In navolging van mijn eerdere berichten op het forum vorig jaar januari en april heb ik vandaag in de stamboeken van het Nationaal Archief gezocht naar de naam Wagenar. Daar heb ik het volgende gevonden:
De ouders van Emiel Eduard Wagenar (geb. 1886) zijn Jozef Adrianus Wagenar en Bina (een inlandse vrouw).
Nu kwam ik verder nog andere mensen tegen met de naam Wagenar die ook een vader hebben met de naam Jozef Adrianus, maar een andere inlandse vrouw. Zo zijn daar bijvoorbeeld:
- Karel Dominicus Wagenar (geb. 1895), zoon van Joseph Adrianus Wagenar en Kalina
- Herman Wagenar (geb. 1901) zoon van Jozeph Adrianus en Oerip
- Jozef Abraham Wagenar (geb. 1908) zoon van Joseph Adrianus en Oerip
Nu heb ik twee vragen:
1) Als de ouders van een militair genoemd worden in het stamboek, betekent dit dan dat de militair in een wettig huwelijk is geboren, oftwel dat de ouders netjes getrouwd waren?
2) Zo niet, kan ik er dan achter komen of de bovenstaande kinderen alle vier (half)broers waren met dezelfde vader Jozef Adrianus?
Ik hoop dat er iemand is die mij duidelijkheid kan verschaffen.
Vera Hubers - 4 mar 2011 - 18:57
Onder andere de door jou genoemde kinderen zijn allen erkend. Sommigen na een paar jaar, anderen hetzelfde jaar. Er zijn nog meer kinderen Warenar die allen erkend zijn.
Ik heb geen huwelijken gevonden van Jozef Adrianus Wagenar. Of hij de persoon is die de kinderen erkend heeft moet blijken uit de erkenningsaktes.
De ouders zijn natuurlijk de personen die het kind erkend hebben als het hunne. Gehuwd of niet gehuwd. Volgens mij.
Of de kinderen allemaal dezelfde vader hebben kan misschien afgeleid worden uit bv de adresboeken: komt de geboorteplaats overeen met de plaats waar een vruchtbare mannelijke Warenar woonde. Het antwoord zit al in een van de vorige strings
mvg-Ben
Ben Wegman - 4 mar 2011 - 22:03
De ouders van mijn vader staan in zijn militair stamboek en ze waren niet netjes gehuwd.
Het is mij ook niet bekend of men alleen gehuwde ouders noteerden. Lijkt me niet.
Iemand met meerdere kinderen bij meerdere vrouwen was veel voorkomend eind 19e eeuw.
Je kunt er direct van uitgaan dat de stelletjes van 2xJozef met 2xOerip.. dezelfde personen zijn.
Van die andere 2 stelletjes van 2x Jozef met 1x Bina en 1x Kalina kun je bijv een lijst maken van hoeveel volwassen Wagenars er rond 1890 waren te Indië... En hoeveel van hen Jozef Adrianus heetten..
Zijn die 3 Jozefs dezelfde persoon ? Ik denk van wel maar er is geen sluitend bewijs..
Dan moet je de geboorteactes inzien of het stamboek van Jozef... waar in welk jaar hij gelegerd was,, als hij ook militair was
Dat was Jozef Adrianus in dit geval wel, want in het adressenboek van 1910 staat hij ( J.A) genoteerd als gegageerd sergeant, werkzaam bij het postkantoor te Lawang. Rond 1913 komt hij niet meer voor in de adresboeken en zal hij toen wel overleden zijn, maar zijn dood was niet aangegeven bij de BS
Misschien dat SAIP nog een dossier heeft http://www.saip.nl/
Johnhenry - 4 mar 2011 - 22:28
Hartelijk dank allebei voor deze toelichting.
@Ben: Waar kan ik de informatie vinden over de andere kinderen die erkend zijn? Ik ben benieuwd naar eventuele andere broers/zussen. Ik kan op de site van het Nationaal Archief niks vinden over erkenningsaktes, maar die zou ik natuurlijk wel heel graag willen inzien. Enig idee waar ik die kan vinden? Als ik me niet vergis zijn de adresboeken bij het CBG in te zien; klopt dat?
@hendrikjan: Ik ga er inderdaad vanuit dat 2x Jozef met 2x Oerip hetzelfde stelletje is. Ik zal de volgende keer verder terug in de tijd gaan zoeken in de stamboeken naar Jozef Adrianus. Voor zover mij bekend zijn er toch geen geboorteaktes te vinden uit die tijd? In ieder geval niet in Nederland. Of vergis ik mij? Het SIAP kende ik nog niet. Ik zal eens rondkijken op de site.
Vera Hubers - 5 mar 2011 - 11:18
De BS-aktes van Indië zijn niet overgebracht naar Nederland.. er zijn wel mormonenfilms gemaak, die je op aanvraag kunt zien ergens in Nederland.
Maar heb je het stamboek van Joseph Adrianus gevonden? Wie waren zijn ouders ?
Johnhenry - 5 mar 2011 - 13:42
Vera Hubers - 5 mar 2011 - 14:25
Voor bronnen: zie http://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/21753/0/bronnen_voor_familieonderzoek_nederlands_indi
SAIP waar Hendikjan over spreekt. Deze instantie keerde pensioenen uit( KNIL en ned indische ambtenaren). Je kunt schriftelijk informatie inwinnen of er bijzonderheden in de pensioenregisters staan vermeld.
IK meende dat ik in een eerdere berichtenreeks diverse naamgenoten heb gegeven.
Voor de standplaatsen/woonplaatsen van Europeanen in Ned Indie (niet militair) zie adresboek Ned Indie opgenomen in regeringsalmanak Ned Indie.
Er is ook een ander adresboek Kleian's adresboek, bij veel grote leezalen ter inzage.
20 juni 1886 Emiel Eduard Wagenar te Ngawi
12 februari 1897 Maria Charlotte Wagenar te Ambarawa
26 december 1890 Josina Wagenar te Djokjakarta
14 januari 1893 Casper Nathean Wagenar te Djokjakarta
20 december 1895 Karel Dominicus Wagenar te Djokjakarta
20 januari 1901 Herman Wagenar te Djokjakarta
15 juli 1903 Henricus Jozeph Wagenar te Djokjakarta
8 februari 1909 Josef Abraham Wagenar te Djokjakarta
allen erkenningen
In 1911 is het huwelijk met Valenteijn in Batavia
17 april 1912 Louise Henriette Wagenar te Batavia
16 december 1913 Hendrikus Jozef Wagenar te Batavia
7 november 1914 Jan Nathean Wagenar te Batavia
De mormonen hebben diverse registers verfilmd. Kijk eerst op de site van IGV en anders bij de mormonen. Als films gemaakt zijn heb je misschien kans bij CBG of anders via de site van de mormonen zoeken. Je kunt de films aanvragen en inzien bij CB of bij een van decentra van de mormonen in Nederland. Kosten ca 6 euro.
mvg-Ben
Ben Wegman - 5 mar 2011 - 15:39
Het advies van HendrikJan is zeer waardevol en ik heb hier nog een aanvulling op, gewoon omdat dan iedereen die hiermee geconfronteerd wordt de zaken in een juist perspectief kan plaatsen.
Van de naar Nederlands Indie uitgezonden burgers en militairen, en ook later hun kinderen hebben er velen een huwelijk gesloten volgens "adat-recht". Het feit dat zij niet bij de (Nederlandse burgerlijke stand) staan ingeschreven betekent niet dat zij niet "netjes" getrouwd waren. Zij waren wel degelijk op dat moment met 1 vrouw getrouwd en hadden daar kinderen bij. Er werd soms ook zwaar betaald voor de bruid. Het adat-huwelijk was volledig geintegreerd in de Nederlands Indische maatschappij en werd gewoon gerespecteerd.
Over het wel of niet angeven van borelingen:
Een kind kon gewoon worden opgegeven bij de burgerlijke stand. Ook dus die geboren zijn uit een adat huwelijk. Het is soms achterwege gelaten om meestal de volgende redenen: 1. De familie woont zeer afgelegen, 2. men zag er het nut niet van in, 3. men wachtte (te) lang en vergat het gewoon etc.
Uitgezonden burgers en militairen werden nogal eens overgeplaatst. Of per zes jaar kregen ze een jaar verlof, te besteden in Nederland (meestal Den Haag).
Indien een man werd overgeplaatst (bijvoorbeeld naar het andere eind van Java of Sumatra) dan was dat in die tijd voor sommigen gelijk een afscheid voor eeuwig in verband met onoverbrugbare afstanden. Dit gold vooral voor de lagere rangen militairen en de lagere ambtenaren. Een hoger geplaatste nam gewoon zijn hele gezin mee, zelfs op verlof naar Nederland.
Het is niet verwonderlijk dat een man, alleen op zijn nieuwe standplaats, opnieuw een adat-huwelijk aanging en ook bij die vrouw kinderen verwekte. (Ik heb een voorvader met 5 inlandse huwelijken + kinderen die me nu de nodige hoofdbrekens bezorgen omdat inlandse vrouwen geen achternamen hebben, alleen hun symbolische voornaam)
Daarnaast zijn er natuurlijk de mannen geweest die geen bruidschat konden of wilden betalen en het met hun hulp in de huishouding hielden. Makkelijk, goedkoop en verborgen voor iedereen, inclusief voor de in Nederland of elders achtergebleven echtgenotes en kinderen. Kinderen uit die relaties zijn zeer moeilijk of niet meer te achterhalen helaas.
Er zijn ook burgerlijke huwelijken met inlandse vrouwen met wie men eerst een adat-huwelijk had en nadat er verscheidenene kinderen zijn geboren. Deze kinderen zijn doorgaans gelijk met het burgerlijk huwelijk alsnog aangegeven en erkend.
Nogmaals, ik denk dat het advies van HendrikJan het beste is. Probeer de gangen van je voorouder na te gaan via militaire records. En ga er dan maar voor 85% van uit dat het hier om driemaal dezelfde persoon gaat. Immers in die tijd waren er niet zoveel Nederlanders in N.I. gestationeerd en zeker niet met die achternaam!
Sterkte met je onderzoek!
Ingrid Koolbergen - 8 mar 2011 - 23:56
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.