stamboomforum

Forum logoMilitairen » Geert ten Ham en Sibylla van Rensen (eerste helft 17e eeuw), Tjaart Wederspan en Sibylla van Rensen (1660) opgelost



Profiel afbeelding

Juffer Sibilla van Rensen (voor wie Paulus van Marck als neve), otr. Groningen 4 dec. 1647 Joncker Geert ten Ham, capitain onder’t regiment van de Grave van Solms (voor wie Jr. Sicco Horenken als neve).

Hierbij is relevant een akte uit Breda van april 1666.1 Een ruwe transcriptie daarvan:

Op verzoek van Anna ten Ham wonende Groningen verklaren enkele militaire dat zij hebben gediend onder de compagnie van zall. heer capiteijn Geerit Ten Ham, binnen de stadt Ardenburch in vast guarnisoen den tijd van 13 achtereenvolgende jaren, en dat de capitein met zijn familie gedurende denselven tijt aldaer binnen Ardenburch vaste en volcomen huijshoudinge, naer sijnen staet gerequireert, heeft gehad en gehouden, tot dat deze compagnie beneffens andere auxiliere troupen door ‘s lants ordre is vertrocken naer Denemarcken, ende dat vrouwe Sibilla van Rensen den voorn. heere capiteijn haeren man als doen was, Ardenburch geconvoijeert hebbende tot int Vlie, aldaer haer affscheijt van deselve genomen heeft. Tevens dat gemelde vrouwe Sibilla van Rensen eenigen tijd daernaer oock in Denemarcken binnen Coppenhagen bij den voorn. heere capiteijn haeren man is gecomen, ende als wanneer de compagnie uijt Denemarcken vertrocken, dat de voorn. Heere capitaijn met sijne huisfrouwe ende de gehele compagnie wederom binnen de stadt Ardenburch daar huijshoudinge heeft gehad wel jaer en dagh.

Op 17 maart 1666, dat is zes weken eerder, ondertrouwde te Groningen Anna Sophia ten Ham, weduwe Ulenborgh, met jonker Robbert Makdowel. Volgens ‘Sijn Ed. handt’ was hij van Paltenio (de Palts?). Een huwelijk staat daar niet aangetekend.
Ik neem aan dat dit de bovengenoemde Anna ten Ham in Groningen was.


Mijn vraag: hoe ligt de timing?  In 1660 komt een echtpaar Tjaart Wederspan en Sibylla van Rensen samen voor.

Kan dat dezelfde Sibylla zijn, of was ze in dat jaar nog getrouwd met Geert ten Ham?  Ik kan nergens een naamgenote vinden, maar de timing maakt het bijna onmogelijk: getrouwd eind 1647, dertien jaar in Aardenburg, een zekere periode in Denemarken, en dan weer een jaar in Aardenburg. Dan kan ze eigenlijk niet in 1660 al met een andere man getrouwd zijn.

Het gaat mij primair om Wederspan, dus details zijn welkom, maar er zijn wel heel veel leden van die familie militair, zelfs al in de 16e eeuw. (Ze woonden toen in Friesland en daar is eigenlijk geen beginnen aan; ik concentreer me op de latere Groningers.)  Ik wil in elk geval graag weten hoe het met dit huwelijk Ten Ham zit, nadere vragen kan ik later in een andere draad zetten.


1 Allerhande acten (Protocollen) P. van Heusden, Notariële Archieven Breda, inv.nr. 0207, blad 48vo, 30 april 1666.

Petra - 21 apr 2023 - 20:07

Geen antwoord op je vraag, maar misschien wel een leuk weetje: het eerste huwelijk van Anna Sophia ten Ham was in Emden in 1629 met Edzart Uylenburgh, een broer van Saske (Saskia) Uylenburgh, die in 1634 trouwde met de schilder Rembrandt. (Ben Broos: Saskia, de vrouw van Rembrandt, pag. 149)

Anneke 12 - 21 apr 2023 - 22:25

Zie "Google" via: "Van Rensen" Aardenburg: 3.10.1660 - (van) Groningen - Sibille van Rensen - mevr. hv v capt then Ham - en ook: capt. then Ham, man van Sibille van Rensen.

G. Karssenberg - 21 apr 2023 - 22:31

In het lidmatenboek van Aardenburg komen op 3-10-1660 capt. then Ham en zijn huisvrouw Sibille van Rensen voor [hier]

(Ik zie nu dat G. Karssenberg dit ook al had gevonden)

Anneke 12 - 21 apr 2023 - 22:40 (laatst bijgewerkt 21 apr 2023 — 22:41 door auteur)

De akte uit Breda is trouwens niet van 1666, maar van 16-5-1667.

Anneke 12 - 22 apr 2023 - 00:13


Dan is het wel duidelijk: er waren twéé Sibilla's van Rensen. Want dezelfde vrouw kan niet in september 1660 lidmaat in Groningen worden samen met Wederspan, en in oktober 1660 lidmaat in Aardenburg worden samen met Ten Ham. Dan schrap ik haar weer en kijk ik uit naar een naamgenote (die dan, zoals gezegd, ook met een man uit de militaire sfeer was gehuwd).

Iedereen bedankt. Ik zet de vraag hier op "opgelost", maar gegevens over de ándere Sibilla en haar man blijven welkom! 

Petra - 22 apr 2023 - 07:30







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu