stamboomforum

Forum logoMilitairen » Lichting 1810 Johannes Brantenaar Den Haag



Profiel afbeelding

Mijn voorvader Johannes Brantenaar (Den Haag 1790-1870) was van de lichting 1810 4e canton Den Haag. In kolom 12 staat bij de meeste mannen 'capable de servir' bij hem staat 'Dans la compagnie reserve' weet iemand wat dit betekent?

In februari 1812 meldt hij zich aan als vrijwilliger voor het Franse leger, maar hoe ik ook zoek in de Franse archieven ik kan hem niet vinden bij het regiment 123 t/m 126, ook niet bij 33e regiment.

Heeft iemand een tip?

Bedankt alvast

Irene

irene rolfes - 4 mar 2016 - 20:59

Hallo Irene,

Ik kom hier later op terug, maar ik heb hier een vermelding dat hij in het 43 regiment (de ligne) heeft gediend.

Mvg

Bas Lems - 4 mar 2016 - 21:26

Dank voor je snelle reactie Bas, ik ga eens kijken of ik het 43e kan bekijken.

groet irene

irene rolfes - 4 mar 2016 - 21:34

Ik heb hem gevonden:

http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/ark:/40699/e0052aaf9a982e1a/52aaf9ad48cdb

Hij staat te boek als Johannes Braantenaar. Helaas ontbreekt veel informatie. Wel belangrijk is de opmerking dat hij krijgsgevangen is gemaakt.

Ik zal morgen posten wat ik al over hem weet.

Mvg

Bas Lems - 5 mar 2016 - 00:32

Wat een geweldig nieuws Bas, in de Staatscourant van 1823 staat een J. Brandtenaar gew. serjant, 's-Hage, nummer 32836. Dit gaat over de Liquidatie van den Franschen achterstand, wegens achterstallige militaire soldij.

Gezien het 43e regiment zou het best kunnen dat hij dit is. Ik ben heel benieuwd wat jij verder nog aan informatie hebt en tevens benieuwd of jij een hele database hebt van Nederlandse militaire, gezien je snelle vondst.

ik hoor het graag en wederom dank

irene

irene rolfes - 5 mar 2016 - 09:14

Napoleon Bonaparte is overleden op het eiland Sint Helena in 1821. Het was zijn wens dat zijn oude strijdmakkers (ook de soldaten) zouden delen in zijn erfenis. Pas toen zijn neef Napoleon III in Frankrijk aan de macht kwam, probeerde men gevolg te geven aan die wens. Er bleek echter niet genoeg geld over te zijn voor alle soldaten. In 1857 werd duidelijk dat er wereldwijd 500 oud-militairen in aanmerking kwamen voor een deel van het legaat. 46 van hen woonden in Nederland. Aan een erfgenaam werd een bedrag van 400 francs toegekend.

Al vroeg in de jaren 50 van de 19e eeuw werden verzoeken ingediend bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en bij de Franse regering in Parijs (al dan niet via de ambassade) om voor het geldbedrag in aanmerking te komen. Een van die verzoeken (bij BuZa) is van Jan Brantenaar. Er staat: ​En 1811 incorporé dans la garde du Préfet des Bouches de la Meuse; passé en 1813 comme Sergent au 43 Régiment d'Infanterie de Ligne; fut fait prisonnier de guerre par les troupes Autrichiennes.​ Hij leverde een certificat de vie in, maar kon geen staat van dienst produceren.

Hij kreeg, zoals de meesten, het geldbedrag niet toegekend. Vrijwel iedereen die een verzoek had ingediend voor geld, kreeg, indien in 1857 nog in leven, de Sint Helena medaille toegekend. Jan Brantenaar leefde nog lang daarna, maar ik heb niet kunnen vinden (in het archief van de provincie Zuid-Holland), dat hij de medaille daadwerkelijk heeft ontvangen. Ook staat hij niet op de (incomplete) lijst die berust bij Paleis Het Loo.

Wat betreft de Compagnie de Reserve, dat was een soort lijfwacht van de prefect, in dit geval prefect Goswin de Stassart, die kantoor hield in het gebouw aan de Kneuterdijk, waar nu de Raad van State zit.

Brantenaar is krijgsgevangen gemaakt op 30 augustus 1813, dwz tijdens de slag bij Kulm (zie Wikipedia). Dat ligt nu in Tsjechië.

En ja, ik heb een grote (klad) database van Napoleontische (en andere) militairen, gebaseerd op ca. 30 jaar onderzoek.

Ik hoop dat ik je zo een eindje op weg hebt geholpen.

Mvg

Bas Lems - 5 mar 2016 - 21:26

Wat een verhaal Bas, jij hebt het onderzoek eigenlijk al voor mij gedaan. 

Dank je wel voor alle informatie waarvan ik niets wist

Ik speur verder

groet,

irene

irene rolfes - 5 mar 2016 - 22:39

Ik hoop dat je nog veel gaat vinden. Ook over de slag bij Kulm.

Ik heb nog gevonden dat zijn adres rond 1854 was: Korte Kranestraat wijk D no. 72 in Den Haag.

Dat is/was ergens bij de Bierkade.

 

Mvg

Bas Lems - 5 mar 2016 - 22:51

Over Kulm had ik vanmiddag al gelezen inderdaad. Gevangen door de Oostenrijkers, zijn grootvader kwam uit Wenen Lodewijk Brandner

De gegevens over hem heb je die op het NA gevonden, ik zou het graag zelf ook nog eens zien.

Maar ik vind het heel bijzonder Bas ik hoop dat jij ook zo'n voorvader hebt.

Dag irene

irene rolfes - 5 mar 2016 - 23:10


Dag Irene,

Door verhuizing ben ik er nog niet aan toe gekomen om je de gegevens over Johannes Brantenaar te sturen. Als je mij een persoonlijk bericht stuurt via mijn profiel, dan kan ik je een aantal scans sturen.

Mvg

Bas Lems - 9 apr 2016 - 20:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu