stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » leger Napoleon

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Een aantal jaren geleden heeft ene Hein de Vries een geweldig hulpmiddel hier gepubliceerd, om aanvragen te doen in Frankrijk, als je wilt weten wie wanneer in het leger van Napoleon zat. Echter, het kan niet meer op deze manier! weet iemand van jullie de oplossing? of is de enige manier een retourtje naar Vincennes?

sowieso kan ik ook de lijst met namen en regimenten niet meer vinden...

Met vr groet, M van der Snoek

m van der snoek

Bedoel je dit?

 

Enkele dagen geleden ontving ik de "registre matricule" van een ver famillielid van mij die in 1811 in het leger van Napoleon werd ingelijfd. 
Diverse mensen waarschuwden mij dat het verkrijgen van informatie uit het Service Historique de la Defense in Vincennes (Franrijk) soms erg moeilijk is.
En ja het duurde wel een viertal maanden voordat ik de kopie in handen had maar het is uiteindelijk de afgelopen week wel aangekomen. 
Het feit dat ik in een afgelegen streek van Canada woon met maar drie postbestellingen per week heeft zeker bijgedragen tot deze 4 maanden, 
maar zelfs zonder die bijkomstigheid nam dit proces veel tijd. Maar het is de moeite waard om het te proberen.
Om mensen te helpen die misschien minder thuis zijn in het Frans en in navigatie van websites hier is is mijn gevolgde weg:
Ik wilde een kopie van de "registre matricule" voor Pieter Roelof de Vries omdat dat soms meer informatie bevat over de individu en de latere loopbaan.
Stap 1: de website van het Service Historique de la Defense in Vincennes waar de stamboeken bewaard worden van de Napoleontische militairen: http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/ .
Men kan de eerste pagina ook in het Engels bekijken maar ik vond daarmee niet veel baat
omdat eventuele volgende pagina alleen maar in het Frans zijn, dus een (rudimentaire) kennis van Frans vergemakkelijkt het proces wel. Mijn Frans is bijna 50 jaar oud HBS-Frans.
stap 2: klik op "Demande de reproduction" (3e van onderen), er verschijnt een lijst met blokken die ingevuld moeten worden. Adressen enz. dat spreekt allemaal voor zichzelf. 
Aan het eind van de pagina staat dan "Votre commande" (uw bestelling) en ik geloof dat dit een sleutelstuk is in uw bestelling: 
ten eerste: bij "Fonds": kies: "Archives de l'armee de Terre et des organismes du Ministere de la Defense - Vincennes"
ten tweede: "Cote du document" : misschien wel het belangrijkste: het archiefnummer. Hoe dat te vinden zie verderop
ten derde: bij "Titre-designation": vul in "Registre matricule du (en dan naam van de gezochte persoon)"
NB: de naam in het Frans kan anders zijn dan de naam in NL; vgl. Pieter Roelofs de Vries wordt "Pierre Rudolphe de Vrijes"
ten vierde: "Autre informations d'identification": vul in onderdeel van het leger bv. 123e regiment (in mijn geval)
ten vijfde: hier moet bv de pagina ingevuld worden waarvan men een kopie wil. (zie ook verderop)
Erg belangrijk dus is de "Cote du document" m.a.w. het archief nummer. Hoe vind ik dat?
Terug na de "Homepage" van de Service historique de la Defense
step 1: klik op "Les Collections" en dan
step 2: dan op "les fonds d'archives" in het "drop-down menu"
step 3: op de dan verschijnende pagina "Presentation des fonds d'archives" 
kies onderaan de pagina "Etat des fonds et des instruments de recherche, archives consultable en ligne"
step 4; op de dan verschijnende pagina kies: "la liste des instruments de recherche publies et disponible en ligne"
step 5: op de dan verschijnende pagina met "Resultats de recherche", vind onder "Inventaires d'archives" de "Archives de la defense" 
en dan de "Archives de l'armee de terre" op 8 plaatsen van onderen de:
"Registre matricules des sous-officiers et hommes de troupe des unites de la garde consulaire, de la garde imperiale, de la garde royale et 
de l'infanterie de ligne (1803-1815): repertoire numerique, departement de l'armee de terre, sou-serie 20 et 21Yc" par Michel Roucaud.
In dit document worden de diverse eenheden aan archiefnummers gekoppeld.
Klik op "voir le resultat" om dit document te "downloaden" (296 blz.)
Het hele document is uiteraard in Frans. Het eerste gedeelte geeft een korte beschrijving van de behandelde eenheden: de moeite waard om door te lezen voor die eenheden waarin men interesse heeft.
Dan worden de diverse eenheden op rij gezet met de bijbehorende archief nummers. zo bv. het 123e regiment de ligne is op pag. 192.
Uit bv. informatie uit "Soldaten onder Napoleon" (http://www.friezen-onder-napoleon.nl/) kende ik Pieter's nummer ("matricule") en zijn recruteringsdatum.: tussen 1 october 1810 en 24 april 1811 dus het dossier nummer is: 21 Yc 865
Nu teruggaande naar de pagina: "Votre commande" (de bestelling) kunnen we het gevraagde invullen: onder "Cote du document":
21 Yc 865: registre de matrucule du 123e regiemnt d'infanterie de ligne, matricule 2669 ( het nummer voor Pieter): Pierre Rudolphe de Vrijes
En dat stuur je het weg op hoop van zegen: weken later krijg je dan een rekening voor 10.05 Euro die je terugstuurt met een bankcard nummer.
Voor mij in Canada een VISA nummer werkte goed. En dan weer weken, maanden later verschijnt er ineens een grote bruine envelop in je post met het gevraagde.
Hoe is het gezegde ook al weer: nooit gedacht en stil gezegen, niet verwacht en toch gekregen?
Als de Franse taal moeilijkheden geeft probeer het eens te vertalen via Google.
Veel succes!

met vriendelijke groeten

Hein de Vries - Atlin BC - Canada

niepoort

Klopt. deze heb ik. Maar vanaf de 'lijst met blokken'die ingevuld moeten worden, klopt het niet meer.

overigens dank voor snelle reaktie.

m van der snoek

Als je rechts boven Hein de Vries invoert en dan op zoeken klikt, kom je de hele discussie van destijds tegen. Misschien kun je daar een antwoord vinden.

niepoort

oke dank

m van der snoek

Jan_K.

dank!!

m van der snoek


De laatste keer dat ik informatie opvroeg uit een stamboek in Vincennes (dat was in september 2014), kreeg ik een vriendelijk briefje terug van een luitenant-kolonel aldaar, dat ik van harte welkom ben om het zelf op te komen zoeken.

Het was niet mogelijk (meer?) om kopieën te bestellen, begreep ik.

Mvg

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!