stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » De meest bijzondere familienamen in Nederland



Profiel afbeelding

hoi hoi,

ik vind mijn eigen achternaam wel apart.

GROOTHUESHEIDKAMP.

Een van de langste achternamen uit nederland, aan een stuk.

Brengt veel problemen met zich mee, te weinig vakjes op officiele documenten.

Iedereen die ik bel, zegt altijd wat zeg je als ik moet vertellen hoe ik heet. Dus ik begin dan ook altijd meteen met spellen :)Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Toen ik jonger was werd er altijd tegen mij gezegd dat onze naam uit de achterhoek kwam en dat het vroeger van  Het Groote huis Op het heide kamp was.

Maar weet niet wat ik daarvan moet geloven en ik heb er geen bewijs van gevonden.

Ik kom inmiddels namelijk in duitsland terecht en kom daar niet verder. Ik denk inmiddels wel dat het een combinatie naam is geweest Groothuis en Heitkamp. Maar helaas geen bewijs en ik kom geen snars verder met zoeken. Maar wou hem toch even hier neer zetten

En wat een onwijs leuke namen kom ik tegen in dit bericht. hihih

groetjes sabrina groothuesheidkamp

Sabrina Groothuesheidkamp - 8 nov 2009 - 10:14

Hallo Sabrina,

in Ostfriesland (Emden en omstreken) komen de beide namen Groothuis en Heidkamp tamelijk veel voor. De combinatie in één naam kan het gevolg zijn van een huwelijk en wellicht van de aanmelding in Nederland, waarbij beide namen van het echtpaar opgenomen werden.

Groeten,

R. Farjon

R. Farjon - 8 nov 2009 - 16:25

Ook een leuke die ik laatst tegenkwam tijdens het invoeren op http://online-begraafplaatsen.nl was een H.J.M. van 't Padje.

Soms denk ik dan dat het soms maar goed is als je een vrouw bent, dat je als je dan trouwt de naam van je man kunt aannemen.

Irma Bresser - 9 nov 2009 - 13:48

Hoi

Ik heb er nog 1 mijn moeder kende vroeger een dominee die heette Vroeg in de wei ik weet niet of het aanelkaar geschreven hoort te zijn

Groeten Piet.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 12 nov 2009 - 19:58

Hoi allemaal,

Ik blijf dit een geweldig onderwerp vinden. Naar aanleiding van de schaamnamen verkiezing 3FM hebben we het hier laatst nog over gehad op een verjaardag. De combinatie Mien Billekes-Jeuken genoemd op 23 feb. 2008 wordt bij ons ook regelmatig genoemd. Of wat te denken van de winnares van de schaamnaamverkiezing Fokje Modder. Met zo'n naam moet je niet naar het buitenland gaan. Andere namen waren o.a. Jos Tiband, Constant Lam en Connie Plassen. Een deelnemer van 2008 was mevrouw Potappel-Stroop.

Tijdens mijn werk bij een verzekeringsmaatschappij kwam ik vaak ook leuke combinaties tegen. Wat te denken van de heer of mevrouw T.V. Kaduk en de heer of mevrouw I.R.A.C. Kernkamp.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer combinaties. Ik ben benieuwd wat er nog meer binnenkomt.

Groeten,

Ingrid

Ingrid - 17 nov 2009 - 11:22

Er zijn al heel wat bijzondere namen genoemd, maar in mijn bestand zitten er ook nog wel een paar. Op Goeree-Overflakkee zijn er heel wat, de meeste al heel oud (17e eeuw of ouder) en vele nog steeds in gebruik:

Bestenoompje, Brooshoofd, Kattestaart, Koekebakkers, Komtebedde, Kootzak (Cootsack), Palingdood, Papegaai, Pinxternakel, Schelvis, Slickebier, Visbeen, Vijfschoft.

Uit andere streken: Gladhaar (geb. 1675 Utrecht), Pannekoek (omgeving Apeldoorn), Piepenbroek (Zwolle), Poepjes, Smalbraak (Winterswijk),  Treurniet (ZH), Vijfpond (Heenvliet), Waterdrinker (Zwolle), Wijdogen (Haarlem).

Voor veel vreemde namen blijkt bij nadere studie overigens een heel logische verklaring te zijn.

Succes met je verzameling!

Aat Oosterbroek

Uitgeschreven lid - 2 dec 2009 - 12:27

Er zijn al heel wat bijzondere namen genoemd, maar in mijn bestand zitten er ook nog wel een paar. Op Goeree-Overflakkee zijn er heel wat, de meeste al heel oud (17e eeuw of ouder) en vele nog steeds in gebruik:

Bestenoompje, Brooshoofd, Kattestaart, Koekebakkers, Komtebedde, Kootzak (Cootsack), Palingdood, Papegaai, Pinxternakel, Schelvis, Slickebier, Visbeen, Vijfschoft.

Uit andere streken: Gladhaar (geb. 1675 Utrecht), Pannekoek (omgeving Apeldoorn), Piepenbroek (Zwolle), Poepjes, Smalbraak (Winterswijk),  Treurniet (ZH), Vijfpond (Heenvliet), Waterdrinker (Zwolle), Wijdogen (Haarlem).

Voor veel vreemde namen blijkt bij nadere studie overigens een heel logische verklaring te zijn.

Succes met je verzameling!

Aat Oosterbroek

Uitgeschreven lid - 2 dec 2009 - 12:27

In mijn stamboom komt de naam Kuthaan voor. Dat vind ik ook een rare naam.

Lida

A soeting - 4 dec 2009 - 20:14

Hoi allemaal,

sinds mijn laatste bijdrage zijn er weer heel wat mooie familienamen (of combinaties daarvan) voorbij gekomen en is het tijd om ''dank jullie wel'' te zeggen en daarnaast zelf ook weer eens een bijdrage te leveren.

Dankzij de nieuwe website van het Meertens Instituut is dit onderwerp momenteel regelmatig in het nieuws. In de Leeuwarder Courant las ik bijvoorbeeld over de naam Manweg, aangenomen door Rixtje Nuttes voor zichzelf en haar zoon Bartel, zie:

http://www2.tresoar.nl/genealogie/naamsaanname/toonna.php?inv=29_33&mairie=Veenwouden&folio=83&verso=&achter=nee

Dit is haar huwelijk:

Ferwerderadeel, huwelijken 1782
Vermelding: Derde proclamatie op 5 mei 1782 in Lichtaard
Man       : Minne Bartels afkomstig van Damwoude
Vrouw     : Rixtje Nuttes afkomstig van Lichtaard
Bron:
Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
Trouwregister Hervormde gemeente Reitsum Genum Lichtaard 1733-1811
Inventarisnr.: DTB 242

Verder heb ik niet zo veel gevonden mbt Minne, Rixtje en Bartel maar ook niet intensief gezocht overigens. De naam schijnt inmiddels wel te zijn verdwenen.

Andere namen die de krant noemde: Vettevogel, Vroegrijp, Vaderlander, Vrolijk, Welvaart, Waf, Soveele, Seldenthuis, Zondergeld, Loopweg, Onverwagt en Ongeluk.

Ze spreken voor zich lijkt me.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 5 dec 2009 - 10:53

Hallo allemaal,

Voor deze rubriek maak ik aantekening van de bijzondere namen die ik bij mijn onderzoek tegenkom. Van een aantal namen is het mogelijk een zin te maken. Wel een klein beetje smokkelen, want een lidwoord "(de)" moeten we er zelf bij verzinnen:

Sizoo, Vreesniet (de) Sondaar Zitvast Bijdevier Van Breda.

Verder nog genoteerd:

- Evenblij, Leeflang, Zeldenrust

- Pekelharing, Kattevilder, Scheenhert

- Gortworst, Hardijzer en Geneuglijk

Groet,

Ron Schuurmans

R. Schuurmans - 5 dec 2009 - 17:13

In Suriname komen vaak zuiver Hollandse namen voor en nu dus ook in Nederland zoals:

Slagtand, Waterval, Hooi, Grootfaam

Nog wat namen uit mijn stamboom zijn:

de Deugd

Broekhinkel

Buitenom

Flippo

Hoppezak

Kleingeld

de Kloe

Onderstal

Padmos

Phernambucq

Poelioejoe

Vogelzang

Wordt vervolgd,,

Wim

Wim - 5 dec 2009 - 17:53

In mijn bestand: Mevr. Johanna Gertruda Elizabeth Gram - Borst.

Cornelis Johannes Gram x Johanna Gertruda Elizabeth Borst (zie Genlias).

Nico.

Nico van den Bogaart - 6 dec 2009 - 14:44

Nog een leuke namen combinatie: In Beverijk is een Trijntje Kemp-Haan straat.

Trijntje Kemp-Haan werd geboren te Beemster op 28 juni 1890 en is overleden op 13 april 1959 te Beverwijk. In 1912 sloot zij zich aan bij de toenmalige Socialistische Democratische Arbeiders Partij. Zij werd politiek zeer actief en vond dat de vrouw moest vechten voor haar rechten. Op 1931 werd zij gekozen als lid van de gemeenteraad van Beverwijk en ze zou dit blijven tot september 1941. Op last van de bezetter werden de gemeenteraden toen ontbonden. Zij was het tweede vrouwelijke raadslid van Beverwijk;de eerste vrouw in die functie was namelijk mevrouw J. C. M. Wolf-Buijs. Deze was raadslid in de periode 1919-1921. In haar jaren als raadslid was mevrouw Kemp-Haan een verdienstelijke voorvechtster voor de verbetering van de volkshuisvesting en de huishoudelijke voorlichting. Tijdens de bezetting was zij actief in het verzet. Na de oorlog belette een zwakke gezondheid haar actief te zijn voor partij en samenleving, maar haar geest bleef ongebroken. Zij heeft een groot deel van haar leven altijd in de nabijheid van de Grote Houtweg gewoond.

Martine - 13 dec 2009 - 13:12

Ik heb er ook een paar leuke in mijn bestand

Mijn betovergroot moeder van moederskant heete

Aaltje kranghand en kwam uit Hoogeveen de naam

komt al uit 1670  Harm met de krangehand

de oma van mijn opa heete Trijntje Kroeskop

heel veel met deze naam komen uit Meppel

maar de voorouders zitten wederom in Hoogeveen

een tante van mijn opa was gehuwd met Hendrik Gortworst

zijn vader heete Hendrik Muis Gortworst zijn opa heete Albert Gortworst

en oma heete Margje Muis. en komen wederom uit Hoogeveen

ik heb een rouw advertentie van Hendrik sinasappel en hij was ook nog

iemand met een titel nl ridder in de orde van oranje nassauAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

of meneer in de weij gehuwd met mevrouw uijt de flesch

Johannes voor de Poort huwde met Johanna Jacoba van Almelo.

ik heb ook het geslacht Poepjes of Poepjen.  komende uit Oldenmarkt  heete al in 1789 Poepjen

Jacob Theunis Poepjen gehuwd met Jantje Geerts. hij is begraven van de armen op 15-01-1791

te Oldemarkt  er zijn 19 stuivers gecollecteerd. Jantje werd begraven te Callenberg 29-07-1809 bij haar werden 9 stuivers gecollecteerd. ze krijgen een dochter en een zoon Theunis en Jacobje.  Jacobje huwt met met Jan Peters Poepjen zoon van Peter Egberts Poepjen en Aagje Klazen Kooi eveneens een echtpaar uit Callenberg Oldemarkt . Poepjen en poepjes kom af van Poepe een scheldwoord voor duitsers.

in 1811 neemt Douwe Jacobs de naam Bonkestoter aan. de oma van mijn helaas overleden maatje

heete Aaltsje Bonkestoter. ik vind het altijd al een leuke naam deze schijnt uit het veen te komen een beroep wat ze ook veelvuldig uitvoerden was Turfmaker en veenarbeider de bovenste laag zo heb ik me laten vertellen heet Bonk dat moet er worden afgestoten om turf te graven dus was hij Bonkestoter van beroep.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Herman Bennink - 23 jan 2010 - 10:02

In het Limburgse kom je nog wel eens de naam Cloodt tegen.

Mijn ouders waren pas verhuisd in Heerlen, en in die straat woonde een jongen, iets ouder dan ik, die heette Frans Cloodt. Ik kwam als ca. 6-jarige met mijn ouders de straat inlopen, en hij was buiten aan het spelen. In mijn jeugdige enthousiasme bij het zien van een bekend gezicht in een nieuwe omgeving, riep ik dus vrolijk 'Ha, Cloodt!'. De reactie van mijn vader was snel. Ik kon alleen nog maar met mijn hand op mijn rode oor snotterend en verontwaardigd over zoveel onrecht uitbrengen: 'Maar hij hee-hee-heet zo'.

Later heeft hij zijn naam trouwens officieel gewijzigd in een noordelijker variant, iets als XXXma. Voor ambtenaren blijkbaar niet leuk (die zijn meestal niet zo meelevend), want officiële post werd geadresseerd aan 'de heer F. XXXma, voorheen Cloodt'.

Groetjes,

Ronald.

Ronald Hellenbrand - 23 jan 2010 - 11:38

Wat te denken van Soublet, dat in een acte werd verbasterd tot Soepblad.............

Rob van Z. - 23 jan 2010 - 12:25

In het kader van de Rare namen:

Abraham Raar, trouwt met Geertrui van Delft, als opleverend: Mevr. Raar - van Delft

groet, Frank

Frank van de Velde - 23 jan 2010 - 21:47

Een heel bekende in Venlo: Mien Jeucken trouwde met dhr. Billekens.

Ronald Hellenbrand - 24 jan 2010 - 00:47

Die mop is al dertig jaar of langer versleten; wat is eigenlijk de bedoeling van deze collectie?

Leo Bijl - 24 jan 2010 - 06:39


In mijn kwartierstaat komen voor

Elisabeth Surkoel / Zurkoel

en

Anna Margaretha Bungarbs

Elisabeth Surkoel woonde in Oldenzaal en komt uit Metelen (Duitsland). Hier en hier wordt ze beschreven. 

Anna Margaretha Bungarbs wordt alleen genoemd als moeder (genlias), ik kan verder niets van haar vinden.

Kent iemand deze achternamen?

groet, julian

juliandevos - 24 jan 2010 - 08:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu