stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 3649

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Mogelijk zijn dit Jacob Schoon en Grietje Schermer, gehuwd 5mei 1850 te Bergen, met hun oudste zoon Jacob, geboren 1851.
maar het kan ook zijn dat het Hendrik Jacobsz Prosper en Maartje Schagen zijn,met hun oudste zoon Jacob, geboren 1842 Kolhorn.
Jacob en Grietje zijn de ouders van mijn overgrootvader, Arien Schoon, geb 1859 Nieuwe Niedorp, en Hendrik en Maartje de ouders van mijn overgrootmoeder IJtje Prosper, geb 1864 te Barsingerhorn.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Opvallend is het mutsje wat de vrouw op heeft,maar ook de kleding van de man [de grote strikdas].
Kan iemand zeggen waar dit werd gedragen, welk dorp of streek. Kan het zijn dat het door vissers werd gedragen ?
Is het wel een echtpaar, of kan het ook een 3 generatie foto zijn, vader, dochter en kleinzoon.

Steekwoord(en)

Kolhorn familie Prosper-Schoon. 

Vraagsteller

Rita deGraaf de Jong

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 4 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Waarschijnlijk Schokland, de mannen droegen hun halsdoek uit rode wol, doch de zondag kleding was er in zwart, en altijd gestropt gedragen met ruim neerhangende einden. Op de foto (ik had hem gekopieerd, wat vergroot en uitgelicht) zie ik nog enigszins, dat de man in zijn linkerhand (van hem uit gezien) zijn hoofddeksel vasthoud. Determinatie zou zeer helpen, als U een foto kunt plaatsen met een betere (grotere) resolutie, waardoor de foto vergroot kan worden zonder kwaliteitverlies. Slechts op Marken had de man de zelfde dracht, maar daar wijkt het mutsje van de vrouw af. PS: een familie Schoon leefde generatie's op Schokland

WIJKENSIS

1842 lijkt me rijkelijk vroeg voor een foto. De fotografie werd in 1839 uitgevonden. 1851 lijkt me meer voor de hand liggen.

Han Brouwer

Het is niet geheel onmogelijk dat de foto uit 1842 stamt. De eerste foto in Nederland genomen stamt uit 1842, is een foto van Henri Vriesendorp (Dordrecht) en is gemaakt door rondreizende Franse fotograaf. In uw geval lijkt mij 1842 of daaromtrent niet heel waarschijnlijk. Uw foto moet een zgn. daguerrotypie zijn. De fotograaf van uw foto was niet heel bekwaam: de foto is namelijk overbelicht. Tenzij u een slechte kopie op internet hebt gezet.

Johan Kloosterman

Inderdaad, het betreft een ferrotypie, ongetwijfeld gemaakt op de kermis, of althans door een reizende fotograaf.

Ingrid Evers

Heeft u ook een suggestie?