stamboomforum

Forum logoMilitairen » Voorvader in regiment Rumpf mogelijk in Luik ?


Profiel afbeelding

ik ben op zoek naar de vader en moeder van mijn voorvader (Johannes)Franciscus Swen, die in 1750 of 1751 in Mons geboren is. Er zijn veel plaatsen die Mons genoemd werden in die tijd. In zijn huwelijksacte staat Mons, Henegouwen, maar daar heb ik gezocht in het archief en hem niet gevonden. een vrijwilliger daar zei dat er vaak automatisch henegouwen bij werd gezet in nerderland als ze mons hoorden en dat ik ook bij andere plekken met die naam moest zoeken.

Zou zijn vader militair geweest kunnen zijn? Ik vond vandaag naar aanleiding van een link op de nieuwsbrief van het stamboomforum een militair:

Achternaam Swens

Voornaam Johannus

Wapen Infanterie

Regiment Rumpff

Compagnie E. Haarsma, later v/d B. Hixenius, T. de Nostritz

Aard van de bron Stamboek

Laagste jaar 1745

Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1967, folionummer: 223

Is er ergens een relatie te leggen tussen Mons( bijvoorbeeld bijLuik of bij Henegouwen) en dit regiment Rumpff? Of zin er relaties tussen een Mons en Soest in westfalen? ( daar heeft franciscus zijn opleiding tot chirurgijn gevolgd. in het archief van Soest is niets te vinden, veel verwoest door brand)

Geeft dit mogelijk nieuwe tips?

Zie ook mijn zoekactie op voorouders gezocht in Belgie of in Duitsland. Alle gegevens over zijn huwelijk en kinderen heb ik al, daar hoef ik geen tips over.

hartelijke groet,

Inge Swen

inge swen

Ik ben bang, dat dit toch een verkeerd spoor is. Dit regiment is (voor zover bekend) nooit in die omgeving geweest LINK Dat geldt ook voor het regiment, waarin het is opgegaan LINK

Met Mons in Henegouwen is toch wel gegarandeerd Mons/Bergen bedoeld. Er kunnen meerdere redenen zijn, waarom je hem daar niet hebt gevonden. Een ervan is, dat men ter plaatse niet wist hoe je dat schreef (woorden die met Sw beginnen zijn daar onbekend), en dat men er bijvoorbeeld Souain of zoiets van heeft gemaakt.

P.S. Ik lees in je bericht uit 2013: Ik heb in Mons, henegouwen gezocht in de stadsarchieven, niet van de parochies, had niet genoeg tijd.

De doopboeken staan tegenwoordig op internet: http://search.arch.be/nl/tips/98-parochieregisters

Jan Clavaux


dank voor de link naar de regimenten, ik heb er even gekeken en vond bij de krijgsverrichtingen 1746 slag bij rocourt, op wikipedia vond ik dat dat bij luik is:

De slag werd uitgevochten nabij Luik. De Geallieerden hadden een sterke, maar gevaarlijke positie met Luik en het riviertje de Jaar aan de flanken, maar de Maas in hun rug. Het leger stond opgesteld in een soort halve maan. De 30.000 Nederlanders vormden tussen Luik en Rocourt de linkervleugel, de 20.000 Britten, Hessen en Hannoveranen het centrum en de 40.000 Oostenrijkers de rechtervleugel tot aan de Jaar. Voor de geallieerde posities waren enkele versterkingen met artilleriebatterijen geplaatst.

mogelijk is zijn vader in luik blijven hangen en heeft hij daar drie jaar later zijn zoon franciscus verwekt. Zijn er ook online parochielijsten bij luik? en is er te vinden welke protestant waren? Ik zal die vraag ook weer posten op het zoeken in Belgie.

Ja dat je in mons niet met SW moest zoeken weet ik, ik heb gezocht op allerlei varianten, de registers waren op alfabet, dus dat was makkelijk. met name suen had wat mgelijkheden. Er werd me daar op het archief in Mons Henegouwen gezegd dat er in nederland bij Mons meteen de associatie henegouwen werd gemaakt, maar dat dat niet altijd klopte en het dus ook een ander Mons kon zijn. Hij was een belg die onderzoek deed naar in het buitenland omgekomen belgische soldaten, dus hij had veel ervaring.

 dank voor de tip over de online parochielijsten. Helaas zal dat wel niet van de protestantse parochielijsten zijn, ben ik bang, maar ik ga weer eens kijken.

inge swenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu