Het Stadsarchief Heerlen is sinds 1924 het gemeentearchief voor de gemeente Heerlen. Zij heeft in die jaren hard gewerkt om het Historisch Cultureel Erfgoed, het geheugen van Heerlen te beheren en beschikbaar te stellen. 30.000 Foto's, vrijwel alle kranten van de afgelopen 150 jaar en uiteraard veel unieke en bijzondere archiefstukken.
Sinds enkele jaren is het Stadsarchief Heerlen langzaam aan het groeien en deze taak ook gaan uitvoeren voor een aantal andere gemeenten. Zo voert het Stadsarchief deze taken ook uit voor de gemeenten Simpelveld, Nuth en Voerendaal. En daarmee is de groeiambitie van deze instelling nog niet mee gestopt. Ook in de toekomst zal het archief zich sterk maken voor een professioneel beheer en beschikbaarstelling van het Cultureel Historisch Erfgoed in de hele regio.
Het mag duidelijk zijn dat de benaming "Stadsarchief Heerlen" dan ook niet echt de lading meer dekt Deze zal dan ook als zodanig per 22 mei 2006 ophouden te bestaan. Vanaf die dag zal het stadsarchief voortgaan onder de naam "Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis". De naam Rijckheyt verwijst naar de aard van het materiaal dat wij in onze schatkamers bewaren en voor onderzoek beschikbaar stellen. Rijckheyt verwijst ook naar de ervaring die een bezoeker aan archiefinstelling ervaart, wanneer hij of zij de historische bronnen raadpleegt en daarbij soms juweeltjes ontdekt. Het motto "Sterk in de toekomst van het verleden" blijft onveranderd evenals de devote toewijding aan het cultureel historisch erfgoed dat achter dat motto schuilt gaat.
Het Stadsarchief heeft haar nieuwe naam en bijbehorende huisstijl feestelijk onthuld te Kasteel Hoensbroek ten overstaan van een groep genodigden op maandagavond 22 mei. Op deze avond is de eerste archiefinventaris van Rijckheyt gepresenteerd. Het betreft de inventaris van het familiearchief Schunck. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de heer Leo Schunck. In een korte lezing werden de sporen die de familie Schunck heeft nagelaten in de archieven en collecties van Rijckheyt nageplozen. Vanwege deze aandacht voor de geschiedenis van de familie Schunck waren alle directe nazaten van de familie Schunck dan ook persoonlijk uitgenodigd om deze avond bij te wonen.