stamboomforum

Forum logoOnderzoek Nederland (personen) » Voorouders Willem van Doorn (geb. ~1740) uit Eck en Wiel, getr. Artje van Gessel (Avezaath)


Profiel afbeelding

Mijn oudste paternal voorouders (zover ik weet) is Willem van Doorn. Ik heb de volgende gegevens over deze persoon:

Willem van Doorn, geb. rond 1740 (geschat) in Eck en Wiel (volgens ondertrouw). Hij is getrouwd met Artje van Gessel, gedoopt 10 july 1729 in Avezaath. Zij zijn in ondertrouw gegaan op 7 of 9 maart 1760 in Eck en Wiel OF Avezaath. Ik vond de volgende informatie in het trouwboek van Kerk- en Kapel Avezaath:

"Ondertrouw 7 maart alhier, huwelijk alhier, bruidegom Willem van Doorn, J.M. geboortig en woonagtig te Eck, bruid Aardje van Gessel, J.D. geboortig en thans mede te Avezaath, dog bijde laatst gewoont hebbende te Beusichem."

Dit geeft dus aan dat ze ook in Beusichem gewoont hebben. Willem en Artje hadden een zoon Klaas van Doorn (geb. rond 1766 in Eck en Wiel), getr met Geertrui van Verseveld op 18 Dec 1803.

Weet iemand meer over Willem van Doorn? De voorouders van Artje van Gessel gaan terug tot rond 1565 (Ophemert) maar met Willem kom ik niet verder. Weet iemand misschien tot welk jaar de kerkboeken van Eck en Wiel gaan?

Er zijn verschillende "van Doorn" takken in de betuwe die niet direct met elkaar verbonden kunnen worden. IJzendoorn, Eck en Wiel / Maurik, Avezaath. In de kerkboeken van Avezaath kom ik een Willem van Doorn tegen (niet degene die ik zoek, LET OP het volgende is speculatie):

===================================

1713

Ondertrouw 11 november, huwelijk 26 november te Kapel Avezaat, bruidegom Willem
Claaszen van Doorn, weduwnaar van Catharina van Putten, woond tot Kappel Avezaath,
bruid Dirkje Aaldertzen van Deijl, J.D. van en tot Cappel Avezaath.

1714

Gedoopt 2 september nademiddagh te Kappelavez., Aaldert, zoon van Willem Claassem van
Doorn, en van Dirkje Aaldertze van Deijll, geheven door en getuijge: Gerritje Aaldertz van
Deijll.

==================================

De naam Aaldert komt ook voor in de afstammelingen van mijn Willem van Doorn. Bovendien heet bovenstaande persoon "Willem Claassen" -> Willem + Klaas. Mijn gedachte was dat de bovenstaande persoon misschien de grootvader zou kunnen zijn van "mijn" Willem van Doorn.

Mochten er mensen zijn die ook een afstammeling zijn van Willem van Doorn uit Eck en Wiel dan hoor ik dit graag!

Gerrit van Doorn

Willem van Doorn en Aartje van Eck zijn in ondertrouw gegaan op 7 maart 1760 te Avezaath, een datum van het huwelijk heb ik niet in Avezaath gevonden. Zal zien of ik iets onder Beusichem kan vinden, laat je dit nog weten.

Anneke Ronitz-van Santen

Dat zou geweldig zijn! :) Helaas kan ik het niet zelf uitzoeken. Ik woon momenteel in San Francisco.

Ik ben bang dat Willem de laatste is in mijn lijn die gevonden kan worden...maar Beusichem is nog een optie.

Gerrit van Doorn

Op www.hogenda.nl staat in het trouwboek van Kerk- en Kapel-Avezaath alleen de ondetrouwdatum 7 maart 1760. Er staat bij dat ze ook in Avezaath getrouwd zijn.

L. Loef

Dat klopt. Dat heb ik hierboven ook vermeld.

Gerrit van Doorn

Het interresante is wel dat ik destijds ook het volgende vond bij het Gelders Archief:

=========================================

Rijksarchief Gelderland D.T.B. 1085.1

Nederduits Gereformeerde Gemeente Eck en Wiel

register van huwelijksinschrijvingen en kerkeraadshandelingen 1716 - 1796

  Den 9 Maart 1760 ook alhier hun eerste voorstel gegeven
Willem van Doorn j:m: alhier
met
Artje van Gessel j:D van Avezaath

=========================================

Lijkt elkaar een beetje tegen te spreken

Gerrit van Doorn

Gerrit, Ik mijn doop foto's van o.a. Beusichem, Buren, Buurmalsen Culemborg doorlopen over de periode 1720-1745 doch geen doop of de achternaam van Doorn gevonden. Ook is er geen huwelijksinschrijving gevonden in de plaatsen Tricht en Zoelmond.

Van Avezaat ng trouwen 1754-1792 staat te lezen dat Willem van Doorn geboortig en woonacht is te Eck.

- Mogelijke doop van Aaltje kan zijn: 1725 gedoopt 9 september namiddags's tot Kerkavez. Aaldertje dochter van Custos Cornelis van Eck en Alletje Franken Nout, echtelieden , doophefferse en getuijge: Willemijntje Cornelisse van Eck. (Bron doopboek Kerk - Kape;avezaath 1624-1754).

- idem 1726, gedoopt 24 februarij des nademiddags tot Kapelavez., Neeltje dochter van Willem van Doorn en van Dirkje Deijl, echtelieden, doophefferse gen getuijge:, Jacomijn van Doorn.

- idem 1729, gedoopt den 10 julij des namiddags tot kerkavez, Aartje dochter van Klaas van Gessel en van Arike Aartzen Klingr echtelieden, doophefferse en getuijge: Hendrikje Arissen.

- idem 1732, gedoopt 19 october des morgens tot kerkaves., Roeloff, zoon van Willem van Doorn en Dirkje van Deil, echtelieden, doophefferse en getuijge Aaltje Meije

foto's van bovenstaande zijn separaat naar je verzonden.

Anneke Ronitz-van Santen

Anno 1712

ondertrouw 1 october huwelijk 23 october des morgensd te Kapelavezaath bruidegom Willem Claasen van Doorn geboortig van Hemmen, weduwnaar van Maria Gerrtz. bruid Catharina van Putten j.d. van Kappel Avezaath beijde wonende aldaar.

Anno 1713

Ondertrouw 11 november, huwelijk 26 november te Kappel Avezaath, bruidegom Willem Claaszen van Doorn weduwnaar van Catharina van Putten, woond tot Kappel Avezaath, bruid Dirkje Aaldertzen van Deijl, j.d. van en tot Cappel Avezaath

tekst Bron: Trouwboek Kerk en Kapel Avezaath 1619-1754

Ook dit wordt separaat naar je gezonden.

Anneke Ronitz-van Santen

Ik dank u voor alle moeite :).

Ik heb de meeste informatie en speculaties over Willem van Doorn (uit Eck en Wiel) en Willem Claaszen van Doorn (uit Avezaath) nog eens bij elkaar gezet op mijn website:

http://www.ghvandoorn.nl/genealogy/module.php?mod=punbb&pgvaction=viewtopic&pid=2#p2

Gerrit van Doorn


Heb ook nog een Jan Jansz van Doorn gedoopt 1711 te Leersum die een dochter Willempje Jans van Doorn te Woudenberg op de wereld zet.

koen van den bergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!