Ik kwam vandaag op de website van het stadsarchief Amsterdam bij toeval een nieuwe bron tegen die kennelijk enkele dagen geleden is vrijgegeven (5 mei 2010). Het betreft politierapporten (o.a. over aangiften). Veel is helaas nog niet openbaar, maar als het reeds overleden personen betreft zijn de korte stukjes wel in te zien (tegen betaling voor het downloaden van de scans).
ps. misschien is dit al gemeld, maar ik kon het op het forum zo snel niet vinden.
https://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/indexen/politierapporten/handleiding/index.nl.html
Bedankt voor het bericht, Frederik.
Ik heb al wat klein en groot leed uit de oorlog gelezen.
Mijn grootmoeder was in april 1943 haar brandstoffenkaart kwijt, bijvoorbeeld.
De politie had het druk, ook met bijzondere zaken:

Toch jammer dat ik geen direct voorouders uit amsterdam heb!
Dat wordt toch binnenkort een bezoekje brengen aan het archief van Amsterdam. Ik had aardig wat hits op mijn achternaam. Alleen jammer dat er veel niet zichtbaar zijn ivm privacy wetgeving.
Bedankt voor de tip trouwens.
Met verwijzing naar een akte in Genlias kreeg ik vrij snel (binnen 1 werkdag) de toezegging dat enkele rapporten openbaar gemaakt zouden worden binnen twee weken. Het loont wellicht de moeite om te achterhalen of gegevens omtrent betrokken personen wellicht al openbaar zijn zonder dat dit direct uit het politierapport blijkt, bijv. omdat er geen geboortedatum in het rapport is opgenomen.
In mijn geval betrof het iemand die in 1900 geboren was (akte al in Genlias) en welliswaar in 1972 al overleden (zonder dat ik die overlijdensakte al online kan vinden) waarna ik per email de toezegging kreeg dat de scans binnenkort beschikbaar zullen komen.
Ja leuk he, ik vond van de week een proces verbaal van een overleden familielid die aangifte deed van zijn gestolen muziekinstrumenten. Hij was meubelmaker dus dat werpt weer een nieuw licht op zijn persoon.