stamboomforum

Forum logoMilitairen » 45e Bataljon Infanterie na Waterloo Roelof Lammers, geboren 17-5-1789 -- afgerond 9-3-2017 --


Profiel afbeelding

Ik heb eerder vragen gesteld over Roelof Lammers, geboren 17-5-1789 (zie: https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/59586/1). Dankzij de antwoorden ben ik nu veel verder gekomen. Toch zou ik graag nog een aantal zaken willen weten, die ik zelf met zoeken op internet niet kan vinden.

Roelof heeft deelgenomen aan de slag bij Waterloo in het 2e Bataljon Infanterie van Linie onder Lt-Gen.  barron Chassé (1e Brigade, Kolonel Detmers) - bron: http://www.grenadiercompagnie.nl/Bestanden/2.9%20Waterloo.pdf
Op 21-7-1815 is dit 2e Bataljon opgegaan in het 45e Bataljon Infanterie Nationale Militie. Ondanks zijn promotie tot sergeant majoor (27-7-1815) is hij op 6-9-1815 gedeserteerd.

1. Weet iemand wat deze troepen na Waterloo hebben gedaan?
2. Is bekend waar dit Bataljon gelegerd was in september 1815?

Ik probeer verder uit te zoeken of er nog gegevens bestaan over zijn veroordeling. Ik heb al gekeken bij de notulen van GS Vriesland, die zijn certificaat Nationale Militieheeft opgesteld, maar voor de maanden september, oktober en november 1815 geen resultaat.. . De dagtekening is 9-9-1824, maar mij is onbekend of dit certificaat toen pas werd opgesteld of dat dit al eerder is gebeurd. De datum is belangrijk om te kunnen zoeken in de zeer uitvoerige bijlagen van GS (iedere maand vergadering, zoeken tussen september 1815 en september 1824 ......). Wie kan hier nog iets over zeggen?

Wim van den Berg

Bataljon Nationale Militie nr. 45

Opgericht in april 1815. De militairen zijn voornamelijk afkomstig uit het militiedistrict Maastricht.

Frank Fransz


Is bekend waar dit Bataljon gelegerd was in september 1815?

Zeer waarschijnlijk in Noord-Frankrijk, op weg naar Parijs. Daar waren af en toe nog schermutselingen met de Fransen of blokkades van steden. Een groot deel van het geallieerde troepen zat in die tijd in Frankrijk, Wellington verplaatste zijn hoofdkwartier op een gegeven moment naar Parijs.

De precieze plaats van het bataljon is te achterhalen in het verbaalarchief van het Ministerie van Oorlog bij het Nationaal Archief, maar als je daarin gaat zoeken, raadpleeg mij dan even via PB voor tips.

Bas LemsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu