stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Lijst: geboren in Ned. Indi? in de 20e eeuwProfiel afbeelding

Voor geïnteresseerden ben ik doende een lijst samen te stellen van recent overledenen die in Nederlands Indië geboren zijn. De bron voor deze lijst zijn rouwadvertenties die voornamelijk in NRC Handelsblad gepubliceerd zijn. De lijst staat in mijn blog http://patmcast.blogspot.com/2012/12/born-in-nederlands-indiedutch-east.html. Indien u in één van de in de lijst voorkomende namen geïnteresseerd bent, dan stuur ik u op verzoek een afbeelding van die advertentie toe.

Op dit moment staan er 93 namen in de lijst maar zodra er nieuwe gegevens beschikbaar komen, zullen deze aan de lijst worden toegevoegd. 

De reden om deze lijst samen te stellen is dat soms wel bekend is dat iemand in Ned. Indië is geboren maar niet waar precies. Soms is dat gegeven überhaupt niet bekend en dan heeft zoeken in Nederland geen zin. Daarnaast geeft het een indicatie waar de ouders in dat jaar in Ned. Indië waren dan wel werkten.

Aanvullingen op deze lijst zijn welkom maar alleen indien de bijbehorende rouwadvertentie ook beschikbaar wordt gesteld.

Peter Miebies - 18 dec 2012 - 22:53

Inmiddels staat er ook een Google-kaart op het eerder genoemde blog http://patmcast.blogspot.nl/2012/12/born-in-nederlands-indiedutch-east.html zodat per plaats in Nederlands Indië bekeken kan worden van welke familienamen daar geboortes hebben plaats gevonden.

Peter Miebies - 20 dec 2012 - 00:05

Mooi initiatief.

Volgens mij zijn er ook leuke verbanden te leggen met mijn database met naturalisaties van in N-I geboren personen (http://naturalisaties.decalonne.nl). Bijvoorbeeld: de "Bunge" (geb. 1925 Balikpapan) in uw lijst, komt ook voor in mijn (nog steeds groeiende) database: 

 

Details | Bunge | Erik Ferdinand | 10-11-1925 | Balikpapan | Indonesië | scheikundig ingenieur | Geleen | echgenoot van Jeannette Straub | 7658 | 28-5-1964

 

Misschien is het een mogelijkheid om in de Google Maps-entry een directe link op te nemen naar de betreffende record. In het geval van Bunge is dat bijvoorbeeld: http://naturalisaties.decalonne.nl/indexddb.php?table_name=naturalisaties&function=details&where_field=Pers.nr.&where_value=1480

Dennis de Calonne - 20 dec 2012 - 23:46

Bedankt voor je commentaar. Als er zoiets mogelijk is, ben ik er wel voor om op de één of andere wijze een koppeling tussen de twee data bases tot stand te brengen. Jouw suggestie om dat via Google Maps te doen, is mij nog niet duidelijk. Indien je doelt op het kaartje dat ik gebruik in mijn blog, daar kan je per plaats slechts 1 verwijzing naar een plaatje of video maken. 

Maar misschien begrijp ik je verkeerd en bedoel je wat anders. We kunnen het ook verder per e-mail bespreken. Ik hoor graag verder van je.

Peter Miebies - 21 dec 2012 - 09:18

De koppeling vanaf mijn blog naar de site van Dennis de Calonne is inmiddels tot stand gebracht. De andere kant op volgt z.s.m. Het aantal overeenkomsten is nog beperkt maar zal zeker in de komende tijd groeien. Zie http://patmcast.blogspot.com/2012/12/born-in-nederlands-indiedutch-east.html.

Peter Miebies - 22 dec 2012 - 15:25

Inmiddels staan er 110 namen op mijn lijst met personen die in Ned. Indië geboren zijn. Zie http://patmcast.blogspot.nl/2012/12/born-in-nederlands-indiedutch-east.html. Bij de update-sectie onderaan kunt u zien welke namen wanneer zijn toegevoegd. Voor verdere info-uitleg, zie het eerste bericht hiervoor. Uw aanvullingen blijven welkom.

Peter Miebies - 15 jan 2013 - 12:33

Peter,

 I have tried several times to post on your blog but with no success. Can you supply me with your email address or alternatively mine is: libbyelfrink@yahoo.com.au. I have several people who can be added to your list from Holland, USA and Australia if you are interested. The problem is your blog keeps asking me for a URL address which I don't have.

Regards

Libby Elfrink

Elizabeth Elfrink - 17 jan 2013 - 18:23

Hi Libby, just sent you an email with my address.

Krgds

Peter

Peter Miebies - 17 jan 2013 - 19:04

Thank you Peter.

Have received it and responded.

Will send information shortly when I have collated it.

Just notifying you on here in case you did not receive my email.

Best wishes

Libby

Elizabeth Elfrink - 20 jan 2013 - 05:49

Thanks Libby for your message here. Sofar I did not receive a 2nd email but I'll await further news.

Cheers, Peter

Peter Miebies - 20 jan 2013 - 09:56

De teller op mijn lijst met overleden personen die in Ned. Indië geboren zijn, staat inmiddels op 143. Onderaan de lijst, bij 'Update' ziet u welke namen zijn toegevoegd. Zie http://patmcast.blogspot.com/2012/12/born-in-nederlands-indiedutch-east.html.

Peter Miebies - 11 mar 2013 - 16:15

Weet iemand de weg naar met de handschoen getrouwden ? Scheiding ? naar adoptie ? Mijn oom heeft dit alles meegemaakt in Nederlands Indie tussen 1935 en 1972. Ik zoek een startpunt.

Gerard J. van Spanje - 12 jun 2013 - 21:43

Gerard,

Daar lijkt me geen lijst van te maken. En waarom ook? Of heeft u dit bericht hier zomaar toegevoegd zonder dat er een relatie is met voorgenoemde lijst?

Huwelijken die "met de handschoen" zijn gesloten staan gewoon tussen de andere huwelijken in bij de burgerlijke stand. Hier rechts de FamilySearch scan van zo'n huwelijk uit mijn familie:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159390-759902-83?cc=1576401&wc=M9QP-7NG:1388345597

De plek op het formulier die gereserveerd is voor de bruidegom wordt hier met de gegevens van de gevolmachtigde gevuld (zijn vader.) Ook blijkt dat er een Koninklijk Besluit nodig is om per gevolmachtigde te mogen trouwen. En die staan allemaal in de Staatscourant gepubliceerd dacht ik, dus dat zou een startpunt kunnen zijn.

Van dit huwelijk zelf heb ik ook foto's gezien. Een enkele bruid in vol ornaat tussen buidsmeisjes, groot feest en vele cadeaux, maar de bruidegom ontbreekt. Nogal surrealistisch...

In elk geval, u noemt de periode 1937 en later. Dat is voor genealogen net iets te vroeg om onderzoek naar te kunnen doen. Huwelijksactes worden op z'n vroegst na 75 jaar openbaar, dus 1937 is een grensgeval. Soms gaat het openbaar maken in blokken van 10 jaar, dus dan duurt het nog even.

In dit soort gevallen raad ik aan om eens op http://kranten.kb.nl te zoeken. De burgerlijke stand samenvatting kwam ook in Indië in de krant.

BertKoor - 13 jun 2013 - 16:00

In ongeveer een jaar tijd is de in december j.l. gepubliceerde lijst van overledenen, die geboren zijn in voormalig Nederlands Indië, uitgegroeid tot 200 namen. Zie: http://patmcast.blogspot.com/2012/12/born-in-nederlands-indiedutch-east.html. De lijst mag zich, gezien het aantal bezoeken, in een redelijke belangstelling verheugen (ong. 250 p.m.). Ik blijf de lijst aanvullen, dus af en toe een bezoekje kan geen kwaad.

@Ben Wegman

Zou deze lijst nu in aanmerking komen om in de centrale bronnenlijst te worden opgenomen?

@Libby

Any addition to the list will still be appreciated. Hope you still have my email address.

Peter Miebies - 27 jul 2013 - 15:02


Hello Peter,

Haven't forgotten. My father in law and I are now going through names. I do have a couple with orbituaries and his brother  who died in USA in 1978 but only have American Social Security notice.  Is this sufficient.?  Also his father was born in Deventer but died in Modjokerto (have orbituary) - is he eligible for list too? Have discovered many Elfrinks and Morbecks now but have to ensure you have the appropriate documents.Bit of family drama lately so a little slow but will be seeing him Monday 5th August so will email you that night with what I have and you can decide which can be included. Sorry for the delay - entirely unintentenial. Do you want photos too, which he has and I was entirely unaware of?

Best wishes 

Libby

Elizabeth Elfrink - 27 jul 2013 - 17:34Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu