stamboomforum

Forum logoMilitairen » Wie o wie kan mij helpen. Ik ben opzoek naar het legeronderdeel (Regiment) van mijn grootvader.



Profiel afbeelding

Mijn naam is Richard Dijkstra, Ik ben al jaren geïnteresseerd in de geschiedenis van de tweede wereld oorlog. Sinds drie weken weet ik dat mijn grootvader in Krijgsgevangenenkamp Stalag III A, Luckenwalde heeft gezeten. Na alle waarschijnlijkheid heeft mijn grootvader ergens op de Grebbelinie gevochten en is zoals 3000 andere teruggetrokken militairen gevangen genomen bij Fort Honswijk, na de capitulatie van Nederland. Om verder te komen in mijn onderzoek is het van belang om mijn grootvaders legeronderdeel (Regiment) te achterhalen. Ik hoop wellicht op het Stamboomforum antwoord te krijgen op mijn vragen.

De naam van mijn grootvader: Dirk van der Heide, geboren op 18 februari 1907 te Enschede.

Richard Dijkstra - 15 feb 2013 - 20:01

Er zijn dverse mogelijkheden:

1. Informatie opvragen via:

Voor informatie over militairen geboren na 1900, kunt u terecht bij:

Ministerie van Defensie
afdeling Semi-Statische Archiefdiensten
Postbus 7000
6460 NC Kerkrade

U kunt het SSA alleen schriftelijk benaderen. U heeft dan de volledige naam en de geboortedatum van de gezochte persoon nodig. Daarnaast moet u een kopie van uw identiteitsbewijs meesturen.

2. Informatie opvragen via:

http://www.its-arolsen.org/en/homepage/index.html

Verwerkingsduur van een aanvraag ca 8 -10 weken.

3. Informatie opvragen via:

http://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/activiteiten/oorlogsarchief/paginas/een-verzoek-indienen.aspx

Ook hier verwerkingsduur ca 8 weken.

mvg-Ben

Ben Wegman - 15 feb 2013 - 20:26

Je kunt de vraag ook op het forum van www.grebbeberg.nl stellen: in de discussiegroep, rubriek gezocht.

met vr gr Paul

Paul E. van de Water - 16 feb 2013 - 10:39

Beste Paul,

Bedankt voor je reactie en voor het meedenken. Stichting Grebbeberg was een van de eersten die ik heb aangeschreven. Deze verwezen mij door naar het Archief van defensie (IVENT, voorheen DIRAC), nu behorende tot het Nationaal Archief ( www.gahetna.nl )  van hun heb ik diverse inventarisnummers een kaartnummers gekregen, welke mij zouden leiden naar de lijsten met gevangen van Krijsgevangenenkamp Stalag III A. Helaas hebben alle inventarislijsten die enigzins relevant zouden kunnen zijn niets opgeleverd. Ik weet dat men zich na de val van de Grebbelinie,  terug heeft getrokken naar Ford Honswijk. Hier zaten toen zo'n 3000 manschappen. Na de capitulatie zijn deze 3000 manschappen gevangengenomen en via Westervoort, per trein naar Meppen gebracht. In het grensgebied lagen een aantal kampen. De Nederlanders zijn toen naar kamp Versen IX gebracht. Dit was een "Durchgangslager", (ook wel Kamp Meppen-Versen of Stalag VI B, Versen genoemd). In dit kamp zijn ook alle Nederlandse gevangenen geregistreerd. Hierna zijn ze naar stalag III A, Luckenwalde getransporteerd.

Wellicht dat iemand mij daar meer over zou kunnen vertellen.

Richard Dijkstra - 18 feb 2013 - 16:02

Maar: praktisch het hele Nederlandse leger is toch vrij vlak na de capitulatie weer vrijgelaten?

Pas in mei 1943 moest iedereen zich weer melden.

G.Karssenberg - 18 feb 2013 - 18:01

Dat klopt, ik heb de tijdlijn ook aardig in kaart gebracht. Ik wil alleen aannames omzetten in zekerheden. Hiervoor moet ik het oude legeronderdeel / regiment van mijn grootvader achterhalen.

Richard Dijkstra - 18 feb 2013 - 19:28

Gezien jouw reactie neem ik aan dat de door mij gegeven informatiebronnen voor jou niet relevant zijn?

mvg-Ben

Ben Wegman - 18 feb 2013 - 20:02

Beste Ben,

Mijn oprechte excuus. De door u opgegeven informatie bronnen zijn zeker relefant. Ik ben er gisteren ook gelijk mee aan de slag gegaan en werd hier zo door inbeslag genomen dat ik niet meer aan de terugkoppeling met u heb gedacht. Ik heb het rode kruis gisteren gelijk aangeschreven. Stalag III A stond namelijk onder toezicht van het Rode kruis. Zij hadden ook vrij toezicht tot het kamp. Mijn grootvader had ook al heel jong maagproblemen. Wellicht dat deze twee feitelijkheden samen nog iets aan informatie kunnen opleveren. In de andere link moet ik mij nog gaan verdiepen. Ik heb slecht spaarzaam vrije tijd en kan mij slechts met tussenposen verdiepen. Nogmaals erg bedankt, ik ben erg blij met uw informatie.

Richard Dijkstra - 19 feb 2013 - 07:51

Het gebruik van ITS Arolsen kan ik je aanbevelen. Hebben erg veel informatie, tenzij die op het einde van de oorlog vernietigd was. En ze zijn zeker behulpzaam.

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 feb 2013 - 09:53

Beste Ben,

Ik heb gekeken op de site van its-arolsen. De site is voor mij redelijk onduidelijk. Heeft u wellicht tips hoe ik deze mensen het beste kan benaderen met een zoekopdracht. Ik hoor graag van u. Wederom bedankt voor de moeite en de terugkoppeling.

Richard Dijkstra - 20 feb 2013 - 14:31

@ Richard,

Je kunt op hun site verschillende talen kiezen. Selecteer de taal die je het best begrijpt.

http://www.its-arolsen.org/en/inquiries-by-family-members/application-forms/online-form/index.html

Deze link gaat naar het Engelstalige aanvraagformulier.

En deze naar een Duitstalig:

http://www.its-arolsen.org/de/anfragen-von-angehoerigen/anfragenformulare/index.html

Kijk eens of je dit formulier kunt invullen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 20 feb 2013 - 15:56

Beste ben, Wederom mijn dank. Ik heb ook ITS de nodige info achtergelaten. Nu maar hopen dat er nog enige registratie is blijven bestaan. Mocht ik verder komen in het onderzoek zal ik u dat middels dit forum laten weten. Met vriendelijke groet.

Richard Dijkstra - 23 feb 2013 - 06:03


Hallo,

Niet direct een antwoord, wel veel info van een andere soldaat die op de GRebbeberg vocht, krijgsgevangen werd genomen en ook in Stalag3A Luckenwalde enkele weken heeft doorgebracht.

http://www.grebbeberg.nl/uploads/downloads/JPvF_MCI8RI.pdf

 

Succes Jan

Jan A. Kloks - 30 dec 2014 - 15:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu