stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Dwangarbeid 1940-1945



Profiel afbeelding

U kunt ook contact opnemen met het ITS te Bad Arolsen / Duitsland. Het ITS is een archief- en documentatiecentrum over de Nazi periode, o.a. zijn hier gegevens te vinden over dwangarbeiders. Gezien de grote hoeveelheid verzoeken om info kan het langere tijd duren voordat u de gevraagde info krijgt.

www.its-arolsen.org

E.H.C. Huuskes - 15 okt 2018 - 13:41

Veel tips van Macy lijken mij zeer nuttig, behalve die van de telefoongidsen. In die tijd had nog vrijwel niemand telefoon. Ik kan me herinneren dat begin jaren '60 huizen met een aansluiting in Vlaardingen nog herkenbaar waren door een geschilderd icoontje op de gevel zodat je in geval van nood wist waar je kon bellen. In de telefoonboeken zullen  dus maar weinig inwoners staan vermeld en dan nog alleen de zeer welgestelden. De Binnensingel was wel een elitebuurt, grote herenhuizen. Het kan natuurlijk zijn dat meneer Schippers er een kamer onderhuurde, dan zou een eventuele telefoonaansluiting niet op zijn naam staan. Maar ik zou er ook rekening mee houden dat hij in de buurt van de Binnensingel woonde  (bijvoorbeeld in de Oosterstraat of de Willem Beukelszoonstraat) en de naam Binnensingel gebruikte om zich iets meer cachet aan te meten.

Uitgeschreven lid - 15 okt 2018 - 14:49

@Huuskes

Bij ITS ben ik ruim een half jaar geleden op bezoek geweest. Hun archief lijkt zich voornamelijk te richten op mensen in concentratie- of vernietigingskampen en mensen die in Duitsland te werk gesteld waren. Beide is op m'n vader niet van toepassing. Er is dan ook tot dusver over hem niets te vinden bij ITS. Hele vriendelijke en behulpzame mensen trouwens.

Voor onderzoek naar de wederwaardigheden van m'n vader moet ik me richten op de OT; en dan meer specifiek op het gebied Nederlandse, Belgische en Franse kust. Alsmede de onderzeeboot bases in Saint Nazaire. Naast de getoonde kaart zijn dát zijn de punten van houvast uit de verhalen van m'n moeder. Meer concreet speel ik nu met de vraag: Waar vind ik nog meer de administratie(s) van de OT die betrekking heeft (hebben) op OT projecten in de genoemde gebieden. Het NIOD is bekend, zij verschaften mij de getoonde kaart.

Bij de dwangarbeid voor OT stel ik me voor dat er uit administratief oogpunt een paar heel karakteristieke gebeurtenissen waren, te weten: het oppakken c.q melden leidt tot een registratie; de verplichte inschrijving bij de Krankenkasse, het te werkstellen op een bouwplaats, het overplaatsen naar een andere bouwplaats, het uitbetalen van loon, eventueel het overlijden.

@Annemarie

Van de Binnensingel ben ik vrij zeker. Ik heb er gelogeerd en dat beeld heb ik nog scherp. Als de huisnummers niet veranderd zijn, zou ik het met behulp van Google street view nog wel terug kunnen vinden. Vooralsnog beschouw ik "Schippers" als zijlijn, voor als het helemaal niet lukt op de andere manier. Het lijkt redelijk zeker dan m'n vader en Schippers tijdens hun OT-periode bevriend zijn geraakt, óf op hun terugreis naar Nederland na de landingen in Normandie. Maar hier ben ik aan het invullen.

Jan H. Kila - 15 okt 2018 - 15:59

Je weet niet waar je vader tewerkgesteld is geweest? ik moet nog ergens een foto hebben van mijn vader's groep (bij Esslingen).Maar waar dat ding gebleven is na tich verhuizingen.............?

Uitgeschreven lid - 15 okt 2018 - 17:50

Op de afbeelding D.P. kaart, linksonder = St Amandsberg, Roode Kruishosp. 30 / = hospitaal, ziekenhuis, www.rodekruis.be
website met adres (gemeente Gent, België), https://www.rodekruis.be/afdeling/sint-amandsberg/wie-zijn-we/ons-team/

M.C. (Macy) Deden-Kazenbroot - 15 okt 2018 - 18:16 (laatst bijgewerkt 15 okt 2018 — 18:18)

@ M.C.Deden-Kazenbroot

Een mailtje gestuurd naar de voorzitter. Niet geschoten is immers altijd mis.

@Annemarie

Heel lief van je, maar ik zei al dat mijn vader niet in Duitsland heeft gewerkt.

Jan H. Kila - 15 okt 2018 - 18:30

Dan houdt 't op. Was goed bedoeld.

Uitgeschreven lid - 15 okt 2018 - 18:51

Over dwangarbeid 1940-1945 in combinatie met Vlaardingen is heel veel bekend bij de heer Wout den Breems van het historisch verbond Vlaardingen.

Via hem kwam ik in het bezit van verhalen en foto's van mijn oudste broer uit die periode. Hij schreef er ook een boek over : " BARAK 88 ".

Zijn mailadres : wcdenbreems@zonnet.nl

sjaak de reuver - 16 okt 2018 - 09:35

@sjaak de reuver

Dank! Dat is een mailtje waard.

Jan H. Kila - 16 okt 2018 - 10:58

Bij tewerkstelling in Frankrijk moet je eens kijken of je ergens een verwijzing OT tegenkomt. De OT (Organisation Todt) was betrokken bij de bouw van de Atlantik Wall en de installatie van de V-wapens. https://nl.wikipedia.org/wiki/Organisation_Todt.

Armand Servaes - 16 okt 2018 - 16:15

documentation@its-arolsen.org hier zou je je vraag eens kunnen stellen. Archief in Duitsland waar dossiers over krijgsgevangenen zouden zijn. Kan lang duren eer je een bericht krijgt dat ze wat gevonden hebben . Geven wel een bericht dat ze voor je gaan zoeken.

Ruud Kiburg - 16 okt 2018 - 17:24

Vanuit mijn oorlogservaring - ik ben van 1924 - merk ik het volgende op.
Arbeiders - vooral  bouwvakkers - in die tijd werden - vrijwillig of min of meer gedwongen - naar Frankrijk gestuurd om aan de Franse kust te werken aan versterkingen.
Er waren Nederlandse aannemers die met deze kwalijke handel veel geld hebben verdiend.
De heer Kila zal in dit verband moeten worden gezocht.

G. Karssenberg - 16 okt 2018 - 19:51

@ G. Karssenberg

Dank voor uw reactie. Vooral uw opmerkingen over bouwvakkers, Frankrijk en de Franse kust komen zeer in de richting van mijn onderzoek.

Wilt u zo vriendelijk zijn mijn volgende vragen te beantwoorden:

Welke waren die Nederlandse aannemingsbedrijven?

Hoe ging de rekrutering c.q. het aanwerven en tewerkstellen van de bouwvakarbeiders in de praktijk? Welke organisaties waren daarbij betrokken?

Bijvoorbaat hartelijk dank.

Jan H. Kila - 17 okt 2018 - 11:52

Kijk eens bij "Google" via: "Bunkerbouwers".

G. Karssenberg - 17 okt 2018 - 13:02

@ G. Karssenberg

Dank! "Door vragen kom je in Rome", zei m'n vader. En door vragen kom ik nu op dit artikel:

https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/1995/04/en-de-nederlandse-aannemer-bouwde-bunkers-101179121

Het geeft in elk geval antwoord op de vraag waarom bouwvakkers voor de Duitsers gingen werken.

Jan H. Kila - 17 okt 2018 - 13:27

NIOD website pagina/download} https://www.niod.nl/nl/download

M.C. (Macy) Deden-Kazenbroot - 17 okt 2018 - 14:04

In het Archief van de stad Amsterdam kwam ik tegen dat mijn vader via arbeidsburo in Frankrijk te werk was gesteld bij Organisation TOD en die plaatste je zoals ik begrepen heb bij bedrijven waaronder Nederlandse die voor de Duitsers de Atlantic wal bouwden.

Ruud Kiburg - 17 okt 2018 - 15:32

Maar terzijde, om de vraag heen: Ik neem aan dat de vraagsteller een kopie heeft van de persoonskaart van J.H.Kila (zo niet, zie hier), de vraag is wat daar concreet op staat als laatste vermelding voor een mogelijk verblijf te Frankrijk. Wellicht ook bekend zijn inschrijvingen in het bevolkingsregister, het meest recente wat ik zo vind is te Delft hier (image 431 en 432), hij was toen fabrieksarbeider bij Texaco te Rotterdam, ingeschreven als komend van Schiedam, met adressen. 

Peter S2 - 17 okt 2018 - 15:47

M.C. (Macy) Deden-Kazenbroot - 18 okt 2018 - 14:07 (laatst bijgewerkt 18 okt 2018 — 14:09 door auteur)


De Duitsers zijn zelf niet zo scheutig met hun archieven uit die periode. Als je ongeveer een plaats weet, kun je daar in de buurt misschien in een archief bekend. Het enige, wat onze Pa had verteld, waren de plaats, waar ze terecht zijn gekomen en hoe het transport was geregeld, dat was per boot, trein of lopend. Veel rotterdammers kwamen in zuid duitsland terecht. Ik weet nu genoeg en heb het hoofdstuk gesloten.

Uitgeschreven lid - 19 okt 2018 - 16:28 (laatst bijgewerkt 19 okt 2018 — 16:29 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu