Beste allemaal,
Zoals in diverse andere draadjes zijdelings was aangestipt:
Per vandaag (25 mei) staat via
http://www.drenlias.nl een tweetal databases online:
1. Database met gegevens die afkomstig zijn uit de bevolkingsregisters van de gemeente Norg en de verzameling signalementkaarten van het Drents Archief.
2. Database met gegevens afkomstig uit het programma Kolarin van museum De Koloniehof in Frederiksoord. DrenLias bevat alle gegevens uit de stamboeken van de Maatschappij van Weldadigheid, met uitzondering van personen geboren na 1898 waarvan niet kon worden vastgesteld dat ze zijn overleden.
Op het zoekscherm per database staat een link naar "Over de bron...". Achter deze pagina is nog meer informatie beschikbaar, maar de link daarvan is te lang om hier te plaatsen.
Ik heb inmiddels een paar signalementskaarten kunnen ophalen inclusief foto's van de betreffende personen. De signalementskaarten bestaan uit vier bladen, waarop het derde blad (eventueel) twee foto's te vinden zijn, een voor- en zijaanzicht.
succes met de zoektocht!
groet, Frank
Hoi allemaal,
een prachtige bron erbij, daar mag geen misverstand over bestaan.
En toch wil ik een kleine waarschuwing plaatsen omdat mensen soms heel gemakkelijk dingen van internet overnemen. Omdat ik in het verleden heel wat originele formulieren in de Maatschappij voor Weldadigheid heb gekopieerd leek het me zinnig om ze eens naast de nieuw gepresenteerde index te leggen. Hopende op wat aanvullingen.
In enkele uurtjes heb ik echter al tientallen fouten, verschrijvingen of afwijkingen tov de originele papieren en/of de burgerlijke stand gezien, ik noem enkele voorbeelden:
Fetze verwisselt met Tetze, iemand die geboren is in 1902 vertrekt in 1828, Rijpma wordt Rijpsma en Pieter Sikkes wordt Pieter Sipkes.
Rekening houden met de situatie in het gebied kan ook geen kwaad, Frederiksoord en Wilhelminaoord die vaak genoemd worden horen bij de gemeente Vledder en dat is Drenthe. Willemsoord en de Ommerschans liggen in Overijssel.
Uitvoerige achtergrondinformatie en antwoorden op veel gestelde vragen zijn ook te lezen op:
http://www.drentsarchief.nl/nieuws/uniek-landlopersarchief-online.html
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, je bent bij deze gewaarschuwd.
De bron blijft echter prachtig..........
Groetjes, Maikel
Bedankt voor de link, maakt mijn dag weer goed
Warme groetjes
ik ben vandaag dus in veenhuizen erbij geweest,
zelf niets kunnen vinden, en mijn vriendin had ook gehoopt op meer info van haar grootvader, maar helaas dus niets kunnen vinden. nou ja ik heb gelukkig al veel en het was toch leuk om het te zien allemaal
Vanavond bij het 8-uur journaal werd ook een paar minuten gewijd aan dit onderwerp. Je kunt op internet verder zoeken......
Maar..... waar dan? Internet is toch wel redelijk groot, dacht ik zelf :-)
Misschien had het journaal een linkje mee moeten geven of even moeten vermelden dat er een linkje op hun eigen website staat.
Maikel,
Ook ik heb de stukken van Veenhuizen betreffende Hendrik Josephus Johannis Mockaarts (ook: Mokcaarts) eens doorgenomen. Het is aan te raden om niet alle gegevens uit zijn of haar verleden die daarop staan vermeld klakkeloos als waar aan te nemen.
In een van de stukken staat vermeld dat hij vanaf 1858-1868 bij de infanterie in Eindhoven zat.
Dat klopt niet, dat moet namelijk dit zijn:
1856-1862 bij de 7de infanterie te Den Helder
1862-1863 bij de marechaussee te 's-Hertogenbosch
1863-1866 bij de marechaussee te Waalwijk
1866-1866 bij de marechaussee te Eindhoven
1866-1868 bij de marechaussee te Gemert
Bij vroegere veroordelingen staat vermeld: 1x landloperij met opz.
Dat kon mogelijk kloppen, heb daarvan geen bewijs voorhanden. Maar een veroordeling van moord wordt niet vermeld.
In 1868 pleegde hij te Waalwijk een moord
In 1869 is hij door de rechtbank van 's-Hertogenbosch ter dood veroordeeld
In 1870 is hem gratie verleend en tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld dat hij in de gevangenis van Leeuwarden doorbracht.
Maar ook eerlijk gezegd, een geweldige aanvulling voor menig genealoog en historici. In ieder geval heb ik over hem weer de nodige aanvullingen gevonden met foto's. Ben namelijk al vele jaren bezig zijn leven te reconstrueren, maar is geen voorouder van mij. Maar hij lijkt mij een zeer boeiend persoon, van gewone komaf, die veel heeft meegemaakt.
Met vriendelijke groet, Masje II
Prachtig om zoveel medegenealogen te zien op die voorouderdag, en vrijwel allemaal met onbekende gezichten, dus geen stamgasten van de archieven in de buurt. Niets gevonden van mijn betovergrootmoeder en mijn overgrootmoeder, maar dat komt misschien ook omdat die niet in Veenhuizen zaten maar in de Ommerschans.
Ik heb wel meegekregen dat in de databse alleen maar de registers staan van ongeveer 10 meter archief. In het Drents Archief in Assen staat 400 strekkende meter, en hoe ik dat te lijf moet gaan is mij nu een stuk duidelijke geworden.
Hoi allemaal,
er was zojuist een kleine evaluatie op radio Noord:
door de vele publiciteit (radio, tv , krant etc.) waren er op een gegeven moment meer dan 200 zoekvragen per seconde ! De site was derhalve niet of moeilijk bereikbaar.
De mailbox van het Drents Archief met nadere info vragen zat dan ook zeer snel vol maar met de inzet van extra mensen proberen ze toch iedereen op korte termijn te antwoorden.
De komende tijd komen er nog veel gegevens bij, het bevolkingsregister van Norg is reeds ingevoerd maar dat van Veenhuizen moet nog...........
En dat zijn nog eens enkele tienduizenden namen !
Tegen forumbezoekers die tot hun blije verrassing géén familieleden in deze database zijn tegengekomen zou ik willen zeggen: juich niet te vroeg, ze kunnen nog komen.
Groetjes, Maikel
ook ik ben dus bij de opening van het archief geweest,
ben al flink verdiept in een tak van mijn stamboom waarvan dus een gezin door drankzucht aan lager wal is geraakt en met het hele gezin in het aller eerste begin in de kolonie is terecht gekomen.
ik heb ondertussen de nodige papieren verzameld, maar kom dus met de originele die ik heb tot de conclusie dat een aantal gegevens niet kunnen kloppen, zoals geboorte datums die ik op officiële aktes heb, het aantal kinderen etc.
maar het blijft een prachtige nieuwe bron van informatie, die toch maar gratis is te raadplegen. bedoel mening archief moet je akte inzien flink betalen.
denk dat er in alle archieven flinke fouten zitten. als ik bijvoorbeeld kijk naar bv genlias of het archief in haarlem, dan zijn er 10 kinderen en hebben ze 5 keer een andere achternaam.
het blijft handwerk dat invoeren, en vaak zijn documenten gewoon waardeloos te lezen.
waar ik me bijvoorbeeld wel aan irriteer is het archief in amsterdam, daar heb ik al heel wat persoonkaarten op willen vragen online, wat niet gaat, omdat de geboortedatum dan ipv 1865 op 1965 is ingevoerd.
en dan mag je hem nog niet inzien.
maar ja we puzzelen gewoon door.