stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » nieuws van CBG over Wie Was Wie.



Profiel afbeelding

Vandaag de nieuwsbrief binnen van het Centraal Bureau Genealogie. Nu voorzien van wat aanpassingen wb.  o.a. abonnement, het wordt al iets aantrekkelijker.

http://194.171.109.12/news/984/Blik+vooruit%3A+Het+CBG+en+het+platform+WieWasWie

Groet Frits

Frits Stappers - 7 dec 2012 - 22:12

Ja, het begint er op te lijken.

De commerciële tint over de rug van de uitzoeker (waarvoor het gewoon een Genealogische hobby is) waarvan ze het liefst hebben dat die de correcties gratis moet aanleveren, zodat alleen zij er beter van worden, lijkt verdwenen.

Herman - 8 dec 2012 - 17:45

Frits,

Zet ook even in je onderwerpstitel dat het om WieWasWie gaat.. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

»»Het eenvoudig zoeken zal gratis zijn. Het zoekresultaat wijst de weg naar gratis afbeeldingen binnen WieWasWie of naar afbeeldingen op de website van deelnemende instellingen. Sommige archiefinstellingen kiezen er daarbij voor de afbeeldingen op hun eigen website tegen betaling beschikbaar te stellen.

Er komt één betaald abonnement. Daarin zijn onder andere de volgende functionaliteiten ondergebracht: de uitgebreide zoekfuncties, het sorteren en filteren van zoekresultaten en de notificatiemogelijkheden voor favorieten. Om dit uit te proberen komt er een gratis proefabonnement voor twee weken.

Het is de bedoeling het betaalde abonnement op 1 februari 2013 in te voeren. Het voornemen is om een introductietarief te hanteren van 12,00 euro per jaar en vanaf 1 april 2013 een tarief van 18,50 euro per jaar.««

06-12-1212

Pauwel - 8 dec 2012 - 17:46

@Herman

 

Het is juist commerciëler dan ooit.

 

Het CBG verwacht niet in staat te zijn de kosten te kunnen dekken met de abonnementen van WWW zoals ze voor de lancering werden gesteld. Er zijn genoeg alternatieven voor het bouwen van stambomen op het internet en niet ieder archief biedt afbeeldingen aan. Dat betekent dat voor de meeste mensen zo’n abonnement nutteloos is.

 

Dus nu hebben ze bedacht dat voor de uitgebreide zoekmogelijkheid zal moeten worden betaald. Dat betekent dat alleen het zoekveld op de beginpagina gratis is. Dus kun je dan alleen nog maar  gratis zoeken op één enkele naam. Wil je ook op twee namen zoeken, op regio, etc. dan mag je 18,50 per jaar gaan betalen.

 

Als troost worden de afbeeldingen op WWW gratis, maar veel heb je er niet aan omdat de archieven natuurlijk wel mogen besluiten hun afbeeldingen op hun eigen website voor geld aan te gaan bieden en op WWW alleen een link achter te laten.

 

Dus mag er letterlijk betaald gaan worden voor een commercieel Genlias.

K.J. van Veen - 10 dec 2012 - 13:13

@ K.J. van Veen,

De spijker op zijn kop. Juist tegen die eenvoudige zoekfunctie kwamen we in opstand, omdat die onwerkbaar is. En omdat Wie Was Wie de bui van te weinig abonnementen natuurlijk al zag hangen, heeft men nu deze sigaar uit eigen doos bedacht. De gratis indexen op Genlias zullen alleen nog tegen betaling redelijk te doorzoeken zijn, met dank aan de vele vrijwilligers die de indexen om niet hebben ingeklopt.

Met enig optimisme heb ik al een aantal keren geprobeerd iets te vinden in WieWasWie, dat ik in Genlias, de Digitale Stamboom of elders zo snel niet kon vinden, helaas meestal zonder resultaat. Met de eenvoudige zoekfunctie heb ik geloof 1x na lang zoeken een aanvulling gevonden, en verder was het ook met de uitgebreide zoekfunctie altijd nul op het request.

Weer zo'n uiterst kostbare ICT-flop van de overheid, die nu door de gebruikers gecompenseerd mag worden?

Daarbij blijft het nog steeds angstvallig stil rond de scans op FamilySearch. Blijven die beschikbaar na 1 februari 2013 of heeft men de Mormonen kunnen overhalen "op zwart" te gaan, gezien de grote commerciële belangen?

Zullen we dan ook als genealogen maar overgaan op een genealogiebank? Zoveel mogelijk elkaar helpen met gegevens die we eerder al gedownload hebben? Dan blijft de hobby misschien ook nog leuk voor mensen die minder te besteden hebben.

Opnieuw met zijn allen protest aantekenen tegen deze draai van WieWasWie? Het blijft nu zo stil, zijn we er moe van?

Ria Hendriks - 10 dec 2012 - 15:04

Beste iedereen,

Ik denk niet dat de mormonen zich laten overhalen tot iets. Daarvoor hebben zij een te groot monopolie veroverd. Door mankracht, wilskracht hebben zij die scans gratis kunnen maken. Waar de archieven trouwens ook van geprofiteerd hebben. Veel werd ook in tweevoud gemaakt door familysearch, 1 maal voor de mormonen en 1 maal voor het betreffende archief.

En nu wil het CBG (WWW) geld terug verdienen over ruggen van de vele vrijwillligers (niet alleen van genlias maar ook van de archieven waar veel vrijwilligers werken) die alles gratis invoeren.

Zijn we het moe om er tegen in te gaan, is het vechten tegen de bierkaai, zeggen we, ach het is maar 18 euro per jaar enz.????????????

Ik niet, ik heb mijn abonnement van het CBG al opgezegd en ben niet van plan een abonnement op WWW te nemen, dan maar langer zoeken in FAMILYSEARCH.

De groeten,

ien lejeune

ien lejeune - 10 dec 2012 - 18:01

ik hoor het nog roepen. Wat nu in Genlias beschikbaar is, zal ook in WWW beschikbaar zijn.

Extra's, daarvoor moet voor betaald gaan worden.Prima.

Door de invoering van de betaling per 1-2-2013 wordt geen recht gedaan aan die stelling.

Het betalen bedrag is niet belangrijk, maar wel dat functionalitieten uit Gelias in WWW niet zonder betaling beschikbaar zullen zijn.

Wederom worden we bedonderd.

Ik hoef WWW niet, gelias voldoet volledig aan mijn wensen.

J.H. te Wierike - 10 dec 2012 - 19:47

Ik stelde toch: Ja, het begint er op te lijken. ; met nadruk op lijken.......

en wist dat deze reacties zouden gaan komen.

Gewoon met z'n allen niet aanmelden, dan gaat het vanzelf over de kop.

De aanhouder(s) win(t)(nen).

En die gegevens zullen heus niet in de prullenbak verdwijnen.

Ik heb genoeg gegevens gedownload/opgehaald om me de komende 15 jaar te vermaken, met m'n kwartierstaat.

En daarna misschien dan maar een andere hobby als het niet anders kan.

Ook ik heb m'n lidmaatschap al langer geleden bij het CBG opgezegd, omdat door vrijwilligers georganiseerde data nu ook door de vrijwilligers zelf voor betaald moet worden.

Ik zal nooit meer in een archief vrijwilligerswerk doen voor de overheid; het is gewoon een schande zoals we met z'n allen belazerd worden.

Herman - 10 dec 2012 - 21:07

Beste Bob,

Zou het mogelijk zijn om een extra stamboom forum nieuwsbulletin uit te laten gaan? Ik vind dat er meer mensen op de hoogte moeten zijn van de nieuwe abonnementen van WWW.

Mvg ien lejeune

ien lejeune - 10 dec 2012 - 21:36

Uit de informatie op het CBG:

>Het platform WieWasWie is ontwikkeld met overheidssubsidie. Vanaf de bèta livegang moet het platform >zichzelf bedruipen.

Waarom vind ik het ineens niet meer zo vreemd dat heel dat STAP-gebeuren is veranderd ?

Zou het toch iets met de nationale graaicultuur te maken hebben ? De eerdere hoge inkomens zijn vanaf de bèta livegang niet zo makkelijk meer te behalen.

Of ???????????

Rob van Z. - 11 dec 2012 - 17:59

Met een kleine kanttekening: als je rijk wil worden kan je toch ècht beter president-commissaris worden bij Unilever ofzo i.p.v. archivaris of hotemetoot bij het CBG Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder stelt heel die website nog steeds niet bijster veel voor; stukken zonder datum, zonder aktenummer, niet genoeg archieven die meedoen, enz. En we zijn de monitors van Bob ermee kwijt geraakt.

Achttien euro is niet veel, maar wat krijg je ervoor; een manier van zoeken, meer niet. Ik kijk maar gewoon weer in de databanken van de archiefdiensten zelf.

Leo Bijl - 11 dec 2012 - 18:07

Ik heb voor de werkwijze een nieuwe term bedacht: VOOROUDERBELASTING!

Heb na de brief van het CBG naar het CBG gereageerd. In negatieve zin, want ook ik voel me als inklopper van vele gegevens rondweg bedonderd. Vrijwillig, zonder één eurocent te vangen, belangeloos werk verricht. En anderen zijn nog niet eens in staat die databases op een normale manier te laten werken.....

De subsidie die men opgestreken heeft had men beter kunnen besteden aan een cursus voor archivarissen genaamd "Hoe kunnen we samenwerken, zodat we klantvriendelijk kunnen worden?". Er zijn diverse archieven van goede wil. De totaalsom blijft evenwel: een dikke onvoldoende.

Begrijp me goed! Ik vind het helemaal niet erg om voor iets te moeten betalen, iets extra's. Geen probleem. Vervoer naar een archief kost ook veel geld.

Het kan evenwel nog erger. Een archief in het westen des lands heeft een beeldbank. De foto's worden voorzien van een beeldtekst, over de foto heen...die een deel van de foto volstrekt verpest. Je kunt een digitale copie krijgen zonder die tekst. Of u daar maar even € 10,= per foto voor wilt neerleggen...... De foto's zijn bewerkt en ingescand door? Ja u raad het al: vrijwilligers......

Een archief slaat de informatie over het verleden op. Daar zijn ze voor. Maar dat verleden is toch van ons allemaal?  Een vergoeding voor diensten oké, maar deze kosten voor de gebruiker zijn absurd.

Vandaar de term voorouderbelasting.....

met groet,

Bert van Loon

L. J. van loon - 13 dec 2012 - 16:00

Kijk eens op de site van Alle Friezen. Dat is een topper!

Lidi Bakker - 13 dec 2012 - 22:26

Hallo Lidi,

Een aanwinst, zeer zeker als je beseft dat je bij  www.tresoar.nl  aktes nog moet kopen.

Chapeau, zo kan het dus ook.

Er zou een lijst moeten komen van archieven die hun scans gratis aanbieden.

Als je bronnen opzoekt die de scans gratis aanbiedt kom je ook al een end op weg. Alles beter dan een abonnement te nemen bij WWW. Zo ook, ipv eenheden kopen bij het CBG voor scans van o.a. krantenknipsels in te zien, kijken bij www.krantkb.nl  daar krijg je ze gratis. Het is even zoeken maar dat hoeft een genealoog zijn hand niet voor om te draaien.

In ieder geval bedankt voor deze tip.

Groet ien lejeune

ien lejeune - 13 dec 2012 - 22:54

Beste Ien,

Volgens mij heeft Bob Coret, ik dacht in het begin van dit jaar, al eens de vraag gesteld of wij door kunnen geven waar akten gratis bekeken/gedownload kunnen worden op internet. Ik ben vergeten wanneer dat was maar dat moet op te zoeken zijn. En wellicht leest Bob dit ook.

Vergeet Stadsarchief Gemeente Breda niet! ook alles gratis. Ik ben heel erg gelukkig dat ik voorouders heb uit Friesland en Breda !! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 Nu Zeeland nog.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Groeten Frits. 

Frits Stappers - 14 dec 2012 - 19:26

ik heb een website geopend waar u werkelijk alles kunt krijgen wat u wil, kost u slechts 18 euro per jaar

.

..

.

.

.

.

kleine (l)ettertjes:

u krijgt niet echt alles (echt niet), u krijgt een adres waar u tegen betaling het gewenste kunt kopen

.

.

.

ik heb geprobeerd dit aan niet-genealogen uit te leggen ... is niet gelukt

.

.

@WieWasWie: reken je (vooraf) rijk ... en tel je (achteraf) arm!

Jan K. (genealinks.tk) - 14 dec 2012 - 19:37

Leuk gedaan, Jan.

Alleen jammer dat hele volkstammen dat abonnement gaan betalen.

Maar allee, het zij zo.

ien lejeune - 14 dec 2012 - 22:49

Genlias en wie was wie

Het kan natuurlijk een storing zijn, maar za 15-12 kreeg ik geen reactie meer op een zoeken in genlias. Zijn ze al op zwart?

Bert

L. J. van loon - 15 dec 2012 - 16:15

Volgens mij zijn ze inderdaad al op zwart. Slim zijn ze dan weer wel. Ze hebben natuurlijk geen zin op een tweede protestronde, als die er al zou komen.

Groet ien lejeune

ien lejeune - 15 dec 2012 - 22:47


Genlias doet het inderdaad niet meer. Volgens de site per 1 november mee gestopt. Klopt niet. Er stond toch eerder dat het per 1 januari zou stoppen. Ik beklaag al die vrijwillegers die hier zo hard aan gewerkt hebben. Hier worden we niet blij van. Groet, Lidi Bakker.

Lidi Bakker - 15 dec 2012 - 23:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu