stamboomforum

Forum logoMilitairen » In dienst bij het 123e en 126e regiment de ligne. Willem Wijnand Milar (1790-1841)


Profiel afbeelding

Ik blijf zitten met een aantal vragen over de militaire loopbaan van Willem Wijnand Milar (1790-1841). Over de periode in het leger van Napoleon gaat het om het volgende:

Willem Wijnand Milar wordt op 23 februari 1812 in Amsterdam ingeschreven (matricule 3730) in het 5e bataljon, 2e compagnie van het 126e regiment van Linie. Overal lees ik dat dit regiment werd vernietigd bij de Berezina.
Hij werd korporaal 24-12-1812 en fourrier 29-12-1812.
Is het juist dat het 5e bataljon een depot-bataljon was, dat helemaal niet meeging naar Rusland? En hoeveel manschappen overleefden het 126e regiment?

Op latere conduitestaten (hij maakt later als officier carrière in het Nederlandse en Oost-Indische leger) staat dat hij in 1812 deelnam aan de campagne van Boulogne. Wat is dit voor een een veldtocht?

Op 9 maart 1813, wordt hij toegevoegd aan het 123e regiment van Linie, (matricule 5198) waar hij achtereenvolgens in de 2e cie / 7 bat en de 4e cie/ 4 bat werd ingedeeld.
Op 7-7-1813 wordt hij sergeant.
Op 9-7-1813 wordt hij sergeant-majoor, een wel héél snelle promotie.
Volgens latere conduitestaten was hij betrokken bij de belegering van Wesel (bij een uitval schiet hij in zijn voet met een snaphaan).
Maar dan, op 30 december 1813 (Napoleon had de volkerenslag al verloren) wordt hij overgeplaatst naar het “depot des etrangers”. Later in conduitestaten vertaald als “gevangen genomen door de Fransen” en op transport gesteld naar Franktijk, terwijl hij toch juist bij hen in dienst was. Overigens was hij na 4 dagen ontsnapt en een maand later wordt hij ingeschreven bij het Nederlandse 6e bat. infanterie Landmilitie.
Kan iemand uitleggen wat het “depot des etrangers” inhield?

Cees Feringa

Camp de Boulogne was de verzamelplaats van de Grande Armee

Frank Fransz

Frank,

Heb je wellicht een interessante bron waaruit ik meer kan leren over Boulogne in 1812.
Ik weet van het camp de Boulogne alleen dat het vanaf 1805 een kamp was voor troepenopbouw voor een aanval op Engeland (die overigens nooit plaats vond).

Cees Feringa

Ik zou Google books eens proberen

Frank Fransz

Hallo,

De kans dat Milar in het1ste tot het 4de bataljon van het 126ste zou hebben overleefd is nihil. Zo werd het 4e bataljon op 23 november in de pan gehakt. Van het 126ste waren er op 28 november 1812 nog 150 overlevenden. Na de slag bij Borisov hield het regiment op te bestaan omdat ze sneuvelden of gevangen werden genomen. Slechts 38 geluksvogels ontsnapten aan dit lot omdat ze van het regiment waren losgeraakt. In het NMHM vind je manuscripten van C.D.H. Schneider en J.W. van den Wetering die beide onderdeel uitmaakten van het 126ste en daarvan verslag hebben gedaan.

Arno van der Valk

@ Arno,

Het desastreuze verloop van de gevechten voor het 1e t/m 4e bataljon waren mij bekend. Van het boekje van Schneider heb ik een kopie thuis.
Mij vraag ging o.a met name over de bewegingen van het 5e bataljon.

Bedankt voor uw antwoord

Cees Feringa


Het vierde bataljon hobbelde als depotbataljon achter de eerste drie gevechtsbataljons aan. Ondanks dat ze later in Rusland aankwamen werden ze in de pan gehakt. Uw vraag is of dat voor het vijfde bataljon ook gold. Gezien het feit dat hij korporaal werd op 24-12-1812 geeft aan dat hij niet in Rusland was. Dat zou betekenen dat hij in krijgsgevangenschap werd bevorderd. Zou u een kopie van Schneider met mij willen delen?

Arno van der ValkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu