stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gijsbert van Remmerswaele



Profiel afbeelding

Beste Jan,

Wat ik probeerde te zeggen is dat ik denk dat Marcel Wissenburg de eerste is die de connectie Gijsbert / Dieuwer heeft gemaakt. Namelijk als je de teksten van de twee transcripties van Van der Waag door google heen haalt dan komen er maar drie sites naar boven: deze site, hogenda en de site van Marcel Wissenburg. Als hij wel die transcripties heeft en anderen niet dan lijkt mij dat in dit geval men van hem heeft overgeschreven.

Beste Olga,

Als je bij Dieuwer op "vader" clickt dan komt ook deze tekst nog te voorschijn

http://www.wissenburg.info/gen/gen16.htm#wb63234

ORA Wassenaar (inv.nr 2 fol 24 dd 8-5-1580) Testament van Joris Gerritszn de Waerd en Maria Dircksdr op de langstlevende; als Joris eerst sterft moet zijn weduwe aan de vrienden uitkeren 350 gulden alsmede zijn kleren; hij benoemt mede tot zijn erfgenamen de weeskinderen van Dirck Gerritszn zijn overleden broer voor de helft en Maria Gerritsdr zijn zuster voor de andere helft en bij vooroverlijden haar kinderen. Als Maria eerst sterft zal hij de vrienden laten volgen alle kleren en 350 gulden en wel Symon Dirckszn. en Jan Dirckszn. haar broers, Dieuwertge Dircksdr. en Niesge Dircksdr. haar zusters en de achtergelaten weeskinderen van Willem Dirckszn. en Cornelis Dirckszn. haar overleden broers in hun vaders plaats en bij vooroverlijden hun kinderen. Bij verzet van een der erfgenamen wordt hij als erfgenaam uitgesloten.

Met vriendelijke groeten,

Marcel

Marcel V - 23 mei 2018 - 22:46

@Marcel, de tekst die je aanhaalt van 1580 was meen ik op 21 mei al door @DeVries in deze discussie gemeld.

Overigens lijkt me dat de volgende akte van ORA Wassenaar (zie Hogenda) misschien ook kan worden meegenomen? De hier genoemde Lijsbet is dan wellicht de koopster in 1584. Een verschil is ten O; dat waren in 1581/2 de erven Hendrik Pieter Aertznzn/Hendrik Aertszn Piek van Gorcum.

39. 10-5-1588. Gerrit Claaszn. van der Laan onze secretaris als curator over de boedel van wijlen Cornelis Janszn. Bonefaas in zijn leven bodevan de schout alhier verkoopt Joris Adriaanszn. Moen bode van de baljuw van Wassenaar een huis en erf gelegen in de Ooststraat van Wassenaar, belend O Pieter Arienszn. smid, Z de voorsz. Ooststraat W Lijsbet in de Veenen en N Gerrit Pieterszn. Schouten en Willem Dirkszn., welk huis een uitgang heeft tot in de Berkheisestraat, gelegen tussen de erven van de voorsz. Lijsbet en Mr Hendrik Meister ten zuiden en Gerrit Pieterszn. voorsz. ten noorden, belast met (...)

Peter S2 - 23 mei 2018 - 23:07

Na grondige bestudering van de beschikbare Wassenaarse bronnen,
is het me helaas niet gelukt, om er achter te komen, of Gijs Jorisz
wellicht de stamvader was van deze familie.

Uitgeschreven lid - 27 mei 2018 - 09:52


Jan Clavaux

Heb nog eens zitten lezen waar het huis van Diewertje Dircksdr stond. In 1581 belend Z de Heerweg, in 1582 belend Z de Ooststraat, 1584 achter uitgang aan de Berkheijstraat. Het moet dus in Wassenaar dorp gestaan hebben in de "driehoek" Dorpsplein, Berkheijstraat, in de Schoolstraat en lijkt mij het 3e of 4e huis in de Schoolstraat vanaf het Dorpsplein gerekend. Zou de Ooststraat (Schoolstraat) ook Heerweg genoemd zijn? Wat was Bonefaes, een herberg, en stond die in Zuidwijk?. Het komt mij allemaal niet erg duidelijk over.

Aanvulling:

Op een kaart van Jan Pietersz Dou (1625) Heet de Oostdorperweg en Schoolstraat "Heerwech" . Op een kaart van 1647 is de Kerkstraat en Schouwweg ook Heerweg.

A.M. Butterman - 27 mei 2018 - 12:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu