stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Testament(en) van Franciscus Henricus de Roy en Maria Anna Hovius?



Profiel afbeelding

De identiteit van Francisco Henrico de Roy blijft ongewis. Hij vermeldt bij zijn huwelijk met Maria Anna Hovius dat hij in Cadiz is geboren, maar wie zijn zijn ouders, dat is tot dit moment niet bewezen.

Ik denk dat de oplossing moet komen via zijn oom Johannes de Roij.

Wie was Johannes de Roij die in 1729 Francisco Henrico assisteerde bij het huwelijk?

Hij moet op leeftijd zijn geweest, want een generatie eerder dan FH en die was al 39. En een broer van deze Johannes zou in Cadiz gewoond hebben en al voor 1729 zijn overleden.

A van Egmond (oud) - 4 jul 2019 - 17:10

FH de Roij woont bij zijn huwelijk op de Herengracht.

In de transportakten zie ik dat een Johannes de Roij in 1722 een pand koopt op de Herengracht. Grote kans dat dit de Johannes de Roij is die FH de Roij assisteert bij het huwelijk.

A van Egmond (oud) - 4 jul 2019 - 18:33

Gevonden!!!! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Francisco Henrico de Roij is zoon van Jacob de Roij.

Jacob de Roij is broer van Johannes de Roij (apotheker) en Maria Elisabeth de Roij

Deze bevinding komt uit het gezamenlijk testament van Johannes de Roij en Maria Elisabeth de Roij. link

Gevonden via de transportakte van het huis aan de Herengracht.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

A van Egmond (oud) - 4 jul 2019 - 19:45

Johannes de Roij en Maria Elisabeth de Roij en dus ook hun broer Jacob de Roij, zijn neven en nicht van hun oom Theodore de Roij. Dus van welke broer van Theodore de Roij zijn zij dan kinderen?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

A van Egmond (oud) - 4 jul 2019 - 19:58

Johannes de Roij, Maria Elisabeth de Roij en Jacob de Roij, moeten volgens mij de kinderen zijn van Johannes/Jan Jacobs de Roy en Catharina Dommers (aka Trijntje Jans).

Franscisco Henrico de Roij dan weer zoon van genoemde Jacob de Roij.

Uit eerdere vragen op dit forum:

 

doop van Maria Elisabeth, dochter van Jan de Roi en Catharina Dommers op 25.12.1667

 

Jacob

doopdatum: 01-04-1663

kerk: Westerkerk

godsdienst: Hervormd

vader: Jacobsz, Jan

moeder: Jans, Trijntje

 

[de] Rooij, Jacob Janse

datum begrafenis: 15-09-1695

begraafplaats: Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof

bronverwijzing: DTB 1230, p.78 en p.79

A van Egmond (oud) - 4 jul 2019 - 20:03 (laatst bijgewerkt 4 jul 2019 — 20:07 door auteur)

De genoemde Jo(h)annes de Roij is inderdaad zoon van Catharina Dommers en Jan Jacobsz de Roij, want  in zijn testament wordt Johannes genoemd als executeur van het testament van zijn moeij (tante) Petronella Dommers weduwe van notaris Joan Volkertsz Olij.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Nu is voor mij nog de vraag: met wie was Jacob de Roij, vader van Francisco Henrico de Roij, nu getrouwd, maw wie was FH de Roij's moeder?

A van Egmond (oud) - 4 jul 2019 - 20:27 (laatst bijgewerkt 4 jul 2019 — 20:29 door auteur)

Dus hiermee is het bewijs geleverd van de relaties die je zelf al had gelegd in Parenteel van Dirk Jacobszn. de Roy in je bericht van 18 februari 2019:

link

De spaanse vrouw van Jan Jacobsz de Roij is alleen ook bij jou nog niet bekend?!

A van Egmond (oud) - 4 jul 2019 - 20:41 (laatst bijgewerkt 4 jul 2019 — 20:41 door auteur)

Op 22.12.1620 ondertrouwen in Amsterdam: Henrik Jansen Dommer en Diewertje Crijnen.

Hendrick Jansz Dommer koopt op 1.1.1631 Geldersekade, Huis en erf, bij het Waterpoortbruggetje. 

G. Karssenberg - 5 jul 2019 - 09:28

Uit testament van Petronella Dommer blijkt dat haar zuster Catharina Dommer in 1697 4 kinderen had:

  • Joan de Roij
  • Maria de Roij (= Maria Elisabeth de Roij)
  • Debora de Roij
  • Hendrik de Roij

Uit een aanvulling op het testament uit 1699 blijkt Hendrik inmiddels overleden (of althans niet meer genoemd).

In 1697 blijkt Hendrik de Roij in Spanje te verblijven.

Update:

Henrico de Roij, broer van Johannes de Roij wordt nog in testament van de laatste in 1704 genoemd als erfgenaam. Dus nog wel in leven geweest in 1699.

A van Egmond (oud) - 5 jul 2019 - 10:09 (laatst bijgewerkt 5 jul 2019 — 10:42 door auteur)

Uit akte van scheiding tussen Hendrik (tekent met Henriqué), Johannes, Debora en Maria Elisabeth de Roij (1706) blijkt nog het volgende:

  • ouders van Catharina Dommer zijn: Hendrik Jan Dommer en Dieuwertje Krijnen Klijn
     
  • Francisco Hendrico de Roij was het enige kind van overleden broer Jacobus

A van Egmond (oud) - 5 jul 2019 - 11:23

Bij de begraafinschrijving van Jacobus Janse de Rooij, 15-9-1695, staat nog dat hij 3 kinderen nalaat.

https://archief.amsterdam/indexen/begraafregisters_1553-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=jacob*&a1=ro*ij&i2=2&p2=d&y2=1695&x=12&z=b#A04334000044

In de 11 jaar na zijn overlijden zijn dus 2 kinderen overleden of het betreft een andere Jacobus de Rooij.

Ik heb nog geen testament of boedelscheiding gevonden omdat ik de notaris niet ken noch kan vinden waar die zouden zijn opgemaakt.

Ook het adres van overlijden komt mij wat vreemd over, 't Hoedenmakerspad buiten de poorten van A'dam. Niet echt een van de grachtengordels.

A van Egmond (oud) - 5 jul 2019 - 14:38

Wat een leuke resultaten heeft de heer Van Egmond e.a. bereikt! Het kost wat tijd om dit allemaal te verwerken. En daar komt bij dat ik met mijn echtgenote een weekje naar Zeeland gaan, volvende week dus, en daar in de Zeeuwse wind zal dit resultaat zeker niet wegwaaien. Als u het goed vindt, zou het dan mogelijk zijn om dit item nog even niet als Opgelost aan te merken? Na volgende week maak ik dan een overzicht, van de bereikte resultaten, en daarbij nog wat resulaten verkregen via Geneanet omtrent de Spaanse nakomelingen. Dit overzicht kan dan tevens dienen als correctie op eerdere in dit Stamboomforum geplaatste gegevens. 

n.b. er hangen schilderijen in het Museum Amstelkring, een erfenis van ene Hoynck van Papendrecht, die - en dat probeer ik met al dit gewroet in onze voorouderlijke gegevens aan te tonen - zijn vererfd via de familie De Roy. Die Hoynck van Papendrecht had ook een voorouder uit dit geslacht De Roy. Afijn, misschien gaat het "bewijs" t.z.t. geleverd worden. Tijd komt raad! Maar ik dank u voor de resultaten tot op heden.

Leo Hendriks - 5 jul 2019 - 14:59

Ik acht het overlijden van Jacobus de Roij op 22 februari 1696 op de (N)Egelantiersgracht een veel waarschijnlijker kandidaat, temeer omdat Jacob Dirksz de Roij in 1657 een huis koopt op de Egelantiersgracht dat ik niet meer verkocht zie worden.

Ook is er bij deze begraafinschrijving sprake van 1 nagelaten kind.

A van Egmond (oud) - 5 jul 2019 - 15:00

Een gouden ontdekking! Voor mij op de valreep. Ik heb er echt geen enkel bezwaar tegen als het onderzoek nog even verder gaat!! 

Leo Hendriks - 5 jul 2019 - 15:10

Testament Francisco Henrique de Roy en Maria Anna Hovius: hier

A van Egmond (oud) - 10 jul 2019 - 20:51 (laatst bijgewerkt 10 jul 2019 — 20:53 door auteur)

Ja, hr. Van Egmond, toch verstandig dat ik een weekje in de Zeeuwse wateren verbleef. De testamenten zijn boven water, en nu kan ik de tekst héél goed lezen. Verrassend dat de tekst zo begrijpbaar is, alsof een hedendaagse notaris aan zet is. Zou het nog mogelijk zijn om te zien of Maria Anna Hovius later nog een testament maakt? Zij overleeft haar echtgenoot met vele jaren. En haar dochters huwen met Gordijn, Van Eeckhout en Bressanelli. Van Johannes de Roy die in 1731 werd gedoopt in de statie De Ster, ontbreekt tot op heden elk spoor. Maria Anna Hovius overlijdt op 81-jarige leeftijd op 21 februari 1776. Zou U nog een poging willen wagen om te zien of Maria Anna Hovius vóór haar overlijden nog een testament maakt? Bij voorbaat weer veel dank voor alle moeite. Leo.

Leo Hendriks - 16 jul 2019 - 20:37

Ik heb het finale testament van Maria Anna de Roij inmiddels al gevonden, het is op 12 januari 1769 gepasseerd voor notaris Arnoldus de Ridder. Het archiefstuk waarin dit is opgenomen is echter alleen nog niet gedigitaliseerd. U zou dit eventueel zelf kunnen aanvragen via de website van het Amsterdams Archief:

5075.X: Archief van de Notarissen ter Standplaats Amsterdam

345     MR.ARNOLDUS DE RIDDER

11013     1769 Januari 3-1769 Maart 21;met alphab.index.   1769

In dit archiefstuk is akte No. 13 een commissie van Maria Anna Hovius en is akte No. 14 het daadwerkelijke testament van Maria Anna Hovius.

 

Mag ik u een wedervraag stellen:

In een eerder bericht schreef u dat Jacob/Jacobus/Jacobo de Roij getrouwd zou zijn met ene Juana Guerrero, waaruit Francisco Henrique de Roy geboren werd (van de laatste ook een exacte doopdatum). Ik ben ook door een aantal Spaanse bronnen aan het zoeken geweest en ik heb nog geen referentie naar een Juana Guerrero uit deze periode kunnen vinden. Mag ik u vragen wat de bron is van deze gegevens die u eerder heeft vermeld?

Overigens ben ik er nog niet van overtuigd dat Jacob(us)/Jacobo de Roij daadwerkelijk in Amsterdam is overleden. Als hij eind 1689 in Cadiz woonde en een kind heeft gekregen, dan verwacht ik niet gauw dat hij dan 4-5 jaar later in Amsterdam zou overlijden. Ik heb van hem en van zijn vader Jan/Johannes de Roij, nog geen testamenten kunnen vinden. Ik hoop dat deze testamenten meer duidelijkheid kunnen bieden over de moeder van Francisco Henrique de Roij.

U heeft ook eerder de kinderen van Jacob Dircksz de Roij en Marijtgen Bonte vermeld met hun exact doop-/geboortedata. Mag ik u vragen wat daarvan de bron is geweest? Ik vind nl niet alle dopen terug in de kerkboeken van Amsterdam. Jacob Dircksz liet zijn kinderen dopen in de RK Kerk 't Boompje, en het doopboek van deze kerk begint pas na de gezegde doopdatum van Dirck/Theodorus. Daarnaast bevat het doopboek een gat van een aantal jaren precies waarbinnen 2 andere kinderen geboren zouden moeten zijn. Uit welke bron komen uw doop-/geboortedata?

U schreef eerder ook dat Bas Dudok van Heel heeft geschreven dat de ouders van Jacob Dircksz de Roij zijn Dirck Jacobsz de Roij en Marij Thomasdr. Het beroep van Jacob Dircksz zou zijn bierimporteur en beiden zouden zijn overleden aan de pest in 1601, het gezegde geboortejaar van Jacob Dircksz.
Ik heb het huwelijk van Dirck Jacobsz de Roij en Marij Thomasdr gevonden in 1598, Dirck Jacobsz is hierin echter een 'lepelmaker' en geen bierimporteur. Daarnaast heb ik in 1601 géén overlijdens kunnen vinden van deze 2 ouders.
Kunt u zeggen welk artikel/boek van Bas Dudok van Heel deze informatie heeft vermeld?

 

Mvg

A van Egmond (oud) - 16 jul 2019 - 22:04 (laatst bijgewerkt 16 jul 2019 — 22:06 door auteur)

Dank U wel, hr. Van Egmond, heel prettig om de vindplaats te hebben van het testament van Maria Anna de Roy-Hovius. Ik zal een copie bij het Amsterdamse Archief aanvragen. 

Eerst maar het onprettige nieuws: de naam van Juana Guerrero neem ik terug. Ik heb al enige tijd de formulering: "N.N. (mogelijk een Spaanse dame, dan wel een dame woonachtig in Cadiz). De geslachtsnaam Guerrero komt wel voor op Geneanet maar ik ben onzorgvuldig geweest. Ik vrees dat ik een uitstapje naar Cadiz moet maken, om e.e.a. na te gaan. Ik heb trouwens het idee dat er omtrent De Roy en andere kooplieden uit de Nederlanden in Cadiz wel wat te vinden is. Zo heb ik de theorie, dat de contacten met Cadiz zijn ontstaan in Antwerpen, waar naar ik aanneem mw. Van Woensel of Wonsel (Spaans; Vonsele) vandaan komt. In het Archief van Alberdingh Thijm heb ik gevonden dat het huwelijk met De Roy kerkelijk zou zijn ingezegend in de Onze Lieve Vrouwe Kerk aldaar.

 

Dan het goede nieuws, en hiervoor kan ik het verhaal integraal copiëren van Bas Dudok van Heel:

XIII. 'JACOB DIRCKSEN DE ROY'

Born Amsterdam 13 June 1601, buried Amsterdam Nieuwe Kerk 6 March 1659. Son of Dirck Jacobszn (1574-1601), beer importer, and Mary Thomasdr (1579-1601),

Married: Amsterdam  Court 18 January 1626 Maria Jan Bontendr (1602-1667)[1]

Religion: Catholic

Profession: cloth merchant

Offices and posts: governor of the Roman-Catholic Aged Poor Relief Office 1628-1654, inspector of weights and measures 1639/1642/1645/1648/1650/1655/1656, syndic of the clothmakers' guild 1640/1643/1646/1647/1649/1654/1657/1658,governor of the Schouwburg (theatre) 1641/1642/1651 Register of taxes (1631): [2]the heirs of his father-in-law Jan Gerritszn of Nieuwendijk (no. 196):             ∫ 15,000.

Address: Nieuwendijk in 'het Vergulde Spoor' (no. 196, the fifth house north of Gravenstraat)[3].

Jacob Dirckszn de Roy came from a family of beer importers, most of whom were Protestants[4]. After his parents died of the plague in 1601, he was brought up as an only child by Catholic relatives of his mother and educated as a Catholic. Jacob Dirckszn de Roy owed his social standing to his marriage to the daughter of the cloth merchant on the Nieuwendijk, Jan Gerritszn Bont (1565-1627), whose father had been a cloth merchant there before him and was a syndic of the clothmakers' guild many times between 1572 and 1591[5]. Jacob Dirck szn de Roy was taken into the Bont family's long-standing cloth business. His father-in-law's concern for their poor made him a highly respected man in Catholic society at the beginning of the seventeenth century. He organized the collection of money and its distribution among the poor adults of the cautiously and quietly reorganizing Catholic community. Their organization was not yet entirely visible during this period, but under his son-in-law Jacob Dirckszn de Roy, who succeeded his father-in-law as 'regent', the Roman Catholic poor relief office became fully functioning[6]. Jacob Dirckszn de Roy was also a respected and prominent figure in the city's cultural life. He was one of the early governors of the theatre, the Schouwburg, in 1641/1642 and 1651/1652. The Board of Governors of the Schouwburg was predominantly Catholic, and so we find him there alongside the Catholic painter Claes Corneliszn Moyaert ([Durgerdam] 1591-1655) and the Catholic poet and playwright Jan Vos (1610-1667). This interest in the theatre was shared by his children.

 


[1] Children: 1. Dirck (19 November 1626-NK 12 July 1716). 2. Geertruy (14 February 1628- March 1666). 3. Joannes (17 June 1629-NK 13 August 1633). 4. Maria (7 August 1632-November 1684). 5. Joannes (14 May 1635-NK 15 May 1689). 6. Jacobus (12 December 1638-NK 23 March 1640); ACA, archive 5075, ANA (notary L. Lamberti), no. 576, f. 872, 21 May 1629: will of Jacob Dirckszn de Roy, cloth merchant, and Marritje Jan Bontendr, residing on the Nieuwendijk at the sign of 'de Drie Stampers'.

[2] Frederiks 1890, op. cit. (note 13), p. 7, f. 27 no. 60

[3] ACA, Conveyance, no. 34 (formerly E), f. 25V, 1629: purchase; ACA, Conveyance, no. 51 (formerly 2 H), f. 64, 14 October 1660: sale.

[4] Great-grandparents Jacob Meijndertszn (....- 1574/83), beer importer from 't Heck, and Marie Jochems (....-after 1607). ACA, archive 5075, ANA (notary J.J. Pylorius), 16-9-1607. Great- uncle Jan Dominicus (1563-c. 1612), beer importer, married 1583 Neel Jacobs. ACA, archive 5073, Board of Orphans, no. 784, Deposit, no. 13, f. 256V, 10 June 1603. Dirck Jacobszn, beer importer, and Marie Thomasdr.

[5] Gerret Symonszn Bont (..-1593), cloth merchant of Nieuwendijk (Van Dillen 1941, op. cit. (note 55), p. no, f. 65), syndic of the clothmakers' guild 1572, 1574-1577, 1581-1583, 1585, 1586, 1589-1591.

[6] H.C. de Wolf, Geschiedenis van het R.C. Oude- Armenkantoor te Amsterdam, Hilversum & Antwerp, 1966, pp. 26ff.

 

Tot zover de tekst van Bas Dudok van Heel, ik zoek nog de bron op. En ik zal proberen, voorzover mogelijk, ook op de andere vraagstukken in uw tekst aan de orde gesteld, in te gaan. Eerst maar even dit. Beste groet, Leo.

Leo Hendriks - 17 jul 2019 - 14:45

 

Ik heb direct maar even gezocht: dit is de bron

Frans Banninck Cocq's Troop in Rembrandt's "Night Watch": The Identification of the
Guardsmen
Author(s): S. A. C. Dudok van Heel
Reviewed work(s):
Source: The Rijksmuseum Bulletin, Vol. 57, No. 1 (2009), pp. 42-87
Published by: Rijksmuseum Amsterdam
Stable URL: http://www.jstor.org/stable/40383630

 

Het artikel is 45 pg's lang. Ik kan het via We Transfer aan U opsturen, als U dat wilt.

Met beste groet, Leo.

Leo Hendriks - 17 jul 2019 - 14:53


Beste Leo

Ik zou dat artikel van Dudok van Heel erg op prijs stellen. Als u via mijn profiel contact legt, dan kunnen we emailadressen uitwisselen.

Maria Anna van Woonsel is gedoopt op 1  mei 1634 in de OLV Kerk Zuid in Antwerpen ( link ). Hier zie je ook de bron van de voornaam Odilia.

Zij trouwt met Theodorus de Roy in de OLV Kerk Noord in Antwerpen op 13 augustus 1667 ( link )

Een stukje uit mijn research stamboom:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

A van Egmond (oud) - 17 jul 2019 - 15:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu