is tamboer geweest oa in het garnizoensbataljon 34 3e compagnie, gelegerd in Delfzijl, zie link. Onder 'van te voren gediend' zijn mij een aantal zaken onduidelijk. Wie kan mij helpen? 

Wat staat er in de eerste zin? Regiment Lommer ....?

En even verderop: Artillerie Train?

Daarna zat hij bij de Landstorm Delfzijl?

Betekent dit trouwens dat hij al in 1793 aan de kant van Napoleon heeft gevochten?

http://www.genver.nl/nl/zoeken.php?soort=0&naam=egeland&submit=Zoek

(bovenstaande url selecteren en met rechtermuisknop 'openen in nieuw venster' selecteren. Daarna op nummer 23 klikken, dan opent de eigenlijke file. Sorry voor het ongemak. maar helaas werkte een rechtstreekse link niet).

Alvast bedankt!

Agnes

Agnes12345 - 11 dec 2012 - 23:26

Dag Agnes,

Egeland trad op 2 aug. 1781 als tamboer toe tot het Regiment Nationalen Nr. 9 [voorheen Rechteren]. Dit regiment stond sedert 4 juni 1778 onder bevel (of was eigendom) van Hans Heinrich August, baron de Sommerlatte. Het was in die tijd niet ongebruikelijk het regiment aan te duiden met de naam van de bevelhebber (c.q. de eigenaar). In 1790 kwam dit regiment onder bevel van Willem Karel Hendrik, graaf van Randwijck. Onder deze bevelhebber lijkt Egeland in 1793 nog deel te hebben genomen aan de bewaking van Brabands grenzen in een poging de Franse generaal Pichegru, die in de Oostenrijkse Nederlanden (nu België) de Britten en de Oostenrijkers had verslagen, te ontmoedigen de

Nederlanden binnen te vallen. Op 2 februari 1793 gaat hij echter al met paspoort, m.a.w., met verlof. Wellicht dat zijn staat van dienst opheldering kan verschaffen over zijn deelname aan de 'Gedane Veldtogten' in Braband 1793 & '94. In 1799 vinden we hem ten tijde van de Engels-Russische inval terug in NoordHolland bij de Bataafse Artillerie-Trein, een onderdeel dat het transport verzorgde van het materieel van de Artillerie te Voet, zoals kanonnen, munitiewagens en caissons. 

Op 12 december 1813 meld hij zich als 49-jarige vrijwillig aan bij de Landstorm om deel te nemen aan de Blokkade van de vesting Delfzijl, die dan nog door de Fransen bezet wordt gehouden. Onder 'Gedane Veldtogten' wordt meegedeeld dat Egeland in 1813 ook nog voor de door de Fransen bezette vesting Coevorden heeft gestaan. Dat is niet uit te sluiten, maar ook hier zou zijn staat van dienst opheldering kunnen verschaffen. Op 7 mei 1814 gaven de Fransen de vesting Coevorden over. Egeland heeft tot de overgave van de vesting Delfzijl aan de Blokkade deelgenomen. Op 23 mei 1814 marcheerde het Franse garnizoen uit de vesting. Met de overgave van Delfzijl kwam defintief een einde aan de Franse bezetting in ons land. Egeland werd op 24 augustus 1814 als tambour ingelijfd bij de 3e Kompagnie van het 34e Garnizoens-bataljon. Op 3 juli 1815, niet lang na de slag van Waterloo, gaat hij met paspoort, en,  zo het zich laat aanzien, nu definitief. 

De gegevens uit het beschikbare 'genver-bestand' lijken mij ietwat summier en niet helemaal volledig. Om exact na te gaan hoe Egelands militaire loopbaan zich heeft voltrokken, is het belangrijk zijn 'staat van dienst' op te zoeken. Dat zou bij het NA in Den Haag moeten lukken.     

met vriendelijke groet,

Cees Hofsteenge

Cees Hofsteenge - 1 jan 2013 - 23:28

Hallo Cees,

Bedankt voor je bericht en uitgebreide informatie! Begrijp ik het nu goed dat Egeland tot 1793 aan Staatse zijde heeft gevochten en daarna is ingelijfd in Franse dienst of in ieder geval aan Franse zijde heeft meegevochten? En hoe zat het rond Delfzijl, Coevorden en Waterloo? Vocht hij toen ook aan Franse zijde?

Agnes12345 - 11 jan 2013 - 23:08


Dag Agnes, we weten -min of meer zeker- dat hij tot 1793 in Staatse dienst was. Hij gaat datzelfde jaar 'met paspoort'. Wat hij tot 1799 heeft gedaan wordt niet vermeld ! In 1799 vinden we hem in NoordHolland bij de Bataafse [Hollandse] artillerie-trein. Het Bataafse leger vocht, samen met de Franse bondgenoten, tegen het invasieleger van Russen en Engelsen, dat ze uiteindelijk wisten te verslaan. Wat hij tussen 1799 en 1813 heeft gedaan weten we niet. Misschien is hij in Franse dienst geweest of misschien heeft hij in die periode wel heel iets anders gedaan. Daarom is het ook zo belangrijk dat je probeert bij het Nationaal Archief in den Haag zijn 'staat van dienst' te vinden. Als dat lukt dan zal veel duidelijk worden. In 1813 en 1814  was  hij actief aan Hollandse kant tegen de laatste Franse bezetters van de vestingen Coevorden en Delfzijl. Of hij heeft deelgenomen aan Waterloo zal ook duidelijk moeten worden uit zijn 'staat van dienst'. 

 

succes,

met vriendelijke groet,

Cees Hofsteenge

Cees Hofsteenge - 12 jan 2013 - 00:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu