Petra,
Ga gewoon weer je gang zoals voorheen. Het moet nog maar blijken dat ze je voor de rechter dagen. Dat gaat niet zo maar. Daarover wordt je ingelicht en dan kun je als nog je kansen bekijken. Wil je het dan niet zo ver laten komen dan kan je als nog verdwijnen van het net.
Het lijkt mij zelfs mogelijk om jouw overzicht over te dragen aan een ander en dat die het dan weer publiceert.
Grootspraak van die Westlanders!
Veel succes
Martien
De formele gang van zaken is dat je twee maal moet worden gemaand, alvorens je in rechten voor de rechter kan worden aangesproken. Omdat de eiser dit moet bewijzen, moet hij de maningen aangetekend verzenden of per deurwaarderexploit uitbrengen; gelet op de kosten kiezen eisers meestal voor het aangetekend verzenden. Tussen de maningen dient 1 maand te liggen en na de laatste maning weer een maand voor het uitbrengen van de dagvaarding. De dagvaarding dient voldoende gelegenheid te geven aan de gedaagde zich op de rechtszaak voor te bereiden, meestal 2 tot 4 weken. Vanaf de eerste aanmaning tot de dag voor de rechtszitting (de laatste dag, dat de eiser en de gedaagde nog tot overeenstemming kunnen komen en zich kostenloos kunnen terugtrekken, heb je dan in elk geval nog 2 maanden om te publiceren en zonder schade dat weer weg te halen.
Kijk wat Fred stelt en ik ben het daar roerend mee eens. Ga je gang en kijk bij wie de tomaten het grootst zijn. Laat het bestuur van de vereniging bewijzen dat hen ernst is en niet een loze bangmakerij.
Martien
Bedankt voor de adviezen. Ik ga er nog eens een nachtje over slapen.
Maar we dwalen af van de hoofdvraag: wat mag nu wel of niet? Ik vind het jammer dat ik degene ben die dat eventueel zal moeten ondervinden, daar moet ik nog even over nadenken, er zijn wel belangrijker zaken in het leven om je druk over te maken. Het loopt ook niet weg. Als het nu een ding van ons bedrijf was, dan stond ik morgen voor de rechter. Maar het is maar een hobby en ik heb geen zin in mijn eentje een of andere zinloze strijd te voeren.
Ik heb ook nog een mailtje ontvangen van iemand die hetzelfde als ik doet, in een aangrenzend gebied. Ik zou deze man binnenkort nog even bellen voor tips, maar daar ben ik nog niet toegekomen.
Voortbordurend op de vraag wat wel en niet mag in het kader van auteursrechten, ben ik ook aan het nadenken gegaan over het feit wat er gebeurt als ik mijn gedcom overdraag aan een derde persoon, zoals iemand suggereerde. Als je niet op internet mag publiceren, mag je ook geen gedcom overdragen. Maar als je dit kostenloos doet, ik heb immers geen enkele financiele voor- of nadelen aan dit feit, en het schuift een paar keer van hand tot hand, wie kan dan aangesproken worden als er uiteindelijk gegevens opduiken?
Gezien het feit hoe gemakkelijk er muziek- en filmbestanden rondgaan op het internet ga ik me ook afvragen hoe druk een rechter zich zal maken over een gedcommetje van een MB of 20?
Nogmaals, ik ga weer even op alle info broeden. Tot later.
Petra
Good for you, Petra!
And good luck in all:)
Geachte Petra,
De vereniging geeft door de verkoop van de CD U het recht om hun informatie te gebruiken.
Informatie, tekst, datums en andere gegevens die nergens anders (archieven) te vinden zijn, zijn van de vereniging en voor de overname ervan is een schriftelijke toelating nodig.
Het van de CD overnemen van gegevens die U ook in boeken, archieven of andere plaatsen zou kunnen terugvinden mag U gebruiken ze zijn niet hun eigendom daar zij ze zelf "ergens" vandaan haalden.
Op Uw webside vermelden waar U gegevens haalde is dan ook niet nodig als die gegevens op verschillende plaatsen te vinden zijn.
Bij het beging of het einde van Uw werk, in enkele regels, uit beleefdheid, vermelden dat U gebruik hebt gemaakt van de CD van de vereniging en het opsommen van alle andere bronnen die U gebruikt hebt om "Uw werk" te maken is altijd mogelijk niet verplicht.
Het kopiëren van een aangekochte CD en die gratis of tegen betaling aan anderen verder geven of op het net plaatsen is tegen alle beleefdheidsregels maar er is weinig tegen te doen.
Als vereniging procederen zou meer kosten dan wat er met die CD verdiend kan worden.
Pas Uw werk aan zodat men niet kan zien van wie U welke gegevens gebruikte en maak Uw werk voor iedereen weer op het net toegankelijk.
Vriendelijke groeten.
Petra,
Gewoon publiceren. Laat ze maar waar maken wat ze zeggen. Je bewijst er de genealogie een grote dienst mee door gewoon weer te publiceren. Vaak is dit soort conflicten alleen maar gebaseerd op een iets te groot ego van een paar mensen in zo'n vereniging.
Keren,
Ik dacht dat Petra al moeite genoeg gedaan had maar "de vrijwilligers" waar jij het over hebt doen dit niet voor anderen maar voor eigen eer en glorie (€ 20,-) en claimen daar rechten op te hebben. Dat zijn voor mij dus geen vrijwilligers maar mensen met een commercieel doel. Genealogie hoort open te zijn en voor iedereen toegankelijk. Ik ben ervan overtuigd dat het slechts over enkele mensen gaat die in de Historische Vereniging Westland op hun strepen zijn gaan staan want de meesten die dit feitelijk geestdodende werk van data verzamelen doen doen dat voor hun plezier en vinden het prachtig dat hun gegevens gebruikt worden.
Keren,
Ik laat het natuurlijk aan Petra over wat zij er mee doet maar ik heb een hele duidelijke mening over wat haar is overkomen. Natuurlijk moet je proberen om zoiets in der minne te schikken maar als de vereniging in kwestie zich al meteen een vijandige toon aanmeet lijken mij daar weinig mogelijkheden toe.
Over de prijs van de CD valt volgens mij ruimschoots te twisten want als de vereniging er verlies op leed zouden ze er niet zo op reageren zoals ze naar Petra gedaan hebben. Zo'n ding is volgens mij qua kostprijs minder dan 2 euro. Ik betreur het zeer dat waardevol genealogisch werk van Petra op deze manier weer opgeborgen wordt in plaats van voor iedereen toegankelijk te zijn. En daar maak ik me behoorlijk boos over. Als je niet in deze discussie betrokken wil raken moet je overigens ook niet op dit forum reageren want dan zeg je dat je niet betrokken wil raken maar doe je in feite wel het tegenovergestelde. Het spijt me als dit misschien wat onvriendelijk overkomt maar helderheid in feiten en meningen kunnen soms heel vervelend zijn.
Ferrie
Iemand vroeg mij of ik al contact gezocht had met de vereniging. Toen ik in september vernam dat er over mijn 'geval' vergaderd zou worden, heb ik op 20 september jl. de vereniging verzocht of ik daarbij aanwezig mocht zijn. Ik heb op dit verzoek van 20 september voor het eerst vanmorgen, 5 oktober, de eerste reactie ontvangen die als volgt luidt:
"In de bestuursvergadering van afgelopen maandag 1 oktober is uw publicatie van onze gegevens op internet ter sprake geweest. Op onze CD rom heeft u kunnen lezen dat er copyright op deze CD rom ligt en deze berust bij de Studiegroep Genealogie "Westland". Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd / openbaar gemaakt door middel van o.a. internet zonder voorafgaande toestemming van de Studiegroep. Op basis van dit copyright hebben we u verzocht de gegevens te verwijderen van internet. Dit heeft u correct uitgevoerd. In de bestuursvergadering hebben we ons nogmaals gebogen over uw opzet en hebben unaniem geconcludeerd dat dit ook diende te gebeuren. Het kan niet zo zijn dat u zomaar meer dan 100.000 gegevens overneemt op een internetsite zonder onze goedkeuring."
Inmiddels is uit de discussie toch wel gebleken dat ik niet een of ander 'wizkid' ben die een wonderbaarlijke manier heeft gevonden waardoor ik pdf-bestanden van een CD met tekstgegevens op mirakuleuze wijze weet in te passen in compleet gekoppeld gedcom. Ik heb helemaal niet 'zomaar' gegevens overgenomen, mijn bestand is het resultaat van een jarenlang onderzoek met behulp van verscheidene bronnen, waarbij ik mij de laatste twee jaar op het totale gebied 'het Westland' in genealogisch verband heb gericht en waarna ik in de toekomst het ontstane bestand wil aanvullen met resterende stukjes puzzel uit het Delfland en aangrenzende plaatsen. Aangevuld met gegevens over de personen in dit gebied, resulteert mijn onderzoek uiteindelijk in een databank met familierelaties en streekgeschiedenis waar iedereen, kostenloos, naar hartelust in kan kijken en daar zaken voor eigen onderzoek uit kan halen.
Op de CD lees ik dat de Studiegroep Westland een vereniging is die het zich tot doel stelt om de beoefening van de Genealogie te bevorderen. Het feit dat ik persoonlijk door hen wordt aangevallen terwijl ik doe wat zij beogen, namelijk genealogie beoefenen, is nog steeds iets wat mij zwaar valt.
Ik ken geen van de bestuursleden persoonlijk, je zou bijna gaan denken dat men om een of andere reden mijn persoon heeft uitgekozen om eens fijn te gaan lastig vallen. Je mag blijkbaar alleen genealogie uitoefenen als je bevriend bent met leden van de vereniging?
Aangezien ik niet 100.000 gegevens van hun CD heb overgenomen; ik heb slechts bij circa 10/20% van de personen in mijn bestand van thans exact 160.042 personen, gebruik gemaakt van gegevens die nergens anders voorkomen dan op de CD, is het bezwaar wat men maakt over het aantal gebruikte gegevens niet correct.
Dat ik inbreuk maak op hun auteursrecht kan ik ook niet beamen, dat zou naar mijn inzicht enkel zo zijn als ik de CD zou branden en zou uitdelen, of als ik de pdf-files van de CD rond zou e-mailen.
De presentatie zoals die op een genealogische website geschiedt is van een andere aard en van een ander belang dan de gegevens zoals die op de CD staan. Ik heb niemand ooit geadviseerd de CD niet te kopen; hij blijft heel handig als je offline wilt werken, niet iedereen heeft een internetverbinding op een vast tarief. Met de trage snelheid van Genlias waar deze site door het succes nu eenmaal last van heeft, blijft een CD een prettige aanvulling. Dat ik door mijn internetpublicatie andere mensen de lust zou ontnemen nog genealogisch onderzoek te doen en daardoor de CD minder interessant zou worden, bestrijd ik. Ik correspondeer veel met personen die in mijn bestand aanknopingspunten aantreffen. Juist door die communicatie, lukt het ons gezamenlijk om bepaalde stukjes puzzel uit te zoeken. Dat is ook precies het doel van mijn publicatie. Ik zoek niet naar persoonlijke eer of glorie, ik zoek met behulp van de geboden functies naar personen die zich met een zelfde tak van sport bezig houden om zodoende met elkaar sommige lastige puzzelstukken aan te leggen.
De reactie van de verenging, die er niet van getuigt dat men zich erg diep over de problematiek gebogen heeft, roept bij mij daarom een behoorlijke mate van ergernis op. Door mij te sommeren mijn onderzoek niet meer belangeloos met anderen te delen, gaat tegen de doelstelling van de vereniging in. Mijn onderzoek vult de CD aan, vervangt deze niet. En boven alles: het blijft, zowel bij het zoeken van gegevens op internet als op alle andere digitale bronnen, altijd de verantwoordelijkheid van de onderzoeker zelf of hij of zij dit gegeven wenst te verifieren in originele bronnen.
Laatst bracht ik een bezoek aan de website van de gemeente Den Haag: hierop kun je online en gratis naar digitale afbeeldingen kijken van een heel groot deel van hun collectie. Hierop heb ik gegevens gevonden van mijn voorouders uit Loosduinen, die ik niet op de CD van de vereniging heb kunnen terugvinden (Loosduinen maakte in het verleden deel uit van het Westland en is daarom ook op de CD vermeld). Op de dag dat het Historisch Archief in Naaldwijk besluit een vergelijkbare dienst aan te bieden, dan vier ik feest. Dan kan ik naar hartelust in zo origineel mogelijke bronnen zoeken, zonder dat er een aantal mensen het nodig vinden om mij het plezier in mijn hobby te ontnemen en zich het recht op openbare geschiedenisfeiten toeeigend.
Laten we er op allert zijn dat deze historische vereniging ook maar een verzameling is van particulieren is, die bestaat uit personen die, net als mede-stamboomsite-bezoekers en ik, gezamenlijk hun hobby uitoefenen. Ik krijg bijna zin ook een vereniging op te richten "de vereniging ter bevordering van digitale genealogische publicaties"
Samenvattend: ik twijfelde de afgelopen dagen nog, maar na het bericht wat ik vanmorgen bij het ontbijt mocht lezen, wist ik het zeker: Een dezer dagen ga ik met alle gegevens die ik verzamelde, weer in de lucht. Ik moet nog even uitzoeken of ik nog steeds op stamboom online welkom ben, maar anders is er wel ergens anders een plekje te vinden.
Petra.
Lieve, lieve Petra,
ik ben blij te lezen dat je neigt naar het wederom publiceren van de door jou verzamelde gegevens (uit welke bron dan ook). Wat mij en waarschijnlijk vele andere forumgebruikers betreft ben je van harte welkom om alles weer hier te publiceren. Overigens ben ik benieuwd wat Bob C. van dit alles vind.
Dus, steek alsjeblieft weer je energie in de genealogie (dat rijmt) en laat de hoofdpijn maar over aan mensen die in verenigingsverband een zielig soort macht proberen te verkrijgen.
Trek je niet langer hier iets van aan, je hebt al meer dan genoeg rekening gehouden met deze vereniging, die je overigens niet eens de kans gaf om je mening te verdedigen op hun vergadering.
Dat is nou niet bepaald wellevend van ze, terwijl jij je, voor zover ik kan beoordelen, zeer welwillend hebt opgesteld.
Mocht het desalniettemin tot een rechtzaak komen, dan zal de rechter dat ongetwijfeld mee wegen in zijn/haar oordeel. Maar hoogstwaarschijnlijk zal het nooit tot een rechtzaak komen, omdat de vereniging ook zelf wel inziet dat dit de prijs van een CDtje tot onbetaalbare hoogten op zal drijven.
Dus, keep up the good work, je staat mijlenver boven die vereniging !!!
Groetjes, Eric.
Beste Eric, (lief gaat wel erg ver, zo'n lief ben ik echt niet...:-)
Ik had/heb nog steeds een soortgelijke webruimte bij GeneaNet - gebruiker petraschoen.
Zie:
http://gw1.geneanet.org/index.php3?b=petraschoen
Ik heb zojuist mijn gedcom daar naartoe verzonden, maar vanwege het formaat , >9Mb in gezipt formaat, kan dit niet op de gebruikelijke wijze. Het duurt wellicht een paar daagjes voordat het bestand wordt toegevoegd.
Ik heb er bewust voor gekozen om 'Bob C' hierbuiten te houden. Hij verricht werkelijk fantastisch werk met deze website, en ik kom er als de storm is gaan liggen graag terug. Maar je weet maar nooit of er nu ineens lieden op het idee komen deze webruimte lastig te gaan vallen. GeneaNet.org is van oorsprong een Frans gebeuren. Laat een clubje westlandse heren maar eens proberen met de formele fransen in discussie te gaan. In het Frans :-).
Dus vandaar. Ben zelf ook benieuwd hoe lang het duurt eer je een gedcom via 'incoming FTP' op de site krijgt.
Groetjes en erg opgevrolijkd door mijn dapper besluit.
Petra.
Beste Petra,
Bravo! Maar blijf wel zo voorzichtig als tot nu toe. Ga tot de grenzen van wat voor jou acceptabel is en laat het er maar eens op aan komen. De soep wordt meestal toch niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Misschien kun je in een vriendelijke reactie aan het bestuur van de vereniging eens vragn waar de grens van hun claim op recht ligt. Bij mij die slechts één gegeven van de CD heeft gebruikt in zijn publicatie op internet of bij jou die er enkele duizenden gegevens van heeft gebruikt. Of misschien daar tussenin?? Als we daarachter komen kunnen andere genealogen daar tenminste rekening mee houden.
Ik wens je veel succes met je verdere genealogisch onderzoek en publicatie daarvan.
Ferrie
Petra,
Ik ken jouw site niet en ook niet de inhoud van de CD-Rom, maar wanneer ik de discussie bekijk en naar de site van die vereniging kijk, heb ik maar een conclusie:
Zij zijn gewoon jaloers dat zij dat vele werk niet gedaan hebben dat jij hebt gedaan.
Het enige dat zij gedaan hebben is het onder elkaar zetten van gegevens uit aktes. Jij verbindt ze met elkaar. Dat laatste ben ik ook aan het doen voor een aantal gemeenten in Noord-Brabant.
Kortom Petra gewoon doorgaan
Gegroet
Twan
Het doel van de werkgroep was en is om alle losse feiten te geven met zoveel mogelijk de spellingsvorm die gehanteerd is bij dat feit.
Dat staat lijnrecht op wat Petra doet.
Dezelfde ouders hebben vaak afwijkende namen bij doop, geboorte huwelijk, geboorte van hun kinderen en overlijden en begraven. (geldt ook nog na 1811!!)
Die info vervalt bij het lijmen.
Bij eerdere publicaties zijn wij zelf ook in die valkuil gevallen. Onze eerste floppies dopen bevatten ook al gezinnen. Daarbij zijn vaak kinderen uit meerdere huwelijken verward. Sommige doopboeken bevatten niet eens info over de moeders en dan was het erg lastig om te bespeuren dat de moeder inmiddels is vervangen.
Combineren en lijmen dient daarom over gelaten te worden aan de gebruiker, die kan zien wat origineel genoteerd is en wat op aannames berust.
De naam van haar website was daarbij wel erg verwarrend voor een gebruiker.
Bij Petra kun je niet zien wat zeker is en wat op misschien dubieuze aannames is gebaseerd.
Een amder punt is dat veel DTB-materiaal zodanig moeilijk leesbaar is, dat het niet aangaat om het werk wat er aan zit om dat te digitalseren te baggitaliseren en het onredelijk te vinden om er een vergoeding voor te vragen.
En het kan nooit redelijk zijn om iets waar een vergoeding voor betaald is integraal te corpereren in iets wat daarna eigen werk met een eigen auteursrecht zou zijn en dat zonder enig voorafgaand overleg.
Beste Peter,
Ik heb de CD als onderzoeksbron gebruikt, waarvoor hij bedoeld is. Ik zie mezelf niet als 'concurrent van de CD', die conclusie komt bij de makers van de CD. Daarnaast is deze CD niet de enige bron. Ik publiceer wat ik gevonden heb op het internet, dat is mijn persoonlijke interpretatie, en ik adviseer niemand dit klakkeloos over te nemen. Zoals eerder uitgelegd, maar ik wil dit nogmaals benadrukken is het grote voordeel van het publiceren de mogelijkheid om gegevens met andere gebruikers geautomatiseerd te vergelijken. Ik heb geen enkel gewin bij deze publicatie.
Ik adviseer je een kijkje te nemen op de onlangs gelanceerde nieuwe website van de gemeente Delft, zie het bericht van Bob Coret hierover. Dit is de toekomst!
Groet en succes met je verdere werk.
Petra
Beste Peter
Ik heb vandaag nog wat meer nagedacht over onze correspondentie van vanmorgen. Allereerst wil ik beginnen met een compliment voor het feit dat je wilt reageren op dit forum en daarbij bekend maakt wie je bent. Ik weet dat er mensen binnen de vereniging zijn die alleen via email willen reageren.
Alle standpunten zijn in een discussie welkom, ook die van mensen die een ander standpunt hebben.
Maar de laatste twee berichten voegen niets toe: Jij herhaalt nogmaals het bekende standpunt, en ik herhaal mijn eerder vermelde antwoord. Daar heeft niemand iets aan.
Ik heb alle personen die thans bij mij bekend zijn van de "tegenpartij" per email uitgenodigd om mee te doen met de discussie maar hierop wordt door niemand verder gebruik van gemaakt.
Wat me vandaag te binnenschoot naar aanleiding van de recente ontwikkelingen, is iets wat je wellicht met je medestanders in overweging kunt nemen.
Ik heb de laatste tijd veel websites met genaelogische gegevens bekeken die door officiele archieven worden uitgegeven. Nergens wordt vermeld dat deze gegevens niet gebruikt mogen worden en er wordt er ergens melding gemaakt van auteursrechten. Wel wordt er verteld dat deze websites tot stand komen door de enorme inzet van vele vrijwilligers. Ik zie zowel de leden van de Historische Vereniging als mijzelf als dergelijke enthousiaste vrijwiligers. Het heeft daarom geen nut om ten strijde tegen elkaar te trekken, een bundeling van krachten lijkt me voor alle partijen veel zinvoller. Daar heb ik van het begin af op gewezen.
Ik heb begrepen dat er nu hard gewerkt wordt om in 2008 een recente versie van de CD uit te brengen. De CD die op mijn bureau ligt komt uit 2004. De automatisering gaat dusdanig vlug dat een project uit 2004 wellicht in 2008 niet meer opnieuw moet worden herzien. Op ons bedrijf werken wij sinds 2005 geheel papierloos, alle documenten zoals orders en facturen zijn met een simpele voorloper met barcode sticker te scannen in een dossier wat op elk gewenst moment op het scherm kan worden opgevraagd.
Eerder had ik bij de digitale studiezaal in Den Haag al een dergelijk systeem gevonden, maar het opzoeken en vergroten werkt daar nog vrij langzaam. Van het weekend werd ik door een bericht in dit forum attent gemaakt op de nieuwe digitale versie van het archief van Delft. Dit werkt werkelijk snel en het belooft veel goeds voor de toekomst, wanneer er steeds meer via dit systeem openbaar gemaakt wordt.
Het lijkt me daarom nuttiger dat jullie werkgroep zich gaat verdiepen in het feit of het nog steeds zin heeft om beknopte transcripties van akten op CD te maken; wellicht kunnen de thans verzamelde gegevens beter worden gebruikt voor een soortgelijk systeem als in Delft. Het is maar een idee, maar het lijkt me voor jullie van belang om daarop attent te zijn.
Ook uit eigenbelang: Stel nu dat in 2008 de nieuwe CD plots 'slecht verkoopt' dan zou ik het jammer vinden als er kort door de bocht geconcludeerd zal worden dat dit door mijn hobby zou komen.
(Ik denk overigens dat als ik op mijn website zou zetten dat de Westlandse aktegegevens op een CD te koop zijn via CD en er een link naar jullie website zou plaatsen, de interesse in de CD wel eens overwacht zou kunnen stijgen)
Kortom, ik denk dat we de lezers van dit forum niet meer moeten vermoeien met standpunten die inmiddels bekend zijn, maar dat we een forum vooral moeten gebruiken voor het delen van nieuwe inzichten waar we beiden iets kunnen opsteken. Ik blijf overigens bereid om de gegevens die ik tot nog toe verzameld heb kostenloos te delen met jullie werkgroep. Het blijft voor mij nog altijd een hobby waar ik graag mee bezig ben en waar ik geen cent voor hoef te ontvangen. Ik blijf het jammer vinden als we door een afwijkend standpunt over de CD niet als nette mensen met elkaar kunnen discussieren en een compromis kunnen trachten te vinden in op het eerste gezicht afwijkende standpunten. De schenking van mijn gegevens hangt dus slechts van 1 feit af: de acceptatie van mij als serieuze onderzoeker en niet als een of andere charlatan die op dubieuse wijze met jullie werk aan de haal is gegaan.
Vriendelijke groet
Petra
Hallo Petra
ik dacht dat je tussen de regels door had begrepen dat ik wat jij doet als onvergelijkbaar zie met onze doelstellingen.
Onze doelstelling is dus het beschikbaar maken op digitale wijze in leesbare vorm van wat in oudschrift in de DTB-boeken staat. Mijn ervaring met vragen van gebruikers is dat ze denken dat b.v. van der Ende en van den Ende uniek zijn, straks kan men zien dat alle schrijfwijzen voor dezelfde persoon door elkaar kunnen voorkomen.
Wij stellen dit alles aan het archief ter beschikking en daar moet nog besloten worden hoe het naast een CD voor thuisgebruik ook op het net ter beschikking wordt gesteld.
Voor overheidsarchieven is de hosting en het onderhoud van zo'n website niet gratis. Ze is daarom verplicht om voor opvragen van foto's van originelen geld te vragen.
Dat doet Delft ook.
Een vermelding bij elk feit van boek en bladzijde/ aktenummer is daarbij noodzakelijk. De gemeentewet verplicht ons ook daarbij leges in rekening te brengen. Uit ervaring vanuit het archief waar ik de gehele week als vrijwilliger verblijf weet ik dat je dat niet kostendekkend kunt noemen, hoe hoog die leges ook lijken.
In dat kader is ook nog niet besloten hoe met mijn privé verzameling DTB-foto's om gegaan moet worden.
Bij de site van Vlaardingen die op jouw manier is opgezet is dat onmogelijk. En dus als archiefwebsite ongeschikt. Veel van wat op hun side staat stamt niet uit hun archief, aktenummers worden niet genoemd.
Jouw werk heeft naast ons werk zijn eigen charmes. Zelf heb ik ook zo'n database in gebruik. In deze database wordt alles verwerkt wat ik ooit voor een vraag via mijn website heb uitgevogeld. Bij nieuwe vragen hoef ik vaak alleen maar het recente stuk door te worstelen met andere bronnen:
gezinskaarten en de volkstelling van 1947.
Bij de DTB-gegevens die ik heb opgenomen heb ik meest de originelen bekeken. Als er geen bron vermeld is het al helemaal alleen ter illustratie.
Ik zeg op mijn welkomstpagina netjes dat het bedoeld is als basis en dat alles zelf moet worden gecontroleerd.
Ik zou als jouw site minder pretentieus gebracht wordt, dus niet onder de naam Burgerlijk Stand Westland, en meer wijzend op de voordelen voor een snelle opzet van eigen onderzoek, waar het dus geen vervanging voor kan zijn, naast het onmisbare werk van de vrijwilligers die bezig zijn en waren met het lezen en vertalen van de basis, er geen moeite mee hebben gehad, en alsnoch niet hebben bij terugkomst.
Je vervangende site is een ramp. Het lukt me b.v. niet om daar op van der Ende te zoeken.!
groet Peter
Ik heb onlangs een CD-ROM aangeschaft: "Eemlandse Klappers", uitgegeven door BoekopCD B.V. Daarop staan de 27 Eemlandse Klappers (Amersfoort en omgeving, 1975-1998). Met handige zoekfunctie. Copyright 2006 BoekopCD. Alle rechten voorbehouden enz. Die CD bespaart mij heel veel werk en geld. Want nu vind ik in een mum van tijd gegevens, die mij anders dagen van archiefonderzoek en heel veel reisgeld zouden kosten. Copyright, ja dus. Maar ze zullen er niet wakker van liggen, als ik wat data, mijn stamboom betreffende, overneem. Daarom heb ik die CD namelijk gekocht.