stamboomforum

Forum logoMilitairen » Garde van syne Forstelijke Doorluchtigheid Keurvorst Graaf Rieuwera, goed gelezen? [opgelost]


Profiel afbeelding

Bij mijn onderzoek naar een Friese huursoldaat kom ik de uitdrukking tegen: de ‘Garde van syne Forstelijke Doorluchtigheid Keurvorst Graaf Rieuwera’ Over Graaf Rieuwera kan ik verder niets vinden: u wel.?

Henri Bik

Mij lijkt dat hier twee titels samengenomen zijn : klaarblijkelijk stond Graaf Rieuwera onder bevel van de Keurvorst van Beieren in 1694 (link, zie ook de scan ervoor). Van wanneer dateert die inschrijving?

Peter S

Jacob Le Noble trouwt in 1694 met Anna Simon en geeft als beroep op 'soldaat in de Garde van syne Forstelijke Doorluchtigheid Keurvorst Graaf Rieuwera’  Maar inderdaad mogelijk was Graaf Rieuwerda een commandant van die Garde van de keurvorst van Beieren.

Henri Bik

Mijn lezing is dat Graaf Rieuwera met 1 bataljon meedeed en de Garde van de Keurvorst met 2, niet dat Rieuwera commandant was van de Garde van de Keurvorst. Maar goed ik weet hier niets van af. Wat de Keurvorst betreft vind ik het Biografisch Portaal wel bruikbaar voor de context (link).

Peter S

Ja Peter, je leest beter dan ik, Jacob was waarschijnlijk soldaat in de Garde van de keurvorst van Beieren. 

Henri Bik

Hier een trouwinschrijving van Jacob le Noble en Anna Simon in juni 1694 te Leeuwarden : link.  Ik lees dit als : Jacob le Noble soldat onder de Guarde van S: Furstlen Doorlt. de Hre Erf.stedeholder? van Friesland &c:&c ende Anna Simons beide in dese stad. [Zie ook de transcriptie van [e-mailadres verborgen] Karssenberg hier.] Op welke trouwinschrijving is de vraag gebaseerd?

Peter S

het betreft hier waarschijnlijk Johann Baptist Graf de Rivera, die 13.08.1695 te Namen bij de aanval op Fort Koehoorn omkwam; deze diende sinds 13.03.1692 in het lijfregiment van keurvorst Max Emanuel van Beieren en was daarvoor Hauptmann van de Trabanten-Garde.

Peter B


Peter S. en Peter B. hartelijk dank voor jullie speurwerk. Het is mij duidelijk dat ik een dwaalspoor heb gevolgd. Jacob le Noble deed kennelijk dienst in de garde van de Erfstadhouder van Friesland:  Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz (1657-1696),

Ik zet deze vraag nu op 'OPGELOST' .

Henri BikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu