stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » vervolg op catharina lagru



Profiel afbeelding

Ik heb eerder gezocht naar het overlijden van catharina la gru en haar afkomst.

Kan iemand mij misschien helepen bij het opsporen naar herkomst van haar man: Cornelis Clerck (in vele varianten) Het huwelijk is afgekondigd in Utrecht, maar ook in Stannddaardbuiten. Zij zijn in ieder geval op enig moment teruggekeerd naar deze plaats. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn, maar ik kan hem nergens vinden. Leden van afd. West Brabant hebben zich in de archieven van Roosendaal stukgebeten op informatie. Niet te vinden. Hij had een hoge functie "Schepen van de Vrijheit Roosendaal" en kan niet uit het niets zijn gekomen. Gehuwd dus in juli 1690 met betreffeende Catharina la Gru.

Vast dank voor jullie idee hierover.

Vr. groet, Miep Klercq

miep klercq - 25 dec 2013 - 16:22

Hij had toch kinderen uit een later huwelijk als ik het me goed herinner? Geen doopgetuigen die een aanknopingspunt bieden?

Annemarie57 - 25 dec 2013 - 20:08

Hallo Annemarie,

Ja, er zijn wel doopgetuigen van de kinderen uit het 2e huwelijk. Ik heb geprobeerd ze uit te pluizen, maar ze leiden niet tot iets waar ik zijn afkomst uit zou kunnen herleiden. Helaas. 

miep klercq - 26 dec 2013 - 00:22

Hr. Johan Swaans en joffr. Swans sijn huijsvrouw, getuigen bij Pieternella in 1713 (overleden op 6 jarige leeftijd)

 

 Annemarie, dit zijn de getuigen van de kinderen uit het 2e huwelijk. Ik kan er niets meer mee. Ben uitgeput.Misschien zie je aanknopingspunten

 

Frans van Dongen (chirurgijn) en desselfs huijsvrouw (Mariken van Havenbeek), getuigen bij Cornelis in 1714 (tak van Dordrecht is uitgestorven)

 

 

Frans van Dongen (chirurgijn) en Pieternella Ringers, getuigen bij Laurijs in 1716, via Rotterdam naar Middelburg waar ik van afstam)

 

 

Carel Pardanus en Marike Havenbeek, getuigen bij Piter in 1720, Pieter is 11 dagen oud geworden

 

Arnoldus van Niewenhuijsen en desselfs huijsvrouw Jacoba Jan Derus, getuigen bij Arnoldus Petrus in 1724 (dit wordt de militaire en adelijke tak)

 

PS. Catharinia in 1680 uit Gorinchem met geloofsbelijdenis naar Utrecht gekomen. In 1690 getrouwd, dus zeer waarschijnlijk ouder dan Cornelis, Ze is van Dordrecht naar Gorinchem gegaan, maar ze is daar niet geboren. Tot zover het spoor wat de NGV kon volgen.

miep klercq - 26 dec 2013 - 00:36

PS. Cornelis is op 2 sept. 1729 te Roosendaal overleden. Geen leeftijd vermeld.

miep klercq - 26 dec 2013 - 00:38

De doopgetuigen bieden inderdaad erg weinig aanknopingspunten.

Frans van Dongen en Carel Pardunus/Perdanis/Paludanus waren gehuwd met zussen van Sijke [Lucia] van Haverbeeck/Havenbeeck. Haar ouders waren Louris Hendricksz. en Lijsbeth Bartholmeus.

De overige doopgetuigen lijken tot de kring van notabelen te behoren waar hij in verkeerde.

Àls ze aan vernoemingen deden zou je dus verwachten dat zijn ouders mogelijk Cornelis (of wellicht Pieter) en Petronella/Pieternel hebben geheten. De derde zoon heet dan naar haar vader.

In de staat van goederen die Lucia nalaat komt wat onroerend goed voor. Je zou kunnen kijken of dat allemaal aangekocht is (zoals het huis in Dordrecht) of dat er wellicht ook wat erfstukken bij zaten.

Verder kan het interessant zijn om te kijken als het aankoop betrof wie er eventueel borg stonden voor de financiering. Vaak was dat familie (vader/broers/zwagers). Maar gezien van ontbreken van doopgetuigen uit Cornelis' familie zou het erop kunnen duiden dat hij òfwel geen broers of zusters had òfwel dat zijn familie niet in de buurt woonde...

Annemarie57 - 26 dec 2013 - 12:08

Hallo Annamarie,

Seijke heeft het ontoerend goed pas aangekocht nadat Cornelis is overleden. Haar zoon Cornelis was Meester Grutter en die heeft de panden gebruikt.

Ik heb de aankoopakten gevonden in Dordrecht en kan zien of er borg is gestaan, De ouders vcan seijke had ik gevonden, evenals het feit dat 2 zussen getrouwd waren met de doopgetuigen.

Gr. Miep

miep klercq - 28 dec 2013 - 09:54

Heeft ze ook het onroerend goed in Roosendaal (huizen/weilanden) aangekocht na de dood van Cornelis?

Komt hij nergens in de transportakten van Roosendaal voor?

Annemarie57 - 28 dec 2013 - 10:59

Dat zou ik na moeten kijken. Weet het niet uit mijn hoofd. Ik moet nu helaas weg en kan verder even niets doen. Maar je hoort van mij als ik iets vind.

Dank voor je hulp

miep klercq - 28 dec 2013 - 14:08

Annemarie,

ik heb net denk ik 1,5 uur door archieven heen gebladerd in Dordrecht en Brabant. ik kan in Dordrecht 2 akten vinden, met alleen haar naam erop. In Roosendaal/Brabant, helemaal niets.

Bij al het zoeken ben ik wel op een Willen de Clercq, Klercq gestuit, gehuwd met Anna van de Put(te), Zij os bijna in alle gevallen weduwe. De akten zijn uit Grave. Willem was kapitein en dat zou aansluiten -ook wat periode van geboorte van Cornelis betreft. Degene die voor mij in het Uterechts archief is geweest, destijds toen ik net begon, suggereerde dat Cornelis soldaat was. er waren geen getuigen en dat zou duiden op een lage rang. Gezien zijn verdere leven kan ik het me niet helemaal voorstellen, ook omdat degene van het NGV die voor me gezocht heeft naar Catharina, zei dat ze als Jonkvrouwe te boek stond.

Ik heb gewoon geen aanknopingspunten. Jammer genoeg.

Bedankt, Miep

miep klercq - 28 dec 2013 - 20:45

Nee het is een lastige noot om te kraken. Hij komt in Breda ook een paar keer voor in het notarieel, maar nooit als 1e persoon en nooit als familielid van iemand. Helaas...... zal echt een toevalstreffer moeten worden vrees ik....

Annemarie57 - 28 dec 2013 - 21:27

Annemarie,

Het is een behoorlijke puzzel. Seijke is 6 jaar na het overlijden van Cornelis hertrouwd met Jan Krom (Crom) wonend te Dteenbergen, afkomstig van Maasstricht. Ik kan noch het overlijden van Seijke, noch het overlijden cq geb.datum vinden van Jan Crom. Ze trouwen in Dordrecht, waar Seijke ook bij verschillende kinderen van Cornelis, doopgetuige is. Ze verdwijnt in het niets.

Ik stop hier maar even geen enegie m,ee in, tenzij er iets boven komt drijven waar ik mee verder kan.

Dank voor je hulp in deze, Miep

miep klercq - 29 dec 2013 - 12:20

Het overlijden van Seijke/ Lucia staat vermeld op de inventaris van nagelaten goederen.

Ik bedacht me nog dat misschien het graf in Utrecht nog een aanknopingspunt kan opleveren.

Als dat een eigen graf was (en niet gehuurd) en het grafboek bestaat nog (niet het begraafregister, maar gewoon de eigenaren van de graven) dan zou je kunnen kijken wie de eigenaar was. Met een beetje geluk is dat of een relatie met De Clerck  of met La Gru......

Annemarie57 - 29 dec 2013 - 14:42

Hallo Annemarie,

Op welke site heb je die gevonden? In Dordrecht of een van Brabant? Kan me niet herinneren die site ooit gezien te hebben.

Ik ga zeker in Utrecht informeren hoe het zit met een evt. eigen graf.

Je hebt me weer een stukje verder geholpen.

Gr. Miep

miep klercq - 30 dec 2013 - 12:14

Je kunt doorklikken naar de akte die begint vanaf Image 53 (kun je zien wat ze allemaal in huis had aan meubels/linnengoed e.d.)

Ik meen daar ergens in gelezen te hebben dat ze eind december 1760 is overleden.


Plaats

Roosendaal Bron Notarieel archief Periode 1761 Deel S. Bosschart, inventaris 6829, periode 1761 Archiefnummer I Inventarisnummer 6829 Soort registratie notarieel archief Bijzonderheden staat en inventaris van Lucia Havenbeek, weduwe van Cornelis Klercq Datum registratie 27-04-1761 Geregistreerde 1 Lucia Havenbeek Geregistreerde 2 Cornelis Klercq

Annemarie57 - 30 dec 2013 - 13:10

Annemarie,

ik heb de akte gevonden. Wederom mijn dank. Toch een paar kleine stapjes verder in de puzzel.

Dank daarvoor.

Prettig uiteinde en een goed begin, Miep

miep klercq - 30 dec 2013 - 17:22

Hetzelfde!

Annemarie57 - 30 dec 2013 - 17:27

Een mogelijkheid ?

 

kind:

, Catherine Marie doopdatum:
11-05-1662 kerk:
Oude Waalse Kerk godsdienst:
Waals-Hervormd vader:
[la] Grue, Thomas moeder:
[de] Puijt, Isabelle bronverwijzing:
DTB 131, p.402 opmerkingen:
Ber. va. Doktor i. d. Medicijnen.

Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Doopregister: NL-SAA-24281739

Genver : Image 406/438

Thomas was weduwnaar toen hij in Leiden in ondertrouw ging 22-04-1656, hij schreef ook boeken over de Fransche letterkonst, Philippe zijn zoon ook....Thomas heeft ook in Dordrecht gewoond ?

zie:  https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/514/02.pdf;jsessionid=9242F77B4411CD10CDE55AA26A780507?sequence=5

blz 31 (21 van 92)

vr gr

Gerry - 30 dec 2013 - 19:37

Hallo Gerrie,

Dit is een heel onverwachte wending. Wat geb. jaar en daarna huwlijksdatum zou het absoluut mogelijk zijn.

Het is alleen een totaal andere richting dan de NGV mij aangegeven heeft. Ik ga dit zeker onderzoeken, met dank voor je informatie.

Goed uiteinde en begin.

Gr. Miep

miep klercq - 30 dec 2013 - 21:22


Annemarie,

Ik vond dit ook nog. Dus kennelijk wel bezit in Roosendaal

10-01-1719;  Lucia van Havenbeek verleent haar zoon Arnoldus Petrus Klercq, wonende te Dordrecht, procuratie tot verkoop van een huis met schuur en hof gelegen aan de Molenstraat te Roosendaal, genaamd "den Prins Cardinael." Wellicht nog bezit tijdens verblijf in Roosendaal.

PS. deze datum kan nooit kloppen, want Arnoldus is pas in 1724 geboren.

miep klercq - 30 dec 2013 - 21:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu