stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Jan Jan(sen)z Huisloot/Huijsloot (1749-1751)



Profiel afbeelding

Jan Jans(en)z. Huisloot/Huijsloot vertrekt voor de kamer Amsterdam op 12 juli 1749 met het VOC-schip Overnes naar Batavia. Hij is in dienst als bosschieter, blijkbaar een ervaren matroos, die ook belast is met het afvuren van een kanon. Het schip komt op 14 maart 1750 in Batavia aan.
Op 14 november 1750 start de terugvaart en op 26 juni 1751 komt de Overnes weer in Nederland aan. De totale reis heeft dan 714 dagen geduur, bijna twee jaar.
Op 23 oktober 1751 vertrekt Jan alweer, deze keer op het schip Bosschenhove dat op 6 juni 1752 arriveert in Batavia. Volgens GaHetNa is Jan op 6 december 1752 uit dienst getreden wegens overlijden in Azië.
Jan is getrouwd met Catrina/Chatarina Blikman en woont volgens de gegevens in Hasersouw/Haserzou (Hazerswoude).

In de archieven van GaHetNa, Erfgoed Leiden, Amsterdam en Rijnlands-Midden heb ik niets kunnen vinden. Wel kom ik in Amsterdam een Jan Hulsloot met Catharina Blikman tegen die op 15 mei 1751 thuis een dochter Johanna laten dopen. Maar dit kan hem niet zijn, omdat hij vanwege zijn eerste reis de vader niet kan zijn (maar ja, als je man twee jaar op zee is, kun je dan de verleidingen weerstaan?).
Wie kan mij helpen bij de volgende vragen:

  • Wie zijn de ouders van Jan?
  • Wanneer zijn Jan en Catharina getrouwd?
  • Zijn er kinderen van Jan en Catharina?
  • Is Jan in 1752 in Batavia overleden op de terugreis?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Mvg,
Jos.

Jos Huigsloot - 1 mei 2017 - 13:08

Jan Janse Huijssloot en Catharina Blijkman gingen op 21 maart 1749 in Amsterdam in ondertrouw. Jan Janse Huijssloot wordt geassisteerd door zijn moeder Anna de Kruijff (als ik dat tenminste goed lees). Zie hier voor de ondertrouwinschrijving.

Johanna C. - 1 mei 2017 - 13:25

Bedankt Johanna. Dan heb ik niet goed genoeg gezocht.

Jos Huigsloot - 1 mei 2017 - 14:08

Mogelijk gaat Catrina Blikman op 27-01-1758 in Amsterdam in ondertrouw met Abraham Tureluer. Zie hier. In deze ondertrouwinschrijving is niet vermeld dat ze weduwe is.

Catrina's handtekening in deze ondertrouwinschrijving lijkt dezelfde als de handtekening in jouw tweede link.

Johanna C. - 1 mei 2017 - 14:21

In jouw tweede link lees ik dat Catrina Blikman erfgenaam is van Jan Huisloots enig minderjarig kind. In de begraafregisters van Amsterdam vind ik een kind van Jan Hulssloot in de Egelantierstraat dat is begraven op 26 augustus 1753 op de leeftijd van 2 jaar. Zie hier.
(toegevoegd: bij nader inzien ben ik er niet zeker van of het hier om de begrafenis van Jan Hulssloot gaat die 1 kind van 2 jaar nalaat, of dat het gaat om de begrafenis van een kind van Jan Hulssloot dat wordt begraven op de leeftijd van 2 jaar).

Johanna C. - 1 mei 2017 - 14:35

Johanna,

Nogmaals bedankt voor het zoeken en vinden.
Ik ga de gegevens op mijn gemak bekijken en dan kom ik er nog op terug.

Groeten,
Jos.

Jos Huigsloot - 1 mei 2017 - 15:44

Op 23 oktober 1751 vertrekt Jan alweer, deze keer op het schip Bosschenhove dat op 6 juni 1752 arriveert in Batavia. Volgens GaHetNa is Jan op 6 december 1752 uit dienst getreden wegens overlijden in Azië.

Voor het geval dit niet bekend was (gegeven dat hier staat "volgens GaHetNa"): de expliciete vermelding van het overlijden van Jan staat niet alleen in de transcripie op GaHetNa maar ook in het boek zelf, maar om dat te zien moet je naar de volgende bladzijde (dwz de volgende scan). Zie hier. Er staat inderdaad dat hij tijdens de thuisreis is overleden op 6 december. Excuses als dit al bekend was.

Peter S - 1 mei 2017 - 17:39

Wel kom ik in Amsterdam een Jan Hulsloot met Catharina Blikman tegen die op 15 mei 1751 thuis een dochter Johanna laten dopen. Maar dit kan hem niet zijn, omdat hij vanwege zijn eerste reis de vader niet kan zijn (maar ja, als je man twee jaar op zee is, kun je dan de verleidingen weerstaan?).

Ik zou toch wel moeite hebben met het trekken van conclusies bij zo weinig gegevens. Kan het niet zo zijn dat het kind verwekt is voor het vertrek van Jan in juli 1749? Misschien was de bedoeling te dopen bij terugkomst van de vader (wat dus juni 1751 bleek te zijn) maar werd het kind ziek? Zeker, er staat niet bij dat de vader afwezig was, en er staat "kraamzoon", maar ik zou zelf niet alles letterlijk opvatten. Maar goed, dit is niet meer dan een mening van een amateur.

Peter S - 1 mei 2017 - 17:54

Correctie van de oorspronkelijke vraag: Jan is overleden op 6 december 1753 niet 1752, zie de link op GaHetNa of de scan zelf (nogmaals hier). Overleden tijdens de thuisreis.

edit: de bovengenoemde begrafenis op 26 augustus 1753 te Amsterdam is zowiezo niet van Jan zelf maar zal van zijn kind van 2 jaar oud zijn geweest.

edit2: een probleem is idd dat - niettegenstaande de melding in het VOC archief - op 6 december 1753 de thuisreis van de Bosschenhove nog niet was begonnen, die zou op 17 januari 1754 uit Batavia vertrekken volgens deze lijst (klik op "details" en dan "next homeward voyage"). De mogelijke verklaring is dat hij is overleden aan boord van dit schip nadat het uit China was vertrokken naar Batavia zie hier.

Peter S - 1 mei 2017 - 18:15

Allereerst Johanna en Peter bedankt voor jullie speurwerk en meedenken.
Om een goed beeld te krijgen heb ik maar even een chronologisch overzichtje gemaakt.

21 maart 1749
Ondertrouw Jan Janse Huijssloot en Catrina Blikman.
Jan komt ‘van den berg weg’ die blijkbaar ligt ‘inde Haarelemme Houtuijne’. Waar Catrina vandaan komt kan ik niet lezen, maar ze woont waarschijnlijk op de ‘N.Z. Agterburg Wal’.
Jan is met zijn moeder Anna de Kruijf. Catrina wordt geassisteerd door Lena Mulder. Er lijkt geen ‘moeder’ te staan, maar ‘moetie’ of zoiets.

12 juli 1749
Jan Jansensz Huijsloot vertrekt naar Batavia op het VOC-schip Overnes.

15 mei 1751
Johanna, kraamdochter van Jan Hulsloot en Catharina Blikman wordt thuis gedoopt. Getuigen zijn Marrike Jans en Jannetje Luijnenburg in de naam van Aaltje en Pieter Blikman.
Jan is op dat moment op het VOC-schip Overnes onderweg vanuit Batavia.
Zoals Peter hiervoor al aangaf was het mogelijk de bedoeling te wachten met de doop totdat vader Jan weer thuis was, maar is het misschien toch eerder gedaan, omdat de dochter ziek was?

26 juni 1751
Jan keert terug uit Batavia op het VOC-schip Overnes.

23 oktober 1751
Jan Jansz Huisloot vertrekt weer naar Batavia; deze keer met het VOC-schip Bosschenhove. Het schip arriveert op 6 juni 1752 in Batavia.

26 augustus 1753
Het tweejarig kind van Jan Hulssloot in de Egelantierstraat wordt begraven. Dit kan Jan niet geweest zijn, omdat hij nog in Azië was, dus gaat het hier om het kind. Mogelijk Johanna.

6 december 1753
Jan overlijdt in Azië. Aan boord van de Bosschenhove of in Batavia is niet duidelijk. In de tweede link in het laatste bericht van Peter wordt vermeld dat de Bosschenhove op 17 januari 1754 uit Batavia naar huis vertrekt en op 30 augustus op Texel aankomt. In de tussenliggende periode (juni 1752 – januari 1754) wordt een reis gemaakt naar China.
Ben wel benieuwd wanneer Catharina dan hoorde dat haar man is overleden.

27 januari 1758
Catrina Blikman trouwt met Abraham Tureluur.
De handtekening onder de trouwakte lijkt dezelfde als in het VOC-document van Jan Huijsloot, hoewel er nu Blickman staat ipv Blikman. Op basis van die handtekening neem ik maar aan dat dit inderdaad dezelfde Catrina is. Er wordt niet vermeld dat ze weduwe is.

In het hele verhaal heeft Jan meerdere achternamen. Mijn gevoel zegt dat het hier steeds om dezelfde persoon gaat, vooral omdat de gegevens chronologisch gezien aansluiten en het wel erg toevallig is dat er een Jan Hui(j)(s)sloot en een Jan Hulsloot zijn die beiden getrouwd zijn met een Cat(ha)rina Bli(c)kman en allemaal in Amsterdam wonen.

Maar er blijven toch nog wel een paar vragen:

  • Is Lena Mulder de moeder van Catrina of is er eventueel een andere (familie)relatie?
  • In de VOC-documenten is de herkomst van Jan Hasersouw of Hazerzou. Dit zal wel Hazerswoude zijn. Mogelijk is hij daar geboren. Dan is daar misschien ook een doop te vinden. Ik heb hier al naar gezocht, maar nog niets gevonden.

Jos Huigsloot - 2 mei 2017 - 13:17

Geweldig, bedankt. Het begon inderdaad mij ook wat ingewikkeld te worden. Een kleine aanvulling wat betreft je vraag wanneer Catharina hoorde van het overlijden van haar man: op de eerste bladzijde van de vermelding in het VOC archief is een akte opgenomen, gedateerd 10 februari 1755, ondertekend door Catharina, omtrent de verdere afhandeling n.a.v. het overlijden van haar man.

Peter S - 2 mei 2017 - 13:37

Een suggestie voor de afkomst van Catrina Blikman:

Joris Blekman van A: scheepstimmerman 24 jr. op de N.Z.Agterburgwal geasst. met sijn vader Blekman & Anna Bouwens van A: oud 23 jaren op de brouwersgraft geasst. met jaar moeder Aaltje Jacobs. otr.28.12.1708, akte doorgehaald, zie hier.

Kerk aan huis dopen, remonstrant: Katarijna, kraamdochter van Joris Brikman en Anna Bouwens, ged. 7.4.1721 zie hier.

De gezochte Catrina was in 1749 28jr en woonde aan de N.Z.Agterburgwal, en ze liet haar kind Joanna ook dopen middels de kerk aan huis, remonstrants. Dus dit zou best kunnen. Echter, vooralsnog geen link met ene Lena Mulder die haar assisteerde bij de ondertrouw. 

Edit: wellicht was deze vader Joris een zoon van Pieter Blickman en Catrina Andelot, die een groot gezin hadden inclusief een Joris, ged. 29.11.1684. 

Peter S - 2 mei 2017 - 23:20

Bedankt weer voor de aanvulling Peter.
Dit lijken inderdaad de ouders en grootouders van Catrina. Bij de doop van Katarijna is Katrijna Anderlot de getuige.
Wat wel vreemd is zijn de doorhalingen in de ondertrouwakte van Joris Blekman en Anna Bouwens. Verder lijkt er onderaan te staan 'niet geholpen' en is de akte door niemand ondertekend.

Gisteren heb ik nog gezocht naar mogelijke ouders van Jan Hui(j)(s)sloot in Hazerswoude, maar heb daar niets gevonden. Vond wel een Jan Jansz. Heulsloot (lijkt op Hulsloot). Hij paste prima in de tijd, maar die kreeg geen zoon Jan of Johannes. Dus misschien woonde onze Jan wel in Hazerswoude, maar is hij er niet geboren/gedoopt.
Wil graag zijn vader vinden, zodat ik weet of Jan in mijn familie Huigsloot past. In mijn gegevens is ook geen potentiële vader Jan aanwezig.
Heb ook nog gezocht in de voormalige gemeente Alkemade, waar de Huigslooten vandaan komen, maar ook daar niets gevonden. En ook Amsterdam levert (nog) niets op. Verder zoeken dus....
PS: hier vindt je mijn gegevens.

Jos Huigsloot - 3 mei 2017 - 12:34

Hopelijk kent U de districtklappers Zuid Holland, om niet door alle registers zelf te hoeven zoeken. Mij lijkt Hazerswoude als geboorteplaats ook niet zeker. Ik heb overigens alleen maar de districtklappers voor District XI bekeken.

Peter S - 3 mei 2017 - 18:33

Peter,

Ja die ken ik. Heb gezocht in de klappers van districten XI en XII. In allebei niets gevonden. Mijn voorouders komen oorspronkelijk uit de voormalige gemeente Alkemade (nu Kaag en Braassem) en dat valt onder XII. Verder zoeken dus.

Ps: zeg maar je hoor. U klinkt zo oud.
 

Jos Huigsloot - 4 mei 2017 - 09:06

Ik heb nog wat zitten puzzelen, hieronder de bevindingen. Maar geen concrete vondst van dopen van de gezochte persoon, wel suggestieve informatie zoals een mogelijke broer Claas die later ook naar Azie is gegaan. De meeste informatie hieronder zal al wel bekend zijn maar misschien heeft iemand hier toch nog wat aan.

Jan Jans Heulsloot (hierboven al genoemd door @Jos Huigsloot als mogelijke vader van de gezochte Jan Jans) 
won. Bleiswijk
tr. Bleiswijk 8.2.1720/Hazerswoude 10.3.1720
Cniertje Prs van Castel/Kniertje Pieterse van Kastelen, won. Hazerswoude
[Edit 18.5.17, zie ook bericht van @Jos Huigsloot 17.5.17: in de trouwakte (zie hier image 459) staat dat zij wed.was van Gijsbert Hendriks van der Salm; dat eerdere huwelijk is te vinden te Leiden, Gijsbert van der Salm, baggerman, tr. Leiden 7/8.8.1711 Kniertje Pieters Casteleijn geb. Hazerswoude won. Lagegracht bij De Drie Bruggens zie hier en hier (als Kniertje Pieters Casteleijn geb. Hazerswoude won. Langegracht bij De Drie Bruggens).]    

1. Dirkje 18.1.1722 Hazerswoude, get. Lijsbeth Pieters van Kastelen
2. Claas 5.12.1723 Hazerswoude, get. idem
3. Adrianus 28.9.1727 Hazeswoude, get. idem

Een Claas Janse Heulsloot/Hulsloot v.Haserswoude kwam op 6.10.1767 in dienst van de VOC als matroos en was terug op 31.7.1769. Vervolgens op 2.10.1769 weer in dienst en te Azie overleden op 22.3.1771. Zijn enige erfgenamen waren zijn dochters Johanna en Neeltjen die konden schrijven in 1773. Mogelijk was hij Claas Jansz Heugsloot won.Delfshaven onlangs te Delft tr. Delfshaven 15.1.1747, zie digitale stamboom Rotterdam [edit: maar zie ook o.a. hier en verdere akten te Rotterdam].

Maar ja, dus geen broer Jan van deze vermeende Claas die ook naar Azie zou zijn gegaan, dus de grootvader aan vaders kant zou niet zijn vernoemd. Overigens ook geen Pieter vernoemd naar grootvader aan moeders kant, er zullen misschien toch wel meer kinderen zijn geweest?

Hoewel een doopakte hier ook niet is gevonden, een mogelijke vader van deze Jan Jans Heulsloot sr. is wellicht de volgende Jan Francken, gezien het feit dat die in Bleiswijk was en gegeven dat Cniertje v Kastelen doopgetuige was bij de doop van een van diens (althans, vermeende) kleinkinderen (zie hieronder in 1726).
 
Jan Francken/Franssen Heulsloot
tr. Bleiswijk 21.1.1685
Ariaentje Huijge Palestein, jd v Bleiswijk [wellicht ged. Bleiswijk 12.6.1661 d.v. Huijg Pietersz Palesteijn en Madeleentie Pieters]
De huisvrouw van Jan Heulsloot is op 2.11.1730 begraven te Bleiswijk, onduidelijk of dit dezelfde Jan is.

Kinderen te Bleiswijk (zie Hogenda):
23.9.1685 Maghteltje get. Claes en Grietje Francken
6.10.1686 Maghdeleentje get. ---
24.10.1688 Magdeleijntje get. Maghdeleentje Pieters
5.10.1692 Huijgh get. Ariaentje Jans

[Opm.: Magteltie Jans Heulsloot won.Hillegersberg tr. Hillegersberg 25.1.1711 Willem Pieter Vranken won.Hillegersberg]
[Opm.: Magdaleentje Jans Heulsloot won.Bleiswijk tr. Overschie 28.2.1712 Louris Alewijnz van der Meer wed.Leuntje Arians van Nierop, won.Schieveen; zie ook trouwakte te Bergschenhoek 8.1.1713]
[Opm.: Wellicht was Grietje Franken Heulsloot x Jacob Arijensen Konst, zie Leiden/Leiderdorp]

Huig Jansze Heulsloot jm v Bleiswijk
tr. Benthuizen 26.11.1724
Cornelia Jacobse van der Meer, jd v Benthuizen

1. Jan 17.2.1726 Benthuizen get. Kniertie Pieters van Kassele
2. Jan 2.2.1729 Hazerswoude, get. Trijntje Jacobs van der Wilck
3. Jan 4.6.1730 Hazerswoude, get. Neeltje Jacobs van der Meer
4. Jantje 2.3.1732 Hazerswoude, get. Neeltje Jacobs van der Meer
5. Jacobus 25.11.1733 Hazerswoude

Edit 18.5.17: Er waren meerdere mensen genaamd van Hu(ij)lsloot die als zijnde van Blijswijk in de ondertrouwregisters van Amsterdam staan. Hoewel het onduidelijk is of er een verband is met bovengenoemden, toch maar de details hier:

Jan Hulsloot van Blijswijk 33 jr. op de Baangracht geassisteerd met Pieter Kamper otr. 10.8.1731 Anna van Oosten wed. Guilliam de Ruwe in de Angeliersstraat. Kind:
Elsie 29.4.1732 get. Frans Hulsloot en Elsie van Beek

Dirk Jonker van Amsterdam 30jr. otr. te Amsterdam 18.7.1749 Ariaantie Huijlsloot van Blijswijk oud 31 jaar op de Prinsegracht ouders dood geassisteerd met Engeltie Molenbeek. [edit 19.5.17: zij is begraven op 2.12.1753 te Amsterdam, won. 2de Tuyn dwarsstraat bij de Tuynstraat laat 1 kind na]
Kinderen:
Johanna 23.8.1750 get. Frans Hulsloot en Maria Hulsloot [edit 19.5.17: Maria was een zus van Ariaantie zie hier haar begrafenis op 9.4.1774 en een verwijzing naar een testament hier]
Maria 22.10.1752 get. Jacob Vinke en Maria Hulsloot

Peter S - 8 mei 2017 - 15:51

Peter,

Je bent hard bezig geweest. Hartstikke bedankt. En niets hiervan was bij mij bekend.
Ik ga alles eens op een rijtje zetten en kom er later op terug.

Mvg
Jos.

Jos Huigsloot - 9 mei 2017 - 09:19

Zoals beloofd heb ik weer wat een op rijtje gezet. Heb een en ander uitgezocht over Claas. Van alle feiten hieronder is documentatie gevonden.

5 dec 1723
Claas Heulsloot wordt in Hazerswoude gedoopt. Ouders zijn Jan Janz Heulsloot en Kniertje Pieterse van Kastelen. Getuige Lijsbeth Pieterse van Kastelen.
Edit: overigens is moeder Kniertje bij het huwelijk met Jan in 1720 weduwe van Gijsbert Hendriks vander Salm. Zij trouwden op 8 aug 1711 in Leiden.

15 jan 1747
Claas Heugsloot trouwt gereformeerd op 15 jan 1747 te Delfshaven met Pieternella van der Wal (ondertrouw op 30 dec 1746). Er is geen ondertrouw te vinden in Hazerswoude, dus mogelijk woonde Claas al in Delfshaven.

17 dec 1749
Dochter Johanna wordt gereformeerd gedoopt te Delfshaven. Vader Klaes Huiksloot, moeder Pieternellitje van der Wal. Getuigen Jan Huiksloot en Anna van Oosten. Is Johanna mogelijk vernoemd naar deze Anna?

24 jan 1751
Dochter Neeltje wordt gereformeerd gedoopt te Delfshaven. Vader Claas Jansz Huijsloot, moeder Pieternelle van der Wal. Getuigen Roelant van der Wal en Kaatje Dreisek.

29 apr 1753
Zoon Jan wordt gereformeerd gedoopt. Vader Klaes Huigsloot en moeder Pieternella van der Wal. Getuigen: Jan Huigsloot en Anna van Gelderen. Zou deze Anna dezelfde zijn als Anna van Oosten bij de doop van Johanna?
Verder zijn er geen dopen meer gevonden in Delfshaven!

19 mrt 1754
Jan Doelij doet aangifte van het overlijden van een kind van Claas Janse Huijgsloot. Het kind wordt pro deo begraven. Er wordt niet vermeld welke relatie Jan Doelij heeft met het kind of met Claas. Dit zou zoontje Jan kunnen zijn of misschien een doodgeboren kindje, want Johanna en Neeltje worden in 1773 genoemd als meerderjarigen (zie hierna).

6 nov 1760
Pieternella van der Wall machtigt Adrianus de Bas om een procedure te starten tegen Claas. Wat het voor een procedure is, moet nog worden uitgezocht. Waarschijnlijk heeft hij op dat moment zijn vrouw al verlaten (zie hierna).

14 maart 1761
Het huwelijk van Claas en Pieternella wordt ongeldig verklaard, omdat Claas zijn vrouw heeft verlaten.

28 feb 1767
Pietronella van der Wal en Jan Springintveld (nieuwe echtgenoot) benoemen elkaar tot universeel erfgenaam. Aantje (Johanna?) en Neeltje uit haar huwelijk met Claas krijgen een legaat ter grootte van een kindsdeel.

6 okt 1767
Claas Janse Heulsloot vertrekt op VOC-schip Nijenborg naar Azië. In het scheepssoldijboek staat dat hij uit Hazersouw komt. Mogelijk is hij daar weer gaan wonen, nadat hij Pieternella/Petronella verlaten heeft.

31 jul 1769
Claas keert terug uit Azië op het VOC-schip IJsselmonde.

2 okt 1769
Claas vertrekt weer naar Azië op het VOC-schip Vrouwe Elisabeth.

22 maart 1771
Claas overlijdt in Azië zonder iets na te laten.

21 jan 1773
Weduwnaar Jan Spring in ’t Velt (Petronella van der Wal is overleden) krijgt de voogdij over de minderjarige kinderen van Petronella. Gaat dit om Johanna en Neeltje of zijn er toch nog meer kinderen van Claas en Pieternella geboren of worden hier kinderen van Jan en Petronella bedoeld? Johanna en Neeltje worden immers in september (zie volgende punt) meerderjarig genoemd.

27 sep 1773
De erfgenamen, ‘Johanna Heulsloot en Neeltje Heulsloot, Meerder jarige doghters en Eenige Erfgenamen ab in testato’ krijgen een klein bedrag uitbetaald van de VOC. Beiden kunnen schrijven: Johanna ondertekent als Hulsloot, Neeltje als Huijksloot.

Tot zover dit chronologische overzicht. Een aantal dingen kan nog wel uitgezocht worden, zoals o.a.:

  • Waarom heeft Claas vrouw (en kinderen) verlaten?
  • Wat heeft hij in die periode tot zijn eerste reis gedaan? Ik heb geen VOC-reizen meer gevonden;
  • Is hij eventueel weer getrouwd na 1761?

Maar tijdens dit onderzoekje kwam ik er ineens achter dat ik helemaal op het verkeerde spoor zit. Zoals Johanna C. op 1 mei opmerkte werd Jan bij zijn ondertrouw geassisteerd door zijn moeder Anna de Kruijff. Naar deze dame moet ik dus zoeken. Dat heb ik ook heel uitgebreid gedaan, maar tot nu toe niets kunnen vinden.
Hoe nu verder?

Jos Huigsloot - 17 mei 2017 - 13:03


@Jos, geweldig, bedankt. Akkoord, het blijft vooralsnog onduidelijk of deze Claas een broer was van de gezochte Jan. Zoals je schrijft was Anna de Kruijff de moeder van Jan terwijl Claas' moeder waarschijnlijk Cniertje Pieters van Castelen was, en de huwelijksakte van 1720 van Cniertje x Jan Janse Heulsloot te Hazerswoude geeft aan dat haar echtgenoot j.m. was. Er is dan nog wel een kansje dat deze Jan Janse is hertrouwd (laatste levensteken van Cniertje dat ik zo zie is 28.9.1727 bij de doop van haar kind); ik heb inmiddels gezien dat Cniertje eerder was getrouwd (in 1711). Maar goed, meer dan dat is het niet; een later levensteken van Cniertje zou de hier onderzochte mogelijkheid de das om doen lijkt me (edit: ervan uitgaande dat Anna de Kruijff niet de stiefmoeder was van de gezochte Jan), daar de gezochte Jan reeds op 21 maart 1749 in ondertrouw ging. 
Verder zag ik nog een paar naamgenoten van Blijswijk in het ondertrouwregister van Amsterdam. Om de discussie niet verder onoverzichtelijk te maken met verwarrende suggesties heb ik wat bevindingen van deze Bleiswijkse/ Hazerwoudse Heulsloots en genoemde Cniertje als "edit 18.5.17" in mijn bericht van 8 mei gezet.   

Edit: Jos, ik zie achteraf dat in je overzicht van Claas je noemt dat Anna van Oosten voorkomt als getuige samen met een Jan Huiksloot. Die staan in het ondertrouwregister Amsterdam, zie mijn late edit in het bericht van 8 mei. Ingewikkeld zeg.

Peter S - 18 mei 2017 - 22:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu