Zojuist de mail van NVG ontvangen.
Natuurlijk riepen ze bij Wiewaswie al tijden dat het simpele opzoeken gratis zou blijven.
En wat lees ik: " Het zoeken op twee namen zoals bij GenLias mogelijk was, zal helaas niet langer gratis zijn. Ook voor filtreren, monitoring en de printknop aktedetailpagina moet worden betaald.
Wanneer we het zoeken op twee namen buiten beschouwing laten biedt WWW meer dan GenLias.
"
Kortom voor een beetje genealoog onwerkbaar, dus we moeten allemaal aan een abonnement.Kassa...
Maar goed "als met uit de kosten is" wordt het gratis. Maar ik voorspel nu al: het wordt nooit gratis!
Bert de Jong - 20 dec 2012 - 15:34
@ Bert,
Ook ik mocht die brief van NGV vandaag ontvangen en werd duidelijk verrast door de inhoud van het schrijven. Ik wil nog wel twee zinnen uit dat bericht aanhalen:
"Op dit moment en onder deze voorwaarden kan ik niets anders dien dan de geboorte van WieWasWie alleen maar toejuichen.
Wel moet de CBG op zoek naar nieuwe partners binnen de archiefwereld om de Nederlandse site voor de basisgegevens voor genealogisch onderzoek te worden."
Geen enkel kritisch puntje heb ik teruggevonden. De laatste zin die ik heb aangehaald is voor mij nogal cryptisch. Weet nu wat er precies mee wordt bedoeld. Wat als men niet DE Nederlandse site wordt voor genealogisch onderzoek? Wie zijn die partners? Familysearch?
mvg-Ben
Ben Wegman - 20 dec 2012 - 15:43
Hmm...
Mijn bericht van oktober:
"'LONDEN (AFN) - De Europese investeringsmaatschappij Permira koopt de Amerikaanse website voor stamboomonderzoek Ancestry.com voor 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro). Dat maakte Permira maandag bekend.
Naast Permira doen ook de topman van het beursgenoteerde Ancestry.com, de financieel directeur en een grootaandeelhouder van het bedrijf mee aan de overname. De overnameprijs bedraagt 32 dollar per aandeel, een premie van 10 procent op de slotkoers van vrijdag.
Ancestry.com heeft 2 miljoen betalende leden en is daarmee een van de meest populaire websites voor mensen die stamboomonderzoek doen (genealogen)."'
Ik ga maar eens wat aandelen kopen.
Bert de Jong - 20 dec 2012 - 15:47
Maarten Brandts Buijs - 20 dec 2012 - 16:05
Het is dus nu wel duidelijk het gaat niet om de genealogie maar om het geld.
Men levert iets wat niet bepaald publieksvriendelijk is en denkt daarmee de site voor genealogisch onderzoek te worden en trekt de stekker uit de site ( Genlias) die dat uitstekend doet..
Ik ga maar weer volledig op de oude toer, want geld uit geven voor iets wat niet voldoet als alleen maar
I.T. hobbyisten aan het werk houden daar pas ik voor.
Uit de kosten komt men nooit dus gratis wordt het ook niet.
Groet;
Harm
poelman 1234 - 20 dec 2012 - 16:19
Maar wel te verwachtten, anders hebben veel mensen genoeg aan een gratis abb. De documenten zijn via de afzonderlijke archieven vaak toch wel te downloaden. Ja, ze zijn natuurlijk niet gek.
Bert de Jong - 20 dec 2012 - 17:03
Bert
Het gaat mij er niet om dat er betaald moet worden voor downloads van aktes.
Als ik bij een archief waar dan ook kopieen e.d. van aktes etc wil hebben moet ik ook betalen.
Het gaat er mij om dat men betaald wil hebben voor iets wat beneden de maat is.
Wij zijn gewend aan Genlias en verwend met de kwaliteit van Genlias, men gooit dit overboord voor een gedrocht en men wil zelfs voor het zoeken op twee namen betaald hebben, dit is voor mij een niet te verteren zaak, bovendien is de kwaliteit wat men levert beneden de maat.
Als er beloofd wordt dat het geheel als de kosten er uit zijn gratis wordt moet je dit met een korreltje zout nemen want ambtelijke instituties zijn dat soort beloften heel gauw vergeten.
Groet;
Harm
poelman 1234 - 20 dec 2012 - 18:04
Ter informatie hieronder het complete bericht van Roelof Vennik, voorzitter van het NGV.
------
Sinds de laatste nieuwsbrief met WieWasWie als onderwerp zijn er toch een aantal zaken duidelijk geworden.
In de voor ons liggende tijd verliep de communicatie over WieWasWie moeizaam het CBG was open in de communicatie , maar een aantal zaken bleven lang onduidelijk.
Duidelijk was wel dat GenLias was uitontwikkeld en niet kon worden voorgezet in de toekomst.
Vrijwel wekelijks belde ik met het CBG om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.
Zoals ik al eerder probeerde duidelijk te maken is de NGV niet direct bij dit project betrokken, maar staat zij aan de zijlijn. Wel ziet ze zich als belangrijkste belangenbehartiger niet alleen voor haar leden, maar ook voor andere gebruikers die gebruik maken van GenLias.
De afgelopen maanden waren vooral getekend door verwarring waarbij ook direct betrokken archiefdiensten vaak tegenstrijdige informatie omtrent WieWasWie in de wereld brachten.
Wat zou gratis blijven en waarvoor zou betaald moeten worden was tot voor kort niet duidelijk.
Onze insteek was hierbij steeds dezelfde, de functionaliteit van GenLias die deels tot stand was gekomen door de inzet van vrijwilligers moest gratis blijven. Het was in onze ogen wel billijk dat voor andere zaken bij WieWasWie moest worden betaald.
Reeds in oktober is hierover in het voorzittersoverleg van de Genealogische Verenigingen gesproken en was er overeenstemming over de te varen koers.
Vorige week hebben vertegenwoordigers van het Kon. Ned. Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, De Hollandse Vereniging voor Genealogie, Prometheus, Veluwse Geslachten en de Nederlandse Genealogische Vereniging op het Centraal Bureau voor Genealogie kennis kunnen nemen van de stand van zaken en de inhoud van WieWasWie.
Na een inleiding van CBG directeur Leo Voogt, een presentatie van de adjunct directeur CBG en projectleider WieWasWie Rob van Drie konden we vragen stellen aan twee medewerkers van WWW.
In 2013 zal GenLias uit de lucht gaan en zal WieWasWie haar plaats innemen per 1.1.2013.
Dan zal een abonnement kunnen worden genomen tegen een introductietarief van E 12,50 (later E 18,50). Gratis blijft het basiszoeken aangevuld met plaatjes van de akte, voor zover gekoppeld aan WieWasWie.
De gegevens uit GenLias , maar ook die van nieuwe deelnemers die nog moeten worden ingevoerd zullen gratis te raadplegen blijven via het basiszoeken evenals het onderdeel stamboom bouwen.
Het zoeken op twee namen zoals bij GenLias mogelijk was, zal helaas niet langer gratis zijn.
Ook voor filtreren, monitoring en de printknop aktedetailpagina moet worden betaald.
Wanneer we het zoeken op twee namen buiten beschouwing laten biedt WWW meer dan GenLias.
Op dit moment en onder deze voorwaarden kan ik niets anders dien dan de geboorte van WieWasWie alleen maar toejuichen.
Wel moet de CBG op zoek naar nieuwe partners binnen de archiefwereld om de Nederlandse site voor de basisgegevens voor genealogisch onderzoek te worden.
Ik hoop van harte dat het zijn ambities waar kan maken waarbij de genealogische verenigingen gaarne hun steun betuigen.
Alle aanwezigen verlieten tevreden Den Haag maar we zullen het proces positief maar kritisch blijven volgen.
Roelof Vennik
Voorzitter Nederlandse Genealogische Vereniging.
Bob Coret - 20 dec 2012 - 21:26
Tsjah... hele verhalen...hele discussies... we zullen moeten gaan betalen voor wat tot nu toe gratis was... en ons Nederlanders kennende, zal dat een moeilijke zaak worden voor wie denkt er geld aan te verdienen.
Zelf ben ik een tijdje betalend lid geweest van Ancestory en als ik een iets vond via hen, moedt ik telkens mijn account vergroten om inzage te krijgen. Waarschijnlijk zal men dat ook hier gaan proberen..maar nogmaals..wij zijn Nederlanders en we gaan voor gratis. Denk zelf dat het een te laat Serious Request project zal zijn.
Robert Leukfeldt - 20 dec 2012 - 23:02
@poelman
Ik ben op zich ook niet tegen het betalen voor scans, zoals bijvoorbeeld online bij het Amsterdams archief. (alhoewel ik daar ook regelmatig betaal voor scans die bij inzien, niet de juiste persoon betreffen).
Alleen ik zie niet in waarom ik bij wiewaswie zou moeten betalen, terwijl iets op bv. allegroningers of allefriezen is in te zien, alle friezen zelfs te downloaden.
Maar wieiswie snapt natuurlijk wel dat nu iedereen bij genlias zoekt, en download via het betreffende archief of genver. Ik kan niet anders verzinnen dat ze om deze reden de dubbele zoekfunctie, en de filter uit het gratis abonnement gaan halen. Als ik nu zoek via genlias op de namen van mijn grootouders: de Jong (waarom ook niet, dat gaat straks zoeken worden bij wiewaswie) en Camminga, krijg ik 1 hit, nl. het overlijden van mijn grootvader. Stel dat dat niet meer mogelijk is, zoeken op Anne de Jong via wiewaswie geeft 991 hits, en geen mogelijkheid tot filteren. Nou, je kunt stoppen en postzegels gaan verzamelen, morrend 991 hits gaan bekijken tot je de juiste hebt, of gewoon 12,50 (straks 18,50) overmaken. Natuurlijk weten ze bij wiewaswie ook wel dat iedereen uiteindelijk toch wel betaald.
En tja, als ze uit de kosten zijn...... Ik heb al eens naar hun "kostten" gevraagd, maar dat is heel geheim allemaal. Kortom als je je kostten niet openbaar maakt, en je inkomsten ook niet, dan......
Bert de Jong - 20 dec 2012 - 23:03
En dan nog die walgelijke nieuwe structuur van die site.
De overzichtelijkheid (nieuwe site look) vindt ik zonder meer slecht.
Alles is tegenwoordig gebasseerd omdat het beter moet en daardoor meer functionalitet; maar ze bedoelen te zeggen dat ze zelf meer regulerende invloed op alle data willen houden.
Eigen belang dus.
Zo ook die verschrikkelijke site Marktplaats; het hele herkenbare/intiutieve is onder de groene soden gestopt.
Het bezoekers aantal moet dan gewoon naar beneden (kan het nog goedkomen als het snelgenoeg gebeurd); wie doet er mee ?
Herman - 20 dec 2012 - 23:29
@ Robert Leukfeldt
Het gaat ook om de manier hoe. Eerst honderden vrijwilligers de stukken laten inscannen, om daarna er zelf geld voor te vragen.
Na weet niet hoeveel tijd het zoeken op 2 personen mogelijk maken. Was daar dan niet over nagedacht? Natuurlijk wel... En je maar verschuilen achter het feit dat het een beta versie is. Of zijn er zulke onnozelaars aan het werk die niet weten hoe zo'n knopje moet worden geimplementeert? Lijkt me ook niet. Natuurlijk als ze de dubbele zoekfunctie en het filter gratis maken is dit iets waar de grootste groep iets aan heeft. Geweldig dat je ook kunt zoeken in Formosa en de VOC archieven, maar slecht een kleine groep zal deze functie gebruiken (schat ik zo) en ALS ik daarin zou willen zoeken, wil ik best betalen daarvoor. Ik zal nu sowieso wel moeten.
Bert de Jong - 20 dec 2012 - 23:34
Robert Leukfeldt - 20 dec 2012 - 23:52
Quote:
In 2013 zal GenLias uit de lucht gaan en zal WieWasWie haar plaats innemen per 1.1.2013.
Dan zal een abonnement kunnen worden genomen tegen een introductietarief van E 12,50 (later E 18,50). Gratis blijft het basiszoeken aangevuld met plaatjes van de akte, voor zover gekoppeld aan WieWasWie.
De gegevens uit GenLias , maar ook die van nieuwe deelnemers die nog moeten worden ingevoerd zullen gratis te raadplegen blijven via het basiszoeken evenals het onderdeel stamboom bouwen.
Het zoeken op twee namen zoals bij GenLias mogelijk was, zal helaas niet langer gratis zijn.
Ook voor filtreren, monitoring en de printknop aktedetailpagina moet worden betaald. Einde quote.
Ik begrijp bepaalde dingen niet helemaal: per 1 jan. 2013 kan ik een abonnement nemen om te zoeken naar gegevens die er nu in staan. Krijg ik dan eindelijk als ik op een klein plaatje van een scan klik een grotere leesbare versie te zien? Tot nu toe lukt me dat namelijk niet. Verder zitten er nu nog geen gegevens van Noord-Holland in en joost mag weten wanneer dat eindelijk eens ingevoerd is; dat is natuurlijk best een grote klus.
Neem ik daar een abonnment voor? Mijn familie komt nu eenmaal zo'n beetje allemaal uit die regio.
Maar dan staat er dat de gegevens uit Genlias, ook van de deelnemers die nog ingevoerd moeten worden gratis te raadplegen zijn. Als het nog niet ingevoerd is hoe kan ik het dan in vredesnaam raadplegen?
En dan die twee namen waarop je niet meer kunt zoeken: als ik nu bij Genlias één naam zoals b.v. Piet Jansen invoer krijg ik zo'n rits aan Piet Jansen's dat er zonder tweede naam geen touw meer aan vast te knopen is.
Maar goed, het zal wel aan mij liggen.
A. Schmidt - 21 dec 2012 - 03:17
Je ziet dus dat het van tegenstrijdigheden aan elkaar hangt en dat er geen steek van deugt.
Waarom zou het een klus moeten zijn om bijv. Amsterdam erin te zetten; het is er immers al. Waarom zou het een klus moeten zijn om de gegevens er goed in te zetten ipv half; het is er immers.
Er zou úren college gegeven kunnen worden over mis-coördinatie tussen diensten en fiasco's van ingehuurde bedrijven. En waarschijnlijk nog meer uren over de personele betrekkingen van allerlei mensen die er op een of andere wijze iets over te zeggen hebben.
Maar goed, er gaat zoveel down the drain op kosten van het Algemeen.
WWW is een fiasco, inhoudelijk en financieel. De kern ligt in de versplintering; ik heb het al meer gezegd: teveel personen, teveel instellingen, teveel belangen.We laten ambtenaren hun gang gaan en dus zijn we een bananenrepubliek. Maar goed. Niemand wil politiek, terwijl álles politiek ís. Ze zoeken het verder maar uit met hun gammele indexje. Verwacht je wat van de verenigingen? NGV, de Leeuw, OV? Welnee. Zelfde tafel, zelfde mentaliteit.
Mijn hoop en verwachting was een overkoepelende Nederlandse site met wetenschappelijke doelstellingen en ambities. Het resultaat: scholierenwerk.
Ik verdiep me er niet meer in. Ik heb er geen zin meer in.
Leo Bijl - 21 dec 2012 - 05:06
Het is belangrijk voor wiewaswie om een reden te hebben om iets voor elkaar te krijgen.
In dit geval het commerciele tintje.
Vroeger was de klant koning; tegenwoordig krijgen we alleen maar iets veranderd als we er met z'n allen sterk tegen in gaan.
Alleen snappen ze zelf niet meer waarvoor ze het eigenlijk moeten/willen doen.
De klanten (wij dus) bepalen wat we ervan vinden.
Dat is dus de kwaliteit van het gebodene.
Als men dus een kwaliteitsanalyse erop loslaat, zouden ze tot inkeer kunnen komen om dingen te veranderen, maar dan moeten wij er wel zelf voor zorgen dat de stekker eruit wordt getrokken.
NIET AANMELDEN en geen gebruik van maken dus............................., dan weet je zeker dat er iets gaat veranderen.
Herman - 21 dec 2012 - 22:50
Betalen. geen probleem! Maar daar moet dan wel kwalitatief goed product voor worden gelevert.
En dat is nu juist het probleem.
Ik heb bij wijze van proef 81 personen ingeklopt in de stamboom.
Wat een waardeloos geheel. Door de lijntje is het onmogelijk daar nog uit te komen.
Als je een voor ouder hebt ingeklopt en je vult dat later aan met een hertrouwde echtgenoete, heb je ineens 2 voorouder moeders. Wil je je bestand naar de klo.... helpen, vul hier rustig 2500 namen in.
ps. up-loaden, daar hebben ze nog niets van gehoort.
De helpdeks hierover geinformeerd. Krijg je als antwoord "maar dat is ook niet voor u als gevorderde bestemd, maar voor beginnelingen".
En daar moet ik voor gaan betalen??
Ook de vele uren die ik belangeloos heb besteed aan de digalisering, krijg ik terug door er nu voor te moeten betalen.
Ongeloofelijk!!! (ik zal geen document meer inkloppen tbv WWW.)
J.H. te Wierike - 24 dec 2012 - 17:03
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.