"Het is hier zoo een goed land van vooruitgang maar gij moet weten hier is veel werk te verrigten". Dit schreef Derk Jan Haartman rond 1860 vanuit Wisconsin aan zijn verwanten in de Achterhoek. Hij was één van de duizenden Achterhoekers die in de negentiende eeuw emigreerden naar de Verenigde Staten. Sommigen gingen uit geloofsovertuiging, anderen hadden genoeg van de armoede en vertrokken om economische redenen. Velen van hen kwamen terecht in Wisconsin en bouwden daar een nieuw bestaan op.
Eén van de nakomelingen van deze emigratiegolf, de Amerikaanse Mary Risseeuw, keert even terug naar haar 'roots'. Zij is een enthousiaste stamboomonderzoeker die onderzoek doet naar de Nederlanders die zich in de negentiende eeuw in Wisconsin hebben gevestigd. Zij is in Nederland om samen met haar verre nicht Yvette Hoitink meer te weten te komen over haar Nederlandse voorouders.
Op maandagavond 26 september geven Mary Risseeuw en Yvette Hoitink samen een lezing waarin zij een beeld geven van deze landverhuizers. Waarom besloten zij te verhuizen? Wat is er van hen terechtgekomen? Hoe doe je onderzoek naar emigranten? Dit zijn een paar voorbeelden van onderwerpen die tijdens de lezing aan bod komen. Na afloop is er gelegenheid voor het stellen van vragen en het raadplegen van gegevens over deze groep emigranten.
Locatie: vestiging Winterswijk van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Spoorstraat 14 Winterswijk. Tijd: van 20.00 uur tot 22.00 uur. Toegang: gratis. De lezing is gedeeltelijk in het Engels en gedeeltelijk in het Nederlands.
Er zijn inderdaad pieken geweest met de emigratie . in het midden van de negentiende eeuw 1846-1847 vertrokken veel boeren uit de streek rondom en ook vanuit diverse dorpen van Winterswijk naar streken in Amerika, Op een gegeven moment was er een emigratiegolf van circa 10 procent van de bevolking uit Winterswijk die de grote oversteek maakte Dat was ongeveer 800 man/vrouw en kinderen. Dat had natuurlijk consequenties voor de achterblijvers. Boerderijen werden voor een prikkie aangeboden. Vele namen de gok om te emigreren niet wetende wat hun toekomst zou brengen. Een aantal heeft hun nieuwe plek bijvoorbeeld niet gehaald. Met een schip genaamd De Phoenix kwamen vele landverhuizers om het leven door een brand aan boord. Dat gebeurde op het Michiganmeer aan de grens met Canada en de VS.
Volgens mij moeten jullie ff kijken op de naam "Meerdink, Meerding, Winterswijk op internet. Dan komen jullie bijvoorbeeld een tak tegen die in de negetiende eeuw vertrokken waren naar Amerika. Of misschien Kotten.html??
Heel veel sterkte met jullie doorzoeking naar namen en geschiedenis
groeten
Ritske Sijtsma
Kwelderland 14
9205EW Drachten
brosyt@usa.com
Ritske,
Toevallig zat ik in de bibliotheek van Green Bay enkele jaren geleden naast een Amerikaan die een boek aan het schrijven was over het schip, De Phoenix,
en hij vertelde mij het verhaal waarover jij schreef.
Niet alleen mensen uit de achterhoeek emigreerden in de jaren 1840 to 1870 naar Wisconsin. Vele katholieken werden aangemoed door pastoor Van de Broek om zich in Wisconsin te vestigen.Zo zie je velen uit het Land van Cuijk en ook uit Limburg .
Ik heb zo vijf takken Lemmens daar ontdekt.
Groeten uit Wadhurst, East Sussex en succes met het virus !
Gerard Lemmens
gerardlemmens1@yahoo.co.uk
en
http://members.lycos.nl/lemmensfamilie