stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3034

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Betreft hier een mogelijk familielid.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Graag meer informatie betreffende de tekst boven de foto en of er iets gezegd kan worden over de datering van de foto of het uniform van de geportretteerde. Ik heb vanwege de reacties over een mogelijk postbode uniform een mail gestuurd naar het Museum voor Communicatie. Zodra ik bericht terug heb laat ik dat hier weten.

Steekwoord(en)

militair pasfoto uniform postbode Tilburg 

Vraagsteller

Sieger Witvoet

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 7 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Foto is van later als 1940 vanwege de naam ,maar dat lijkt me toch al lochies Maar de benaming zou zo maar op een kazerne terrein kunnen zijn Wellicht daar zoeken bij mensen met een militaire hobby ! Succes

willem tel

Rond 1910 ontstaat de zgn. 'tip-top': een kleine en goedkope kermis- of marktfoto, voorzien van het adres van de fotograaf (de tekst boven). Het uniform dat de man draagt, lijkt mij van rond de 1e Wereldoorlog. Zie bijvoorbeeld de afbeeldingen op http://www.casparvandenberg.nl/site/nl1900-1918.html?sa=X&ved=0CCIQ9QEwBmoVChMImIyJ493-xgIVhI7bCh3Wkgll Groet, Lieke

Lieke

In de Willem II straat 28 in Tilburg zit nu Paradox, een cultureel centrum annex filmhuis. Het is de enige Willem II straat 28 met een bedrijfsachtige bebouwing, die ik op Googlemaps kan vinden. Wellicht heeft hier vroeger een fotograaf gezeten?

J. Schoen

In de Willem II straat 28 te Tilburg heeft van 1910 tot 1975 een postkantoor gezeten. Het voormalige postkantoor heeft plaats gemaakt voor het Helga Deen park en omgebouwd tot jazz-café Paradox. Misschien is de man op de foto geen militair maar een postbode.

Berry Henebiens

Volgens mij slaat Berry Henebiens de spijker op de kop. Ik zie de PTT er wel voor aan om foto's van hun personeelsleden te maken voor in hun dossier. Het museum voor communicatie in Den Haag (vroeger het postmuseum) kan wellicht meer informatie bieden. Misschien bevatten hun dossiers aanvullende inlichtingen over de PTT-beambten.

Frans C. Nelis

Een adres op een tiptop foto (Tiptopphoto&Co door een fotograaf zo genoemd omdat het octrooi-recht van deze manier van fotograferen lag bij de firma met die naam te London) is het adres waar de foto genomen werd. Meestal bij de gefotografeerde(n) thuis. een "TipTop foto" was een type naam. Net zoals portretfoto, pasfoto, panoramafoto, was er eermaals de "tip top foto". Het was fotografie in de goedkoopste prijsklasse, aangeboden door ambulante fotografen die met kermissen mee reisden en zo hun brood verdienden. Ik heb ooit gezlezen dat de foto's het zelfde moment ter plaatse gereed werden gemaakt en doormiddel van een mee gefotografeerd letter en cijfersysteem voorzien van indentificatie. Er werd geen negatief of glasplaat gebruikt maar een soort fotogevoelig karton. (een voorloper van de inmiddels achterhaalde pollaroid camara) In die dagen werd door de man met de kleine beurs, bij een reguliere fotograaf, alleen dán een portret of gezinsfoto besteld, als er zich een heel bijzondere gebeurtenis voor deed; (bijv. huwelijk of jubileum) en kostten voor de WOII een weekloon (fl 6,-) De prijs van een tiptopfoto was 25 cents. De foto hier getoond met adres, laat een persoon zien die op dat moment aldaar woonachtig of werkzaam was. Kijk eens bijv. in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg, en ondek meer foto's met diverse adressen. Misschien brengt deze informatie U wat verder. Met vriendelijke groet, John W van Wijk Tilburg

John W van Wijk

Ik heb van mijn overgroot vader een zelfde soort foto, in uniform met het zelfde adres. Mijn overgroot vader was zeker geen postbode. Hij was militair, gelegerd in Tilburg. In het boek Tilburg in beeld 1865-1945 staan meer Tip-Top fotos maar dan met adressen in de Zomerstraat en Noordstraat. Vriendelijke groet, Pieter-jan.

Pieter-jan

Heeft u ook een suggestie?