stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Ouders van Piena Sournatta, alias Catharina Cornelia Jonathans tr. Batavia 1844


Profiel afbeelding

In de huwelijksakte van Tientje Vermeer met Petrus Lourens Velsberg (Batavia 01-09-1848, Bronnenpublicaties IGV 29) worden de ouders van Tientje genoemd, nl. Pieter François Vermeer en Piena Sournatta. Tientje werd geboren in Batavia op 02-08-1831.
In deze zelfde huwelijksakte staat vermeld dat Piena Sournatta later onder de naam Catharina Cornelia Jonathans is getrouwd.

Catharina Cornelia Jonathans trouwt Batavia 13-01-1844 (BRP IGV 29) met Cornelis Nicodemus Jacob(s). Zij overleed in Batavia op 07-04-1849 (RA 1850/416). Gelet op de geboortedatum van dochter Tientje zal zij in ieder geval vóór 1815/1816 zijn geboren.

Als ik wat fantaseer zal Piena Sournatta zijn geboren als Catharina Cornelia (roepnaam Piena) met als moeder Sournatta? en als vader een mijnheer Jonathans?
Uit de doopboeken rond 1800 (BRP IGV 17 Portugese kerk, BRP IGV 18 Maleise kerk) blijkt dat er begin 1800 diverse families Jonathans in Batavia woonden.

Heeft iemand enig idee wie de ouders van Piena Sournatta aka Catharina Cornelia Jonathans kunnen zijn geweest?

Met vriendelijke groet
Cees

Cees Feringa

Zowel Jacob(s) als Jonathans zijn achternamen die behoren bij de 12 oorspronkelijke 'Depokse' families. Zie:
http://www.decalonne.nl/depok-2/

Het stel komt dan ook voor in de database van Dennis Decalonne: http://www.decalonne.nl/TNG/getperson.php?personID=I2493&tree=1

Ik zou om te beginnen de zoektocht dáár voortzetten.

Voor wat betreft de naam Piena Sournatta tast ik vooralsnog in het duister. De Maleise achternaam Surnatta lijkt sporadisch voor te komen als ik d'r op google. Maar zou het ook geen verhaspeling kunnen zijn van Sumatra of Souratte/Suratte?

-Bart-

@Bart
Bedankt voor de tip. Ik zal e.e.a. eens goed bestuderen.

Met vriendelijke groet

Cees

Cees Feringa

Ik heb hier nog een beetje over zitten peinzen en naar zitten graven. Catharina Cornelia Jonathans heeft als alias Piena Sournatta. Piena als roepnaam voor Catharina of Cornelia ligt niet voor de hand; als je verder niks weet zou je eerder aan Philipina of misschien Paulina denken - al wordt dat laatste in de praktijk eerder 'Plientje' of 'Plina'. Dus beide delen van de alias zijn mij raadselachtig.

Dan de naam 'Tientje'. Dat kan komen van Christine, Ernestine, Augustine, Albertine etc. Nogal veel mogelijkheden. Zijn de ouders van Pieter François Vermeer ook bekend? (ik vermoed van niet). Ik kan op de achtenaam 'Vermeer' geen match op alle soorten Tine's if Tina's vinden, maar de moeder van Pieter François heette natuurlijk geen Vermeer, tenzij ze ongehuwd was.

Een mogelijke 'match' op 'Tientje' is wel het paar Mathijs Frederik JONATHANS (1777-1833) X Albertine MOZES (~1780-1837?) ; zij zullen zo rond 1800 getrouwd zijn: http://www.decalonne.nl/TNG/getperson.php?personID=I1967&tree=1 Dus vwb de tijdlijn mbt de geboorte van Catharina Cornelia Jonathans ('.......ieder geval vóór 1815/1816 zijn geboren') zouden zij de ouders kúnnen zijn. Maar dat biedt geen verklaring voor de raadselachtige alias. Tientje zou dan vernoemd zijn naar de moeder (of de niet-boze stiefmoeder - da's ook een mogelijkheid) van haar moeder.

Roosjeroos:

Datum Familienaam Voornaam Rol
02-03-1833 Jonathans Mathijs Frederik overledene
02-08-1837 Mozes Albertina Laurentia overledene

Bovenstaande is volkomen hypothetisch, en hoogst onzeker. Er ontbreken te veel gegevens. Maar een betere optie zie ik op dit moment niet.

NB: Pieter François Vermeer is overleden in 1839. Dat klopt wel mooi met de bovenstaande gegevens:

06-12-1839 Vermeer Pieter Francois overledene

Opvallend: het overlijden van een Pieter François Vermeir (kind) d.d. 12-04-1830, Batavia. Zou heel goed een jong overleden ouder broertje van Tientje kunnen zijn:

Datum Familienaam Voornaam Rol
12-04-1830 Vermeir Pieter Francois overledene

-Bart-

PS: Inschrijving ambtenarenstamboek (1814-1836) van P. F. Vermeer; wellicht dat dit Pieter François - de 1e man van Catharina Cornelia alias Piena Sournatta is: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00283/b80c26b8-1c44-102e-8011-0050569c51dd  Moet zo te zien worden besteld maar dat is wellicht wel de moeite waard.

-Bart-

@Bart
Je vasthoudende zoektocht stel ik erg op prijs. 

Pieter François Vermeer trouwde later met een mevrouw van Meegen. In zijn huwelijksakte stond als geboorteplaats Brugge. Om deze reden heb ik een vraag op het forum België en Luxemburg gesteld.
https://www.stamboomforum.nl/subfora/199/2/79219/0/ouders_van_pieter_pierre_franois_vermeer_geboren_brugge_ca_1793

Als reactie op deze vraagstelling is te zien dat Frank Fransz, zoals zo vaak, erg bedreven was in het vinden van zijn stamboekinschrijving.
Als je zijn linken volgt, is te lezen dat deze Pierre François is geboren in Duinkerke met als ouders (als alles naar waarheid in ingevuld) Pierre François Vermeer en Barbera Cleis (als ik het goed lees). Geboren Brugge? / Duinkerke? Ik heb wel vreemdere afwijkingen in stamboeken gezien. Er werd gewoon geschreven wat de contractant zei. Verder werd waarschijnlijk niet gecontroleerd.
De door jou genoemde link naar zijn ambtelijke loopbaan moet even wachten. Hiervoor moet ik op reis. Dit zijn de microfiches die vroeger bij het CBG stonden en nu bij het NA bekeken moeten worden. 

Na vergeefse naspeuringen in Brugge ben ik nu bezig via het forum Genealogie Nord-Pas-de-Calais meer te weten te komen over een eventuele geboorte in Duinkerke. Het frans was even een obstakel bij het inschrijven, maar nu kan ik ook in het engels en nederlands terecht.

Jouw gedachtespinsels over de moederlijke afstamming van Tientje zijn interessant. Ik zal hier zeker op doorpuzzelen.

Na zijn militaire loopbaan was Pieter François, vlgs een aantekening in zijn stamboek, provoost-geweldige. Uit welke functie hij in 1829 ontslagen is. Vanaf 1830 kom ik hem in krantenadvertenties tegen als deurwaarder. En volgens zijn huwelijk in 1838 dus employé bij Waterstaat.  

Met vriendelijke groet
Cees

Cees Feringa


Hmm,

Tientje Vermeer werd geboren in Batavia op 02-08-1831; ouders zijn Pieter François Vermeer en Piena Sournatta.

29-08-1838 Vermeer Pierre Francois bruidegom
13-01-1844 Jonathans Catharina Cornelia bruid

=> Óf de ouders van Tietje waren niet gehuwd, of ze zijn voor 1838 gescheiden. In geval van 'niet gehuwd' heeft vader Pieter François z'n dochter Tientje wél onmiddelijk erkend; haar geboorte staat in de RA van het op de geboorte volgende jaar. Niet dat we daar nu verder veel mee opschieten...

-Bart-Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu