stamboomforum

Forum logoMilitairen » Ik zoek info over de Staatse soldaten rond 1730



Profiel afbeelding

u schrijft: Er was bijvoorbeeld een Regiment Waalse Dragonders
uit de omgeving van Namen. Die waren ook R.K., maar daar diende wel een Dragonder bij
uit Soest (Westfalen), die Ev. Lutersch was en die daarom voor mij moeilijk te vinden was.

hoe heeft u die dan gevonden? dat is precies mijn probleem hoe vind ik mijn protestantse vooruders rond 1750?

zie mijn vraag opover johannes franciscus swen 1751 op forums zoeken in duitsland en zoeken in belgie.

Inge swen

inge swen - 28 dec 2016 - 17:42

Vanuit mijn stamboom onderzoek ben ik gestuit op een 5-10 tal voorvaderen en familieleden uit Maastricht die als Katholiek in het Staatse leger hebben gediend. Daarbij zijn me een aantal dingen opgevallen. De naam van een directe voorvader is tijdens zijn diensttijd gemuteerd, wat ik binnenkort nog verifieer in het Nationaal Archief. Een aantal is tijdens de diensttijd getrouwd maar dan door een dominee. Die huwelijken zijn bijna allemaal opnieuw gesloten na terugkeer naar Maastricht e.o. door een R.K Priester.

Eén voor-moeder is in eerste instantie achter de troepen aan getrokken ( Bergen op Zoom), maar de kinderen staan geregistreerd in katholieke kerkelijke archieven in plaatsen die tot het huidige België behoren, niet ver van Bergen op Zoom, waardoor ik vermoed dat moeder daar ook woonde. Uiteindelijk is het jongste kind in Hasselt (Belgisch Limburg) geboren. Ik ben er nog niet uit of dat een militaire of familiale reden heeft.

Hoewel mijn voorvaderen verrassenderwijs deels vrij aanzienlijke functies hadden ( notarissen, procureurs, juristen in Maastricht en bijv. Luik), komen er onder de familieleden gewone soldaten voor: de soms zeer grote gezinnen konden niet allemaal bollebozen opleveren, ook toen zullen er buitenbeentjes zijn geweest, van-huis-lopers, jongens die niet wilden deugen of avonturiers. Toch hingen ze erg aan hun geboortegrond want de meesten keerden weer terug naar hun geboorteplek. Waarbij opvalt dat ze zich in een andere parochie vestigden dan waar ze geboren waren, terwijl broers en zussen in de buurt bleven van de ouders. Ik moet nog eens uitzoeken of de scheiding van Maastricht in 2 wereldlijke heerschappijen /bisdommen daar een rol in speelt.

Als iemand nog tips heeft over de lotgevallen van de verschillende regimenten uit het Staatse Leger en hun veldtochten/migratie door de tijd, hou ik me aanbevolen.

 

Succes,

 

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 31 aug 2017 - 12:52

@Marie José:ik herken een aantal dingen in jouw verhaal. Mijn mogelijke voorouders zouden uit de streek van maastricht, breda, bergen op zoom zijn gekomen, met hoge (militaire en bestuurlijke) functies. Er zijn een aantal zaken die die richting op wijzen, maar er is een onderbreking in de papieren dus het blijft bij een vermoeden. De voorvader waar wij wel zeker van zijn, zou rond 1700 in Hasselt (Belgie) geboren zijn en Rooms zijn. Vreemd genoeg vind ik zijn gegevens niet terug in Hasselt..; Zijn mogelijke vader was officier en sterft in 1708. Het hele rondreizen met het leger en de verschillende geloven, maken de zaak niet eenvoudiger in ieder geval...

Karin Izaks - 5 jun 2020 - 12:55 (laatst bijgewerkt 5 jun 2020 — 12:56 door auteur)


Dag Karin Izaks,

Mijn stamboomonderzoek nam zo'n twee jaar geleden een verrassende wending.

Waar het onderzoek oorspronkelijk bleef steken in Maastricht en Venraij ontstond er vervolgens een zigzag lijn door het land. Nijmegen- Groningen- Bergen op Zoom. De reden daarvoor was inderdaad dat een vijftal voorvaderen deel uit gemaakt heeft van het Staatse Leger. De hoofdlijn van mijn voorvaderen leidt naar Bergen op Zoom naar een familie die in de 2e helft van de 16e eeuw Nederduits ( diets) Hervormd was. Uiteraard in oorsprong Katholiek. De telg die in Nijmegen trouwde, trouwde weer katholiek en is inderdaad in Maastricht nogmaals getrouwd met dezelfde vrouw, maar nu voor het echie in de katholieke kerk.

Een tak vestigde zich tijdelijk in Hasselt anderen bleven in dat deel van het huidige België hangen. De Groningse generaties waren duidelijk niet katholiek. Er is in Nederland ook een tak Verheugen die protestant christelijk zijn gebleven. Daar ligt de bakermat in de omgeving van Wijk bij Duurstede/Leerdam/ Utrecht Ik heb ook achterhaald dat de voorvaderen uit Bergen op Zoom rijke "neringdoenden " en handelaars waren en over behoorlijk wat onroerend goed in Bergen op Zoom beschikten en een aanzienlijke maatschappelijke positie hadden Een en ander wilde echter niet zeggen dat de zonen allemaal met een gouden lepel in de mond geboren werden. Een deel van de mannelijke nazaten heeft een vrij armoedig leven geleid als beroepssoldaat. Het ziet er naar uit dat er langs de vrouwelijke lijn meer kapitaal in de familie is gebleven. Wat de mannen ertoe bracht om in het leger te gaan blijft gissen : vechten voor de goede zaak i.e. tegen de Spanjaarden die hun voorvaderen mogelijk vervolgd hadden, en dus voor de republiek, onmin in de familie, zucht naar avontuur, strenge vaders die hun zonen dwongen om zelf aan de kost te komen. Wie zal het zeggen.  Omdat mijn familienaam veel talrijker is in vooral West- België, is het enerzijds mogelijk dat ze uit Vlaanderen stammen. Anderzijds echter ben ik op wijzigingen in de familienaam gestuit omdat vòòr 1600 de patroniem gehanteerd werd. En zo veranderde de familienaam in Johannes Lucaszn, Lucas Willemsen, Thomas Willemsen ...... Dat wordt een zoekpartij. Temeer daar het nog bijzonder lastig is om in België te zoeken als je de geboorteplaats niet kent. Maar er verandert het nodige......

eerst nog maar eens de poorterregisters van Bergen op Zoom raadplegen en tientallen notariële akten.

Marie-José Verheugen - 5 jun 2020 - 17:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu