stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Louis Fürste diens vrouw Inoer n.n.of andersom Soemer mas (Soerabaja) opgelost



Profiel afbeelding
Je informatie klopt. Wat is dat lastig zoeken op Delpher ik ben er sowieso niet zo handig in. Het is erg aardig dat je en anderen zoveel op zoekt(en) Ook van Johanna Adriana Geldof 20-1-1912 geboren in Bandjermasin(zij had een Indonesisch uiterlijk.(Zij was de oma van mijn vriend) Wie was haar vader,hij heeft in het leger gezeten,maar ook haar moeder was Indonesische waar al helemaal geen naam van bestaat. Juist de Indonesische roots lijken zo moeilijk te vinden jammer genoeg. Dat zou zo mooi zijn.

J Tomasso - 30 aug 2019 - 14:03 (laatst bijgewerkt 30 aug 2019 — 14:05 door auteur)

Hmm, even snel gezocht in roosjeroos, d'r zijn maar 13 hits op Geldof, vanaf 1910 bijna allemaal Bandjermasin. Lijkt 1 gezin te zjin met als ouders (dus onbewezen maar behoorlijk aannemelijk) :

Govert Geldof en Albertine Emma Schultz Huwelijk 8 juni 1910. <--- vermoedelijke ouders van Johanna Adriana Geldof

Ik zie ook de achternaam 'Geldhof' of 'Geldhoff' maar die zijn al minstens 40 jaar daarvoor overleden en kunnen dus niet de ouders zijn. Hopelijk is iemand die ingevoerd is is staat snel te checken of Govert militair was; dat zou het nog aannemelijker maken. Kom nog wel een Pieter Geldof tegen die in 1875 sneuvelt in de Atjeh-oorlog, wellicht de vader - of ander familielid - van Govert

[BR] Pieter Geldof bleek hier niet relevant

-Bart- - 30 aug 2019 - 17:08 (laatst bijgewerkt 7 sep 2019 — 15:03 door auteur)

Even een zijsprongetje. Ik geef straks even de bron

Edith Urania Gertrude du Puy, geb. Meester Cornelis 25 jan. 1913, overl. ‘s-Hertogenbosch 2 sept. 1995, tr. Meester Cornelis 22 febr. 1946 Christiaan Cornelis Geldof, geb. Bandjermasin (ZO.-Borneo) 27 maart 1919, adjudant-onderofficier-magazijnmeester K.N.I.L., later K.L., overl. ‘s-Hertogenbosch 28 juli 1994, zn. van Govert en Emma Schultz.

mvg-Ben

22:04u sorry, maaltijd ging voor. Bron: De Indische Navorser 96INN9 : 53.

Ben Wegman - 30 aug 2019 - 18:59 (laatst bijgewerkt 30 aug 2019 — 20:05 door auteur)

Dag Ben, hartelijk dank.

J Tomasso - 30 aug 2019 - 19:53

Dag Bart, nou klinkt de naam Emma Schultz....Duits en niet Indonesisch, terwijl het uiterlijk dat wel deed vermoeden.

J Tomasso - 30 aug 2019 - 19:56

1917: G. Geldof  fourier (m) adm 2e klasse gewapende politie te Bandjermasin

1930: G. Geldof secr soc de Kapel, te Bandjermasin

21-01-1893 geboorte Albertina Emma Schultz in Bandjermasin

1899  genoemd in adresboek wonend Bandjermasin Schultz, E.F. en George Schultz

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 aug 2019 - 20:13 (laatst bijgewerkt 30 aug 2019 — 22:41 door auteur)

Hartelijk dank Ben

J Tomasso - 30 aug 2019 - 20:30

Ik kan geen naturalisaties vinden op naam van Furste/Fürste. Ik zou zoiets toch wel verwachten.

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 aug 2019 - 22:42

We hebben het over Govert Geldof (6-12-1877) uit Middelburg.

no 25373

Hier zijn suppletiefolio van het KNIL

Zijn familie vind je verder in Zeist.

Frank Fransz - 31 aug 2019 - 08:58 (laatst bijgewerkt 31 aug 2019 — 09:19 door auteur)

Dag Jasmijn,

"nou klinkt de naam Emma Schultz....Duits en niet Indonesisch, terwijl het uiterlijk dat wel deed vermoeden"

Gezien wat er door Ben en Frank is aangedragen trek ik de conclusie dat Govert Geldof en Albertine Emma Schultz inderdaad de ouders van Johanna Adriana Geldof wegens overweldigend 'circumstancial evidence'

Govert was dus afkomstig ui Middelburg, een Europeaan, een 'totok'. ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Totok ) Albertine Emma Schultz zal inderdaad ergens in haar voorhouders een uit Duitsland afkomstige man hebben, maar vervolgens zal de familie Schultz in Indië wel Indo-Europees (Indo) geweest zijn ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_Nederlanders ) Iemand met een Europesche achternaam kan er dus heel 'Indonesisch' - of beter 'Indisch' uit zien en het natuurlijk ook zijn.

-Bart- - 31 aug 2019 - 10:36

Dag Bart, opnieuw hartelijk dank en ja ik ken meerdere Indonesische mensen met een Duitse achternaam.

J Tomasso - 31 aug 2019 - 10:43

Even terug naar Inoer.

___________________

Alhoewel we niet veel gegevens over Inoer hebben, en eigenlijk geen documentatie behalve haar naam als moeder van Louis Lodewijk in zijn overlijdensakte, kunnen we toch wél een profielschets van haar maken op grond van indirecte gegevens uit het leven van haar naaste familie. Uiteraard zijn dat dan geen vaststaande feiten, maar vermoedens, aannames en speculaties. Gebaseerd ook op de genealogie van de familie Fürste in Indië die niet overal 100% bewezen is maar mijns inziens wel zo goed als zeker is; het past allemaal goed, en er zijn eigenlijk geen andere personen met de naam 'Fürste' terug te vinden. Zekerheid dus ook bij wijze van afwezigheid van andere mogelijkheden.

Louis Lodewijk (1904) en Elizabeth (1906) waren volkomen geaccepteerde leden van de (Indo-)Europesche samenleving. Dat blijkt bijvoorbeeld uit haar huwelijk met de 'Totok' Otto Dubbeldam, geboren Dordrecht. Dat blijkt ook uit zijn (L.L.) loopbaan bij de douane, vooral dat hij als 16 jarige jongen daar kan beginnen als jongste bediende; hij moet daar ook de capaciteiten en vaardigheden voor gehad hebben. In dat kader is het opvallend dat er 2 feiten zijn die dit (de positie van L.L. en Elizabeth) zouden hebben kunnen bemoeilijkt - maar dit is geen bewaarheid geworden:

1) ze groeien vanaf zeer jonge leeftijd op zonder vader (Louis komt immers op vrij dramatische wijze plotseling om het leven in 1908), waarschijnlijk bij een moeder die wij alleen kennen onder de (voor)naam 'Inoer' Dat duidt er op dat Inoer

  • óf een Inlandsche was, óf - en dat is gezien de 'status' van haar kinderen veel waarschijnlijker -
  • een 'Indo', preciezer: een zeker niet erkende dochter van een (Indo-)Europesche vader en een Inlandsche vrouw was.Het is namelijk gezien de status van haar kinderen voor de hand liggend dat Inoer als 'weduwe' (terwijl ze nooit getrouwd was) tóch een geaccepteerd lid van de (Indo-)Europesche samenleving is gebléven.

2) ze (Elizabeth en L. L.) zijn (vermoedelijk) niet erkend. Nergens is het huwelijk van Inoer en Louis Lodewijk terug te vinden, en nergens de geboorte of erkenning van de beide kinderen Louis Lodewijk en Elizabeth. Maar ze dragen beiden wél de naam 'Fürste'. Er was dus blijkbaar geen enkele twijfel dat ze kinderen van Louis waren. Dat duidt op een volkomen duidelijke en geaccepteerde relatie tussen Louis en Inoer, ondanks dat ze niet getrouwd waren en hij in ieder geval zeer jong was (vader geworden op z'n 19e, overleden met 22). De relatie moet al bestaan hebben toen hij 18 was; het is het meest voor de hand liggend dat zij ongeveer dezelfde leeftijd had; ze kán niet veel jonger geweest zijn, en is hoogstwaarschijnlijk niet heel veel ouder geweest. Dat ze niet getrouwd waren is niet verwonderlijk: vader worden op je 19e is vrijwel nooit gepland. En dat de kinderen niet erkend zijn is ook niet verwonderlijk; ze waren nog zo jong; trouwen en erkennen kon later nog wel....later kwam niet.

Louis (de man van Inoer) moet haast ook wel een Indo geweest zijn. Hoewel we zijn echte ouders niet kennen, is hij bijna 10 jaar na zijn geboorte erkend, en kreeg daarbij de naam Fürste. Hoogst waarschijnlijk is de erkenner de Duitse militair in KNIL dienst Johannes Hugo Leopold Fürste. We weten zeker dat hij niet de verwekker is. Hij moet een relatie met de moeder van Louis gekregen hebben, hoogzwanger óf al met een kind, in de steek gelaten door de vader/verwekker. De kans dat zij een 100% Europesche vrouw (Totok) was lijkt mij klein; en het kind Louis moet dus wel een 'Indo' uiterlijk gehad hebben want anders was voor iedereen duidelijk dat de erkenning 'doorgestoken kaart' was.

Samenvatting over Inoer:

  • vermoedelijk geboren zo tussen 1880 en 1887; veel later kan eigenlijk niet.
  • vermoedelijk een niet erkende Indo-Europesche vrouw. 'Inlandsche' kan ook maar is minder waarschijnlijk.
  • tussen 1903 en 1908 een duidelijke, geaccepteerde en stabiele relatie met Louis - vermoedelijk ook een Indo.
  • ná het plotselinge overlijden van Louis in 1908 ('weduwe') voedt ze (vermoedelijk) 2 zeer jonge kinderen op - against all odds.
  • en weet ze (vermoedelijk) haar positie en zeker de positie van haar kinderen te handhaven - against all odds.
  • daaruit doemt óók het beeld op van een sterke en intelligente vrouw, die weet wat ze wil.

Het lijkt ook voor de hand liggend dat ergens tussen 1908 en 1920 Inoer met haar beide kinderen verhuist van Borneo (Bandjermasin?) naar (wellicht) Soerabaja. We komen namelijk én Louis Lodewijk (in 1920) én later ook Elizabeth (in de oorlog) daar tegen. In ieder geval ligt Java voor de hand; Elizabeth trouwt in 1931 in Batavia.

Nogmaals, deels dus 'natte duim' werk; weliswaar met enige onderbouwing. Maar Inoer zou bijvoorbeeld een nieuwe relatie kunnen hebben gekregen na de dood van Louis; dat zou het 'plaatje' behoorlijk veranderen.

[BR] Aannames die duidelijk achterhaald zijn door niewe feiten doorgehaald

-Bart- - 31 aug 2019 - 11:07 (laatst bijgewerkt 7 sep 2019 — 15:10 door auteur)

Dag Bart, ongelooflijk attent dat jij en anderen hier zoveel tijd insteken en interesse tonen. Ik voel me een beetje bezwaard en zou ook iets voor anderen willen betekenen in een zoektocht. Ik geef deze informatie en beeld schets door aan mijn vriend. Hij zal er naast de eerdere berichten erg blij mee zijn. Is het tijd om het onderwerp af te sluiten,of denk je dat er nog informatie beschikbaar is?

J Tomasso - 31 aug 2019 - 11:18

Dag Jasmijn,

Voel je niet bezwaard; het uitzoeken van dit soort dingen is gewoon leuk en interessant als puzzle (leuker dan sudoku) vanwege het verhaal dat er achter zit.

Ik denk dat er over Inoer online niet veel informatie meer te vinden is; in ieder geval niet op 'eenvoudige' wijze. Je moet al echt de archieven in duiken, en dan nog. Wellicht geeft de overlijdensacte van Elizabeth als die openbaar is geworden meer info, maar dat zal nog jaren duren.

Over Govert Geldof en Albertine Emma Schultz is waarschijnlijk wél meer te achterhalen. De ouders van Govert staan op het suppletiefolio dat door Frank is aangedragen; zij komen uit Middelburg. Maar jij was meer geïnteresseerd in de Indische roots; die zitten (ook) bij Albertine Emma Schultz. Daar heeft Ben al een aanzetje voor gegeven. In roosjeroos zijn heel veel mensen met de achternaam Schultz te vinden. Dat levert dus een hele nieuwe speurtocht en puzzel op. Het is (denk ik) ook leuk voor jou om dat zelf te proberen, maar reken maar dat daar weken tijd en veel vasthoudendheid voor nodig zijn. Indische genealogie is best lastig omdat al heel snel gegevens lijken te ontbreken.

Maar om te beginnen zou je de andere kinderen van Govert Geldof en Albertine Emma Schultz uit roosjeroos kunnen halen; d'r zijn er makkelijk een stuk of wat te vinden met geboorte en soms overlijden. Dat zijn dus de broers en zussen van Johanna Adriana Geldof. En dan de gegevens uit roosjeroos aanvullen met wat er in Delpher te vinden is.

Succes met zoeken!

-Bart- - 31 aug 2019 - 12:01

Dank aan iedereen!

J Tomasso - 31 aug 2019 - 12:25

Naturalisatie: ik heb niet goed genoeg gekeken. Naturalisatie Elisabeth

We gaan gewoon nog even door (bijdrage Bart 11:07). Leefde de moeder nog bij het huwelijk van L.L. en bij dat van Elisabeth?

Huwelijk L.L. was in Soerabaja. Die aktes zijn verfilmd. Soerabaja, huwelijken

1923 hoofdregister 1357837   (item 8)

Films gratis ter inzage bij familycentra van de Mormonen. Wel voor bezoek een afspraak maken.

Huwelijk Elisabeth: 1931 Batavia ----- film 

1931 hoofdregister 1208811   (item 8)

mvg-Ben 

Ben Wegman - 31 aug 2019 - 21:00 (laatst bijgewerkt 31 aug 2019 — 21:04 door auteur)

Dag Ben, verfilming vd trouwakte klinkt heel bijzonder! Enig idee hoe en waar je een afspraak kunt maken om dat in te zien?

J Tomasso - 31 aug 2019 - 22:24

https://www.comeuntochrist.org/nld/kerkgebouw

Ik weet dat Paterswolde en Amsterdam een halve dag per week hun computers beschikbaar stellen voor het inzien van de films. Delen van hun films zijn  on-line beschikbaar, maar zijn slechts in te zien via hun familycentra.

Opzoeken filmnummers Ned Indie: https://igv.nl/de-burgerlijke-stand-van-nederlands-indie-op-lds-films/

mvg-Ben

Ben Wegman - 31 aug 2019 - 23:24 (laatst bijgewerkt 1 sep 2019 — 14:49 door auteur)

Dag Ben, dank je wel. Groet,Jasmijn

J Tomasso - 1 sep 2019 - 14:34


Dag Ben, ook dank van mij, ik heb weer een nieuwe bron geleerd.

Kon het niet laten verder te graven en ik wilde onderstaande niet voor mezelf houden:

Bij naturalisatie van Elizabeth in 1928 staat bij opmerkingen "p/a Zr CHC Gunning" met als plaats Soekaboemi. Eigenaardig, toch maar even een zoekopdracht op de term "Gunning" in het veld "Opmerkingen" gedaan, en:

13 records gevonden  (Totaal records:37021)

Allemaal 'toepasselijk' op  4-12-1928 (Elizabeth is dan 22 jr). Allemaal P/A Zr. Gunning. Hmmmm.
 
Details        Bruine    Wilhelmina         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Ehrhardt    Johan         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Ehrhardt    Marie         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Ehrhardt    August         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Ehrhardt    Max         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Ehrhardt    Willem         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Fürste        Elizabeth    Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Lolang        Augustina    Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Minde, van    Jansje         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk
Details        Niesen        Max         Soekaboemi (W. Java)    p/a Zr CHC Gunning    toepasselijk

Als je in de kranten kijk is Mej. CHC Gunning al actief met de opvoeding van kinderen vanaf 1917......

Bataviaasch nieuwsblad 10 mei 1918:

.....Toen het genootschap voor In - en Uitwendige zending, nu ruim 10 jaar geleden den arbeid der materieele en moreele opheffing van de armere Indo-bevolking van Batavia.....opvoedingsgesticht voor meisjes "Bethanie" te Soekaboemi....

Bataviaasch nieuwsblad 29 februari 1928:

De opvoedingsgestichten te Soekaboemi

....Zuster C.H.C. Gunning, directrice Opvoedingsgestichten Soekaboemi, schrijft ons....

Bataviaasch Nieuwsblad 3 november 1941:

Soekaboemi
De opvoedingsgestichten

...Protestantsche Gemeente....nieuwgebouwde jongenshuizen....opvoedingsgestichten
Daarna richtte mej. C.H.C. Gunning, voorzitster van het bestuur van het genootschap van In-en Uitwendige zending....

Da's dus een duidelijk verhaal, dat misschien een ook minder rooskleurig element toe voegt aan mijn profielschets hierboven? In ieder geval in 1928 woonde Elizabeth in het opvoedingsgesticht voor meisjes "Bethanie" te Soekaboemi, van het genootschap voor In - en Uitwendige zending. Doel van dat genootschap: ....materieele en moreele opheffing van de armere Indo-bevolking ....

Sinds wanneer, hoe lang en waarom Elizabeth daar woonde is niet bekend natuurlijk. Haar leeftijd op dat moment doet zelfs vermoeden dat ze eerder een van de jongere medewerksters was, dan iemand die op dat moment 'opvoeding' genoot.....Haar iets oudere broer had een loopbaan bij de douane in Soerabaja, en al een huwelijk (en een scheiding) achter de rug.

3 mogelijkheden, die ook tegelijkertijd mogelijk zijn:

  • Elizabeth is (deels) daar opgevoed,
  • en 'doorgegroeid' naar de functie van jongste medewerkster.
  • Elizabeth heeft bewust voor dit werk gekozen omdat ze zelf ook geen gemakkelijke jeugd had.

En bij dit alles de vraag 'hoe zit dat met moeder Inoer?'

Zoals wel vaker: nieuwe gegevens leveren antwoorden maar ook nieuwe vragen

-Bart- - 1 sep 2019 - 18:24







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu