stamboomforum

Forum logoMilitairen » Spaanse Successieoorlog (1701-1713)



Profiel afbeelding

René, Johannes Wendel, gedoopt Heilbronn 22-4-1686 was mij inderdaad bekend. Heb dat spoor uitgebreid onderzocht, en heb recentelijk hem uit kunnen/moeten sluiten, deze wordt namelijk nog vermeld te Heilbronn in 1714, toen mijn Hans Wendel Crebz/Krips al in Leeuwarden zat. Mijn hoop is gevestigd op de ontsluiting van de kerkboeken uit het Nassausche, maar of daar alles bewaard is? En wanneer dat ooit toegankelijk wordt? We blijven doorspitten.

Maarten Krips - 24 aug 2018 - 21:22

Beste collega-speurder, als beginneling loop ik vast bij een voorvader, Anthoni Oosterdag. Bij zijn huwelijk rond 1770 in Goes staat vemeld dat hij “uit het Nassausche” komt. Heeft u een tip waar ik verder kan zoeken? Een Cornelis Oosterdag is in 1737 als soldaat van Montese in Berg op Zoom overleden. Alvast mijn dank. Rien Oosterdag. Graag een mail naar r.oosterdag@gmail.com

Rien Oosterdag - 30 okt 2018 - 11:21

Rien,

met "rond 1770" maak je het er niet echt makkelijk op.
Hij blijkt uiteindelijk te zijn getrouwd in de gereformeerde kerk te Goes op 6-11-1776 als Anthonij Oostertag, geboren in het Nasausche, zonder verdere vermelding van de naam van een stad of een dorp.
Overigens gaat dit topic over de tijd van de Spaanse Successieoorlog. Die was in 1776 al een ruim een halve eeuw afgelopen.
Je kunt beter zelf een nieuw topic starten, en wel HIER

Aanvulling.
Er zien in die omgeving een heleboel jongetjes geboren met de naam Antonius Ostertag.
Welke van die jongetjes ooit in Goes beland is, is iets waar je nooit achter kunt komen. klik HIER

Uitgeschreven lid - 30 okt 2018 - 13:15 (laatst bijgewerkt 30 okt 2018 — 13:50 door auteur)

Is er ook info over de Franse regimenten in de Spaanse successie oorlog? 

Ik ben op zoek naar de geboorteplaats (afkomst)van Charles Duvignau(Duvignaud, etc). Hij is in 1706 gehuwd met Anna Maria de Culoz. In een trouwakte , waar hij getuige is, wordt vermeld dat hij chirurg is. Dat staat ook in zijn overlijdensbericht. Hij was bij de militie van de Bassigny. en trouwde in Jodoigne.

Misschien weet jij waar ik moet zoeken?

Alvast bedankt.

 

En ik heb veel gezocht, er zijn veel militairen en chirurgen in de familie DuvigneauAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Marianne van den Broek-Boot - 14 nov 2018 - 17:56

Marianne, ik heb me niet veel beziggehouden met de legers van de ‘vijand’. Bij het huwelijk van Carolus de Vigneau op 3 januari 1706 in Jodoigne-Molembais-Saint-Josse staat vermeld dat dit pas op 30 januari is ingeschreven door de pastoor van een Mariakerk in Namen. Jodoigne lag begin 1706 bij het front. De winterkwartieren van de geallieerden lagen vooral in Nederlands en Belgisch Limburg, tot de lijn Roeselare-Heusden(B)-Halle-Sint Truiden-Borgloon-Tongeren-Luik-Huy. Op 23 mei 1706 vond juist ten zuiden van Geldenaken/Jodoigne de slag bij Ramillies plaats, waarbij ook het regiment de Bassigny aanwezig was. Er waren in 1706 2 regimenten (of bataljons) de Bassigny, de eerste in Vlaanderen, de tweede in Lombardije. De regimenten zijn te volgen met de Battle-orders van CARL-Nafziger:  https://usacac.army.mil/cac2/cgsc/carl/nafziger.asp. De Franse regimenten werden genoemd naar een provincie, i.c. Bassigny op de grens van de dep. Haut-Marne en Vogezen. (https://fr.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9giment_de_Bassigny). Ik weet niet of dat ook de streek is waar het regiment recruteerde. Het zou een aanknopingspunt kunnen zijn voor je verdere onderzoek.

René 2 - 14 nov 2018 - 21:51

Rene, Hartelijk dank voor je snelle reactie. 

Ik ben gaan zoeken naar Duvignau's in de Vogezen en de Haute Marne, maar zonder resultaat tot nu toe.

(Ik vind ze in les Landes, Lyon en omgeving, Saone en Loire, maar denk eerlijk gezegd, dat ik het niet meer zal vinden.)

En inmiddels heb ik ook veel gelezen over de slag bij Ramilies.

Ik was nogal onder de indruk van het wegvagen van de Franse regimenten:

ik citeer uit: http://obscurebattles.blogspot.com/2016/09/ramillies-1706.html

"Two of the brigade commanders, in fact, (Wolfskehl and Nonan), going forward to find the way over the swamp of the Vissoule, only managed to get themselves captured by Württemberg's Danish cavalry, who had come up to support Werdmüller. Rohan-Chabot himself, was shot down. And as each Bourbon battalion came up separately, it was handily shot to pieces by the efficient Dutch platoon fire. By about 15:00 the Danish cavalry rode into the flank of the two French infantry regiments still in column formation (Provence and Bassigny) who had, in their turn, stepped into the shredder.  They who weren't hacked down also fled"

je kende dit artikel natuurlijk al, ik wist dat de verliezen hoog waren, maar zo omschreven als hierboven is het wel heftig

Gelukkig dat Charles er levend is afgekomen,denk dat hij achter  aan het front was, en niet veel heeft kunnen redden.

Vraag: wat is de betekenis van de late inschrijving van het huwelijk in Namen?

alvast weer bedankt.

Marianne van den Broek-Boot - 15 nov 2018 - 16:36

Marianne, bedankt voor jouw link, ik kende deze nog niet.

Ik heb jouw eigen vertaling, uit jouw eerdere bericht, enigszins aangepast:

In het jaar 1706, op 30 januari, zijn verbonden in het huwelijk, Carolus de Vigneau, soldaat in het regiment van Basignij, en Anna Maria de Culoz, assistente van de pastoor, In aanwezigheid van Joannes Huart en Christina Dessuenne?. Het wordt vermeld in het hiervoor (?) genoemde register. Dat getuig ik te Namen 30 januari 1706, H. Collin, pastoor van de kerk van de heilige maagd te Namen.

Ik stel het me zo voor dat de pastoor uit Namen komt, Anna Maria zijn assistente (pastoorsmeid) in Namen was/is, wellicht wel een band met Jodoigne heeft (haar afkomst?). Daarom is het huwelijk daar geregistreerd. Misschien is het elders gesloten (in Namen?), heeft de pastoor deze verklaring opgestuurd om te worden overgenomen in het trouwboek van Jodoigne. Carolus verbleef in het winterkwartier van het regiment Bassigny (in oktober nog in Berlaer bij Lier en in Moldernethe bij Mol?, winterkwartier niet bekend). Had je gezien dat in het trouwboek meer huwelijken uit het regiment de Bassigny plaatsvinden (dus een verblijf in Jodoigne) en op 6-10-1707 nog een huwelijk van een (andere) Anna Maria de Culoz? ok als getuige komt de Culoz voor. Ik heb in Namen (e.o.) nog even gezocht naar/in trouwregisters van Mariakerken in deze periode maar dat heeft zo snel niets opgeleverd. Ook pastoor Collin kon ik niet terugvinden.

René 2 - 15 nov 2018 - 21:25 (laatst bijgewerkt 16 nov 2018 — 21:57 door auteur)

Marianne, ik bedoel niet een huwelijk van een andere Anna Maria de Culoz maar dat zij alleen en samen met Carolus in 1707 als getuige optreden bij de fam. de Glymes. Maar dat wist je al.

René 2 - 15 nov 2018 - 21:31

Rene,

hierbij een kopie van de aangifte in Namen, ik kreeg die link eerder in mijn andere berichten

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

wat betreft Maria Anna de Culoz, ja die relatie met de Glymes had ik ontdekt bij de geboorteakte van Maria Anna de Culoz.

Die chirurgio bij Carolus geeft denk ik weer, dat hij het er levend heeft afgebracht.

Ik heb maar 1 huwelijk gevonden, in 1705 (mei)in het archief van Jodoigne , van een soldaat uit het regiment van Bassigny.. Johannis Signona? hij was Luthers en heeft zijn geloof afgezworen..

https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/inventaris/rabscan/eadid/BE-A0542_710428_708198_FRE/inventarisnr/I71042870819813746/level/file/scan-index/4/foto/542_0148_000_00208_004_A_0007

Ben verder met tussenpozen aan het zoeken naar Charles en steeds komen er weer nieuwe plaatsen tevoorschijn.Parijs bijv.

Ik laat weten als ik nog meer vind.

Bedankt weer.

Marianne van den Broek-Boot - 16 nov 2018 - 11:09


Marianne, nog een correctie op mijn vorige bericht. Assistente pastore betekent niet assistent van de pastoor. Wat blijkt, in Namen staat in het trouwboek bij elke bruid 'assistente pastore' of iets dergelijks. Het betekent dat de bruid of het bruidspaar wordt geassisteerd door de pastoor. Het bruidspaar vanuit de gedachte dat de huwenden zelf het huwelijk voltrekken en de pastoor slechts assisteert. Of de bruid omdat ze wellicht als vrouw niet handelingsbekwaam werd beschouwd. Vermoed ik.

Verder zou je je onderzoek nog kunnen richten op de families van de getuigen bij het huwelijk en de doopheffers van de kinderen. De meesten hebben een familierelatie met de huwenden c.q. ouders.

René 2 - 16 nov 2018 - 22:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu