stamboomforum

Forum logoFora » Militairen » Voorouders in Franse dienst in NIMH-database

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Nieuwsbericht | 08-07-2016 | 11:55

Altijd al willen weten of een voorouder met Napoleon naar Moskou is getrokken? Sinds deze maand is het antwoord te vinden in de databank 'Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'. Deze online databank, aangeboden door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), bevat de namen van 53.000 Nederlandse mannen die tussen 1797 en 1814 onder Franse vlag hebben gestreden.

https://www.defensie.nl/onderwerpen/militaire-geschiedenis-nimh/nieuws/2016/07/08/voorouders-in-franse-dienst-in-nimh-database

Persoonlijke noot:

Ik kwam hier een zoon tegen van mijn immigrant-voorvader Jan Harmen Borgsteede, waarvan tot nu toe alleen een doop uit 1790 bekend was. Het register vertelt helaas niet wat er van deze verre half-oom geworden is, en ik ben daarom zeer benieuwd of er nog wegen zijn om meer te vinden zonder zelf naar Parijs af te reizen. Iemand een idee?

Enno Borgsteede

Hallo Enno,

Zie ook mijn bericht van gisteren 'NIMH lanceert database Nederlandse militairen in het leger van Napoleon':

https://www.stamboomforum.nl/subfora/245/2/57635/0/nimh_lanceert_database_nederlandse_militairen_in_het_leger_van_napoleon

Wat betreft jouw vraag: om wie gaat het?

Mvg

Bas Lems

Deze?

Geregistreerde:
 

Hendrik Borgstede

Eenheid:
 

3e Cohorte

Geboortedatum:
 

04-02-1790

Geboorteplaats:
 

Amsterdam

Stamboeknummer:
 

947

Vader:

Herman Borgstede

Moeder:

Gerardina Heevers

Bewaarplaats:
 

Service Historique de la Défense, Vincennes/Parijs (niet te raadplegen bij het NIMH)

Inv.nr. SHD:
 

23Yc71

Bas Lems

Ik vond in mijn aantekeningen dat zijn moeder (Nieuwe Rapenburgerstraat te Amsterdam) kort na de Franse tijd opgave deed van zijn vermissing. Hij diende als soldaat bij het 146e Regiment Infanterie van Linie (samengesteld uit o.a. de 88e cohorte van de Nationale Garde). De stamboeken van 146 RIL zijn trouwens niet bewaard gebleven.

Zijn moeder vermeldt ook: 'de laatste tijding uit Elber...d feb. 1813'. De plaats kan ik niet goed lezen, als je me een PM stuurt, dan stuur ik je de foto.

Ook interessant in dit kader:

De Hollander onder de Fransche Cohorten of mijn lotgevallen als conscrit door Adrianus van Altena:
http://books.google.nl/books?id=VwJOAAAAcAAJ&lpg=PP10&ots=-RG5dAlwvB&dq=conscrits%20cohorten&hl=nl&pg=PP7#v=onepage&q&f=false Altena diende bij het 88e cohort Nationale Garde, later 146e RIL.

 

Mvg

Bas Lems

Hallo Bas,

Ik wist niet dat er een apart subforum was voor dit onderwerp, en had daarom in actualiteit gepost. Ik ben een hele tijd niet op het forum geweest, o.a. omdat ik meer tijd bij FamilySearch en Geni spendeer. Wiki-achtige stambomen werken voor mij prettiger dan losse, en dat zijn de grootste sites op dit gebied.

De persoon die je noemt is precies de goede, en ik heb je al een PM gestuurd. Ik had even wat twijfels, omdat zijn vader Jan Harmen heet, en zijn moeder de achternaam Huvaart heeft, maar omdat de voornamen en de doopdatum wel kloppen, en de inschrijving door Fransen is gedaan, heb ik geen twijfels meer.

Ik zag in de infobox op archieven.nl dat deze database door een Nederlander is gemaakt. Zoeken op naam op de Franse sites levert hier ook niets op, terwijl ik hoopte ook iets van eventueel sneuvelen te vinden. Verder zou het leuk zijn als er ook te vinden was wanneer de persoon is ingeschreven. Het stamboeknummer zou een indicatie kunnen zijn, als dat gewoon op volgorde werd uitgegeven. De toegang van deze persoon is als ik het goed begrijp nog niet als scan on-line, en plannen voor Parijs heb ik op dit moment niet. Ik ben door eerdere ervaringen in Berlijn ook wat voorzichtiger met zomaar een archief binnen stuiteren en denken dat je dan iets vindt. In Nederland lukt dat nog wel enigszins, maar in het bureaucratisch buitenland niet echt.

Hoe dan ook, hartelijk dank voor je reacties, en als er meer is, ga ik in het subforum verder.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede

Hallo Bas,

Dank voor de scans. Heb je ook een bronvermelding bij die opgave van vermissing door zijn moeder? Zij was toen al weduwe, en het adres dat daar staat is nieuw voor mij, en dus heel interessant. Ik wil mijn stamboom echter graag volgens het boekje doen, en doe daarom ook graag een goede bron erbij.

Gezien haar woonplaats neem ik aan dat deze opgave van vermissingen uit het Amsterdamse stadsarchief komt. Klopt dat? Haarlem zou ook kunnen, en ik heb zelf nog niet in de inventarissen van de archieven gekeken. Tips zijn echter sowieso welkom.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede


Hallo Enno,

Ik stuur je een PM met de bron.

Groeten,
Bas

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!