stamboomforum

Forum logoMilitairen » 8e bataljon infanterie van linie deelgenomen aan de veldtocht Quatre Bras en Waterloo ?


Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Heeft het 8e bataljon infanterie van linie , niet van de militie, deelgenomen aan de veldtocht Quatre Bras en/of

Waterloo ? In het stamboek ( kurassier), trouwens wie vulde waaruit de gegevens in (bijv. van te voren gediend en gedane veldtochten) wordt alleen vermeld "1815 in frankrijk" en "afgegaan 5 october 1815".

Joop Kouwenberg

In de slagorde werden de bataljons doorgaans niet apart vermeld.
De Regimenten werden wel vermeld en die hadden doorgaans 5 Bataljons,
waarvan 4 operationeel een 1 depotbataljon.

Kurassiers zijn van de zware Cavalerie en waren niet georganiseerd in Bataljons,
maar in Eskadrons.

Stamboeken werden ingevuld door een schrijver, op aanwijzing van een officier.

Mijn advies is: "kijk je vragen nog even na, of je misschien het 8e Regiment
Infanterie van Linie bedoelt.

henk elsinga

Heeft het 8e bataljon infanterie van linie, niet van de militie, deelgenomen aan de veldtocht Quatre Bras en/of Waterloo ?

Nee, wel het 8e bataljon Nationale militie

Frank Fransz

Dank Henk en Frank voor jullie reactie. 

Henk, bij mijn oudgrootvader staat in het stamboek toen hij in 1819 bij de kurassiers voor 6 jaren tekende: na het 3e bat. v/d 2e halve brig. de Nat. Garde, in 1814 bij het 16e bat. inf. v.linie per 24 dec "geïncorporeerd" bij het 8e bat. inf. van Linie. Dit laatste heb ik kunnen terugvinden, maar dan bij veldtochten 1815 in Frankrijk met bij verwondingen 2 musketkogels in linkerarm en dij. Bij signalement nog een sabelhouw linker oor (als van Gogh). Heb wel div. bataillons gevonden die hebben deelgenomen. Blijft de vraag waar in Frankrijk, als bezettingsleger ?

Verder hoe kwam die officier aan de gegevens, werden andere stamboeken geraadpleegd ?

Frank, inderdaad bij Quatre Bras enkele bataillons en de 8e militie.

Joop Kouwenberg

Als hij bij het 3e bataljon van de 2e halve brigade heeft gezeten kan hij de verwondingen ook al in 1799 in Noord Holland hebben opgelopen.

Om wie gaat het eigenlijk?

Frank Fransz

Frank, het betreft Henricus Antonius (Hendrik) Kouwenberg geb. 20-05-1778 te Leiden (in stamboek 1786 ?) Hij heeft inderdaad in Noord Holland meegevochten en op de boot geweest naar Ierland, wat niet doorging. Verder in 1800 en 1801 in Duitsland. Begrepen dat er geen stamboek is van het 3e bat. 2 1/2 brigade. Ook in het 16e kan ik hem niet vinden.

Hij heeft zijn opleiding waarschijnlijk te Duinkerke gehad, gezin was vluchteling te Gravelines.

Nog en "alvast"  bedankt voor je reactie.

Joop Kouwenberg

In 1816 kwam hij bij het 27e Batatjon Nationale Militie dat overging in de 4e Afdeling Infanterie onder nummer 2372

Het 16e Bataljon van Linie geïncorporeerd in het 8e zit uiteindelijk in het boek van het 7e onder nummer 908

Hij is dus inderdaad in NH gewond geraakt aan zijn arm en de sabelhouw kreeg hij bij Würzburg.

Frank Fransz

Frank hartelijk dank voor deze 2 stamboekgegevens. Alleen het raadsel Frankrijk: ik zie dat hij in 1815 in Valenciennes is geweest. Bij de gratificaties Waterloo komt een Kouwenberg Hendrik nr. 4352 voor. Zijn er onderliggende gegevens van dit register ? Zo, ja ook een Pieter Kouwenberg 4355 komt voor, zou zijn oudere broer kunnen zijn. De jongste broer Jacobus Theodorus/ Jacques Theodore/ Theodore Jacques 931 heeft als jager deel genomen aan Waterloo maar zijn gratificatie niet geïnd. Ik probeer alle veldtochten van dit gezin in kaart te brengen, wat geheel West Europa dus omvat. Nogmaals dank.

Joop Kouwenberg

Uiteraard bekend, maar voor de zekerheid plaats ik het nog maar even gezien de eerdere discussie over infanterie van linie en nationale militie.

Geregistreerde Hendrik Kouwenberg

Diversen:
Rang: soldaat
Legeronderdeel: Bataljon Infanterie Nationale Militie No. 8

mvg-Ben

Ben Wegman

Na Waterloo zat het grootste gedeelte van ons leger in noord Frankrijk om Napoleon te verdrijven.

Die andere Hendrik en Pieter ( broers) waren wel in Waterloo.

Bij mijn weten bestaat er alleen een opsomming van de gratificaties.

Frank Fransz

Ben en Frank, dank voor jullie reactie. Waarom ik naar onderliggende gegevens vroeg; er zijn 2 Hendriks en Pieters Kouwenberg. De 1 uit Leiden en de andere Vlaardingen. Deze laatste zouden mogelijk in het militie bataljon hebben gezeten. De voor mij belangrijke Pieter heeft in 1807 gediend bij de grenadiers van de Garde van den Koning. Enkel in het officiersboekje 1807 komt een Kouwenberg voor bij de 2e compagnie als Fourier. Zouden er ook stamboeken zijn van deze Garde ? Verder hoe komt Hendrik in Valenciennes ?

Joop Kouwenberg

Ter aanvulling op deze nieuwe reactie van @Joop een link naar dat officiersboekje (link).
Het weinige wat ik hiervan weet suggereert om in deze online index te zoeken op naam, waarbj opgemerkt dat bij elke treffer een inventarisnummer staat. Nu gaat het klaarblijkelijk om een inventarisnummer tussen 264 en 279, want zie hier onder A.5.Garde - i.h.b. nr.271 lijkt me. Mocht je zo'n treffer hebben, dan zou je een scan mogelijk hier kunnen vinden onder Stamboeken 224-286. Maar ik vind niet zo'n treffer. Je kunt daar natuurlijk ook nr.271 in opzoeken en daarin bladeren - 271 begint hier.
Wat de vraag betreft hoe Hendrik in Valenciennes terecht is gekomen, dat is toch al door @Frank beantwoord in zijn meest recente reactie?

Peter S


Peter, bedankt voor je reactie. Heb je links gevolgd maar ook geen treffer. Er inmiddels achter dat het 8e bataljon in april 1815 verdeeld is over het 2e en 7e regiment en het 4e bataljon inf. van linie. Het 8e bataljon bestond dus niet meer bij de slag bij Quatre Bras en Waterloo. In de "oude koektrommel" wezen zoeken ,ook zonder treffer.

Wat Valenciennes betreft: wilde weten of bekend is welk legeronderdeel daar de bezetting hield en gezien zijn wond van een musketkogel nog in zijn dij zou hij daar verpleegd kunnen zijn. Moet na 1814 gebeurd zijn. Hij had in 1814 voor zes jaar getekend maar in oktober 1815 gepasporteerd (reden?) In 1816 weer in dienst. Hij was "graag" in het leger.

Joop KouwenbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu