stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ouders Lourens Berkman ca 1703 Amsterdam (?)



Profiel afbeelding
Er waren meer kinderen, dus wellicht dat je met wat puzzelen en combineren e.e.a. kunt bevestigen dan wel uitsluiten. Tip:  Werk veel met wildcards i.v.m. de verschillende spellingen. Succes verder!

Annemarie57 - 7 sep 2012 - 16:08

Ik heb wel iets interessants gevonden dat gerelateerd kan zijn:

Op 23-8-1715 trouwde een zekere Laurens Barkman met Annetje Jans, en wordt omschreven als 'weduwe van Rebecka Harmens'. Ik kon in Amsterdam geen inschrijving van dat eerdere huwelijk vinden, maar bij dat 2e huwelijk staat nog wel dat Laurens uit Riepen kwam (waar dat ook mag wezen). Dus misschien is hij daar al met Rebecka getrouwd.

Wat dit interessant maakt zijn de (vermoedelijke) kinderen uit dit 1e huwelijk. In Amsterdam werden gedoopt:

datum kind vader vader moeder moeder
22-12-1700 Harmen Lourents Barckman Rebecka Barckman
16-8-1702 Anthoni Lourents Bartman Rebecka Harmens
30-9-1704 Rebecka Laurents Barckman Rebecka Laurents
20-11-1705 Louwerens Louwerens Barckman Rebekka       -
17-10-1708 Rabecka Lourens Barkman Rabecka Harmens
6-3-1711 Andries Lourens Barkman Rabecka Harmans
13-1-1713 Anna Lourens Barckman Rebeka Harmens

 

 

Bovenstaande Anthoni en Louwerens zouden degenen kunnen zijn die later met Sara Jans de Rijn en Annetje de Rijn trouwden. Namen van hun kinderen sluiten hier ook mooi bij aan: de namen Sara en Jan/Johannes komen van de de-Rijn kant, maar verder vinden we Rebecka, Harmanus en Lourens. (OK, dat 'Lourens' zegt niet zoveel, want zo heette hijzelf, maar het is gebruikelijker je vader te vernoemen dan jezelf.) De namen Berkman en Barkman worden wel vaker door elkaar gebruikt. Het feit dat Anthonij Berkman al zijn dochters Rebekka doopte (zonder dat er een getuige bij was die zo heette) suggereert dat dit de naam van zijn moeder was. En de relatieve zeldzaamheid van de naam Rebecka maakt de kans sowieso vrij groot dat iemand die Rebekka heet en op het juiste moment leefde ook die moeder is. Als die dan een man heeft met een naamvariatie op de achternaam van de gezochte vader lijkt de kans op toeval toch wel astronomisch klein te worden.

P.S. Oh, ik zie dat iemand anders dit ook al gevonden had. Ik had niet in de gaten dat er nog een 2e pagina bij deze discussie hoorde. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik laat dit bericht toch maar staan, want ik vind het tabelletje zo mooi. Zelf stam ik trouwens van Anthonij Berkman af, dus dit was wel relevant voor mij.

HGMuller - 5 sep 2018 - 12:50

Simon Hart geeft 2 mogelijkheden voor Riepen:

Riepen in Jutland onder Ribe (Denemarken) 
Riepen in Oost-Friesland thans Riepe (Niedersachsen, Duitsland)

Uitgeschreven lid - 5 sep 2018 - 16:37

Interessant. Ik heb ook andere Oostfriese voorouders. Maar die kwamen pas rond 1870 naar Amsterdam. Het 'Ortssippenbuch' van Riepe daar blijkt niet verder terug te gaan dan 1712, dus helaas niet ver genoeg om deze Barckman of Harmens te vermelden. 'Harmen' was beslist een populaire naam in Oostfriesland. (Ik heb b.v. een voorouder Harmen Geerds.) Bijna niemand gebruikte daar achternamen (m.u.v. beroemde geslachten zoals de Poppinga's). Rebecka Harmens zou dus heel goed daar vandaan kunnen komen, met vader Harmen XXX. Barckman klinkt echter niet als een patronym.

Als ik weer eens naar de Groninger Archieven ga zal ik eens in dat boek kijken. Als Lourens & Rebecka daar echt vandaan kwamen zouden er toch broers of zussen moeten zijn die daar wel gebleven zijn tot na 1712, om er te trouwen of begraven te worden.

In elk geval bedankt!

HGMuller - 5 sep 2018 - 17:34


Ik heb geprobeerd nog wat verder terug te komen met Rebecka Harmens (die nog wel uit Amsterdam zou moeten komen). Probleem hier is dat zij bij de beschikbare ondertrouw alleen genoemd wordt als vorige vrouw van Lourens Barckman wanneer die laatste ondertrouwt met Annetje Jans, en dat ik de ondertrouw van hen beiden niet kan vinden. Ik heb dus geen aanwijzing met betrekking tot geboortejaar of ouders (voogden, broers/zusters...) van Rebecka.

Er was wel een Rudolph Frederick Kock oo Rebekka Harmens, maar dat was op 22-6-1703, in de periode waarmee 'onze' Rebecka al getrouwd was, en kinderen kreeg met Lourens Barckman. Deze Rebekka werd ca. 1674 geboren, en is mogelijk een dochter van Harmen Gerritsz en Trijntje Claas (genoemd als moeder bij de ondertrouw), die op 5-3-1670 ook al een dochter Rebecca (Luthers) doopten. Die vallen dus af.

Er was een Klaas Harmens oo Aeltje Everts (oo 24-5-1670) die op 3-11-1675 een dochter Rabecka doopten. Zij waren echter hervormd, terwijl onze Rebecka Harmens haar kinderen Luthers doopten. Qua namen en jaartallen perfect, maar door de godsdienst toch minder waarschijnlijk.

Goede kandidaat-ouders lijkt het echtpaar Jurriaan Harmensz oo Annetje Boijen (4-6-1670). Zij waren ook evangelisch-Luthers, en dopen een kind Rebecca op 26-10-1681 (na een eerdere incarnatie van 19-1-1679). Die Rebecca zou bij de ondertrouw van Lourens en Rebecka dus 19 jaar zijn, wat nog wel mogelijk lijkt. Deze Jurriaan Harmensz had een eerdere vrouw Catrijne (Trijntje) Pieters, waarmee hij op 13-3-1666 in ondertrouw ging. Ongelukkerwijs is er ook nog een echtpaar Jurriaan Harmens oo Trijntje Pieters dat in 1660 ondertrouwde, zodat het moeilijk is te bepalen welke kinderen van Trijntje Pieters tussen 1666 en 1669 hafbroers/zussen van 'onze' Rebecka zijn.

Verder kon ik weinig gedoopte R(e,a)be(cc,ck,kk)a's vinden die iets met de naam Harmens van doen hebben, in de vereiste periode. Omdat Rebecka Harmens in 1713 nog een kind kreeg, zal ze toch niet voor 1668 geboren zijn. En van 1668-1682 werden er maar 19 Rebecca's gedoopt door een vader wiens achternaam met H begint, en 214 in totaal. (Die ik allemaal bekeken heb, om ook eventuele Voornaam Harmensz Nogwat's te vangen. Of waar de achternaam als 'Nogwat Harmens' geindexeerd is zodat je hem niet onder H* vindt, wat ook wel eens voorkomt.) Er zijn nog wel 20 Rebecka's waar de vader's voornaam met H begint, waaronder 6 Harmens (de meesten wel Luthers). In theorie zouden die vader van een Rebecka Harmens Nogwat kunnen zijn, waarbij het Nogwat later bij de ondertrouw abusievelijk is weggelaten. Dit komt voor, maar slechts zeer sporadisch, omdat de ondertrouw niet zo slordig behandeld werd als de doopinschrijvingen. Dus ook dat is niet werg waarschijnlijk.

Ik blijf dus toch op Jurriaan Harmensz steken, die uit Frederikstad kwam. Annetje Boijens is volgens haar ondertrouw ca. 1652 geboren, en op 25-8-1652 vind ik een vader Tijs Boijensz die een dochter Annetje (Luthers) doopt. (Geen moeder vermeld.) Verder kon ik daar niets over vinden.

HGMuller - 10 sep 2018 - 10:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu