stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Foutieve vermelding van huwelijk [opgelost]


Profiel afbeelding

Mijn opa en oma zijn op 1 augustus 1919 getrouwd, waarvan een akte is opgemaakt door de Burgerlijke Stand. Op 13 februari 1926 hebben zij hun huwelijk kerkelijk laten inzegenen. In het door mij aangeleverde GEDCOM ziet dat er als volgt uit:

0 @F1543354885@ FAM
1 HUSB @I29217@
1 WIFE @I4710@
1 MARR
2 TYPE civil
2 DATE 1 AUG 1919
2 PLAC Vianen (UT)
2 SOUR @S4@
1 MARR
2 TYPE religious
2 DATE 13 FEB 1926
2 PLAC Emmerich (Duitsland)

Na het inlezen van de GEDCOM op GO staat er echter op de persoonspagina van mijn opa:

Hij is in de kerk getrouwd met Marigje Blokland op 1 augustus 1919 te Vianen (UT), hij was toen 26 jaar oud.

Dit klopt dus niet. Waarom gaat dit niet goed?

Martien Mantel

Hallo Martien,

Ik zie op https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I4710.php dat de twee huwelijken soort-van worden gecombineerd, dat klopt inderdaad niet. Ik ga kijken wat daar bij Genealogie Online mis gaat.

Bob Coret

Hoi Bob,

tegen dat probleem loop ik ook aan (upload vanuit Geneanet, UTF-8). Sinds ik daarachter ben gekomen vermeld ik de kerkelijke huwelijksdatum voortaan maar in het notitieveld bij het huwelijk, die plaats en datum wijkt hier in Brabant namelijk nogal eens af van de plaats en datum bij de burgerlijke stand. Zo zijn mijn overgrootouders op 31 oktober 1924 voor de burgerlijke stand in Baarle-Nassau (gemeente) getrouwd, maar op 5 november 1924 voor de kerk in de parochie H. Bernardus in Ulicoten (dorp in de gemeente Baarle-Nassau).

Misschien een beetje off-topic, maar ik zag dat je bij Geneanet ook een "gemodificeerd/aangepast evenement" kan toevoegen, zoals ik dat eens met het vormsel heb gedaan. Weet jij toevallig of er voor het vormsel en de (plechtige/eerste) communie ook standaardevenementen zijn die door de ontwerpers van GEDCOM zijn bedacht?

Indie van Lieshout

Hallo Bob,

Ik kan me vaag herinneren dat er in het verleden ook al eens iets is geweest met de trouwdatum (kerk en burgerlijk). Kan het alleen niet meer in het forum vinden. Ik meen dat het toen te maken had met de volgorde van de verschillende huwelijken in de GEDCOM. Maar dat is toen aangepast, maar misschien niet helemaal goed gegaan?

Martien Mantel

Martien,

Genealogie Online gaat nu wel goed om met meerdere huwelijken (bijv. kerkelijk en burgerlijk) van hetzelfde paar, zie bijv. https://www.genealogieonline.nl/genealogie-mantel/I4710.php

Bob Coret

Bob,

in Geneanet heb ik alleen de opties "Huwelijk" en "Burgerlijk huwelijk", hoe pakt dit dan specifiek voor mijn situatie uit? Ik heb bij alles het evenement "Huwelijk" ingevuld, is dit dan een burgerlijk of kerkelijk huwelijk?

Wellicht een idee om het gewone huwelijk (dus voor de burgerlijke stand) of die voor de burgerlijke stand ook specifiek aan te duiden als "Zij is voor de burgerlijke stand getrouwd met Jacob Mantel op 1 augustus 1919 te Vianen (UT), zij was toen 20 jaar oud."?

Indie van Lieshout


@Bob,
Dank voor de aanpassing. Ziet er goed uit. De door Indie van Lieshout voorgestelde tekstuele aanpassing heeft voor mij geen toegevoegde waarde.

@Indie,
Het gebruik van diverse opties in Geneanet, zou ik aan hen voorleggen. Zij hebben toch wel een forum, waar gebruikers met het vragen terecht kunnen?

Martien MantelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu