stamboomforum

  Zoekplaatjes » Nummer 4157

MarkeringBeschrijving van het zoekplaatje

Bij het uitzoeken van de boedel van mijn ouders vond ik deze foto. Mijn vader (zittend links vooraan) is in Arnhem (centrum) geboren in 1909 en het gezin verhuisde in 1917 naar Enkhuizen. Zijn vader/ mijn opa was onderwijzer maar staat niet op deze foto.

Vraag over deze afbeelding gesteld

Welke Chr.Lagere school kan dit geweest zijn rond 1916 Arnhem?

Steekwoord(en)

Arnhem Langelaar Lagere School rond 1916 onderwijzer 

Vraagsteller

Annemiek1948

Suggesties

Leden van het Stamboom Forum hebben de volgende 15 suggesties gedaan bij dit zoekplaatje:


Ik denk eerder dat deze foto in Amsterdam is gemaakt; H. Sanders & Co. had onder andere in die stad een vestiging, waar Izak Sanders (1878-1942, zoon van Hijman (Heiman Benjamin) Sanders (1835-1901)) werkte tussen 1915 en 1923 (bron: Photographers in the Netherlands, Steven Wachlin, 2011).

W. van der Kooij

Dank voor het meedenken, dit had ik gezien en opgezocht, maar mijn vader en gezin hebben nooit iets met Amsterdam gehad. En schoolfotografen werkten ook buiten hun woonplaats. De leeftijd van mijn vader geeft aan dat het wel in Arnhem zou moeten zijn, ook omdat zijn vader als onderwijzer daar werkte (en waarschijnlijk op dezelfde school.

Annemiek1948

De foto zou ook in 1917/1918 gemaakt kunnen zijn in Enkhuizen. Als ik op de foto naar uw vader kijk, schat ik hem op een jaar of 8.

In 1917 werd uw grootvader hoofd van de Thimotheusschool in Enkhuizen, misschien is het deze school?

Anneke 12

Dank!! Dat zou inderdaad ook nog kunnen. Ik heb oude klassenfoto's van de Thimotheusschool waar mijn vader (+ nog een broer en zus) en mijn opa op staan, maar die is van een later jaar (klas 3a?)

Annemiek1948

Idd Anneke. Studio Sanders uit Amsterdam zie ik eerder naar Enkhuizen reizen dan naar Arnhem....

Hans Laroo

Hartelijk dank voor de reacties. Ik zal de foto verwijderen

Annemiek1948

Dag Annemiek en mensen,    
Te Arnhem was omstreeks 1916 wel degelijk een "Photograaf" werkzaam uit de Sanders familie; aan de Nieuwstad 1 ; H J Sanders
Adresboek Arnhem 1916 pag 403 (scan 203); https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=37&mizig=342&miadt=37&miamount=4&mistart=202&micols=1&milang=nl&miview=ldt&mizk_alle=Adresboeken&misort=jaa%7casc&mif2=1916

WIJKENSIS

Ik weet echter niet of deze Hermanus Joannes Sanders uit Bemmel, zoon van Christiaan JoannesZn Sanders, iets met de firma Sanders &Co van doen had........   vond het wel vermeldenswaard...

 

WIJKENSIS

Dank voor deze leuke vondst!! Ik ga eens op onderzoek uit: misschien vind ik digitaal wat stamboomgegevens.

Annemiek1948

Hallo Annemiek, Mijn naam is Hennie Gemmink (man van 1946). Ik heb een site van de Stamboom Familie Gemmink. Kent u deze? Is uw vader mogelijk Arnoldus Marinus? Misschien wilt u de site bekijken of kent u hem reeds, Graag ontvang ik een berichtje van u om te zien of gegevens correct zijn en mogelijk uitgebreid kunnen worden. Groet, Hennie

Hennie Gemmink

Inmiddels heb ik al vele Langelaar's verzameld, maar in mijn bestand vind ik geen Arnoldus helaas. m.v.g. Annemiek

Annemiek1948

Dag Annemiek,

Is het misschien de Chr. School op Lombok geweest, Alexanderstraat 35 te Arnhem. De leerkrachten waren daar hr. Mullaard, dhr. Moet, dhr. Wijnands, dhr. Grolleman en  dhr. Kiewitt in de jaren 1914,1915 en 1916

Tim den Besten

Dank voor deze suggestie! Maar als ik op de kaart kijk, ligt Lombok voor een kind een eind lopen vanaf hun woonhuis in de Gravenstraat. Digitaal is daar niet zoveel over te vinden, dus zal een bezoekje aan het Gelders Archief worden na de lockdown.

 

Annemiek1948

Volgens mijn opzoekingen is uw opa en vader (en overige leden van het gezin) al in 1910 in Enkhuizen ingeschreven. Daaruit trek ik de conclusie dat u daar in de buurt moet zoeken en niet in Arnhem. Dat uw opa pas later hoofd werd op die school is niet vreemd denk ik. Veel succes verder.

Piet Pietersma

Volgens het Bevolkingsregister van Arnhem heeft het gezin tot 23-06-1917 in de Gravenstraat in Arnhem gewoond. In 1913 is hij geslaagd voor de hoofdakte en woonde vlgs. het krantenbericht in Arnhem.

 

Annemiek1948

Heeft u ook een suggestie?