stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » fictieve geboorteplaats bij



Profiel afbeelding

http://www.nu.nl/politiek/2455107/cda-wil-fictieve-geboorteplaats-toestaan.html

DEN HAAG - De woonplaats van de moeder moet ook als geboorteplaats voor haar kind kunnen gaan gelden. Daarvoor heeft CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vrijdag gepleit. Het is een uitkomst voor moeders uit kleine plaatsen die in een ziekenhuis in een stad bevallen.
© ANP

Van Haersma Buma zei dat vrijdag op Terschelling, waar veel eilanders graag zouden zien dat het eiland officieel als geboorteplaats van hun kinderen te boek komt te staan.

Vrouwen van Terschelling bevallen nu vaak in Leeuwarden.

Volgens Van Haersma Buma moeten moeders kunnen kiezen wat de geboorteplaats wordt: de plaats waar ze zijn bevallen of hun woonplaats.

"I stand corrected"

en dus teksten aangepast / verwijderd

Jan K. - 25 feb 2011 - 10:59

Ja, inderdaad een ramp. Het is niet de bedoeling om op dit forum over politiek te praten, maar ik doe het toch. Hebben ze niets anders te doen in Den Haag ? Bijvoorbeeld economie, werkeloosheid, vooral betere zorg ed.

Herman Deckers - 25 feb 2011 - 11:40

nee ik wil idd niet over politiek praten

"I stand corrected"

en dus teksten aangepast / verwijderd

Jan K. - 25 feb 2011 - 12:51

Mij lijkt het inderdaad een stuk 'logischer' als een kind wordt aangegeven in de woonplaats. Mijn oom en tante hebben hun hele leven in dezelfde plaats gewoond dus is het toch niet logisch dat het jongste kind in een naburige plaats is geboren? Daar zoek je het normaal gesproken toch niet?

Wat mij betreft is dat voorstel dus een verbetering.

Annemarie57 - 25 feb 2011 - 13:47

Misschien zou het mogelijk moeten worden om, zoals bij overlijden buiten de woonplaats, een afschrift van de geboorte-akte in te laten schrijven in de registers van de woonplaats van de moeder.

Rob

Rob Verouden - 25 feb 2011 - 14:04

Er is toch al een hulpmiddel voor, zoals Bevolkingsregisters.

Daarin staan ook de geboortedatum en geboorteplaats vermeld.

Men zou de gemeente dan ook niet meer moeten vernoemen waar het kind is geboren, maar het dorp of gehucht. Later zullen de genealogen zich afvragen waar dat dorp, dat er niet meer is, heeft gelegen. Laat het zo houden zoals het nu is.

mvg, Masje II

Masje II - 25 feb 2011 - 14:46

"I stand corrected"

en dus teksten aangepast / verwijderd

Jan K. - 25 feb 2011 - 15:27

Het is verkiezingstijd!

Gelooft men nu echt, dat die politicus na 2 maart a.s.  gaat bevorderen, dat het Burgerlijk Wetboek wordt gewijzigd?

Een geboorteplaats is de plaats waar men geboren is. Eventueel zou bevorderd kunnen worden, dat in de geboorteakte (met de echte geboorteplaats) de woonplaats van de ouders wordt vermeld.

Jacobus - 25 feb 2011 - 15:33

geen politieke discussie a.u.b.

(en natuurlijk heb ik mijn twijfels aan de motieven)

ik wilde alleen maar aangeven dat het wel een bestaand "probleem" is

Jacobus' voorstel zou zeer welkom zijn (voor mij wel althans)

Jan K. - 25 feb 2011 - 15:40

Beste mensen,

Jammer dat niemand de moeite neemt om de oorsprong van dit bericht op te zoeken. Iets wat in de genealogie een, min of meer, vereiste is.

Dit bericht komt voort uit het feit dat als er op Terschelling geen bevallingen meer kunnen plaatsvinden (er is immers alleen een huisarts en geen ziekenhuis) - zie onderstaand artikel,-  en de procentueel grootste kindersterfte bij geboorte van Nederland is in Friesland (bron Leeuwarder Courant, februari 2011) er in de toekomst niemand geboren zal kunnen worden op Terschelling. (of het moet een ongelukje zijn....)

Er zijn kennelijk mensen die dat jammer vinden... of denken... waar maken ze zich druk over....

LEEUWARDER COURANT        26 januari 2011 , pag. 6

Terschellingers

Om te voorkomen dat de geboren eilander uitsterft wil de burgemeester van Terschelling

een deel van het Leeuwarder ziekenhuis tot Terschellings grondgebied verklaren. In een

geboorteakte wordt verklaard dat een kind in een bepaalde gemeente is geboren. Ook al

bedenkt men nog zulke ingewikkelde juridische constructies de bevallingskamer van het Leeuwarder

ziekenhuis ligt op het grondgebied van die gemeente.

De daar geboren kinderen zijn geboren Leeuwarders. Een eventueel eigen eilander aangifteplaats

voor de burgerlijke stand in dat ziekenhuis verandert niets aan de plaats van geboorte.

Wat overigens voor Terschellingers juridisch mogelijk gemaakt zou worden, moet uit een oogpunt van rechtsgelijkheid dan elders in Nederland ook gelden voor geborenen uit andere gemeenten. Denk bijvoorbeeld eens aan een geboren Friezin die door omstandigheden gedwongen in een Gronings ziekenhuis een kind baart. Chauvinisme kan toch geen leidraad zijn voor regelgeving. Dit geboren eilander idee is een typisch voorbeeld van doorgeslagen chauvinisme!

 

Gossen Bakker, ouders op Terschelling

geboren. Oosterwolde

In tijden van gemeentelijke herindelingen lijkt me het een en ander utopisch...

Ik ben geboren in Xanadu !! (nee hoor, in Rotterdam, maar ik sta eens in de twee weken bij SC Heerenveen met mijn hand op mijn hart het Frysk Folksliet te zingen

A.C.Rommelse - 25 feb 2011 - 18:00

Vorig jaar zou er al bijna een Vlaardingse ?kraamenclave? in het ziekenhuis van Schiedam komen. Dat ging op het laatste moment niet door toen burgemeester Wilma Verver-Aartsen van Schiedam liet weten dat haar gemeente niet wil meewerken aan het afstaan van Schiedams ?grondgebied? aan Vlaardingen.

En dat gaat steeds meer gebeuren doordat ziekenhuizen worden samengevoegd en in kleinere steden worden opgeheven. Mensen uit Zeeuws-Vlaanderen zijn over het algemeen aangewezen op de Belgische ziekenhuizen. En in die ziekenhuizen worden heel wat kinderen geboren waarvan de Nederlandse ouders in Zeeuws-Vlaanderen woonachtig zijn.

En nog een heel leuk voorbeeld is in Baarle-Nassau/Hertog, hoewel ze daar wel (internationaal) een oplossing voor hebben gevonden aan de hand van de voordeur.

mvg, Masje II

Masje II - 25 feb 2011 - 18:16

Hoi Jan,

Je zegt:

als je gaat zoeken in Amsterdam op mijn achternaam, dan vind je bijv. ook de geboorte van mijn kinderen - die vind je echter niet in het BR

hoe kom je er als onderzoeker dan achter wáár de geborene eigenlijk woont?

en waar je dus verder kunt zoeken?

Volgens mij staat er in de geboorteakte steeds bij vermeld waar iemand woont, dus van de ouders wordt dan vermeld waar ze wonen. Dan kun je op die manier verderzoeken. Tenminste dat is bij de oude geboorteakten die nu al openbaar zijn, wel zo. Ik weet niet of dat veranderd is.

Mirjam van Rooijen - 25 feb 2011 - 21:41

De grenzen van de gemeenten worden vastgesteld bij wet. Dat staat in de Grondwet.

Een Burgemeester kan nog zoveel willen, hij kan de wet niet wijzigen, ook een Gemeenteraad niet.

De Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente, waarin een kind wordt geboren, maakt de geboorteakte op. Dus wordt een kind in Leeuwarden geboren dan is dat kind wettelijk in Leeuwarden geboren.

Zo gaat het al 2 eeuwen.

Wil men het anders dan zal men dat wettelijk moeten regelen. Dus de procedure via o.a. de Tweede Kamer en Eerste Kamer.

Jacobus - 25 feb 2011 - 22:34

Mmmm....

ik wil hier ook niet een politieke discussie Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

gaan voeren (alleen een inhoudelijke),

maar in elk geval speciaal voor het Stamboomforum is dit een heel interessant onderwerp, want

dit (fictie in een BS-akte) raakt het hart van waar wij, met onze hobby, dagelijks mee bezig zijn,

en misschien véél te weinig bij stilstaan: het systeem van de burgerlijke stand.

Wat mij betreft is dit een warrig, niet goed doordacht, inconsequent en domweg fout voorstel, allereerst vrij onzinnig omdat de regeling van de burgerlijke stand een onderwerp is dat op rijksniveau geregeld wordt (daar "gaan" provincies simpelweg niet over, dus daar stem je ook niet over in maart 2011),

en verder om (minstens!) twee redenen:

1.  Men probeert hier een probleem op te lossen door symptoombestrijding: kunnen we er niet voor zorgen dat de baby op Terschelling terechtkomt, dan misschien wel dat Terschelling bij de baby komt. Nonsens!  Als men op Terschelling klaagt dat vrouwen steeds weer in Leeuwarden van hun baby moeten bevallen, zodat die kinders later nooit kunnen zeggen dat ze een echte Terschellinger zijn, dan moet een politicus dat signaal oppakken, dan moet hem/haar een licht opgaan, en moet hij/zij tot de conclusie komen: "Hé! Blijkbaar is er dus behoefte aan een voorziening op Terschelling zèlf waar men onder deskundige begeleiding kan bevallen. Wij moeten dus zorgen dat daar een ziekenhuis zal zijn, of als dat te bewerkelijk of financieel onhaalbaar is, dan tenminste: een verlossingskliniek!" En moet daar geld bij, het zij zo. Op het vasteland zijn middelen zat om iets voor Terschelling te financieren.

Dit voorstel doet denken aan de situatie waarin u als burger over een heel erg slecht wegdek rijdt, en dan een waarschuwingsbord van de gemeente ziet staan: "Pas op! Slecht wegdek!"  Als burger denk je dan: "Lázer op, gemeente! U moet geen bòrden plaatsen, u moet het wègdek aanpakken!" (excusez le mot)

Politici moeten problemen in de samenleving oplossen, daar zijn ze voor.

Dit voorstel lijkt mij dus een beetje van hypocrisie getuigen, van verbloemen waar 't ècht om draait,

van het miskennen van de eigen verantwoordelijkheid van een politicus.

2.   Ook inhoudelijk is dit m.i. hoe dan ook een zéér slecht voorstel.  We hebben het hier over akten van de burgerlijke stand, dat wil zeggen: belangrijke bewijsstukken over de familierechtelijke status van een persoon, en nog wel opgesteld, uitgegeven en bewaard door de overheid; niet over een APK-keuringsrapport van één of andere tweedehands auto, niet over een reclamefolder van één of ander ordinair bedrijf!

Een akte, geachte heer politicus, is "een ondertekend schriftelijk stuk, bestemd om als bewijs te dienen van hetgeen erin wordt weergegeven".

Dat wil dus zeggen, zou ik als burger denken, dat de overheid zoveel mogelijk waakt over de kwaliteit van het systeem van de burgerlijke stand, en de kwaliteit van de akten; dat wil dus zeggen dat dat papier, die akte, geen flodderig stuk papier mag zijn, als een kassabonnetje; maar iets met rechtskracht, iets met bewijskracht, iets waar je als burger van op áán moet kunnen.

Dus waar de overheid zelf dus zeker geen waardeloos stuk papier van moet gaan maken, zodat de akte nog niet de inkt waard is waarmee zij is gedrukt, door een belangrijk deel van de inhoud "fictief" te maken, wat mijnheer de politicus voorstelt. Ziet u het voor u? Een vrouw "komt" van Terschelling maar is geboren in het ziekenhuis te Leeuwarden, maar het voorstel is ààngenomen, en dus komt in haar geboorteakte, in de gem. basisadministratie (en àlle overheidsadministraties!), in haar paspoort, ID-kaart en rijbewijs te staan: "Geboorteplaats: Terschelling". Niet waar, dus. En zij doet daar, net als iedereen, nonchalant en smalend over: "Jaaaa, dat stáát daar wel, maar je wéét hoe dat gaat, je moet dat met een korreltje zout nemen: waar ik echt geboren ben, dat is natuurlijk in het ziekenhuis in Leeuwarden!"

Willen wij dat met zijn allen - een overheid die je niet echt serieus neemt (zoals sommige mensen nu al niet doen: kloof burger-overheid), en documenten van de overheid die ook inhoudelijk "waardeloos" zijn? Door nog meer "fictie" erin op te nemen?

Laten we wel zijn: het is al erg genoeg dat het huidige systeem van de burgerlijke stand, dus: van ons familierecht, al zóveel fictie bevat, dat je nu al van die akten van de burgerlijke stand niet echt "op aan" kunt. Probleem 1: de burgerlijke stand is passief en stelt zelf geen onderzoek in (vraagt hoogstens naar een briefje van een verloskundige): de akte is een verklaring van een ambtenaar, dat hij iemand ànders (de aangever,...) iets heeft horen verklaren. Probleem 2: de taal die in die akten wordt gesproken, is geen Nederlands: het is familierechtelijk Nederlands.

Leest u "vader" in een akte, dan betekent dat niet wat wij er in het Nederlands eronder verstaan, maar: "vader volgens het familierecht". Dat kan dus ook een willekeurige kerel zijn die toevallig met de (familierechtelijke!) moeder van het kind een huwelijk is aangegaan; of die het kind heeft geadopteerd; of weer zo'n toevallig-aan-komen-lopen-vent die het kind, dat bij die (familierechtelijke!) moeder geboren is, heeft erkend (erkennen wil in ons Nederlandse recht puur zeggen: de verantwoordelijkheid voor een kind op je nemen; niets meer, en niets minder; het zegt niets over biologisch vaderschap).

En ziet u in een akte "moeder" staan, ook dàn kunt u nergens van op aan. Men kàn zich een gelukkig stelletje voorstellen, twee personen die samen biologische ouders zijn van een kind dat zij ook samen verzorgen en opvoeden onder één dak, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. "Moeder" in familierechtelijk Nederlands (de taal van de akten van de burgerlijke stand) betekent: de vrouw uit wie het kind geboren is. Zijn er dus bv. twee wildvreemde onbekenden, aan wie het voortbrengen samen niet lukt, maar die zijn zaadje en haar eicel laten "uitbroeden" (alweer: excusez le mot) bij een hun wildvreemde draagmoeder, en die draagmoeder krijgt een baby, dan is de draagmoeder juridisch (dus in de akte van de burgerlijke stand!) de moeder ; ongeacht van wie het genetisch materiaal is, dat de baby heeft laten ontstaan (de wildvreemde wensouders). (Gebeurt er verder jarenlang niks, dan zou het kind nù al "bedonderd" worden door de zijn/haar geboorteakte). Natuurlijk gaat er in zulke gevallen standaard grof geld over tafel, zorgt men achteraf dat alles (via pleegouderschap, voogdij, RvdK, adoptie, naamswijziging, enz.) "op papier" goed geregeld is, en in 9 van de 10 gevallen laat men -schandaligerwijs - het kind in de waan dat de wensouders de echte ouders zijn.

U ziet dit al vaak opduiken in de media (bv. http://www.nu.nl/binnenland/2454079/babys-gekocht-via-buitenlandse-draagmoeders.html ) maar zoals in al de bovenstaande voorbeelden: het begint allemaal met een geboorteakte, waarin een "moeder" en/of een "vader" staan, en je denkt te begrijpen wat daar staat: maar dat is dus niet zo, het kan van alles betekenen.

Wat moet een kind later met zo'n akte, waarin dus niet de echte vader en de echte moeder staan genoemd? Iemand die immers, zoals iedereen, het recht heeft te weten van wie het afstamt? (art. 7, Internationaal Kinderrechtenverdrag).  Zou je niet erop moeten kunnen vertrouwen dat een akte van de burgerlijke stand de waarheid oplevert, en niets dan de waarheid?

Maar dat is dus niet zo: familierecht is "fictierecht", het ouderschap in de akten is een "juridische fictie".

Natuurlijk is alles "in ontwerp" goed bedoeld geweest, maar het past niet meer voor de hoeveelheid en variatie in leefvormen van anno 2011. Het recht zou definities moeten hebben voor "juridische" (volgens het recht), "sociale" (wie zorgt er voor het kind?) en "biologische" (van wie is het genetisch materiaal afkomstig?) ouders; en al die drie categorieen zouden in de akten van de burgerlijke stand opgenomen moeten worden, en "ingevuld" worden, en bijgehouden; dan weet een mens pas, waar hij/zij qua "burgerlijke stand" aan toe is.

- De moderne mens verwacht zoal: openheid, eerlijkheid, waar(achtig)heid, echtheid (= de "kern").

- Ons familierecht anno 2011, en daarmee de burgerlijke stand, gaat echter nog stééds, zoals al honderden jaren, uit van iets heel ànders:  het naar buiten toe wekken van een bepaalde "schijn", het zich op een bepaalde manier "voordoen" (vader, moeder, juridisch kind), het bereiken van een bepaalde "status" (juridisch vader, juridisch moeder).  Kortom: het gaat daarbij, ten diepste, om de indruk die men aan anderen wil geven, om wat andere mensen (moeten) denken: de schone schijn (= de "buitenkant"); de waarheid is toevallig gewoon niet waarop het systeem is "gericht".

Het huidige familierecht geeft op die manier ook allerlei "neppers" de kans om zich "vader" of "moeder" te noemen, omdat zij dat juridisch zo zijn, en zij ook die schijn willen wekken naar de buitenwereld en (veel erger nog) naar een kind zelf; terwijl de buitenwereld (en ook een kind) het, als het spreekt van "ouders", toch echt over biologische ouders heeft, de "echte ouders".

Kortom:

a) dames en heren politici: praat u er niet omheen, en zet u gewoon in voor een kraamkliniek op Terschelling Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 (Terschellingers blij, Leeuwarden blij, en u krijgt de eer, dus u ook);

b) het is al erg genoeg dat nu al, sinds de invoering van het oude Burgerlijk Wetboek in 1838 (en ook nog vèr daarvoor, de Code Civil van de Franse bezetters) de regels in ons familierecht, en dus ook de akten van de burgerlijke stand, zoveel fictie bevatten -

dus, geachte politicus: zet u in voor een nieuw, modern familierecht, en als u dat niet wilt of durft:

laten we aan het huidige familierecht, de huidige burgerlijke stand, alstublieft niet nog meer fictie (nl. voor wat betreft de geboorteplaats) toevoegen!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 25 feb 2011 - 23:24

Vroeger betekenden ziekhuisbevallingen tenminste nog iets: dan wist je dat er iets bijzonders aan de hand geweest was.

Nu, door de pogingen de bevallingen te reguleren) is die info er niet meer: veel kinderen worden zonder reden (anders dan algemene veiligheid/gezondheid) in een ziekenhuis geboren.

Een jaar of wat geleden was het trend om thuis te bevallen, misschien komt die trend nog wel eens terug.  Dan is een deel van deze problemen weer over. Terschelling zou met de huidige regelgeving een probleem kunnen blijven: verloskundigen kun je er wel naartoe halen (theoretisch gezien), maar de regels (reistijd tot ziekenhuis) bv., daar kan het wel eens stuk op lopen.

Zwenny - 25 feb 2011 - 23:34

@ AC Rommelse

ik vind het vreemd dat u insinueert dat de oorsprong van het bericht niet is onderzocht

u kunt nml niet wetn wat ik wl of niet heb onderzocht

de oorsprong ligt nml niet in het inderdaad vremde idee van enkele burgemeesters om stukjes ziekenhuis te annexeren en/of populistische uitspraken in het zicht van verkiezingen,

de oorzaak ligt in het feit dat bij "toevallige geboortes" als geborteplaats de gemeente wordt geregistreerd waar het ziekehuis staat (of waar de ambulance toevallig is gestopt op weg naar het ziekenhuis)

(@ Zwenny: daar heb je lag niet altijd vrije keus in)

En ondanks het lange relaas van D Vlas - waar ik verder niet op in ga - is dit m.i. een niet-gewenste situatie.

De pasgeborene heeft nml geen enkele binding met die gemeente, zijn/haar ouders ook  niet.

Dat een kind geen "echte" Terschellinger zou zijn, lijkt in eerste instantie erg door emoties en nostalgie ingegeven, en een beetje overdreven. Echter er zit, helaas, een kern van waarheid in

Immers een toevalige geboorte kan ook plaatsvinden in (een ziekenhuis in)) Belgie of Duitsland als de aanstaande moeder bijv. een dagje aan het shoppen was net over de grens of een weekendje-weg, 

en de bevalling onvoorzien plaatsvond  (al kun je nog zo goed rekeken, dit heb je echt niet in de hand - heel veel geboortes komen toch vrij plotseling op gang)

Dan is je kind onbedoeld geboren in het buitenland.

En dat werkt bij de aanvraag van subsidies, uitkeringen, studiefinanciering en andere regelingen soms heel vervelend door.

Daarom is het wel degelijk zinnig dat de feitelijke woon- en verblijfplaats van de ouders een keuze zou zijn bij de registratie van de geboorte.

Tenslotte

aangezien er een neiging is dit onderwerp op te blazen (is de vader wel de vader, etc)

en om toch de discussie naar politiek/politici te verplaatsen:  EINDE DISCUSSIE

  

Jan K. - 26 feb 2011 - 06:43

Hallo Jan K.

Bevallen van een kind in het buitenland hoeft niet "toevallig" te zijn. In westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen, waar geen enkel ziekenhuis te vinden is, gaat men dan overwegend naar het Belgische ziekenhuis in Knokke-Heist. En bewoners van het Belgische enclave Baarle-Hertog, kunnen ook naar de ziekenhuizen in Tilburg of Breda gaan om te bevallen.

En wat betreft de uiteenzetting van Dimitri Vlas is een verruiming voor je genealogisch inzicht. Genealogie is meer dan alleen maar namen en getallen. Het is ook "het waarom"? Geschiedkundige achtergrond van een provincie, streek of plaats is  essentieel om je voorouders te kunnen begrijpen. En een politieke draad loopt al vanaf het jaar 0 tot en met het jaar 2011 doorheen.

Hoeveel zuivere Nederlanders wonen in dit land. Daarmee wil ik zeggen dat al je voorouders ook daadwerkelijk in Nederland of "De Nederlanden" zijn geboren. Ben benieuwd! Als men vóór 1906 in een Nederlands Limburg is geboren, getrouwd of overleden dan zet ik achter de plaats neer "Hertogdom Limburg".  Waarom? Omdat Limburg nog geen "officiële" provincie van Nederland was en de geschiedenis mij nog meer interesse heeft dan genealogie.

mvg, Masje II

Masje II - 26 feb 2011 - 11:49

Verkiezingstijd inderdaad. Als iemand in een bepaalde plaats geboren is, dan lijkt het me niet meer dan logisch dat die plaats ook in de geboorteakte vermeld wordt. Dat de ouders elders wonen wordt, voor zover mij bekend, er toch ook altijd in gezet. Enfin, gelukkig is het land dat zich in deze tijden over zoiets druk kan maken.

Maarten Krips - 26 feb 2011 - 20:22

Wat een onzin allemaal! Eeen toevgebje (toevallige geboorte) wordt ingeschreven in de geboortegemeente. Deze stuurt een bericht naar de "thuis"gemeente. Een kind dat dus is Amsterdam geboren wordt en in Uithoorn woont staat dus ingeschreven in Amsterdam EN Uithoorn. Datzelfde geldt voor het overlijden in een ziekenhuis in een andere als woongemeente. Zelf heb ik meerdere van deze geboorten en overlijdens gezien in de tijd dat ik op het gemeentehuis werkte. Trouwens, als een bruid of bruidegom minder als 6 maanden geleden uit een gemeente vertrokken is wordt de afkondiging ook in die gemeente gedaan.

Marjolijne

Uitgeschreven lid - 9 mar 2011 - 16:16


 "I stand corrected"

en dus teksten aangepast / verwijderd

einde discussie

Jan K. - 9 mar 2011 - 16:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu