stamboomforum

Forum logoMilitairen » Regiment gezocht! Ik loop vast. Wie heeft een idee?



Profiel afbeelding

In de hoop dat iemand me misschien een klein stapje verder zou kunnen helpen.

Ik ben op zoek naar informatie mbt een militair die in 1917 op fort Blauwkapel in Utrecht is geweest. Meer specifiek eigenlijk naar informatie omtrent zijn overlijden aldaar. (omdat deze informatie niet op de overlijdensakte staat en ik er graag meer over zou willen weten)

Ik hoopte iets te kunnen vinden in militaire stukken, maar om daar in te kunnen zoeken heb je regimentsnummers nodig. Iets wat ik niet heb. Ik las dat je die evt. uit huwelijksbijlagen zou kunnen halen, maar betreffende jongen is nooit getrouwd geweest. Of je zou moeten zoeken in het militieregister van de plaats waar hij zat, ik heb gekeken voor Utrecht, maar kreeg geen hit naar boven. Uiteindelijk kwam ik uit bij het boek van Hendrik Ringoir, Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940, waar je regimenten in zou kunnen vinden. Maar hier blijken de jaren 1914-1918 niet in te zijn opgenomen..

En nu loop ik wat vast. Ik heb weinig ervaring met dit soort onderzoeken, en hoopte dat er hier misschien iemand is die nog een idee heeft hoe ik aan een regimentsnummer zou kunnen komen.

Alvast met dank, en groet,
Anke
 

Anke M. - 1 aug 2019 - 19:28

Dit bericht heb ik al. Toch dank.

Groet,

Anke M. - 1 aug 2019 - 20:18

In zoverre nuttig dat we nu weten dat het een landstormer was.

De oorzaak van overlijden lijkt me ook duidelijk.

De militieinschrijving is Sexbierum. (Simon van der Pol 10-05-1892 Barradeel)

Frank Fransz - 1 aug 2019 - 21:35 (laatst bijgewerkt 1 aug 2019 — 21:46 door auteur)

De insteek van mijn vraag was in meer algemenere zin bedoeld, slechts of iemand nog een idee zou hebben hoe en/of waar ik evt. nog regimentsnummers zou kunnen vinden. Ik was er eigenlijk niet vanuit gegaan dat u daarvoor dit soort specifiekere informatie nodig zou hebben, en dat, wanneer dat wel nodig zou zijn, daar misschien naar gevraagd zou worden, zodat ik die informatie had kunnen verstrekken. Desalniettemin dank voor uw moeite, en met vriendelijke groet, Anke

Anke M. - 2 aug 2019 - 06:48


Om achter het regimentsnummer te komen, heb je de inschrijving van de militaire dienst nodig. Die kun je in de woonplaats vinden waar betrokkene woonde toen hij 18 jaar was. Daar vind je zijn militiegegevens. Ook kun je deze in het provinciale archief vinden waaronder de woonplaats van betrokkene zich bevind. Als je eenmaal het regimentsnummer hebt gevonden, kun je naar het Nationaal Archief in Den Haag gaan. Daar vindt je alle informatie over zijn militie. Hoe je daar informatie kunt vinden, vind je op www.gahetna.nl

M. Kamminga - 23 okt 2019 - 18:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu