stamboomforum

Forum logoMilitairen » Parijs gaat militaire stamboeken online aanbieden

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Het Franse Ministerie van Defensie had het al eerder aangekondigd, maar nu schijnt het toch echt binnenkort (‘tres prochainement’) te gebeuren: de stamboeken van het leger van Napoleon worden via internet voor het grote publiek beschikbaar gesteld.

Deze stamboeken, die bewaard worden bij het Service Historique de la Défense te Vincennes (Parijs), maken deel uit van een geheel van 25.000 registers, die de periode 1706-1909 omvatten. Men begint met het beschikbaar stellen van de militaire inschrijvingen uit (ongeveer) de periode van het 1e Franse Keizerrijk onder Napoleon (1803-1815), nl. de zogenaamde sous-séries GR 20 YC et GR 21 YC, die betrekking hebben op de Keizerlijke Garde (Garde Imperiale) en de regimenten Infanterie van Linie (de Ligne).

Het geheel wordt beschikbaar gesteld via de website ‘Mémoire des hommes’: http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/. Kies vervolgens in het menu voor ‘Parcours individuels’. Of de informatie gratis is of slechts betaald te raadplegen, moeten we afwachten. Nogmaals: de informatie staat nu nog niet online, houd de website dus  in de gaten.

Uit ervaring kan ik stellen dat deze boeken zeer veel namen van Nederlanders bevatten. Het zal een aantal van ons een reisje naar Parijs gaan schelen en anderen zullen wellicht voor het eerst geconfronteerd worden met een voorouder of aanverwant die onder Napoleon heeft gediend.

met dank aan Willem Borstel

Bas Lems

Bas bedankt voor het bericht, ga het zeker in de gaten houden.

Henriëtte Herwig

H.Herwig

Dank voor de informatie Bas, ik hoop van harte dat er iets komt wat op een zoekfunctie op namen gaat lijken, want als je van een voorouder niet eens weet òf hij in het Franse leger gediend heeft weet je natuurlijk al helemaal niet zijn regiment, laat staan zijn stamboeknummer.

Maarten Krips

Bedankt voor de info, Bas. Hier wordt ik heel blij van. :)  

verweij

het is online!  En nu maar zoeken.Knipogen

m.verweij

Dank voor de update, zo komen we de winter wel door :-)

Ik zie meteen al dat zoeken op achternamen niet veel oplevert, dat wordt dus de boeken van kaft tot kaft doorbladeren. Is geen ramp natuurlijk, want voor je het weet kom je iemand tegen waar je eigenlijk helemaal niet naar op zoek was...

Maarten Krips

Gewoon thuis vanuit je luie stoel de Franse stamboeken doorbladeren, wie had dat ooit gedacht?

Bij mij werkt het trouwens niet goed met Internet Explorer 11, wel met Chrome.

Geen index, kunnen we wel zelf maken van de Hollandse regimenten, wellicht via GenVer??

Om het bladeren wat meer richting te geven: de meeste Nederlanders zaten in de volgende regimenten infanterie de ligne: 123, 124, 125 en 126. Ook in het 146e en 147e, maar daarvan zijn de stamboeken helaas verloren gegaan.

En bij de Garde

het 2e (later 3e) Regiment Grenadiers van de Oude Garde, het 2e Regiment Lanciers van de Garde (De ‘rode lanciers’) en bij de veteranen.

Bas Lems

Nog even een tip:

Bij de meeste stamboeken staat achterin  een index op achternaam. Dat scheelt een hoop werk.

Bas Lems

Dank voor de tip Bas, ik was in het stamboek van het 3e reg. van de Garde al gevorderd tot bladzijde 228 maar er blijkt inderdaad een index achterin te staan...

Maarten Krips

welcome back, Bas

dank voor de goede tip! (hoewel mijn Frans nogal roestig is)

er is wel een kuze voor Engels ... maar die werkt zo te zien alleen voor het menu want al het overige blijft Frans :-(
met mijn beperkt kennis van ht Frans kom ik helaas niet heel ver :-( 

 

grtn

PS ik heb de link meteen maar op www.symbaloo.com/mix/soldaten-genealogie gezet 
 

Jan_K.

Bedankt voor de tip dat de stamboeken nu online zijn maar het is mij niet duidelijk op deze site hoe ik nu bij de stamboeken moet komen. Het ligt vast aan mij, kan iemand het verduidelijken? Alvast bedankt.

Henriëtte Herwig

H.Herwig

Ik doe het als volgt: ik gebruik 

http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/arkotheque/inventaires/recherche.php?fam=10 als beginpagina. Ik zet dan de cursor in het veld Unité (eenheid) en druk op het symbooltje Liste ernaast. Uit de lijst selecteer ik het regiment waar ik de boeken van wil zien.

 Als voorbeeld selecteer ik het 123e régiment d'infanterie de ligne en druk op Rechercher. Dan drukken op de linkerknop Consulter des Fiches. dan zie je dat er maar liefst 7 stamboeken van dit regiment waren. 

Dan wil ik bijvoorbeeld het eerste boek, 

123e régiment d'infanterie de ligne. 1810-1813.      SHD/GR 21 YC 865      123e régiment d'infanterie de ligne, 1er octobre 1810-24 avril 1811 (matricules 1 à 3 000).

inzien. Ik klik dan op de uiterst rechtse knop naast de naam van het boek.

Dan kom ik op de pagina van het boek, druk op de knop Consulter les images naast de thumbnail van de voorpagina. Dan komt het stamboek tevoorschijn in een nieuw tabblad: 559 bladzijden maar liefst, maar zoals Bas al aangaf: er is een alfabetische index, bij dit boek begint hij op foto 505. 

 Het blijkt een prima server te zijn, je kunt heel snel van de index naar het paginanummer waar je wilt zijn.

Hopelijk was dit duidelijk genoeg. Vr.gr.

Maarten 

Maarten Krips

Maarten dank voor de duidelijke uitleg, ik ga er mee aan de slag. 

Henriëtte Herwig

H.Herwig

Het is toch wel vreemd dat ondanks het feit dat er in mijn voorvaders stamboek geschreven staat dat hij in het 123e heeft gezeten, ik hem totaal niet kan vinden in de indexen van het 123e reg. inf. de ligne.  

Of zijn ze nog niet volledig? Weet iemand dat? 

m.verweij


Bij mijn weten zijn de stamboeken van het 123e hiermee volledig. Kunt u een link geven naar zijn stamboekinschrijving, via FamilySearch, of anders een aantal gegegevens hier plaatsen?

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!