stamboomforum

Forum logoMilitairen » De familie Sorel en begeleidend personeel en hun beroepen rond het leger van Napoleon.



Profiel afbeelding

Wat ik begrepen heb is dat mijn moeders familie niet katholiek was en als kleermakers van Napoleon vanuit Noord-Frankrijk via Oostende naar Vlissingen is getrokken en daar rond 1800 aankwamen. Een deel van de familie bleef in Oostende. Ze waren dus geen militairen of zo. Wel was een voorvader van mijn oma een Zwitserse militair, maar van mijn opa waren ze kleermakers. Dat beroep hebben ze later nog vaak gehad. Is daar wat meer van bekend, van niet-militairen, begeleidend personeel rond de militairen?

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 18 feb 2019 - 22:37 (laatst bijgewerkt 19 feb 2019 — 12:46 door moderator)

niet wat je vraagt maar gaat het om deze familie

Huwelijk op 4 juni 1828te Vlissingen

=

   

Vader van de bruidegom

Joseph Sorel

Moeder van de bruidegom

Adriana de Landmeter

=

   

Bruidegom

Charrel Victor Sorel, geboren te Vlissingen, 24 jaar oud, Kledermakervan beroep

Bruid

Anna Pauwels, geboren te Oudenbosch, 24 jaar oud, Dienstbodevan beroep

=

   

Vader van de bruid

Petrus Pauwels

Moeder van de bruid

Joanna Panis

Renee2 - 19 feb 2019 - 11:41

Huwelijk op 23 oktober 1822te Vlissingen

=

   

Vader van de bruidegom

Joseph Sorel

Moeder van de bruidegom

Adriana de Landmeter

=

   

Bruidegom

Joannes Sorel, geboren op 14 februari 1802 te Vlissingen, 20 jaar oud, Kleermakervan beroep

Bruid

Johanna Heeres, geboren op 2 oktober 1805 te Vlissingen, 17 jaar oud, zonder beroep

=

   

Vader van de bruid

Meijndert Heeres

Moeder van de bruid

Maria Elisabeth Steffaart

Renee2 - 19 feb 2019 - 11:41

Huwelijk op 23 april 1829te Vlissingen

=

   

Vader van de bruidegom

Josephus Anthonius Eugenius Sorel

Moeder van de bruidegom

Adriana de Landmeter

=

   

Bruidegom

Josephus Sorel, geboren te Vlissingen, 23 jaar oud, Kleedermakervan beroep

Bruid

Jannetje Zoeteman, geboren te Vlissingen, 24 jaar oud, Dienstbodevan beroep

=

   

Vader van de bruid

Cornelis Zoeteman

Moeder van de bruid

Levina Brouwenaar

Renee2 - 19 feb 2019 - 11:42

Als we het over Josephus Anthonius Eugenius Sorel hebben.

Hij is in 1762 in Oostende katholiek gedoopt, dan is er nog geen sprake van Napoleon. Zijn vader kwam uit Noyon.

Frank Fransz - 19 feb 2019 - 13:03


Ok, ze zaten dus al in Oostende in 1762. Dat wist ik eigenlijk al. Mij is altijd verteld dat ze via Oostende naar Vlissingen trokken en dat dat met Napoleon te maken had. Rond 1800 kwamen ze in Vlissingen terecht. Dat kan toch wel mogelijk zijn, dat ze daardoor als kleermakers in Vlissingen terecht kwamen? Pas later begreep ik dat ze eigenlijk uit Frankrijk kwamen.

Mijn ouders hadden thuis namelijk een dossier vol met kopieën van geboorte- huwelijks en overlijdensakten + de uitgewerkte stamboom, zelfs de Belgische tak stond erin vermeld. Daarin stond dat er in 1725 nog een kind overleed in Frankrijk en dat ze dus toen nog niet Frankrijk uit waren. Maar het ging me eigenlijk over dat kleermakersverhaal.

In Vlissingen trouwde een generatie later een Sorel met een Baels. Die kwamen zelf ook uit Oostende, maar dat waren loodsen. Ik heb ook begrepen dat loodsen een vrije uitwisseling hadden met Belgische loodsen. Mijn focus is niet zo op de beroepen. De vader van Clemence Maria Philippine Baels was Johannes Franciscus Baels, die was loods. Hij was de jongste zoon van een echtpaar van wie de oudste zoon weer de voorvader is van die Lilian Baels. De jongste zoon werd geboren en overleed in Oostende, maar dat kwam doordat hij met zijn tweede Vlissingse vrouw weer naar Oostende was getrokken nadat zijn eerste vrouw was overleden in Vlissingen. De eerste kinderen van de totaal 15 kinderen werden in Oostende geboren, Clemence was de eerste die in Vlissingen werd geboren. Er werden er maar 6 volwassen en dan nog 2 jong volwassen gestorven. Clemence werd ook maar 51. Die naam bevreemde mij nogal destijds en zag ik dus voor het eerst in dat roze dossier bij mijn ouders staan. Ik wist toen niet dat Belgen hun kinderen van die "zwierige" namen gaven. Ik had ook geen idee dat het Belgen waren. In de Vlissingse burgerlijke stand zijn bij beide ouders bij de geboorte aangifte een voornaam niet genoteerd. Bij volgende kinderen deden ze dat weer wel. Bij Clemence waren ze natuurlijk nieuw. Ook een neef, de tweede zoon van de oudste broer is meegegaan naar Vlissingen. Hij had op dat moment nog maar 1 kind. Deze afstammelingen zitten vooral in Rijswijk, ZH. Maar dit staat natuurlijk niet in dat roze dossier.

Ik stam van Joseph Sorel en Jannetje Zoeteman. Deze krijgen een zoon Anthonius Franciscus die met Clemence Maria Philippine Baels trouwt.

Nienke Oudbier-Wiarda 2 - 19 feb 2019 - 17:53 (laatst bijgewerkt 19 feb 2019 — 18:02 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu