stamboomforum

Forum logoMilitairen » Militaire voorouder in het Franse leger in Frankrijk.


Profiel afbeelding

Ik weet dat een voorouder op verlof was toen hij (volgens de huwelijkse bijlage) was gelegerd in Bernis (in de buurt van Nimes), eind 1819.

Mijn Franse taal is niet al te goed. Wie zou mij daarom kunnen helpen met het zoeken in de Franse militieregisters en weet waar die te raadplegen zijn?

Alvast hartelijk dank.

Jan Jakob van Baaren

Naar wie zijn wij op zoek? Iets meer gegevens?

Barbara Has

Ik zoek mijn voorouder Jacob Levi(e) van Baren of van Baaren. Geboren in Amersfoort op 3 of 11 februari 1795. Hij was van Joodse afkomst. Hij komt niet voor in de NL-militieregisters. In de huwelijksbijlage staat dat hij in Bernis is gelegerd op 1 dec 1819. Jacob Levi(e) is dan op verlof om te trouwen in Antwerpen. Volgens zijn kleinzoon, zat hij in het leger van Napoleon. Alleen denk ik dat hij vrijwilliger was omdat hij de enige zoon was. Misschien zat hij ook wel in het Korps Israëlieten ingesteld door Napoleon Bonaparte, als die al in Frankrijk operationeel was.

Ik hoop dat dit voldoende is. Heel hartelijk bedankt voor je reactie en hulp.

Groeten, Jan

Alicante

Jan Jakob van Baaren

Gaat het om: Jacob van Baren. geb: 1795 overleden 27-11-1848.

Vader: Levie van Baren.

Moeder: Hanna Levie.

Partner/echtgenote: Hendrina de Jong.

Barbara Has

In 1819 bestond het leger van Napoleon niet meer. Ik denk dat hij gewoon in het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zat als dienstplichtige. Dat ligt het meest voor de hand.

huwelijksbijlagen

le congé de milice lui a été remis le 7 decembre

het verlof van de militie werd hem 7 december gegeven

Dus gewoon zijn diensttijd volbracht, maar waar? Dus ook geen Bernis....geen Napoleon...geen beroepssoldaat..

Bij de aangifte van zijn zoon op 7-10-1819 te Antwerpen was er al geen sprake meer van dat hij militair was of zou zijn geweest. In de huwelijksakte staat ook niets over het militair zijn.

 

@ Jan Jakob, je hebt iets te veel aannames gedaan.

Frank Fransz

Ja dat klopt. Dat is de Jacob Levie van Baren, waarvan ik de militaire registratie zoek. Het zou fijn zijn die in te kunnen zien.

Ik heb zijn geboorte gegevens al, zijn huwelijksakte met bijlagen, de geboorteakten van hun kinderen, de registratie Burg Bevolking in Antwerpen. 

Jan Jakob van Baaren

Beste Frank,

Hartelijk dank voor de links en informatie. Dat er in 1819 geen leger meer was van Napoleon wist ik niet.

Ik zal nog eens proberen te zoeken naar een registratie in Nimes of Bernis in 1819. Ik heb al heel wat registraties van NL milities - regimenten, bladzij voor bladzij bekeken, voordat ik de huwelijksbijlage had bekeken. Ik dacht ook ergens gelezen te hebben dat als enige zoon je dan niet in het leger hoefde. Ik denk ook wel eens omdat hij vroeg wees was (8 jaar oud), dat hij ervoor koos om op zíjn 18e of 19e het leger in te gaan. Misschien heeft hij ook wel van iemand het lot afgekocht. 

Dus ik hoopte door middel van een militieregistratie te achterhalen wie waren geregistreerd als ouders, zijn laatste woonplaats, fysieke kenmerken, etc. Hij staat niet geregistreerd in een weeshuis in Leiden, waar zijn moeder overleed. Mogelijk is hij toen door een zekere Hanna Levie opgenomen. Met af en toe een beetje brainstormen hoop ik een volgende stap te kunnen zetten.

Jan Jakob van Baaren


Hij is nooit in Bernis geweest, er staat REMIS. Zie mijn vertaling in het vorige bericht.

Je moet hem ergens in Nederlandse stamboeken tegenkomen. Maar waar?

Niet alle militieregisters zijn online te vinden. Hij kan overigens wel vrijwillig gediend hebben.

Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu