stamboomforum

Forum logoMilitairen » Kanonnier Johannis Meurs, overleden 1808 Goedereede


Profiel afbeelding

Ik zoek nadere informatie over kanonnier Johannis Meurs, overleden in 1808 te Goedereede op Goeree Overflakkee (ZH). In het overlijdensregister (gaarder) staat: Door B. Felkens Sergt. aangegeven ‘t lijk van Johannis Meurs, cannonier onder den 6e Comp. 2e Batt. Artelerie oud 34 jaar, den 22 december 1808 ongehuwd overleden.

Dit was de Bataafs/franse tijd, militairen ‘van Franse troepen’ waren soms ingekwartierd bij burgers. Graag zou ik meer te weten komen over het genoemde legeronderdeel en de herkomst/voorouders van deze militair. Omdat ik denk dat deze militair een van mijn voorouders is.

Ik heb gepoogd informatie en context te verzamelen (zie lijst hieronder), maar heb eerlijk gezegd op dit moment geen idee wat zinvolle vervolgacties zijn, en of er uberhaupt wel kans is om nog wat meer te weten te komen van zo’n gewone militair.

Ik heb begrepen dat er van Franse militairen niets is bij NIMH, maar je had toch ook ‘bataafse eenheden’, is daar wel info van? En hoe weet je of ’t een Franse- of Bataafse eenheid betrof? Ik weet al met al niet of die Johannis Meurs een Franse, Nederlandse, of nog een andere nationaliteit betrof en wat ik kan doen om eventueel bestaande stamboeken op te sporen.

Misschien heeft een van jullie suggesties of zelfs een gouden tip om verder te zoeken. Ik zou daarvoor heel dankbaar zijn, zie onder enkele punten uit mijn zoektocht tot nog toe.

Afzender Jan-Willem Arkeraats, Hardinxveld-Giessendam.

 

Op dit moment heb ik de volgende input.

          ....maar dan heb je toch echt eerst meer info nodig om een gerichte zoekopdracht te kunnen gegeven en/of zelf verder te zoeken.

  • Ik heb geprobeerd om meer info te vinden over het genoemde legeronderdeel 2e bataljon, 6e compagnie artillerie te Goedereede
    • In het boek ‘Krijgsgeschiedkundige studie over de verdediging der bataafsche republiek in 1799’, door G.J.W. Koolemans Beijnen (gedigitaliseerd op internet) wordt enkele keren het 2e battaljon; 6e compagnie in Goedereede genoemd. Het heet dan “de Bataafsche artillerie”, gecommandeerd door kapitein Soutermeister. De informatie in dit boek wordt gebaseerd op ‘een project van kolonel Althuijsen’, daarover heb ik geen nadere informatie kunnen vinden.
    • Dan heb ik nog een Engelstalige levensbeschrijving gevonden van ene Johannes Hendrik Lux door Geert Uythoven, hierin staat dat het onderdeel in 1808 werd hernoemd naar "Regiment koninklijke artillerie te voet".
    • Het Nederlands instituut voor militaire historie (NIMH; drs ing Willem Smit) heeft geen informatie over Franse legereenheden ‘want het was geen Nederlandse krijgshistorie’. Mogelijk –zegt hij- bevat het boek ‘Afstammingen en voortzettingen der artillerie’ van H. Ringoir informatie over regimenten en hun samenstellingen, maar dit is een oud boek, ik heb daar nog niet de hand op weten te leggen.
    • http://www.gahetna.nl/archievenoverzicht/pdf/NL-HaNA_2.01.15.ead.pdf Ben ik hiermee op het goede spoor? (onderaan blz. 17, begin 18). Wat zijn ‘minderen?’

Jan-Willem Arkeraats

Ik heb wel een Johannes Moors gevonden in deze compagnie.

Frank Fransz

Hartelijk dank voor je suggestie Frank.

De legereenheid onder jouw link wordt genoemd is dezelfde als die ik zoek.

Maar 'jouw' Johannes Moors is toch niet 'mijn' Johannis Meurs. Vanwege leeftijd, maar ook omdat ik lees dat jouw johannes in 1801 buiten dienst wordt gesteld, en de mijne als hij in 1808 sterft, nog steeds kannonnier is.

Maar er wordt onder jouw link wel een stamboek genoemd. Wie weet waar dit dat te vinden is, en of dit een franse of een Bataafse eenheid was? 

Jan-Willem Arkeraats

Ter info, de scans van de treffers "Johannes Moors" in de online indexen (link), hoewel klaarblijkelijk niet bruikbaar :
inv.nr.187 hier (is overigens infanterie)
inv.nr.242 is die door @Frank gevonden.
inv.nr.249 hier.

Voor een overzicht van de in het Nat. Arch. bewaarde (extracten uit) stamboeken van die tijd, zie hier.

Peter S

Als een soldaat uit de Bataafs-Franse tijd voorkomt in de stamboeken vind je hem hier

Dat is dus niet het geval en dan zoeken we verder in de supplementen met als resultaat de vermeldingen van de soldaat Moors die Peter S noemt. Volgens 249 was Moors eind 1807 nog in dienst van de compagnie.

Maar of het nou mijn Moors of jouw Meurs is, we komen niet verder omdat er geen persoonlijke gegevens bekend zijn.

De Franse stamboeken kun je ook vergeten omdat de Koninklijke artillerie pas in 1811 in het leger van Napoleon is opgenomen.

Frank Fransz

Bij Moors staat 55 jr, terwijl mijn Meurs al op 34 jarige leeftijd stierf, dus suggestie van Moors is het niet.

Met dank aan de verwijzingen van Peter en Frank heb ik nu wel de volgende 4 personen gevonden die qua naam wel niet precies kloppen (zie onder), maar die ik toch nader wil bekijken. Deze zou ik dan in den Haag kunnen opzoeken, of zijn die ook in de familysearch verwijzing te vinden? Zo ja, dan weet ik alleen niet hoe je in al die pagina's bij de juiste naam kunt komen.

Johannes Meures
Johannes van Meurs
Johannis Stephanus van Meurs
Johannes Meursen

Jan-Willem Arkeraats

Nederlanders in Franse krijgsdienst, 1795-1815

(Ik lees bij 242 30 jaar en bij 249 38 jaar}

De door jou genoemden zitten niet bij het 2e bat artillerie.

succes!

Frank Fransz

@Jan-Willem, ook ik begrijp niet waarom je genoemde vermeldingen van Moors wegzet. Zoals @Frank schrijft, de door hem gevonden Johannes Moors in nr.242 was 30 jr. in 1801, en die in nr.249 (mijn bericht) was 38 jr. in 1807 - in beide gevallen maar een paar jaar ernaast wat betreft de in door jou genoemde overlijdensaangifte. Hoewel het erop lijkt dat in beide gevallen de militair definitief afzwaaide is dat m.i. niet zeker. Uiteraard is de Moors in nr.187 uit mijn bericht irrelevant - niet alleen veel te oud, maar ook in een verkeerd regiment (NB infanterie i.p.v. artillerie).

Anders is het misschien een idee voor je om te melden om welke voorouder het je te doen is. Misschien heeft iemand dan verdere suggesties.

Peter S

Ik waardeer jullie meedenken en suggesties bijzonder!

Moors van inv. 187 valt inderdaad sowieso af: leeftijd, verkeerde afdeling...

Moors van inv. 242, tja... er is inderdaad wel een kansje dat dit toch mijn Meurs is, maar ten eerste twijfel ik best wel (spelling naam anders, leeftijd toch een paar jaar verkeerd en hij is in 1801 niet langer in staat te dienen) en ten tweede, ik heb geen enkel idee hoe ik verdere info kan vinden om een verband aan te tonen, dan wel uit te sluiten. Ook wordt er eigenlijk geen info genoemd over hem (geboorteplaats of ouders).

Moors van inv. 249: eigenlijk dezelfde overwegingen als hiervoor. Daarbij komt: een paar blz. ervoor lees ik dat het gaat om veteranen die in Dordrecht geplaatst worden in 1807. En de mijne sterft in 1808 in Goedereede als kannonnier...

Misschien zal de afkomst van mijn Meurs wel in nevelen gehuld blijven (dat heeft natuurlijk ook zo zijn charmes).

Toch nog een paar laatste verhelderingsvragen:

1. Ik noemde enkele varianten op de naam Meurs, daarvan zegt Frank: die zitten niet bij 2e batt. artillerie. Maar hoe vind je die allemaal zo snel dan in al die pagina's van familysearch?

2. "De bataafse artillerie", ik heb begrepen dat daar ook wel allerlei andere nationaliteiten tussen zaten. Klopt het dat die niet te vinden in alle hierboven genoemde verwijzingen naar de stamboeken, want die gaan toch allemaal over "Nederlanders" in Franse dienst? 

Jan-Willem Arkeraats


Door op de link onder de naam te klikken zie je het onderdeel

Voornamen Johannes
Achternaam Moors

Bronverwijzing

Nummer toegang: 2.01.15, inventarisnummer: 187, folionummer: 28
Nummer toegang: 2.01.15, inventarisnummer: 242, folionummer: 3
Nummer toegang: 2.01.15, inventarisnummer: 249, folionummer: 11

We hadden geluk dat 242 en 249 via FS te raadplegen waren. Het is dezelfde persoon. Hij was afgekeurd maar nog steeds kanonnier.

links vertikaal staat kanonniers

Het oorspronkelijke regiment AC747a

Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu