stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Plagiaat op genealogie online ? opgelost



Profiel afbeelding

Met grote verbazing vond ik binnen genealogie online de volgende pagina:

https://www.genealogieonline.nl/en/kwartierstaat-henriette-gijsbertha-de-beer/I9469.php

Dit is duidelijk geen overname van gegevens, dit is een COPY / PASTE van mijn eigen (recentelijk verhuist) website, met een door MIJ samengesteld verhaal aangaande een familie Westhoff die rond 1820 naar de kolonies in Drenthe ging.

Ik heb de publicatie beheerder van dit geheel een bericht gestuurd, en kreeg het volgende terug:

Ik ben mij van geen kwaad bewust omdat ik zelf benaderd ben een maand geleden door ene meneer Wil Schackmann via g-mail van de site geneaonline,nl. Net zo als u mij nu benaderd heb ik de gegevens en zijn verwijzingen gebruikt op zijn aanwijzingen om de inmiddels geplaatste info bij de betreffende personen die daar jaren woonachtig zijn geweest.

Geschokt als ik was door deze regel rechte verdraaing van de waarheid aangaande geplaatste info zocht ik op het forum naar gebruik van gegevens door anderen, en vond de volgende twee artikelen:

https://www.genealogieonline.nl/help/item.php/223

https://www.genealogieonline.nl/help/item.php/19

Daarnaast ziet de publicatie beheerder ook nog eens het feit over het hoofd dat "mijn" Westhoff uit Amsterdam kwam, terwijl de genoemde Westhoff familie als in de publicatie uit Den Haag afkomstig is.

Ik heb deze plagiaat pleger nog een extra mail gestuurd waarbij ik de aandacht vestigde op bovengenoemde artikelen, en het feit dat er een duidelijke disclaimer op zowel mijn oude als intussen nieuwe website staat.

Hierop geen antwoord, men is zich van geen kwaad bewust en hult zich in stilzwijgen.

Hoe gaat genealogie online / stamboom forum hiermee om?

Benieuwd naar reacties, vriendelijk groet Frans 

Frans A. van Lier - 3 mar 2019 - 01:47 (laatst bijgewerkt 3 mar 2019 — 01:49 door auteur)

Komt veel voor dat er ongevraagd allerlei zaken overgenomen worden, ondanks dat je er bij zet dat men contact op moet nemen als men gegevens wil overnemen. Ook ik heb geconstateerd dat er door mijzelf zelf geschreven stukken tekst zonder te vragen gepubliceerd word.

Gelukkig nemen deze figuren ook de door mij doelbewust gemaakte fouten over........  Deze data herken ik dan ook gelijk!  

Het is onacceptabel dat er zomaar van alles word overgenomen!

Als men netjes  vraagt, geen probleem, dan krijgt men van mij de juiste gegevens. 

R.Einhaus - 4 mar 2019 - 17:03

Ik heb dat probleem ook aan de hand. Mijn werk van jaren overgenomen op de oudvorden.nl site, toevallig een paar maanden nadat ik de gegevens hier heb geplaatst. Geen bronvermelding of bedankje en doodleuk zeggen dat het “eigen onderzoek” betreft. Ik kreeg verontwaardigde mail, heb ze maar gelijk gegeven, maar het is gewoon ordinair kopieerwerk.

Johannes Dolphijn - 4 mar 2019 - 17:16

Ik heb het er behoorlijk duidelijk onder gezet en dan nog...........

 

Heeft u vragen en opmerkingen dan hoor ik het graag. Wilt u gegevens overnemen? Vermeld dan s.v.p. uw bron. © R.Einhaus
www.einhaus.nl

R.Einhaus - 4 mar 2019 - 17:28 (laatst bijgewerkt 4 mar 2019 — 17:29 door auteur)

Ik maak zelf ook gebruik van allerlei internet bronnen, en soms kom je dan nog wel eens een naam of missende data tegen. 

Ik zal dan allereerst de stamboom maker of beheerder een berichtje sturen, met de vraag (indien nodig) of er meer gegevens zijn,  maar zeker waar zo'n gegeven vandaan komt. Dan is het zaak om te zien of alles klopt en dus de aktes opzoeken.

Wat hier gebeurt is, is gewoon een groot stuk tekst (verhaal / levensloop) overgenomen, waarbij het dan ook nog eens niets met de personen in die stamboom te maken heeft. Alleen de achternaam is hetzelfde. 

Heel vervelend, na het sturen van een email hierover, beticht worden van onder andere arrogantie, omdat ik de moed heb hier mijn vraagtekens bij te plaatsen?? Dat steekt nog het meest. 

Er worden natuurlijk enorme stukken data op genealogie online gezet, persoonsgegevens dan wel teksten / verhalen, en ik begrijp dat men niet alles kan monitoren. 

Ik kan ook fouten hebben in mijn eigen online geplaatste gegevens, maar ik ga zeker niet zomaar kopieeren, en al helemaal niet als het om een verhaal gaat. Dat maak ik liever zelf.  

Daarnaast heb ik het genealogisch onderzoek altijd ervaren als een geweldige hobby, heel veel mensen in persoon ontmoet in de oude archieven tijd, en ik krijg nog steeds leuke reacties van over de hele wereld als mensen mijn website vinden.

Daar wissel je gegevens en/of ervaringen uit, behandelt elkaar met respect, helpt elkander, en blijft beschaafd.

Er blijkt toch nog een andere groep te zijn, die vol trots durven te zeggen ik heb een stamboom van 20.000 personen, ga terug tot de tijd van Adam en Eva, en gooi dat in de publiciteit. Hoeveel gegevens dan gewoon uit kopie bestaat, dus eigenlijk gejat en nooit gecontoleerd, vergeet men liever. Wat er daadwerkelijk klopt schijnt niet belangrijk te zijn.

Wellicht is het dan toch beter deze groep te negeren. Wat dat betreft schaar ik me dan achter de heren/dames Einhaus en Dolphijn hierboven, en leg het naast me neer.  

Laat het een mooie hobby blijven, met een groep serieuze mensen die elkaar respecteren, en zeker niet te vergeten de groep mensen die het forum hier mogelijk maken waar men nog hulp van elkaar krijgt.

Frans A. van Lier - 4 mar 2019 - 18:59

Hier nog een aantal goede suggesties: https://www.mijn-eigen-website.nl/copyright-website.php

Met javascript kan worden voorkomen dat tekst op de pagina kan worden gekopieerd. Een plagieur, die liever lui dan moe is, zal het dan wel snel voor gezien houden ;-)

JP Ouweltjes - 5 mar 2019 - 00:41

Dat zijn hele mooie tips! 

Dank voor deze !

Edited: En naast deze tips: WordPress heeft dus kant en klare plugins die gewoon gratis werken

Frans A. van Lier - 5 mar 2019 - 01:11 (laatst bijgewerkt 5 mar 2019 — 01:20 door auteur)

Mijn stamboom is niet van mij. Het is een samenstel van informatie over familieleden van over de hele wereld. Ik ben enkel de samensteller, degene die de zaken op een rij zet. De stamboom is evenzeer van alle mensen die er behoefte aan hebben, om welke reden dan ook, familie of niet.

Ik ben in de toevallige omstandigheid dat er meer mensen van mijn familie een plaats hebben op Wikipedia en dat er familieleden zijn naar wie onderzoek wordt gedaan. Dan ga ik toch ook niet zeggen, u mag niet schrijven over mijn familieleden, want dat heb ik al gedaan. Nee, ik prijs mijzelf dan gelukkig, dat er iemand is, die kennelijk een familielid van mij zo belangrijk vindt, dat daar meer over verteld moet worden. Sterker nog, daar komt soms informatie uit die voor mij, voor de stamboom en daarmee voor alle anderen interessant kan zijn.

Ik stel om die reden de stamboom heel open beschikbaar. We delen jaarlijks de stamboom met het RHCL, het Landesarchiv in Nordrhein-Westfalen, de archieven van verschillende steden in Duitsland. Om die reden geven verschillende archieven ook met enige regelmaat data terug om de stamboom aan te vullen. Die wisselwerking is een verrijking.

De stamboom staat op enkele sites ter beschikking als PDF. Dat maakt dat ik regelmatig vanuit verschillende landen in Europa en de VS wordt benaderd met vragen voor uitleg om verduidelijking. En het is meer dan interessant voor de stamboom als er ineens een vraag ligt, in verband met een onderzoek naar een spionage-netwerk in de Tweede Wereldoorlog, waarbij Duitse en Engelse familieleden data hebben gedeeld in verband met een plan om Hitler om zeep te helpen. Dan ben ik alleen maar blij dat er mensen in mijn stamboom zijn aan het neuzen en met mijn data aan de slag gaan.

Als ik zie dat iemand zaken van mij overneemt, dan is dat voor mij een reden om de vraag te stellen: wie ben jij en wat maakt dat jij hier ook belangstelling voor hebt.

En wat ik ook heel belangrijk vind, zijn diegenen die zeggen: dat staat daar fout. Het klopt niet. Want die mensen maken mijn stamboom enkel beter.

Dus: ga vooral door met kopiëren en aanvullen, wat mij betreft.

Groet, Armand

Armand Servaes - 5 mar 2019 - 16:38

Helemaal met Armand eens. Kopiëren uit burgerlijke stand / dtb boeken is denk ik toegestaan. Als u wilt dat uw gegevens niet gebruikt / gekopieerd worden moet u ze niet publiceren. Vaak geprobeerd contact te zoeken; zelden een reactie. Dus kopiëren maar. 

C.N. de Jong - 5 mar 2019 - 17:25

Ik deel ook de mening van Armand. 

Theo Eekhout - 5 mar 2019 - 17:32

Daar waar het de feitelijke gegevens betreft (plaats van geboorte, huwelijk, namen van kinderen, etc.) denk ik dat er geen probleem is. Waar het fout gaat is, denk ik, wanneer de verstrekte informatie verder gaat dan dat, bijvoorbeeld bij het schetsen van het leven van de persoon/personen. Daar komt een stuk creativiteit bij kijken. En dan is het wel zonde als dat copy/paste op andere sites verschijnt, waarbij degene die het plaatst doet voorkomen alsof het zijn/haar eigen werk is.

JP Ouweltjes - 5 mar 2019 - 17:48 (laatst bijgewerkt 5 mar 2019 — 17:51 door auteur)

Ben het helemaal met je eens. Daarnaast interesseert het mij totaal niet of iemand mij wel of niet als bron opvoert om zodoende de 'eeuwige roem' te kunnen claimen. Ik verzamel en zoek puur voor mijn eigen plezier. Wil een ander daar mee aan de haal, be my guest. Ik heb geen tijd om me  druk te maken over plagiaat. Die tijd steek ik liever in zoeken en verzamelen.

Uitgeschreven lid - 5 mar 2019 - 18:01

Het gaat er hier inderdaad om wat JP Ouweltjes zegt.


Een datum hier of daar, geen probleem. Zoals eerder aangegeven, maak een double check in openbare records, en dan kan ik en de rest van de wereld die datum aangeven als een feit van wat op er die datum gebeurt is. 

Anders is het bij een levens beschrijving. Dat is dan inderdaad mijn werk, onderzoek en creativiteit gebaseerd op die feiten.

Bedenk als voorbeeld: maak een stamboom over een publiek persoon, bijvoorbeeld uitgaande van iemand van het koninklijk huis.

Daar zijn duizenden internet pagina's, kranten berichten en gossip bladen over volgeschreven. Echt niet moeilijk om daar een datum aangaande een bepaald feit te vinden te gebruiken, en een stamboom van te maken en te publiceren.

Een ander verhaal wordt het als ik die stamboom publiceer, en daarbij een boek van een willekeurige autobiografische schrijver kopieer en dat in "mijn"  stamboom plak zonder toestemming en/of bronvermelding. 

Dat is inderdaad waar het fout gaat, en niet leuk is.

Maar voor diegenen die met hetzelfde probleem kampen: Recentelijk heb ik mijn website verhuist en aangepast. Met de voorgaande tips van JP Ouweltjes (nogmaals dank hiervoor) aangaande copy/paste blokkades is het probleem nu al goeddeels opgelost.

Vrijwel alle teksten  staan nu in WordPress, ben ik nog maar pas mee begonnen, en was nog niet helemaal thuis in deze. 

Eenvoudige en gratis plugin, alle rechter muisknop klikken om te selecteren en/of te kopieeren worden uitgeschakeld.

Er verschijnt zelfs nog een stukje tekst  dat die rechter muisknop niet functioneert op mijn pagina's en kopieeren onmogelijk is. 

 

Dus ook eens met Arie Bos, "be my guest" en gebruik die datum. De rest (tekst en media) blijft nu van mij!

Frans A. van Lier - 5 mar 2019 - 20:38

Ik heb even gekeken en inderdaad, de rechtermuisknop werkt niet. Maar toch kan ik alles gewoon kopiëren! Ik zal hier niet gaan uitleggen hoe wel, maar het kan gewoon.

Uitgeschreven lid - 6 mar 2019 - 07:58

Ik denk dat ik wel weet hoe, Arie. 

Er zijn nog wel wat meer mogelijkheden, zoals deze: https://online-pdf-no-copy.com/

JP Ouweltjes - 6 mar 2019 - 09:04

Is er iemand nog slimmer? Printje maken en overtypen

C.N. de Jong - 6 mar 2019 - 10:17

Jazeker. Printje maken en het laten overtypen.

JP Ouweltjes - 6 mar 2019 - 10:49

Wat ik over een gestorven familielid opschrijf is ook vaak gedachtegoed van anderen. Of ik heb het ergens in een archief, bibliotheek of op internet gevonden of ik verneem het van de levende generatie. Maar als het goed is, dan verzinnen we niets nieuws. Vind ik het dan gaat er een bron bij, zodat ik naar de buitenwereld kan duidelijk maken waar het vandaan komt, zodat het voor anderen verifieerbaar is. Verneem ik het, dan vermeld ik dat het uit familie-overlevering komt. Maar ik hoop niets nieuws te maken. Ik beschrijf historie en binnen die historie hebben mensen invloed gehad op anderen.

Een stamboom kan ook aanvullend werken op historie. Er heeft iemand in Duitsland een dissertatie geschreven over de ontwikkeling in het Rijnlands Carnaval, specifiek voor Keulen en Düsserldorf. Zij noemt in haar boek diverse namen van betrokkenen. Wat ze niet wist, was dat al deze mensen stamboomtechnisch uit hetzelfde gezin kwamen en neven en nichten waren. Met mijn stamboom kon ik dat aantonen.

Ga je op Wikipedia kijken naar het bedrijf Thyssen-Krupp, dan staat daar dat de fusie voortkomt uit onderhandelingen tussen de beide bedrijven in de 20e eeuw. Stamboomtechnisch kan ik bewijzen, dat de groot-industriëlen van het Roergebied bij elkaar kwamen in Ruhrort bij Dortmund bij één van mijn familieleden, niet alleen zakelijk, bijvoorbeeld in de Verein Deutscher Eisen- und Stahlindustrieller (https://de.wikipedia.org/wiki/Verein_Deutscher_Eisen-_und_Stahlindustrieller), maar vooral ook privë. Dat heeft ook geleid tot huwelijken tussen verschillende families, bij ons met name met de families Stinnes en Röchling, die respectievelijk iets met boten en plastic doen. Thyssen-Krupp is binnen dat samen zijn ontstaan aan de koffietafel en pas veel later geformaliseerd.

Een stamboom is net als wij allen een deel van een geschiedenis. En meer dan eens blijkt dat dergelijke geschiedenissen mij persoonlijk raken. Want hoe leg ik uit aan mijn kinderen dat in de Duitse takken van de familie mensen moesten toetreden tot de Wehrmacht en de SS en hoe in andere takken lijnen eindigen in Sobibor, Bergen-Belsen en Treblinka. Ik heb er al moeite mee het te ontdekken, laat staan het op te schrijven.

Ik hecht vanuit die historische waarde erg aan de woorden die familielid Bernhard Windscheid schreef als voorwoord bij de eerste versie van onze stamboom, zoals deze is gepubliceerd in 1891: Bürgerliche Familien sollten mehr, als es gewöhnlich geschieht, das Andenken an ihre Vergangenheit pflegen. Das Bewusstsein, einem größeren Zusammenhang anzugehören, erhebt den Menschen, und der Hinblick auf würdige Vorfahren spornt an zu eigenem guten Thun.

Niemand kan de geschiedenis voor zichzelf claimen, Omdat het geen werk van schepping is. Het was er al. Tenzij ik van een geschiedenis een boek maak met een titel en mijzelf als auteur, maar zelfs dat vind ik bij geschiedenis dubieus.

Armand

Armand Servaes - 6 mar 2019 - 11:33

Gelukkig zijn de meeste genealogen blij met de kale gegevens en een sappig verhaal verleidt tot delen en daarom voor mij geen facebook of twitter. Als iemand  iets op internet openbaar maakt is het te gebruiken, want wat op een beeldscherm komt kun je kopiëren en dat is ook niet erg. De bron vermelden is netjes maar niet vereist en inderdaad een foutje hier of daar laat een vingerafdruk achter.

Erger vindt ik dat betaald moet worden voor het opvragen van gegevens die door duizenden vrijwilligers verzameld zijn en door een semi-overheid worden beheerd, dat is diefstal, en dat bezuinigd wordt met de nieuwe wet op het privaatrecht door de publicatieperiodes met 10 jaar op te rekken met "veiligheid " als drogreden, dat is slecht bestuur want ook wij betalen belasting en uit die pot komt ook hun salaris.

Gevonden op het internet is dus ook een verwijzing!

Jan J.W. Baas - 6 mar 2019 - 12:01


Ik weet niet of het allemaal zo simpel is. Er is wel degelijk zoiets als auteursrecht voor online content. 

https://computertotaal.nl/artikelen/internet-thuis/auteursrechten-online-dit-zijn-de-regels/

Praktisch gezien lijkt het me dat veel problemen en misverstanden zijn te voorkomen als er vooraf even overleg plaatsvindt.

JP Ouweltjes - 6 mar 2019 - 12:18 (laatst bijgewerkt 6 mar 2019 — 12:21 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu