stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Gemiddelde leeftijd per decennium



Profiel afbeelding

Heel blij met Gemiddelde leeftijd per decennium. Complimenten en bedankt!

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/tellingen.php

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 28 jan 2022 - 15:08 (laatst bijgewerkt 28 jan 2022 — 15:09 door auteur)

Het is niet opwindend maar wel prettig om te weten. Overigens er zijn uitzonderingen. Mijn overgrootmoeder, geboren in 1841 is overleden in 1942. Een tante van mij; de oudere zus van mijn vader geboren in 1893 is 102 jaar geworden. Een achternicht van me 100 jaar. Zij was geboren in 1920. De mannelijke tak had minder geluk!

Ton ten Dam - 29 jan 2022 - 14:52

@Ton, in jouw publicatie uit 2020 is de grafiek nog niet te zien. Misschien wordt 't tijd voor 'n update?

@Bob, misschien dat per decennium ook nog het percentage mannen en vrouwen met kleur kan worden aangegeven? Benieuwd of en hoe dat percentage in de loop der tijd veranderd is.

Pauline Berens EBBI - 29 jan 2022 - 15:06

@Pauline, gaan we naar kijken!

Yolanda Lippens - 4 feb 2022 - 10:24

@Ton van Dam: Zo kennen we allemaal wel een 'oom' die zijn hele leven rookte en 90 werd. Het blijft toch anekdotisch omdat de meeste mensen met zware beroepen of slechte levenswijzen (of levens - 10 of meer kinderen krijgen bijvoorbeeld) veel eerder doodgingen dan anderen. 
Deze grafiek laat duidelijk zien wat de (medische) wetenschap en kennis heeft gedaan in de laatste 100 jaar. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ronk - 4 feb 2022 - 11:40 (laatst bijgewerkt 4 feb 2022 — 12:31 door auteur)

Nieuwsgierig naar de gemiddelde leeftijd per decennium van m'n rechtstreekse voorouders, voor zover bekend. Werden m'n voorouders door genen en leefstijl gemiddeld ouder of jonger dan die van anderen? Best 'n gelijkmatige horizontale grafiek toch? Helaas is het aantal overlijdens per decennium te klein om conclusies te trekken lijkt me, totaal 1018. Is dat in jullie publicaties ook zo? Heb even gezocht naar kwartierstaten op GO, maar nog geen vergelijkingsmateriaal gevonden, alleen bij recent vernieuwde publicaties wordt de staafdiagram getoond. 

Sowieso vormen je rechtstreekse voorouders samen 'n apart groepje mensen, alleen mensen met kinderen, jong overleden kinderen ontbreken. Daardoor is de gemiddelde leeftijd in alle decennia gemiddeld hoger dan in andere publicaties.

Zo, en nu snel m'n publicatie weer verversen, terug naar zo'n 50.000 mensen:-)   

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 5 feb 2022 - 14:21 (laatst bijgewerkt 6 feb 2022 — 12:20 door auteur)

Er worden op de statistiek pagina nu (*) in de "Gemiddelde leeftijd per decennium" paragraaf nu 3 grafieken getoond: alle personen, vrouwen en mannen. Ik ben nog niet helemaal tevreden met hoe het er uit ziet. Je wilt eigenlijk de 3 grafieken in 1 hebben, maar dan komen er een heleboel staafjes wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Nog even verder op broeden....

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(*) Als je maar 1 grafiek ziet moet je publicatie bijgewerkt worden, dit kun je bereiken door een bijgewerkte GEDCOM te uploaden.

Bob Coret - 9 feb 2022 - 15:08

Met verschillende staafdiagrammen voor mannen en vrouwen is het moeilijk om de info goed te vergelijken. De staafdiagrammen van mannen en vruwen zijn bijv. even breed, maar beslaan niet dezelfde periode, vrouwen 1560-2020, mannen 1490-2010. Toch valt iets op in mijn publicatie: alleen de laatste eeuw worden vrouwen gemiddeld iets ouder, daarvoor mannen iets ouder dan vrouwen, staven gebaseerd op aantal <10 niet meegerekend, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/tellingen.php

In de staafdiagram Aantallen Genealogische Gebeurtenissen is het mogelijk om met kleuren in 'n staaf verschillende dingen weer te geven, maar liefst 7. Dat moet dan toch ook kunnen bij Gemiddelde Leeftijd per Decennium, slechts 3 waarden: man, vrouw, anders. In beide gevallen betekent 'n staaf 1 decennium. 

Een interactieve staafdiagram zou nog leuker zijn. Ik zou zelf graag kunnen variëren met het aantal jaren per staaf, om het gemiddelde betrouwbaarder te maken. Een gemiddelde berekend over 1 leeftijd is bijv. onbetrouwbaar. Ik vond 'n script: D3.Js Tutorial: interactieve staafdiagrammen bouwen met JavaScript

Misschien is dit handig te implementeren?

https://markstrackside.com/nl/d3-js-tutorial-interactieve-staafdiagrammen-bouwen-met-javascript/

D3.js is te downloaden op 

https://sourceforge.net/projects/d3js.mirror/

Misschien is 'n nieuw script niet nodig en is eenzelfde schuifbalk als die gebruikt wordt bij de staafdiagram  Aantallen Genealogische Gebeurtenissen ook te gebruiken voor Gemiddelde Leeftijd per Decennium, maar dan met 'n iets andere functie, namelijk het variëren van de periode per staaf i.p.v. de periode waarop de hele staafdiagram betrekking heeft.

Pauline Berens EBBI - 9 feb 2022 - 15:51 (laatst bijgewerkt 9 feb 2022 — 19:24 door auteur)

Zojuist de nieuwe grafiek Gemiddelde Leeftijd per Decennium gezien op 

https://www.genealogieonline.nl/henglias/tellingen.php

Prachtig, compact onderscheid tussen mannen en vrouwen en ook nog 'n lijn die alle gemiddelden verbindt. Chapeau! Hoewel, de lijn verbindt alleen punten met beweringen over vrouwen. Waarom niet ook gemiddelden voor mannen opgenomen in de lijn? Of gemiddelden berekend over mannen en vrouwen samen? Kan het zijn dat de punten wel goed staan, d.w.z. tussen 'n blauw en 'n roze staaf maar dat de toelichting niet klopt?

Afronden van jaar op 1 decimaal lijkt me in dit geval voldoende en ik zou de ronde haakjes vervangen door 1 komma of er 2 zinnen van maken. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 10 mar 2022 - 14:04

ik vind dit niet erg interessant. Voor juiste cijfers kun je beter naar het CBS gaan, die lijken me veel betrouwbaarder

johan scholte1948 - 23 mar 2022 - 17:20

Wonder what happened in 1860?

Dirk Johannes van Noordwyk - 25 mar 2022 - 15:49

1280

Dirk Johannes van Noordwyk - 25 mar 2022 - 15:53

Ik denk dat het al duidelijker kan worden wanneer er enkele epidemiegegevens worden toegevoegd, grote misoogsten en meer van dit soort macro gegevens die in vroeger tijden zeer bepalend waren voor miljoenen mensen.

 

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 25 mar 2022 - 17:19

Trouwens een statistische populatie van 224 mensen is wel een heel kleine en leidt makkelijk tot vertekening door specifieke omstandigheden. Als curiosum leuk, maar verder anekdotisch. Ik heb een tijdje een verkeerde zijtak van mijn stamboom uitgezocht. Door verschrijvingen in de familienaam zat ik op een dwaalspoor. Ik herinner me een gezin in Maastricht met 13 kinderen, waarvan er maar 3 de kleutertijd haalden. En zoals indertijd niet ongebruikelijk kreeg het volgende zusje of broertje dezelfde naam als het zojuist overleden kleintje. Uiteindelijk kwamen in dat gezin maar 3 namen voor. Tragisch, maar in onze tijd zou dat uiterst vreemd zijn. Immers het 'Kind" was nog niet uitgevonden als identiteit.

Mijn eigenlijke voorvaders en moeders waren soms talrijk, maar toch wel redelijk gezond en mogelijk niet straatarm. Dit soort bijna epidemische sterfte kwam daar niet of nauwelijks voor.

 

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 25 mar 2022 - 17:36

Nog eentje en dan hou ik op.

Het ligt denk ik in belangrijke mate aan sterfte in het kraambed, dat vrouwen gemiddeld jonger stierven in voorbije eeuwen, dan mannen. Hoewel mannen vaak gevaarlijk en ongezond werk deden, stierven vrouwen vaak aan kraamvrouwenkoorts na de geboorte van een kind. De ontdekking dat gebrekkige hygiëne en onwetendheid daarover oorzaak waren van vele sterfgevallen in het kraambed heeft tot een trendbreuk geleid in de 19e eeuw. En het zal nog lang geduurd hebben voor dat de ontdekking van Semmelweiss overal was neergedaald. Uit nood huwde de vader dan andermaal om iemand te hebben om voor zijn kinderen te zorgen.

 

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen - 25 mar 2022 - 17:47

Dat had ook praktische voordelen voor als het huwelijk bij nader inzien toch niet zo'n succes was. ;-) Er zijn er wel een paar met drie of vier huwelijken.

Armand Servaes - 6 apr 2022 - 15:39

Afhankelijk van de periode in de geschiedenis lijkt me dat een beetje cynisch en onwaarschijnlijk. In vroeger eeuwen was het vrijwel onmogelijk om te scheiden tenzij je niet kerkelijk getrouwd was en dan nog en dat was zeldzaam. Meest waarschijnlijke was de dood van een van beide partners. Tenzij de man beroepsmilitair was, of er een grote epidemie had gewoed waren het vooral de vrouwen die stierven en voor de man was de meest praktische oplossing hertrouwen: nieuwe huishoudster en nieuwe bedgenoot. Zo werkte dat.

Marie-José Verheugen - 6 apr 2022 - 16:57

Een aantal gegevens kan ik niet rijmen. Zo zie ik in de grafiek heel veel geboortes maar veel minder overlijdens. Je mag toch aannemen dat elke sterveling een keer overlijdt. Verder zie ik een aantal berichten die gemiddelden en veel ouderdom niet uit elkaar houden. Er was vroeger heel veel kindersterfte dus werd de gemiddelde leeftijd enorm gedrukt. Het gemiddelde van 0 en 100 is nou eenmaal 50. Tegenwoordig is er veel minder kindersterfte. Het gevolg hiervan is dat de gemiddelde leeftijd enorm toeneemt. Ook 1000 jaar geleden werden mensen ouder dan 100 jaar. Dat bijvoorbeeld tegenover elke 100-jarige 5 0-jarigen overleden brengt de gemiddelde leeftijd al naar minder dan 17 jaar.

Han Brouwer - 6 apr 2022 - 19:28

Vanavond bedacht ik ( jazeker) dat de gemiddelde leeftijd vòòr het industriële tijdperk waarschijnlijk hoger lag dan tijdens het industriële tijdperk. Weliswaar was er al verstedelijking, met alle gezondheidsnadelen van dien, maar in een meer agrarische samenleving is er veelal toch een minimaal bestaan wat voedsel betreft. Ook toen kwam armoede en ziekte voor, maar in en na de industrialisatie ging het pas echt los. Mensen op elkaar gepakt, allerlei besmettelijke ziekten en epidemieën, gebrek aan hygiëne, geen schoon drinkwater ( men dronk vaak dun bier, dat in aanleg schoon was), geen frisse lucht, kortom geen beter klimaat voor Ijzeren Hein dan toen. Op het platteland kon je tenminste nog wat voor jezelf verbouwen, was het water schoon, minder samenpakking van mensen, minder besmetting. Wel armoe er veel plaggenhutten. Maar in de steden stierven mensen ( kinderen en vrouwen) als ratten. En in west Nederland verzopen er veel kinderen in de vaart of zakten door het ijs. De grootmoeder van mijn man vertelde dat er op die manier al een halvering van de kinderschare plaatsvond van haar familie in de Hollandse polders ( Zuid-Holland).

Marie-José Verheugen - 6 apr 2022 - 22:41


Mag ik a.j.b. alsnog 'n reactie op m'n bericht van 10 mar 2022 - 14:04?

Op https://stammbaum.anverwandte.info/tree/anverwandte/search-general?query=robben

optie Diagrammen, Statistieken, Levensduur 'n goed voorbeeld van hoe ik het gemiddelde in de tooltip verwacht: de rode lijn geeft de gemiddelde leeftijd weer, de blauwe balken de gemiddelde leeftijd van mannen en de roze van vrouwen. Allemaal in hetzelfde diagram afhankelijk van waar je de muis neerzet. Met dank aan Webtrees.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 21 jun 2022 - 12:44 (laatst bijgewerkt 23 jun 2022 — 12:03 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu