stamboomforum

Forum logoMilitairen » Gezocht garnizoensplaatsen/naam en evt herkomst van Baron van Monsioij (was in 1626 in Utrecht)


Profiel afbeelding

In mijn zoektocht naar de herkomst van de familie Monshouwer (stamvader huwt in 1703 in Gorinchem, waarover eerdere forumberichten) ben ik in Utrecht aanbeland. Ik hoop een missing link te vinden in de lijn Monsiouw (verschillende schrijfwijzen) en hopelijk een aansluiting met de Gorcumse tak.

In 1626 huwen in Utrecht een aantal heren, die ruiter zijn in het garnizoen onder Baron van Monsioij. 

Waaronder: Jan van Monsiou en Neeltjen Jans huwen te Utrecht NH op 1 jan 1626. Hij is ruiter onder baron van Monsioij.

 

Weet iemand van welk garnizoen Baron van Monsioij bevelhebber was, en waar deze Baron heeft gelegen?

nb. uiteraard kan de naam Monsioij op verschillende manieren geschreven worden, dat maakt het lekker makkelijk.... zucht.....

 

edit: In het Nationaal Archief, in de commissieboeken-index van het Staatse leger voor 1715 vind ik geen baron

In de archieven van het salha huwen een aantal heren van 1652 tot 1665 in Heusden, die in het leger zijn onder de Heer Major Monshau. (of de Heer Monceau/ Monsieur de Monschaus/ Monsieur Mouchaux/ Monc Sauk/ Montdaux) Zou hij dezelfde zijn als "mijn baron"?

edit2: dezelfde heer, dit keer cap.Maj. Monceaux zit in 1653 in Leiden.

Bedet

Wat aanvullende info.

Monceau is de Franse versie van het duitse Monschou. Veel plaatsjes in het franstalige grensgebied hebben twee, soms drie namen. Denk maar aan Luik, Liège ,Lüttich

Jan Achterberg

[Bij die Utrechtse trouwinschrijving van Jan van Monsiou en Neeltjen Jans (link) staat i.d. marge dat proclamaties zijn gedaan te 's Gravenhage. De Haagse inschrijving hier, geen nadere info. Maar dit zal verder wel los staan van de Baron. De naam komt meer dan een paar keer voor in NA Den Haag, zie hier.]

Peter S

@Peter, dank je wel voor je reactie. Het loont dus wellicht de moeite om verder te zoeken in Den Haag. Ik houd het in mijn achterhoofd. Ik heb Utrecht inmiddels aardig in beeld. Ben druk bezig met alles in kaart te brengen in Amsterdam en daarna zal ik Den Haag op papier zetten.

Ik heb gekeken naar je link naar het NA. Die verwijst in de regel Merkerck tot Moockens naar het Gemeentearchief in Den Haag. Daar heb ik de betreffende inventaris gevonden, maar ik heb geen idee waar je me naar toe wilt leiden.

https://hdl.handle.net/21.12124/9B66A2E3FBA146BFA616BC6A4F8699B2

Bedet

[@Bedet, via de link die ik gaf heb je dit dus aangetroffen: link. Daar moet je op de afbeelding klikken, hoewel dat dus een waardeloos ikoon lijkt opent dat de pdf met scans van dit deel van de klapper. In de klapper wordt dan verwezen naar de inventaris waarvan ook veel gescand in te zien is online. Bijvoorbeeld, in deze klapper vind je dan een verwijzing naar een akte waarin Gerrit Aertsz Monshouwer genoemd wordt. Linksonder op dat kaartje staat "11", en er staat folio 74. Dan moet je hier zijn vor de scans, mochten die er al zijn : link.
Of beter : lees de gebruiksaanwijzing hier. Voor de index na 1670, die staat op FS hier.]

Peter S

@Peter, dank je wel voor je uitleg en geduld...... er is dus in Den Haag behalve de dtb nog meer uit te zoeken.

Bedet

Met 'Baron de Monjoye' / 'baron van Monschau' kunnen in de jaren 1620 twee personen worden bedoeld.
(1) Johan von Kettler, krijgsoverste van de keurvorst van Brandenburg. In 1621 sloot Brandenburg een overeenkomst met de Republiek, waarbij Brandenburg een regiment aan de Republiek zou leveren. Dat regiment stond onder bevel van Johan von Kettler. Johan von Kettler overleed in 1629.
(2) Kapitein van één van de compagnieën werd in 1623 von Kettlers zoon Hans Sigismund, die ook als 'baron de Monjoye' / 'de jonge baron van Monschau' wordt aangeduid. Hij deed uiteindelijk vrijwillig afstand van zijn compagnie, en werd opgevolgd door zijn luitenant sir Thomas Lucas (benoeming Raad van State 13-5-1628).
Over beide heren is meer te vinden in Het Staatsche Leger III: https://lgm-periodieken.courant.nu/issue/NIMH/1915-01-01/edition/0/page/13 en in de resoluties van de Staten Generaal: http://resources.huygens.knaw.nl/besluitenstatengeneraal1576-1630

Met 'Monceaux' wordt Josias de Boham, heer van Monceaux bedoeld, in 1637 benoemd tot kapitein onder kolonel Maisonneuve (Raad van State 30-11-1637) en in 1649 tot Sergeant-Majoor van hetzelfde regiment, dan intussen onder kolonel Hallart (Raad van State 29-11-1649).
Zie DutchRegiments IR602c: http://web.archive.org/web/20080701053133/http:/www.milwiki.nl/dutchregiments/index.php?n=RepInf.IR602c

Deze Monceaux heeft dus niets met Monjoye etc. te maken.

AntonS


@Anton, dank je wel voor je heldere uiteenzetting. Een duidelijk geval van "meerdere hondjes die Fikkie heetten". Ik zal de links die je stuurde komend weekend eens goed doornemen. Wellicht vind ik meer info, die ik in mijn stamboom kan gebruiken.

Groetjes, Bedet

BedetPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu